Pomucka pro posun

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » pon 19 lis, 2018 11:15 am

Omlouvam se za dalsi tema; nevim kam bych to ale nacpal. Chtel jsem si "uzitecne" hrat s XPressNetem (panove LocoNet laskave prominou, nemam a nechci mit doma patricne prostredi). Zaroven jsem pozoroval sve deti jak si hraji s rozpojovacem a nakladni soupravou ... no, zkratka koordinace jizda a zvedani plosiny pripadne couvani se sprahla nerozvesi je ... obtizne.

Vcera jsem dopatlal cast kodu, ktery IR cidlem (pres S88, centralu do Arduina na XPressNet) odpocita X vagonu a rozvesi vozy, musim jeste program dodelat, aby spravne reagoval na chyby a pripadne posun zkousel znovu - takze strpeni.

Dotaz se ale tyka "uzivatelskeho ovladani" udelatka. Nejradeji bych, aby slo (byt silene a nouzove - viz jak se ovlada tocna) ovladat cervenou RocoMysi, a aby bylo mozne jej "nejak" ovladat standardnim pultem (napr s Fuldovym TCO) pri jizde bez PC. Kombinaci s PC sem prosim netahejte -- musim si teprve osahat JMRI a vyzkouset jak chudak (a chudak TC) reaguje na detektory obsazeni, kdyz mu "neco" sebere soupravu. Mozna to skonci skriptovanim JMRI a TC spis nez udelatkem - muze byt, vim o tom.

Myslite, ze by fungovalo toto:
- predkonfigurovat rychlost posunu a timeouty: za jak dlouho prejede vagon, za jak dlouho musi dorazit souprava k rozpojovaci; timeouty slouzi pro detekci problemu, napr. loko zasekla o zvedly rozpojovac apod. NERESI uzivatel.
- kazdy "chytry rozpojovac" bude mit dalsi adresu - podle DCC "2 vystupy", rekneme A a B
- zvolim si 2 nepouzivane F u lokomotiv, rekneme F8 a F9
vyse uvedene NERESI "uzivatel", je to analogie naprogramovani lokomotiv. Jestli se to bude dit pres USB, nebo (asi pozdeji) pres CV je jedno.

Vlastni ovladani:
- pocet stisku A udava za kterym vozidlem se rozpoji. 1 stisk - za prvnim. 2 stisky - za 1. vagonem atd.
- tlacitko "B" je reset. Zrusi zadani poctu a pokud uz "asistovany posun" probiha, ukonci jej
- u posunujici lokomotivy V KLIDU stisknu F8 (posun vpred - tazeni) nebo F9 (posun vzad - sunuti)
- rozjedu lokomotivu smerem k rozpojovaci

... "udelatko" po cca 0,5sec prevezme dotycnou lokomotivu (zapnute F8/9, byla v klidu, rozjela se - je urcen i smer). Vykona potrebne soupani, zvedani, vraceni, ... a nakonec soupravu zastavi

Podle mne by to mohlo fungovat i pri zastaveni do ovladaciho pultu (?) - 2 tlacitka navic ? Kritiku nebo vylepseni sem, at se to utrepe nez to zacnu programovat (a po opravnene krtice mazat). Priklad, jak rozpojit soupravu s Brejlovcem za 4. vozem RocoMysi:
1/ najedu soupravou na kolej s rozpojovacem
2/ prepnu na prislusenstvi, zvolim "vyhybku" 601
3/ 4x zmacknu "do odbocky"
4/ prepnu zpet na lokomotivu, zmacknu "8" a rozjedu Brejlovce

(Edit: doplneny priklad s RocoMysi)
Naposledy upravil belgarat dne pon 19 lis, 2018 12:11 pm, celkově upraveno 1
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod sidlo » pon 19 lis, 2018 12:09 pm

Nepochopil jsem F8/F9. Ty chceš dělat vlastní dekodér do lokomotivy?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2160
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » pon 19 lis, 2018 12:15 pm

sidlo píše:Nepochopil jsem F8/F9. Ty chceš dělat vlastní dekodér do lokomotivy?


V zadnem pripade, to bych nedal !
Resil jsem jak jednak "udelatku" vysvetlit kterou ze to lokomotivu ma ovladat (jak do nej dostat jeji cislo) a zaroven jak mu rict jak je zrovna natocena. Pokud sedi "udelatko" na XPressNetu, muze odsniffovat prislusny packet vydany skutecnym ovladacem, ktery putuje po Xpressnet sbernici. Takze si zapamatuje IDcko lokomotivy, a ve chvili kdy se ta da do pohybu (opet packet pro rychlost + smer) zjisti zaroven jak s ni ma pohybovat. Predpokladam, ze jde zvolit 2 fiunkce, ktere proste na zadne loko nepouziju :) k necemu opravdu uzitecnemu jako napr. rozsviceni kabiny, nebo zahoukani.

F8 a F9 (2 funkce) potrebuji, aby "udelatko" vedelo jestli tahne nebo sune. Logika zastavovani podle senzoru a zotaveni z chyb se drobatko lisi podle toho ze ktere strany prichazi tazna / tlacna sila.

ano, takhle nepujde "naraz" spustit vice posunu (rozklikany "rozpojovac" by si mohl privlastnit nepsravnou lokomotivu), ale postupne to take pujde: spustim jeden posun, pak druhy -- vlastni vykonani pak uz muze bezet zaroven.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod fulda » pon 19 lis, 2018 12:21 pm

Jenom pro začátek:
- chceš to připojit čistě na XpressNet? a nebo číst data z DCC a ovládání posílat XpressNetem? (jen pro jistotu, očekávám, že řekneš XpressNet pouze)
- jsi připraven se bavit odposloucháváním cizí komunikace (jako MM), nebo si myslíš, že ti stačí jen standardní prostředky (asi nestačí, protože se nedozvíš o počtu stisku tlačítka pro výhybku)
- neuvažoval jsi o vyhrazení si pro sebe celé lokomotivy? rychlostní stupeň = počet vagónů, směr dopředu/dozadu je také jasný.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » pon 19 lis, 2018 4:44 pm

@Fulda:
1/ ano, prozatim. Z duvodu stadardni konfigurace (CV, zejm. potvrzovani) uvazuji casem ze bych tomu dal i DCC I/O, ale protoze musi vydava prikazy centrale (aktivace rozpojovace, jizda) tak XPressNet je nutnost.
2/ odposlouchavat se mi nechce, ale dozvim se tak rychleji informace (obsazeni, vymeny). Odpouslouchavat 'cizi' lokomotivy a pouzit to jako pridavnou informaci mne jenom napadlo jako krok stranou
3/ uvazoval. Castecne jsem to zavrhl, protoze:
- budu (zbytecne) okupovat lokomotivni slot v centrale; mam NanoX, takze pri 10 rozpojovacich by mne to uz asi zaclo palit
- rocomys mi nezobrazuje rychlostni stupen odpovidajici natoceni kolecka; je tezke trefit prave urcity pocet vagonu. Mozna jde nejak nastavit aby tak cinila - poradite ?
Jinak by to samozrejme byl ideal: ciselny volic, 9 potvrzovacich tlacitek ...
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod fulda » pon 19 lis, 2018 6:44 pm

belgarat píše:2/ odposlouchavat se mi nechce, ale dozvim se tak rychleji informace (obsazeni, vymeny). Odpouslouchavat 'cizi' lokomotivy a pouzit to jako pridavnou informaci mne jenom napadlo jako krok stranou
Ono to bude spíš nutnost, jinak nepoznáš ten počet stisků. Jinak budeš muset přehazovat levá/pravá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » pon 19 lis, 2018 6:50 pm

fulda píše:
belgarat píše:2/ odposlouchavat se mi nechce, ale dozvim se tak rychleji informace (obsazeni, vymeny). Odpouslouchavat 'cizi' lokomotivy a pouzit to jako pridavnou informaci mne jenom napadlo jako krok stranou
Ono to bude spíš nutnost, jinak nepoznáš ten počet stisků. Jinak budeš muset přehazovat levá/pravá.

To je mozny; zatim jsem se domnival ze RocoMys / ovladac posila "vystup on" (pri stisku) a "vystup off" (pri uvolneni). Netestoval jsem peclive, ale servoprestavnik (na DCC) take dostava opakovane stisky "vyhybka rovne" ackoliv uz je rovne
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod fulda » pon 19 lis, 2018 7:34 pm

belgarat píše:
fulda píše:
belgarat píše:2/ odposlouchavat se mi nechce, ale dozvim se tak rychleji informace (obsazeni, vymeny). Odpouslouchavat 'cizi' lokomotivy a pouzit to jako pridavnou informaci mne jenom napadlo jako krok stranou
Ono to bude spíš nutnost, jinak nepoznáš ten počet stisků. Jinak budeš muset přehazovat levá/pravá.

To je mozny; zatim jsem se domnival ze RocoMys / ovladac posila "vystup on" (pri stisku) a "vystup off" (pri uvolneni). Netestoval jsem peclive, ale servoprestavnik (na DCC) take dostava opakovane stisky "vyhybka rovne" ackoliv uz je rovne

to ano, ale na XpressNet se neposílá pokud nedošlo ke změně. takže buď budeš odposlouchávat ty "vystup on" a nebo se nedozvíš o opakování.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » pon 19 lis, 2018 8:26 pm

fulda píše:to ano, ale na XpressNet se neposílá pokud nedošlo ke změně. takže buď budeš odposlouchávat ty "vystup on" a nebo se nedozvíš o opakování.

Nojo ... ja se zamotal :) To je tak po celem dni nad nejakym prastenym prekladacem.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomucka pro posun

Příspěvekod belgarat » úte 20 lis, 2018 7:28 am

Video prvopocatecniho rozveseni s korekci chyby (nerozpojene sprahlo hned za lokomotivou) jsem hodil o soubezneho tematu kde jsem (nevy)resil mechaniku: viewtopic.php?f=5&t=11720&p=246107#p246107
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků