Ozvučení 312 Tillig

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ozvučení 312 Tillig

Příspěvekod pepiknemecek » pát 25 zář, 2020 7:58 pm

Zdravím
Chtěl bych ozvučit parní lokomotivu 312 od Tilliga. Vestavěný dekodér bohužel s největší pravděpodobností nepůjde nahradit klasickým zvukovým dekodérem. Preferuji dekodéry od ESU ale ani nový V5micro se do mašiny nevleze. Máte někdo nějaký nápad?
Zvukový dekodér do prvního vozu za loko NECHCI, mašinka musí umět jízdu samostatně.
Předem děkuji za odpovědi.
pepiknemecek

Re: Ozvučení 312 Tillig

Příspěvekod Radek Strnad » sob 26 zář, 2020 9:36 am

Nesmíš preferovat ESU!!! Namísto preference udělej výjimku a zkus ZIMO. Jejich MX659 Next18 se do vršku boudy strojvedoucího vejde. Jen je třeba dekodér lehce líznout o nějakou desetinu mm pilníčkem na straně patice, kde to jde, aniž by se něco zničilo. Pak je potřeba vymyslet konektor Next18, který by se nasunul do dekodéru a nepřesahoval jeho rozměr. Patice od Fischer Modell bohužel přesahuje, takže použít nejde. Našikmo se do boudy vleze i MX648 drátkový. Ovšem problém bude, kam potom dát repro. U obou těchto dekodérů udává výrobce délku 20mm. U MX648 je to pravda, ale Next je o 0,5mm kratší, takže do boudy zapadne až nahoru a repro by se vešlo pod něj. Mám to vyzkoušené na vrchním dílu budky, který jsem si kvůli pokusům zakoupil. Bouda má vnitřní rozměr 19,5mm. Další možnost je odbrousit malý kousek materiálu budky, ale je to tenké. Co s původní DPS/dekodérem????? Možná by šlo to nechat a světla ovládat přes něj s jinou adresou(ovšem přepínání dle směru jízdy....???? Dát ho na ovladači do vícenásobné trakce jako "přípřež"......????? Nebo DPS vymontovat a zapojit světla do zvukového dekodéru. Takže tak. Pokud tedy nechceš mít dekodér nebo repro ve vagónu(já taky ne).
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod hopeter » sob 26 zář, 2020 9:38 am

Na stránkách Tilligu je odkaz na ozvučení přes SUSI ale co s tím nevím. https://www.tillig.com/dateien/Produkte/TTModellbahnen/Lokomotiven/Dampflokomotiven/SUSI-Schnittstelle-240919.jpg
Pokud někdo ví jak na to tak bych si tu svou taky rád ozvučil či spíš nechal ozvučit, protože moje ruce a oči už na to nestačí. :(
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Radek Strnad » sob 26 zář, 2020 9:49 am

No jo, ale ta DPS od Tilliga je Uhlenbrock, což ve zvucích oproti Zimo je asi jako Trabant proti Mercedesu. V praxi to znamená, že na ty čtyři sloty S.U.S.I. na obrázku připájíš ještě zvukový modul, což je v podstatě další dekodér s reproduktorem.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod romino » úte 29 zář, 2020 10:55 am

MS490 bude este mensi, ma rozmery 19x9x3mm. Produkcia uz postupne nabieha, tak pockat este nejaky tyzden.
romino

Příspěvekod pepiknemecek » ned 04 říj, 2020 7:37 pm

Děkuji za odpovědi. Také jsem hledal jiné možnosti než ESU. Na 99% půjdu do nové verze dekodéru Zimo. Jen ještě nevím zda vyhodím stávající dekodér "Tillig" a nahradím jej plně Zimo, nebo udělám "trakci". Náhrada bude pracnější ale "elegantnější". Mašinku jsem ještě neměl rozebranou tak jen přemýšlím nad možnostmi.
pepiknemecek

Zpět na DCC v praxi