Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » ned 17 čer, 2018 3:49 pm

V jiném vlákně proběhla diskuse na téma zpětného ohlasu v LN. Slíbil jsem, že se na LN komunikaci DS64 podívám. Svá pozorování dám sem, pro někoho asi zbytečná zjevná informace, mně se podobnou informaci nepodařilo nikde nalézt. Ještě jednou díky HonzoviM za zapůjčení DS64, BD4 a centrály DR5000, byť jsem BD4 nakonec nepoužil.

Sestava je následující: Digitrax DCS51 jako master + DS64 + Arduino LN sniffer

Na začátku podotknu, že DCS51 z nějakého důvodu po každém B0 sám odpovídá B4 failed, proč, to netuším a odpověď se mi nepodařilo najít ani v síti.

V základním nastavení DS64 žádný zpětný ohlas na LN příkaz neposílá, pouze na příslušné B0 pakety provede akci na příslušném výstupu. Stejně se chová, pokud je na některý S-vstup připojen mechanický spínač, tzn. při stisku spínače se změní stav výhybky, ale bez reportu. Pokud je ovšem sepnut některý z A-vstupů, dekodér vysílá B2 paket, při sepnutí třetí byte 01010000, při rozepnutí pak 01000000 (sensor high/low).

Pokud je OpSw 21 na dekodéru nastaven na 'c', změní se chování v tom smyslu, že místo B2 je posílán B1, ovšem opět pouze při akci na vstupech A. Třetí byt paketu je pak buďto 01100000 nebo 01110000.

Pokud je zároveň s OpSw 21 na 'c' nastaven i OpSw 13, dojde při stisku mechanického spínače napojeného na některý ze vstupu S nejprve k reportu B1 (vstup aktivován), pak B0 (žádost o změnu stavu výhybky) a následně, po rozepnutí, B1 (vstup deaktivován). Při spínání vstupů A je pouze reportován B1 vstup aktivní/neaktivní. Proč i při mechanickém ovládání dekodér vysílá B0, nemám ponětí.


Změnou stavu OpSw 12 lze dekodér nastavit tak, aby aktivita na vstupu A změnila stav výměny na 'thrown' a aktivita na vstupu S na 'close'. Pak se změní report tak, že i při stisku tlačítka napojeného na A dojde k žádosti na přestavení výměny B0. Výchozí nastavení aktivitou na vstupu S střídavě posílá příkaz close/thrown.

DCS51 se B1 reporty nijak nezabývá, změna stavu výměny provedená mechanickým spínačem není na ovladači viditelná.

V každém případe, pokud příkaz do dekodéru dorazí po LN, žádný B1 ani B2 paket reportován není. Dekodér pouze provede přílušnou akci danou B0 paketem.

Zajímavě se dekodér chová při použití funkce routing (automatické stavění cesty). Pokud dorazí příkaz k postavení cesty podle některého z routovacích plánů po LN, změní se stav na výstupech v pořadí definovaném v příslušném plánu, zároveň ovšem dekodér vysílá příslušné pakety B0. Zřejmě pro případ, že by některá z adres patřila jinému dekodéru (vzhledem k tomu, že jeden dekodér ovládá 4 výstupy a cesta může mít 8 kroků). Opět ošem žádný report.

Zkoušel jsem i sestavu DR5000 jako Master, DCS51 jako throttle (OpSw 2 nastavený na 'c') + DS64 + Arduino sniffer. Rozdíly v chování Mastera jsou - na rozdíl od DSC51 neposílá po každém B0 paketu B4 failed. Zároveň posílá pořadavky na přestavení výměny na dekodéru dvakrát, jednou se 4. bitem 1 (on) podruhé se 4. bitem 0 (off). Nicméně pochopitelně ani v tomto případě žádná zpětná vazba od dekodéru B1 pakety není.

Toť vše.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 113
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » ned 17 čer, 2018 5:26 pm

Hezká práce :)

hele, něco jako pakety na zjištění polohy jsi nenašel? BD?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » ned 17 čer, 2018 6:06 pm

fulda píše:Hezká práce :)

hele, něco jako pakety na zjištění polohy jsi nenašel? BD?


Nee. Dekodér posílá jenom B0, B1 a B2. Jo ještě B4 při nastavování OpSw, to potvrzuje B4 30 7F. Ale to je Masteru podle všeho stejně buřt.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 113
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » ned 17 čer, 2018 6:07 pm

fulda píše:Hezká práce :)hele, něco jako pakety na zjištění polohy jsi nenašel? BD?


To je dalsi z paketu, ktere se nepouzivaji, jak vidno z vypisu.
Vetsinou se to obchazi tim, ze pri startu zarizeni se posilaji stavy vstupu pres pakety B1 a B2.
Je tam ale obrovsky problem v tom, ze prijimaci zarizeni musi byt pripojene a funkcni.
Teda pokud se poslou pakety na pocitac, ktery nema funkcni pripojeni, tak je to v kybli. Stejne tak na panel.
---
Toto by melo fungovat, teda pri zapnuti napajeni by melo DS64 posilat spravy o vstupech a vyhybkach.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1309
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » ned 17 čer, 2018 6:44 pm

zdeno píše:---
Toto by melo fungovat, teda pri zapnuti napajeni by melo DS64 posilat spravy o vstupech a vyhybkach.


Po zapnuti napajeni je situace nasledujici:

Kód: Vybrat vše
RX: 83 7C
RX: B0 78 27 10 Switch Request: 1017:Closed - Off
RX: B0 79 27 11 Switch Request: 1018:Closed - Off
RX: B0 7A 27 12 Switch Request: 1019:Closed - Off
RX: B0 7B 27 13 Switch Request: 1020:Closed - Off
RX: B0 78 07 30 Switch Request: 1017:Thrown - Off
RX: B2 00 40 0D Sensor: 1 - Inactive
RX: B2 00 60 2D Sensor: 2 - Inactive
RX: B2 01 40 0C Sensor: 3 - Inactive
RX: B2 01 60 2C Sensor: 4 - Inactive
RX: B2 02 40 0F Sensor: 5 - Inactive
RX: B2 02 60 2F Sensor: 6 - Inactive
RX: B2 03 40 0E Sensor: 7 - Inactive
RX: B2 03 60 2E Sensor: 8 - Inactive
RX: B0 79 07 31 Switch Request: 1018:Thrown - Off
RX: B0 7A 07 32 Switch Request: 1019:Thrown - Off
RX: B0 7B 07 33 Switch Request: 1020:Thrown - Off


Nejsem si uplne jist, jestli ten sniffer nepreklada blbosti, protoze adresy jsou 01-04. Pokud je OpSw 21 'c', tak misto serie B2 posle B1.

Nicmene se mi ted podarilo zjistit, ze ten B4 fail master posila jen kdyz je vypnute napajeni koleji (pred tim jsem mel DS64 na externim zdroji).

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 113
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod HonzaM » ned 17 čer, 2018 10:15 pm

Myslím že došlo k nedorozumění co rozumíme pod termínem zpětný ohlas. U DS64 i SE8C jsou vstupy, na něž lze připojit kontakt na přestavníku (želvě nebo MP5) a mít tak informaci o skutečné poloze výhybky, nikoli jen o tom, jaký byl výhybce poslán příkaz. V tom vidím přednost LocoNetu, po němž je poslán povel k přestavení výhybky a následně informace zda se přestavení uskutečnilo,
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1438
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 18 čer, 2018 5:48 am

HonzaM píše:Myslím že došlo k nedorozumění co rozumíme pod termínem zpětný ohlas. U DS64 i SE8C jsou vstupy, na něž lze připojit kontakt na přestavníku (želvě nebo MP5) a mít tak informaci o skutečné poloze výhybky, nikoli jen o tom, jaký byl výhybce poslán příkaz. V tom vidím přednost LocoNetu, po němž je poslán povel k přestavení výhybky a následně informace zda se přestavení uskutečnilo,


Ano, to jsou vstupy A1-4 a S1-4, ktere se daji k tomuto ucelu pouzit a v nastaveni DS64 pak urcit, co se ma stat v pripade, ze je nektery z nich aktivni. Manual vyslovne zminuje pouziti vstupu A pro vystup z detekce obsazeni a S napr. pro ovladani vymen tlacitkem (mimo LN ovladac). Ovsem takovy vstup pak poskytuje do LN pakety, ktere jsem popsal. Ja jsem si puvodne myslel, ze to dokaze odlisit prave impulz na techto dvou vstupech ruznym 6. bitem ve tretim byte B1 (tedy 1 pro A a 0 pro S), ale nedokaze. Leda by ten vstup byl tristavovy ( -, 0, +), a pri pripojeni napriklad vystupu z detekce obsazeni poskytoval jiny vystup do LN nez pri zkratu do common + . To muzu jeste zkusit.

Zapojeni je pak napr. nasledujici:
Obrázek

Pak je treba nastavit software tak, aby spravne vyhodnotil akce na A1 a S1 (v tomto pripade), nicmene bude muset operovat s B1 indikujicim pouze sensor high/low a ne s B1 close/thrown (rozdil v 6. bitu 3. byte). Navic bych cekal, ze pri aktivnim vstupu A to bude posilat treti byte B1 0101xxxx nebo 0100xxxx (coz posila v B2, kde podle specifikace je 6. bit 0 - reserved for future use) a pri aktivnim vstupu S pak bude tentyz byte 0111xxxx nebo 0110xxxx. Coz neni.

JP
Naposledy upravil JenikPluto dne pon 18 čer, 2018 9:37 am, celkově upraveno 1
JenikPluto
 
Příspěvky: 113
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod HonzaM » pon 18 čer, 2018 6:06 am

Za velkou přednost DS64 považuji zmíněnou možnost přestavování výhybky přímo tlačítkem, zcela mimo LocoNet a TrainController, který je normálně pro ovládání používán. Lze tak výhybky ve stanici ovládat z panelu tlačítkem. Tuhle funkci (kterou má i SE8C) používám u modulů, protože umožňuje ovládat výhybky bez počítače v případě, kdy stanice není obsazena výpravčím a výhybky si může stavět strojvedoucí.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1438
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 18 čer, 2018 6:30 am

HonzaM píše:Myslím že došlo k nedorozumění co rozumíme pod termínem zpětný ohlas. U DS64 i SE8C jsou vstupy, na něž lze připojit kontakt na přestavníku (želvě nebo MP5) a mít tak informaci o skutečné poloze výhybky, nikoli jen o tom, jaký byl výhybce poslán příkaz. V tom vidím přednost LocoNetu, po němž je poslán povel k přestavení výhybky a následně informace zda se přestavení uskutečnilo,
A-ha, já velký přínos LocoNetu spatřuji v tom, že pokud se ovladač připojí později, tak nemá nejmenší šanci se zeptat na aktuální polohy výhybky. Takže se buď ovladače nesmí nikdy odpojovat, nebo musí každý ovladač po svém připojení přehodit všechny výhybky a nebo nevím. Je to pro mne takové nějaké zamotané.

Ale asi je to tím, že nerozumím LocoNetu, já mám v tomhle hodně jednoduché myšlení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 18 čer, 2018 6:56 am

fulda píše:A-ha, já velký přínos LocoNetu spatřuji v tom, že pokud se ovladač připojí později, tak nemá nejmenší šanci se zeptat na aktuální polohy výhybky. Takže se buď ovladače nesmí nikdy odpojovat, nebo musí každý ovladač po svém připojení přehodit všechny výhybky a nebo nevím. Je to pro mne takové nějaké zamotané.

Ale asi je to tím, že nerozumím LocoNetu, já mám v tomhle hodně jednoduché myšlení.


Ale jo, ovladac se pta. Je uplne jedno, kdy je do LN pripojeny. Uz pri zadavani adresy na ovladaci posila prubezne BC pakety (teda pri dotazu na adresu 111 posle dotaz na 1, pak 11 a nakonec 111, jak clovek naklape cisla), jenom na ne nedostava odpoved... :-) Tedy krome rezimu programovani DS64, kdy dostava B4.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 113
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod HonzaM » pon 18 čer, 2018 8:34 am

fulda píše:... pokud se ovladač připojí později, tak nemá nejmenší šanci se zeptat na aktuální polohy výhybky. .

Pokud chceš znát skutečnou aktuální polohu výhybky, musíš mít k dispozici zpětný ohlas závislý na mechanickém přepínači na přestavníku, jinak dostanš sice informaci o tom, pro kterou polohu dostal dekodér příkaz, ale ne v jaké poloze výhybka fyzicky je.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1438
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pon 18 čer, 2018 8:38 am

fulda píše:Ale asi je to tím, že nerozumím LocoNetu, já mám v tomhle hodně jednoduché myšlení.

Ono to je jednoduche, jen treba jiny pristup. Proste vlakove cesty se stavi an block, teda nepotrebujem stav vyhybky vedet dopredu.
Uz jsem to vysvetloval nekolikrat, proste jiny kraj, jiny mrav.
---
Problem je, kdyz nestavis vlakove cesty, ale jen vyhybky.
Teda klon analogoveho ovladani. Co prvek, to samostatne ovladani.
To ale nema s automatikou nic spolecne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1309
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 18 čer, 2018 9:29 am

zdeno píše:Problem je, kdyz nestavis vlakove cesty, ale jen vyhybky.
Teda klon analogoveho ovladani. Co prvek, to samostatne ovladani.
To ale nema s automatikou nic spolecne.


Oukej, a kdyz teda uprostred pripojim (dalsi) ovladac, co stavi vlakove cesty (napriklad ridici panel vlastni vyroby, ktery ma tlacitka typu "odkud-kam" -- coz znamena, ze muze vysilat a vyhodnocovat packety jake je zapotrebi) ... jde DS64 "nejak" zkonfigurovat tak, aby ten ovladac dokazal ZOBRAZIT aktualne postavenou (postavene) vlakovou cesty ? Nebo je nutne vsechny vlakove cesty zrusit, a postavit odznova - tedy resetovat / zastavit provoz ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 674
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 18 čer, 2018 9:58 am

HonzaM píše:
fulda píše:... pokud se ovladač připojí později, tak nemá nejmenší šanci se zeptat na aktuální polohy výhybky. .

Pokud chceš znát skutečnou aktuální polohu výhybky
Tak zatím bych se spokojil s jakoukoli takovou, která se dá doručit do ovladače v okamžiku, kdy se ovladač připojí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zpetny ohlas DS64 - LocoNet

Příspěvekod zdeno » pon 18 čer, 2018 10:29 am

fulda píše:Tak zatím bych se spokojil s jakoukoli takovou, která se dá doručit do ovladače v okamžiku, kdy se ovladač připojí.

to je mackopes !! proc chces nasilu od kocky, aby rodila stenata ??
je to proste rozdilny pristup k reseni problemu a ty jaksi nedokazes pochopit, ze kazdy jsme jiny.
To co jeden poklada za zasadni problem, druhy povazuje za trivialitu.
Chces li pouzivat Loconet, tak urcite neni dobra cesta predelat tisice lidi na tvuj obraz. To je absurdni !!
---
U nas mame porekadlo, "kdyby nebyly ryby, nemusely by byt rybniky".
A ty mi to strasne pripominas, kdyz stale vymyslas nove a nove "kdyby".
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1309
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků