ABC + detektor obsazeni

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod belgarat » pát 19 říj, 2018 8:31 am

Cau,

dotaz - pouziva nekdo ABC generator (3x dioda?) v kombinaci s detektorem obsazeni ? Myslel jsem ze bych to pouzil pro automatizaci zastaveni - na rozdil od klasickeho rizeni (TC, JMRI) nemusim znat ID lokomotivy, abych ji zabrzdil, proste "to neco co jede po koleji, zastavi".

Planoval jsem vyuziti napr. pred vjezdem nez si 'maly strojvedouci' prebere soupravu. Jak to zapojit - napada mne leda rele ... a v pripade pouziti na stanicnich kolejich 2x rele na 1 kolej.
Nepredstavuju si to moc slozite ?

Dik.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod fulda » pát 19 říj, 2018 9:05 am

belgarat píše:dotaz - pouziva nekdo ABC generator (3x dioda?) v kombinaci s detektorem obsazeni ?
Ano, je to běžná kombinace.

belgarat píše: Myslel jsem ze bych to pouzil pro automatizaci zastaveni - na rozdil od klasickeho rizeni (TC, JMRI) nemusim znat ID lokomotivy, abych ji zabrzdil, proste "to neco co jede po koleji, zastavi".
Ano, k tomu ABC slouží.

belgarat píše:Planoval jsem vyuziti napr. pred vjezdem nez si 'maly strojvedouci' prebere soupravu. Jak to zapojit - napada mne leda rele ... a v pripade pouziti na stanicnich kolejich 2x rele na 1 kolej.
Nepredstavuju si to moc slozite ?
ABC se skoro vždy používá ve spojení s relé, to je jeho podstata - dát zařízení, které se chová jako dioda v analogu. Ale podle tvého popisu se mi to zdá nějaké složité.
Nemáš nějaký obrázek, jak si co představuješ?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod Tomas Lebeda » pát 19 říj, 2018 9:18 am

edit: smazal jsem svůj příspěvek, protože jsem zjevně nepochopil předchozí problém a reagoval jsem na něco jiného.
Naposledy upravil Tomas Lebeda dne úte 23 říj, 2018 12:21 pm, celkově upraveno 1
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod daba12 » pon 22 říj, 2018 5:52 pm

Tohle mě taky zajímá. Mně to dohromady nefunguje.
Musí být jinak diody nebo nastavení CV?
Dan
Z21
daba12
 
Příspěvky: 17
Registrován: čtv 04 říj, 2018 1:52 pm
Bydliště: Kutná Hora

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod fulda » pon 22 říj, 2018 6:38 pm

Zajímá tě co? Trochu se v tom tady ztrácím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod daba12 » pon 22 říj, 2018 7:05 pm

zajímá mě spojení ABC a detekce obsazení. Když zapojím proudovou detekci obsazení od Roco a modul ABC, tak vlak nezastaví.
V jiném postu jsem četl, že se to zapojuje jinak, ale nevím jak. Nebo jestli se to má ošetřit přes CV.
Dan
Z21
daba12
 
Příspěvky: 17
Registrován: čtv 04 říj, 2018 1:52 pm
Bydliště: Kutná Hora

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod fulda » pon 22 říj, 2018 7:44 pm

Já tedy bohužel neznám proudovou detekci od Roca, ale znám detekci z diod.

Tam je to celkem jednoduché.

Kód: Vybrat vše
      ,---|<|------+-|<|--,
      |            |      |
J o---+             \-----+---o kolej
      |            |  prep|nac
      `-+-|>|--|>|-+-|>|--'
        |  __      |
        `-|__|-|>|-'
                LED v optronu


(Nejtěžší je si představit ten přepínač)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod daba12 » pon 22 říj, 2018 7:51 pm

vyzkouším. Děkuji
Dan
Z21
daba12
 
Příspěvky: 17
Registrován: čtv 04 říj, 2018 1:52 pm
Bydliště: Kutná Hora

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod fulda » úte 23 říj, 2018 6:58 am

Jo a pokud by se mluvilo o zvětšení nesymetrie, tak dobrý začátek je dát tu diodu vlevo nahoře s nízkým úbytkem. Nějaká schotky nebo tak něco.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 23 říj, 2018 1:57 pm

Obdivuji dovednost kreslit obvody v textovém formátu,
nicméně pro méně chápavé jako jsem já,
je ten přepínač myšlen takto? (Ta dioda úplně dole je optočlen)
Obrázek
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod fulda » úte 23 říj, 2018 3:12 pm

ano, takto.
Odpor bude 22R a ne 22K
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: ABC + detektor obsazeni

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 23 říj, 2018 3:21 pm

Díky za opravu. S tím odporem to je tak když někdo opisuje něco čemu nerozumí:)
tady odkaz na upravené schema http://tinyurl.com/y9xjvkhr
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník