S88 nebo LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 17 zář, 2019 7:54 am

belgarat píše:Velmi se ohrazuji proti "vyvraceni mytu": krome marketingu se zde zadne vyvraceni nekonalo.


Taky bych se s dovolenim ohradil... :) Nejsem si vedom, ze bych se ve svem prispevku dopustil marketingu, jen jsem si dovolil naznacit, ze i s temi specifikacemi, ktere jsou k dispozici, lze na kolene postavit funkcni LN zarizeni.

Muzeme se klidne dohadovat o tom, jak ma nebo nema 'spravna' specifikace vypadat, z meho uzivatelskeho pohledu nevidim rozdil mezi 15 strankovym LNPUE a 80 strankovym XNS pokud je na konci zarizeni, ktere dela to, co chci... A presto, ze se tu casto LNPUE oznacuje za uplne nemoznou specifikaci, tak bohate staci.

A naprosto souhlasim s tim, ze si kazdy vybere podle toho, co povazuje za prioritu a v tomhle smyslu byl i puvodni dotaz, nemylim-li se, a k jeho rozreseni jsem se snazil prispet.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 17 zář, 2019 8:11 am

Jenik_Pluto: ale zajiste, pro stavbu na kolene - jak rikas - samozrejme staci. Vsak kdyz neco nefunguje, tak si svuj vytvor predelas tak, aby to fungovalo pro Tebe uspokojive. Kdyz koupis nejaky jiny prvek, se kterym ten Tvuj zrovna nefunguje, tak si ho upravis.

Otazka je, co se stane, kdyz si koupis jeden "malovyrobek" (odzkouseny a perfektni v prostredi "A"), jiny vyrobek (odzkouseny a odladeny v prostredi "B"). Moznost "opravim si to" v takovem pripade neexistuje. Cele moje zvaneni je "jenom" o tom, ze dukladna dokumentace vyrazne zvysuje sanci, ze na zadne opravy nebudou zapotrebi.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod HonzaM » úte 17 zář, 2019 8:15 am

belgarat píše:Velmi strucne: to co povazuje HonzaM za "specifikace" neobstoji (doporucuji srovnat se skutecnymi specifikacemi napr. W3C nebo IETF) .

Za specifikaci považuji to, co Digitrax poskytuje na základě smlouvy s výrobcem, který se zaváže k jejjímu nešíření. Pokud je mi známo, tuhle specifikaci jsi neviděl a nemůžeš tedy posuzovat její úroveň. Tento přístup autora LocoNetu se Ti nemusí líbit a nikdo Tě nenutí tuto sběrnici používat. Není nic neobvyklého, že takový přístup používají autoři nejrůznějšího zařízení, a to co vyvinuli na základě vynaložených nákladů neposkytují bezplatně komukoli.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 17 zář, 2019 8:30 am

HonzaM píše:Za specifikaci považuji to, co Digitrax poskytuje ...

Mne to stacilo prozatim na vsechno. A spolupracuje to se vsim, co je na trhu.
Teda krome Gateway, ale to neni vyrobek ani Digitrax, ani Uhlenbrock, to je home-made FREMO !!
---
Snad bych jeste chtel pouzivat Lissy, ale to neni kriticke a zatim to nikdo nepozadoval.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod MiG » úte 17 zář, 2019 1:31 pm

adix píše:Zvažuji zda na kolejišti k centrále DR5000 použít pro zpětné hlášení S88 nebo LocoNet, zatím jsem ale nenašel seriózní a objektivní srovnání, které by dalo odpověď na následující otázky:
S88 - jaké má výhody?
S88 - jaké má nevýhody?
LocoNet - jaké má výhody?
Loconet - jaké má nevýhody?
Dá se někde takové porovnání najít?

Výhoda S88 - změny stavů připojených signálů nezatěžují kolizně řízený přístup na LocoNet, pokud je LocoNet používán i k dalším úkolům.
MiG
 
Příspěvky: 932
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 17 zář, 2019 2:28 pm

MiG píše: změny stavů připojených signálů nezatěžují kolizně řízený přístup na LocoNet, pokud je LocoNet používán i k dalším úkolům.

Loconet je navrhnuty tak, ze se vysilaji jen zmeny stavu. Teda, pokud zarizeni nema co vysilat, tak proste na sbernici nepristupuje.
Teda jinak napisane, clovek je extremne pomala periferie a Loconet s tim nema problemy.
Jeste podotknu, ze se doporucuje oddelit prislusenstvi od rizeni loko, sbernice X2 a X3 !!
Sbernice X1 jsou koleje, teda rozvod DCC.
---
Proste se neda porovnavat domaci kolejiste s max 5 loko a par vyhybkama,
s modulovym setkanim, kde jezdi desitky loko a kde kazda stanice ma uplne rozlicne ovladani podle majitele.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod HonzaM » stř 18 zář, 2019 5:52 am

zdeno píše:Jeste podotknu, ze se doporucuje oddelit prislusenstvi od rizeni loko, sbernice X2 a X3 !!
Sbernice X1 jsou koleje, teda rozvod DCC.
Proste se neda porovnavat domaci kolejiste s max 5 loko a par vyhybkama,
s modulovym setkanim, kde jezdi desitky loko a kde kazda stanice ma uplne rozlicne ovladani podle majitele.

