Railbox RB1110 - aktualizace

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Railbox RB1110 - aktualizace

Příspěvekod HonzaM » úte 24 říj, 2023 3:19 pm

Rozhodl jsem se založit samostatné vlákno k centrále Railbox RB1110, o níž již bylo několik zmínek ve vláknu k volbě centrály, domnívám se totiž že bude dost toho o čem psát. Centrála mne zaujala zejména kvůli LocoNetu a tak jsem ji koupil a začal s testováním. Místo dodaného zdroje 19 V jsem připojil zdroj 15 V, kolejové napětí je tedy cca 14 V (ještě se na to podívám osciloskopem). Pro začátek jsem centrálu připojil k mé modulové stanici Čachnov. První dojmy jsou dobré, ovládání stanice LocoNetem (MGP) funguje perfektně, funguje i zpětné hlášení. K ovládání vlaku jsem zatím použil ovladač Digitrax DT402. V plánu je testování s ovládáním několika FREDy, Multimausem a WLANmausem. Bohužel nebudu moci vyzkoušet ovládání například výhybek ovládaných přímo DCC, ani zpětné hlášení S88 ani RS, protože i domácí kolejiště mám čistě na LocoNetu (komponenty Digitrax). Jsem ale domluven s kolegy že tohle vyzkouší.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 19 dub, 2024 11:01 am, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » úte 24 říj, 2023 4:04 pm

První zajímavé zjištění: centrála sice má jen LocoNet T a wifi s protokol jen Z21, po připojení interface Digitrax LNWI (LocoNnet - WiThrottle) ji lze ale ovládat například ovladačem ESU Mobile Control II. To jsem už v praxi vyzkoušel. Lze tedy předpokládat, že bude možné ji ovládat také bezdrátovým ovladačem wiFRED. To budu časem zkoušet, wiFRED mám půjčený od německého kolegy. Nejdřív se ale musím ten wiFRED naučit používat.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 24 říj, 2023 4:44 pm

Honzo díky za zložení vlákna i první zkušenosti.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2763
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod rawen » úte 24 říj, 2023 4:57 pm

Pro úplnost prosím i o zopakování odkazu, obrázek, (ověřené) schéma zapojení,... ať je to na začátku komplet.

Díky, Radek
rawen
 
Příspěvky: 1721
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 24 říj, 2023 5:28 pm

Přílohy
RB1110.jpg
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2763
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » úte 24 říj, 2023 5:33 pm

Návod lze stáhnout zde: https://www.railbox.pl/_files/ugd/6c739 ... ae295a.pdf
Je to ale dost bídné, dílem ve špatné angličtině, z velké časti v polštině.
Mimo jiné tam uvidíte možnosti připojení.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 24 říj, 2023 6:50 pm

Obrázky z dokumentace
Přílohy
RB1110 Devices.jpg
RB1110 connections.jpg
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 2763
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » stř 25 říj, 2023 9:31 am

Další poznatky:
- při současném připojení Multimausu se zvolenou adresou lokomotivy je její ovládání možné jen v případě, že není připojen FRED se stejnou adresou, FRED má přednost a nastavená adresa v něm zůstane zachována. Totéž platí, i když je použit interface LocoNet-WiThrottle (tentokrát )sem použil intUhlenbrock Locont-WLAN). j
- při současném připojení Multimausu a ESU (přes interface LocoNet - WLAN throttle) lze lokomotivu ovládat oběma, na ESU se ukazuje rychlost, nastavená na Multimausu. Jakmile se připojí FRED s touto adresou, Mulrimaus i ESU přestanou mít možnost lokomotivu ovládat. Po zrušení adresy na FREDu může ovládání ESU i Multimausem pokračovat.

Pozor, budete-li chtít použít jiný napájecí zdroj, počítejte s tím, že mají instalován napájecí konektor 5/2.5 mm, zatímco zdroje jako například zdroj dodávaný s DR5000 má konektor 5/2,1 mm.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2023 8:50 am

Další zjištění:
LocoNet sice může ovládat vlaky, ale neumožňuje ovladačem Digitrax DT402 ovládat výhybky a neumožňuje tímto ovladačem ani programování adresy FREDů. K tomu je podle vyjádření technika firmy nutná funkce v aplikaci.
Uvítal bych, kdyby se tady k tomu vyjádřil znalec LocoNetu, Zdeno.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod Ivan » čtv 26 říj, 2023 8:59 am

Je fakt potřeba ovladačem ovládat výhybky? Mně to přijde krajně nekomfortní, lepší je tablet s aplikací na stole (nebo samozřejmě top ovládací pult) a ovladač stačí jen na vlaky. Třeba takto uvažovali i autoři RB.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 1726
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod zdeno » čtv 26 říj, 2023 9:35 am

HonzaM píše:Uvítal bych, kdyby se tady k tomu vyjádřil znalec LocoNetu, Zdeno.

nemam zajem, moje nazory povazuje vetsina clenu fora za neprijatelne.
Vsak je tu tolik znalcov Loconetu, nech napisi svoje zkusenosti.
Nech si ich pozornost "vychutna" nekdo jiny !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 3050
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2023 10:24 am

Ivan píše:Je fakt potřeba ovladačem ovládat výhybky? Mně to přijde krajně nekomfortní, lepší je tablet s aplikací na stole (nebo samozřejmě top ovládací pult) a ovladač stačí jen na vlaky. Třeba takto uvažovali i autoři RB.

Samozřejmě nepředpokládám, že bych výhybky standardně ovládal ovladačem, ovládám je z TrainControlleru, občas se mi ale velmi hodila možnost některou výhybku přehodit z ovladače. Totéž se týká možnosti programování adresy FREDu, kdekoli na layoutu v sále se připojím k zásuvce LocoNetu a FRED si naprogramuju aniž bych musel spouštět aplikaci. Je ale fakt, že si k tomuhle účelu bude DT402 nebo novější typ pořizovat, já jsem ho měl doma již z doby, kdy jsem s DCC začínal.
Rozhodně to ale není významné negativum RB1110.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod kapmor » čtv 26 říj, 2023 11:15 am

HonzaM píše: Totéž se týká možnosti programování adresy FREDu, kdekoli na layoutu v sále se připojím k zásuvce LocoNetu a FRED si naprogramuju aniž bych musel spouštět aplikaci....


Ale jestli chápu dobře, cetrála zvládá přepisovat adresy ve fredovi, když se napíchne napřímo a přes aplikaci se nastaví?
TT - V. epocha
Uživatelský avatar
kapmor
 
Příspěvky: 74
Registrován: úte 23 črc, 2019 7:20 pm
Bydliště: střední Haná

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod HonzaM » čtv 26 říj, 2023 11:27 am

kapmor píše:
HonzaM píše: Totéž se týká možnosti programování adresy FREDu, kdekoli na layoutu v sále se připojím k zásuvce LocoNetu a FRED si naprogramuju aniž bych musel spouštět aplikaci....


Ale jestli chápu dobře, cetrála zvládá přepisovat adresy ve fredovi, když se napíchne napřímo a přes aplikaci se nastaví?

Zatím jsem to nezkoušel, k té aplikaci jsem zatím nenašel návod, navíc je nutné pro plnou funkčnost přikoupit rozšíření za 65 Kč. Zatím ale nevím co je v základní a co jen v rozšířeně. Ta cena mi samozřejmě nevadí, vadí mi ale nutnost platby kartou, kde je nutné zadat všechny údaje včetně CVV.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 4145
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Railbox RB1110

Příspěvekod sidlo » čtv 26 říj, 2023 11:32 am

kapmor píše:Ale jestli chápu dobře, cetrála zvládá přepisovat adresy ve fredovi, když se napíchne napřímo a přes aplikaci se nastaví?

Jakákoliv ovladač, který umí příkaz Dispatch, odešle adresu do LocoNet. První jiný ovladač, který oznámí že si adresu bere, tak ji získá.
Mimochodem nemusí to být speciální hardware (Digitrax DT402...), ale umí to i JMRI
https://www.jmri.org/help/en/html/tools/throttle/BasicThrottleWindow.shtml
Obrázek
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 3626
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků