Točna ROCO a napojení na DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 05 led, 2007 10:26 am

Nezkoušel někdo předělat točnu ROCO teké na digitální ovládání? Není na DCC připravená a nevím, jestli je to vůbec možné.
Uživatelský avatar
Michal Dalecký
 
Příspěvky: 1382
Registrován: pát 23 lis, 2007 8:50 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod Igor Kmet » pát 05 led, 2007 11:41 am

Michal Dalecky píše:Nezkoušel někdo předělat točnu ROCO teké na digitální ovládání? Není na DCC připravená a nevím, jestli je to vůbec možné.


Zrejme o tejto možnosti viete ale pre istotu:

http://www.lenz.com/manuals/index.htm pozrite LK 100 .

Tam je možnosť použitia pre točne.
Igor Kmet
 
Příspěvky: 16
Registrován: pát 05 led, 2007 11:25 am

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 05 led, 2007 12:23 pm

LK100 mam k točně připojený a pracuje ok. Jde mi o ovládání otáčení točny. Je to možné jen ovladačem dodaným k točně. Pokud budu ovládat kolejiště počítačem, tak to nelze. Např. točna Fleischmann jde napojit na dekodér příslušenství a následně počítačem ovládat. Soft RailCo si tuto točnu FM najde.
Uživatelský avatar
Michal Dalecký
 
Příspěvky: 1382
Registrován: pát 23 lis, 2007 8:50 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 05 led, 2007 4:05 pm

Michal Dalecky píše:LK100 mam k točně připojený a pracuje ok. Jde mi o ovládání otáčení točny. Je to možné jen ovladačem dodaným k točně. Pokud budu ovládat kolejiště počítačem, tak to nelze. Např. točna Fleischmann jde napojit na dekodér příslušenství a následně počítačem ovládat. Soft RailCo si tuto točnu FM najde.


Na jakém principu pracuje ten Feischmann ? Jak se připojuje k dekodéru a jak odpovídá SW Railco?
Vím, že ovládání točny obecně už někdo řešil ale bez zaznamenaného úspěchu :-(
Teď mám problém se dostat k archivu abych něco rozumného vyštrachal.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Rob » pát 27 črc, 2007 9:14 am

Ať hledám jak hledám, tak jsem nenašel žádné napojení točny Fleischmann na DCC , můžete mi někdo poradit kde se o tom dají najít informace ?
Rob
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned 12 lis, 2006 9:43 am

pro Roba

Příspěvekod stefanelmont » pát 27 črc, 2007 10:36 am

Napiš mejl , pošlu co mám .
Jirka
Uživatelský avatar
stefanelmont
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon 13 lis, 2006 8:29 pm
Bydliště: Beroun

Příspěvekod Abe Simpson » ned 29 črc, 2007 12:05 pm

to Michal Dalecky : Dá se točna Roco u vás objednat??
Jen tak si tu koukám okolo.
Uživatelský avatar
Abe Simpson
 
Příspěvky: 256
Registrován: stř 18 říj, 2006 4:15 pm
Bydliště: Brno-Jih

Příspěvekod user_295 » úte 25 zář, 2007 11:08 pm

Roco točňu normálne zdigitalizovať nejde. Priamo v dokumentácii k točni sa spomína nejaký povelový ovládač, točňa má naň aj prípravu (nastavovací prvok na tele točne sa da prepnúť do povelového režimu) ale ja som o ňom nikde zatiaľ nepočul ani som ho nevidel. Pomocou tohoto povelového ovládača vraj malo byť možné pripojiť aj digi ovládanie.

Ak sa však nepožaduje automatická prevádzka a je vidno na točňu zo stanoviska obsluhy, môže postačiť "digitalizácia" ručného ovládača pomocou funkčného dekodéru. On je ten ovládač totižto veľmi elektricky aj mechanicky jednoduchý a dá sa celkom dobre "rozvŕtať"

Na ovládači sa dajú nájsť tieto prvky: Spínače napätí na nábehových úsekoch (2ks), prepínač rýchlosti otáčania a združený ovládač smeru a spustenia otáčania.

Keď však ovládač rozoberieme, zistíme, že ten združený ovládač sa skladá v podstate z kontaktu na ktoré dosadajú jeho pliešky (ten spúšťa otáčanie) a obyčajného prepínaču, do ktorého proste mechanicky zavadí a prestaví ho.

Onen prepínač možno teda vyspájkovať (alebo ho jednoduchšie vyrvať tak, aby po ňom ostali nožičky a dať káble tam) a na jeho kontakty dosadiť káble, ktoré sa pripnú k relé (v rovnakom usporiadaní ako na dosku, t.j. stred na stred a jednotlivé polohy na polohové kontakty relé a cievka relé sa pripne na funkčný výstup dekodéra.

Druhý výstup cez relé možno prispájkovať ku plieškom toho kontaktu. Ak je kontakt rozopnutý, točňa sa točí, ak je kontakt spojený, točňa stojí (!!!) je teda nutné mať kontakt napojený na kľudovú polohu relé (z tohoto titulu sa tu vôbec nehodí napr. optočlen).

Výstup ovládača rýchlosti sa dá digitalizovať rovnako ako ovládač smeru - vyspájkovať či vytrhnúť prepínač, prispájkovať káble, v rovnakom poradí pripojiť k relé (odporúčam predtým naskúšať a zvoliť častejšie využívanú polohu a tú pripojiť ku kľudovej polohe).

Na výstupy napájania nábehových úsekov a môžete vykašľať, pri digi prevádzke budú aj tak stále zapnuté. Keby ste ich však potrebovali zdigitalizovať, počítajte s tým, že pri ich nezávislej činnosti potrebujete na točňu 5 výstupov (dekodéry majú štandardne 4).

V RailCo alebo inom ovládaciom SW je potom nutné vytvoriť sadu 3 prepínačov a následne ich použiť na spínanie príslušných funkčných výstupov.

Pri nezávislom používaní ovládacích prvkov sa točňa zdá byť dostatočne ošetrená smerom ku vstupu, znesie teda zmenu rýchlosti i smeru aj pri zapnutom otáčaní.

POZOR: Chovanie je úplne rovnaké ako na ručné ovládanie, nad točňou treba mať dohľad, lebo pri vypnutí otáčania v nevhodnej chvíli nemusí točňa lícovať s nábehovými koľajničkami!!!
user_295
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 25 zář, 2007 11:08 pm

Příspěvekod stefanelmont » čtv 29 kvě, 2008 3:09 pm

Už se točí , sice zatím jen na ruku přes LENZE , ale funguje se zachováním funkce všech ovládacích prvků na jejím ovladači .
LDT S-DEC-4-DC , 2x bistabilní relé , 1x normální relé .
Jirka Š - HO - HOe(KBK)
Uživatelský avatar
stefanelmont
 
Příspěvky: 130
Registrován: pon 13 lis, 2006 8:29 pm
Bydliště: Beroun

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod TomBart » pát 22 zář, 2017 7:15 pm

Ahoj, nemáte někdo ponětí, jak dostanu most točny z té betonové vany. Závlačku jsem vyndal, ale ven to moc nejde. Díky
Přílohy
TMB_7888.JPG
TMB_7887.JPG
TomBart
 
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 21 pro, 2006 10:14 am
Bydliště: Chrudim

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod TomBart » sob 23 zář, 2017 9:35 am

a ještě jeden dotaz. ty plíšky pod kolejnicí na mostě jsou jen pro napájení těch camfourů co vedou z točny? má to ještě jiný význam. Potřeboval bych je ufiknout.
Přílohy
TMB_7887.JPG
TomBart
 
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 21 pro, 2006 10:14 am
Bydliště: Chrudim

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod Mcx » sob 23 zář, 2017 12:07 pm

Já to normálně ufiknul.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1725
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Točna ROCO a napojení na DCC

Příspěvekod TomBart » sob 23 zář, 2017 7:44 pm

Mcx píše:Já to normálně ufiknul.

Dík. to jsem tak nějak potřeboval slyšet :wink: Fiknu to taky.
TomBart
 
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 21 pro, 2006 10:14 am
Bydliště: Chrudim


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků