Funkční dekodér ve vagónech

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod tondislav » úte 31 bře, 2020 5:20 pm

Má někdo praxi s používáním dekodéru ve vagónech? Jedná se mi o kvalitu přenosu DCC signálu k dekodéru, při obecně známém problému blikání osvětlení způsobené zhoršeným snímáním proudu z kolejí. Dostane se signál DCC do dekodéru v celku? Domnívám se by bylo třeba posílat příkaz opakovaně, aby dekodér správně přečetl přijímaný signál. Přemýšlím jak to budu řešit. pokud je tento způsob nestabilní, uvažuji o přenosu přes modrýzub. :)

děkuji za info nebo náměty
tondislav

Re: Funkční dekodér ve vagónech

Příspěvekod Ruda72 » úte 31 bře, 2020 5:29 pm

sice netuším co znamená "DCC v celku", ale v několika vagonech mám dekodér na zapínání a vypínání osvětlení a nějaké problémy jsem nezaznamenal
Ruda72

Příspěvekod JiriKTT » úte 31 bře, 2020 5:39 pm

Mám osvětlovací lišty LT10 (výrobce Kuehn) ve 3 vozech TT Kuehn Bmto a zkušebně v 1 voze TT Tillig Btn starší konstrukce. Vozy nemám nijak upravované, občas poblikávají. Nicméně běžně na povely reagují. Používám centrálu DR5000 a počet opakování příkazů jsem neměnil (teď z hlavy nevím, jak je to ve výchozím stavu nastaveno).
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod Miloš_P » úte 31 bře, 2020 7:45 pm

Nejsem expert na DCC, ale mám za to, že jsou povely vysílány opakovaně (stále dokola). Když sundám lokomotivu z kolejí a pak jí postavím zpátky, tak jede a svítí podle dříve odeslaných povelů . Jen se začne rozjíždět podle nastavené křivky zrychlení.
Miloš_P

Příspěvekod HO Dušan » úte 31 bře, 2020 8:22 pm

EDIT:Z důvodu upozornění jednoho člena na tzv. "DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ" jsem byl donucen mé některé příspěvky, aby jsem neměl další problémy, smazat. Postupně je ale budu editovat.

Pozn: Mé příspěvky a jejich obsah jsou volně šiřitelné a myslím si, že když zde někdo něco zveřejní, tak ať je to dále volně šiřitelné a nám všem modelářům to pomáhá.
Naposledy upravil HO Dušan dne sob 17 dub, 2021 12:14 pm, celkově upraveno 2
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod Pater » stř 01 dub, 2020 11:48 am

Tak, jak píše Miloš_P. Příkazy jsou odesílány pořád dokola, ale jen pro funkce do F12.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod tondislav » stř 01 dub, 2020 9:15 pm

Rád bych postavil vlastní osvětlení do vagónu N. Rád bych si tuto problematiku osvojil. Objednám si tedy jeden funkční dekodér a budu trochu laborovat. V součastnosti vybírám kondenzátor nebo možní více kondenzátorů, uvidím podle kapacity, velikosti a velikosti napětí. Rád bych použil dvě diody na obou stranách spojené světlovodem. Nechal jsem se inspirovat na webu honzíkovy vláčky. Jen to trochu aktualizuji. Již mám hotové sběrače proudu. Vyrobil jsem je z fosforbronzového plechu. Jsou docela povedené. Dám vědět jak se mi to celé povedlo.
tondislav

Příspěvekod HO Dušan » čtv 02 dub, 2020 8:39 pm

.
Naposledy upravil HO Dušan dne ned 21 úno, 2021 1:55 pm, celkově upraveno 1
Mé příspěvky a jejich obsah, bez mého předchozího souhlasu se nesmí využívat ke komerčnímu účelu.
HO Dušan

Příspěvekod Pater » čtv 02 dub, 2020 9:42 pm

Pro lokomotivní dekodéry (funkcí) se pakety pro používané lokomotivy odesílají stále (informace o rychlosti a stavy funkcí F0 až F12).
Nevím co znamená "ta světla", ale pro dekodéry "příslušenství" se pakety neopakují !!! Musíš použít dekodér funkcí.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod HO Dušan » pát 03 dub, 2020 9:01 pm

.
Naposledy upravil HO Dušan dne ned 21 úno, 2021 1:56 pm, celkově upraveno 2
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » pát 03 dub, 2020 9:14 pm

.
Naposledy upravil HO Dušan dne ned 21 úno, 2021 1:56 pm, celkově upraveno 1
HO Dušan

Příspěvekod HO Dušan » sob 04 dub, 2020 7:32 am

.
HO Dušan

Zpět na DCC v praxi