softwarová centrála pro LN

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

softwarová centrála pro LN

Příspěvekod fulda » čtv 30 kvě, 2024 4:53 pm

Tak to máme další blbost pro LocoNet. Nazval jsem to softwarová centrála. Vzniklo to vlastně nedopatřením. Původní myšlenka bylo zařízení pro vykrádání paketů, které používají různé ovladače a centrály. To je v zásadě hlavní způsob, jak dostat konkrétnější dokumentaci, ale to sem nepatří.
Prostě jsem si udělal zařízení, které se připojí do USB portu a z druhé strany se do něj připojí ovladač. Program v počítači se pak tváří jako centrála a ovladač si myslí, že ovládá kolejiště. Má to několik užitečných vlastností. Pokud se do toho připojí FRED, tak je poznat, jakou má nastavenou adresu, jaké má ID. Člověk mu může nastavit jinou adresu, nebo si jen vyzkoušet, jak se chová.
Sekundární je, že člověk může použít ovladač například v případě, že používá nějakou variantu centrály typu DCC++, nebo jak se dnes jmenují klony tohoto zázraku. Je to taková obezlička, ale použít se to dá.
Můj ovládací program je takové jednoduché okýnko, které vypisuje příkazy a zobrazuje stav jakože dvou lokomotiv. To slovo jakože je podstatné, máme jen jeden ovladač, tak vlastně stačí jedna. Ale dvě jsou proto, že jedna je ve slotu pro DISPATCH GET a dá se měnit její adresa, počet kroků a tak. Druhá je slot pro všechny ostatní lokomotivy. Tedy pokud připojím freda, který má nějakou jinou adresu, tak se mi tady zobrazí. Když otáčím kolečkem na ovladači, jak se na obrazovce posouvají posuvníky a tak.
LN_CS.png
LN_CS.png (21.42 KiB) Zobrazeno 2633 krát

Zařízení je úplně malé USB:
top.jpg

bot.jpg

Prohlášení pro znalce: Při tvorbě tohoto zařízení nebylo ublíženo žádné mikrovlnné troubě... ... a ta nabíječka už byla stejně stará...

P.S.: vemte si s sebou do hospody své fredi, budeme experimentovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: softwarová centrála pro LN

Příspěvekod zdeno » pát 31 kvě, 2024 6:08 am

celklem dobry sniffer.
Porovnej s :
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2023010001
---
Jinak mne napadlo, pokud by tam byl meric odberu proudu ovladace, to by bylo super.
Velky odber je totiz nejvetsi problem s ovladacmi, Nemas tam RailSync, teda by se to snadno merilo.
---
Ono by vubec nezaskodilo mit udelatko na kontrolu ovladacu. To je dobry napad.
Pokud by se pridalo kontrola casovani a jeho vypis. A mereni odberu proudu.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 02 čer, 2024 10:57 am

Schema:
LN_host.png
LN_host.png (8.74 KiB) Zobrazeno 2391 krát
Přílohy
LN_host_ifc_sch.pdf
(21.66 KiB) 82 krát
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 čer, 2024 3:27 pm

Koukám, že máš zapojenou Loconetí zásuvku stejně jako Railbox1110 původní verze - spojený Railsync a napájení se bere proti GND.
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 02 čer, 2024 4:35 pm

Ano, je to podle hesla "účel světí prostředky". V tomto případě nejsem schopen vygenerovat žádný seriózní provoz na railsync a pro ten jeden ovladač, který do toho lze zapojit na tom nesejde. Nelze s tím generovat ani rozvod pro více ovladačů, vzhledem k tomu, že napájení vzniká jednoduchým měničem připojeným přímo na USB signál VBUS, tak od toho nelze očekávat žádné hrdinství. Takže "pro FRED dobrý" a to stač.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 03 čer, 2024 7:49 am

fulda píše:Tak to máme další blbost pro LocoNet. Nazval jsem to softwarová centrála.

ber to pozitivne, neco noveho si vyzkousel a neco jineho si se naucil.
Aj cesta muze byt cilem.
zdeno

Zpět na DCC v praxi