Rozdělení má smysl u modulového setkání, důvodem rozdělení (ne doporučeného, ale povinného) je aby nemohlo dojít k ovlivnění ostatních stanic. U domácího nemá význam. Mám kolejiště kde běžně jezdí (v automatickém provozu) deset lokomotiv, asi 30 detekovaných úseků a 29 výhybek, vše na společném rozvodu LocoNetu.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 18 zář, 2019 7:23 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod sidlo » stř 18 zář, 2019 5:59 am

Rozdělení obvodů DCC na trakci a příslušenství má smysl i doma. Protože když udělám zkrat na obvodu trakce, tak signál pro příslušenství mi zůstane. Např. najedu na špatně postavenou výhybku. Zkrat na srdcovce zastaví lokomotivu. Potom mám šanci ještě výhybku přehodit a pokračovat v jízdě.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2159
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod belgarat » stř 18 zář, 2019 7:31 am

sidlo píše:Rozdělení obvodů DCC na trakci a příslušenství má smysl i doma.

Ano, presne tak jsem se zaridil. VELMI uzitecne.

Ale off topic k S88 i LocoNetu.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod HonzaM » stř 18 zář, 2019 7:33 am

sidlo píše:Rozdělení obvodů DCC na trakci a příslušenství má smysl i doma. Protože když udělám zkrat na obvodu trakce, tak signál pro příslušenství mi zůstane. Např. najedu na špatně postavenou výhybku. Zkrat na srdcovce zastaví lokomotivu. Potom mám šanci ještě výhybku přehodit a pokračovat v jízdě.

Výhodou LocoNetu je i možnost ovládání výhybek i v případě důsledku zkratu na kolejích. U domácího kolejiště proto tento důvod odpadá. Mám kolejiště kde je 30 výhybek, stejné množství detekcí obsazení, v automatickém provozu deset i více vlaků a žádný problém to nepředstavuje.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod HonzaM » stř 18 zář, 2019 7:36 am

belgarat píše:
sidlo píše:Rozdělení obvodů DCC na trakci a příslušenství má smysl i doma.

Ano, presne tak jsem se zaridil. VELMI uzitecne.


Ovšem předpokládá to dvě centrály - nevím zda existuje centrála mající dva nezávislé výstupy, poskytující DCC signál pro příslušenství i při zkratu na kolejích.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2027
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod BohousP » stř 18 zář, 2019 7:44 am

Dvě centrály mají smysl pouze pokud jednu (trakční) ovládáme myší a druhou ("výhybkovou") např. TCO. Pokud chceme mít možnost ovládat vše myší, je lepší použít jednu centrálu a booster(y). [Platí pro DCC a XpressNet, s LocoNetem nemám zkušenosti.]
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod belgarat » stř 18 zář, 2019 7:49 am

HonzaM píše:Ovšem předpokládá to dvě centrály - nevím zda existuje centrála mající dva nezávislé výstupy, poskytující DCC signál pro příslušenství i při zkratu na kolejích.


O nikoliv !
Uznavam ze je to hrozne prizemni, ale nemam ani 2 centraly, ani booster ... proste jenom 2polovy spinac. Nastane kratas (typicky rizla vyhybka), vypnu mechanicky privod trakce, zrusim STOP na jedine centrale-boosteru NanoX, napravim vlakovou cestu a zapnu zpet napajeni koleji.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod BohousP » stř 18 zář, 2019 8:46 am

Samozřejmě, i to je možné.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: S88 nebo LocoNet

Příspěvekod belgarat » stř 18 zář, 2019 8:50 am

BohousP píše:Samozřejmě, i to je možné.


Ano, uzitecne je to zejmena v pripade jezdicich deti (nepozornost -> riznuti).

<ryp>
a LocoNet k tomu nepotrebuji.
jasne ze se k tomu da vyuzit a je to asi HEZCI nez mechanicky spinac, nebo rele ovladane po XpressNet (kdyz bych vyloucil vstavani ze zidle).
Taky je hezci mit DVE sbernice (DCC trakce, LocoNet prislusenstvi) pro ovladani zarizeni v kolejisti nez jednu.
</ryp>
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron