Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 9:57 am

JenikPluto píše:
belgarat píše:Panove - vzpominate si na Linux leta Pane 1997-8 ? Robustni infrastruktura. Jednotlive kousky funguji, a daji se perfektne konfigurovat. Dokumentace vice-mene zadna (minimalni). Uzivatel je geek. Prokouse se tim, zkonfiguruje, a jede jak vytunene atomove hodinky. Ale beda pokud se maji i cizi kousky integrovat ... napr (mnohem pozdeji) sendmail + antispam. Taky to jde, ale sakra to dre, a sendmailova pravidla jsem s radosti zapomnel pote, co se zjevil Postfix.

Tak to je stav, kde je IMHO dnes LocoNet. Staci pockat nejakych 15-20 let.

Timhle uhlem pohledu nahlizeno, jsem LocoNetu krute krivdil; ocekaval jsem neco jineho.

Nojo, jenze podle me, si Digitrax navrhl LN ciste pro svoje potreby. Podivej se na jeho schema zapojeni (je na konci kazdeho manualu) - centrala, nejaky ovladace, jeden typ dekoderu pro vyhybky, jeden typ pro semafory, detektor obsazeni. Eto vsjo. Na to zadna slozita logika neni potreba. A pokud se budou drzet sve interni logiky, ktera nejspis LNPUE obsahuje jen jako podmnozinu, tak jim to fungovat bude. Licencovat to budou neradi, protoze to akorat vnasi curbes (nove pakety, jina interpretace atd.). Jakmile by se to melo uplne uvolnit, tak to bude chtit prisnejsi a presnejsi specifikaci nejen ve smyslu co, ale i kdy, proc a k cemu, ale to uz IMO Digitrax (a ani Uhlenbrock nebo jina firma) delat nebude.

JP


Porad se tady operuje statisici uzivatelu LocoNetu. Podle dalsich indicii je dost tech uzivatelu extremne zdatnych ... tak kdyz budou chtit, muzou suplovat centralni vyvoj sami - komunita je aspon co tady pise Zdeno velka dost. Viz analogie s Linuxem, Linusovi taky museli leccos ostatni vnutit pripadne ho drzet "u huby".
Kdyz budou chtit. Kdyz nebudou - tak holt to bude casem jako Linux verze 1997 proti Androidu 2018.

Mimochodem - i Ty kdyz vytvaris sva vlastni LocoNet zarizeni, ktera se "chovaji spravne" vytvaris mirny binec: tvoje "spravne" je jine nez cizi "spravne" a tudiz je znovu-pouziti omezene. Namisto toho aby se vytvarel spolecny tlak na DigiTrax, komunita se jen dal "atomizuje". Skoda.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod vvitty » úte 12 čer, 2018 10:03 am

zdeno píše:
fulda píše:Jednoduše - na tom dekodéru je vstup, který lze použít jako vstup pro tlačítka na přehazování výhybek (I=0) a nebo jako vstup reálného ohlasu (I=1). Potom bit L znamená stav toho vstupu.

mam dojem, ze si si zase neco vycucal z palce leve nohy. To je vysilany paket, teda jeho povinnost je informovat jine zarizeni.
Takze jen informuje, ze to neni stav vyhybky, ale neco jine a tam uz je veci dohody, na co to je.
Teda je lepsi mit tento bit nastaven v "1" a pouzivat na detekci paket B2, ktery je na to urceny.


Ze by si autor Loconet Use Personal Edition pri psani jeste porad musel cucat palec leve nohy? To by mohlo lecos vysvetlovat.

Kód: Vybrat vše
[i]"I" =0 for "aux" inputs (normally not feedback), 1 for "switch" input used for turnout
feedback for DS54 ouput/turnout # encoded by A0-A10
"L" = 0 for this input 0V (LO), 1= this input > +6V (HI)

"I"=0 for DS54 "aux" inputs and 1 for "switch" inputs mapped to 4K SENSOR space.
(This is effectively a least significant adr bit when using DS54 input configuration)
"L"=0 for input SENSOR now 0V (LO) , 1 for Input sensor >=+6V (HI)[/i]
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1918
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » úte 12 čer, 2018 10:46 am

belgarat píše:Fuldo, a neprijde ti, ze - stejne jako ja - v te specifikaci hledas neco co bud nikdy byt obsahem nemelo, nebo jeste ve specce proste neni ? S odstupem - vzdyt "vhodnym pouzitim" definovanych packetu LZE zaridit korektni komunikaci mezi zarizenimi. I v tom "nasem" patologickem pripade.

Takze vlastne je vsechno v pohode, uzivatel musi byt dostatecne zdatny aby krome elektriky, krajinotvorby rozumel jeste sitove komunikaci (broadcast, command, ...), vybral si elektroniku ktera umoznuje tuning a vytunil si ji podle potreb.

Ja teda cekal neco lepsiho, ale vazne je ten stavajici stav vlastne SPATNY ?


Jo tak, mno já jsem se malinko zasekl v tom, že jsem hledal specifikaci a to se mi nevedlo.

Ale když se na to podívám jako na výukový nástroj pro mladé (zbohatlé) síťaře/elektrikáře, tak je to vlastně docela v pohodě.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4247
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 12 čer, 2018 10:51 am

fulda píše:
zdeno píše:Jeden zmrseny paket na to proste nestaci.
Mno, jenže on je to spíš jeden zmršený v každém typu komunikace.
Tedy u ovládání mašin je zmršeno F13+, příslušenství je zmršené tak nějak celé a nastavování LNCV/SV je tragédie sama o sobě.

Neni to tim, ze to proste neovladas ? ;-)
Mozna by bylo dobre se fakt na Loconet z tve strany vykaslat, protoze si zacyklovany a zaujaty.
---
Mam hledat chyby na Roco ?? A ze jich ma taky pozehnane !! A principialni, ne jen okrajove zalezitosti.
Viz jen 31 moznych ovladacu, dve (a vice) sbernic, nemoznost odpojovat a pripojovat ovladace (teda ne casto) a dalsi.
Proste kazdy ma neco a musi se s tim naucit zit.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 12 čer, 2018 10:57 am

belgarat píše:Mimochodem - i Ty kdyz vytvaris sva vlastni LocoNet zarizeni, ktera se "chovaji spravne" vytvaris mirny binec: tvoje "spravne" je jine nez cizi "spravne" a tudiz je znovu-pouziti omezene. Namisto toho aby se vytvarel spolecny tlak na DigiTrax, komunita se jen dal "atomizuje". Skoda.


Ja nastesti LN zarizeni nestavim, ja stavim zarizeni, ktera vyuzivaji moznosti LN k tomu, aby delala co od nich chci. :-) Ale jinak mas samozrejme pravdu, nicmene si myslim, ze v soucasnosti jakykoliv tlak na Digitrax v tomhle smeru nema smysl. Musi se jim soucasny stav prestat vyplacet, aby se mohlo neco stat.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 10:59 am

zdeno píše:
fulda píše:
zdeno píše:Jeden zmrseny paket na to proste nestaci.
Mno, jenže on je to spíš jeden zmršený v každém typu komunikace.
Tedy u ovládání mašin je zmršeno F13+, příslušenství je zmršené tak nějak celé a nastavování LNCV/SV je tragédie sama o sobě.

Neni to tim, ze to proste neovladas ? ;-)
Mozna by bylo dobre se fakt na Loconet z tve strany vykaslat, protoze si zacyklovany a zaujaty.


Tak 3 sbernice jsou spatne, aaano. Ale aspon 2 z nich jsou dokumentovane, zarizeni, ktere "je S88" od DIGI-CZ mi bude fungovat i s Roco nebo LDT, kdyz si chci postavit vlastni, tak jsem si temer 100% jisty ze bude fungovat i na kolejisti kolegy. Totez XPressNet, popis spickovy ... R-S ani nebudu zkouset, staci mi pseudoohlas. No a kdyz si poridim udelatko co se mi nechce bastlit, nebudu muset ty stavajici vyhodit nebo rekonfigurovat.

Tak Ti nevim. Asi budu mit 3 sbernice.

Ale to neznamena, ze LocoNet neni pro Tebe super. Ja si treba lamu sisku jak bych zneuzil XPressnet k tomu, aby mi "moje" MiniMouse dokazala jedna druhe "predat" soupravu. Zatim nic moc.
Naposledy upravil belgarat dne úte 12 čer, 2018 11:10 am, celkově upraveno 1
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 11:08 am

JenikPluto píše:Ja nastesti LN zarizeni nestavim, ja stavim zarizeni, ktera vyuzivaji moznosti LN k tomu, aby delala co od nich chci. :-) Ale jinak mas samozrejme pravdu, nicmene si myslim, ze v soucasnosti jakykoliv tlak na Digitrax v tomhle smeru nema smysl. Musi se jim soucasny stav prestat vyplacet, aby se mohlo neco stat.

JP


Spousta spolecnosti je citliva na "bad PR". Ale kdyz maji k sobe komunitu, ktera kazde "bad PR" obratem zadupe do zeme ... proc by VUBEC meli neco delat ?
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » úte 12 čer, 2018 11:40 am

zdeno píše:Neni to tim, ze to proste neovladas ? ;-)
Ano, to už jsem napsal asi 100x, ale bohužel jsem zatím nenarazil ani nikoho, kdo by to ovládal a nedejbože mi poradil.
zdeno píše:Mozna by bylo dobre se fakt na Loconet z tve strany vykaslat, protoze si zacyklovany a zaujaty.
Snažím se nebýt, alenedaří se mi najít nikoho, kdo by mi byl schopný představit LN z nějaké hezké stránky.
zdeno píše:Mam hledat chyby na Roco ?? A ze jich ma taky pozehnane !! A principialni, ne jen okrajove zalezitosti.
Určitě
zdeno píše:Viz jen 31 moznych ovladacu, dve (a vice) sbernic, nemoznost odpojovat a pripojovat ovladace (teda ne casto) a dalsi.
Proste kazdy ma neco a musi se s tim naucit zit.
Ano, právě jsi odprezentoval oblíbenou mantru, která ukazuje, jak dokážeš jen papouškovat pár frází, za kterými nevidíš žádné informace.

XpressNet adresuje 31 zařízení, ale to nemusí nutně znamenat 31 ovladačů. Například panelových kostiček jsme si řekli že je zhruba 50 na jednu adresu, bezdrátových myší se používá 8 na jednu adresu a tak dále. Pravda je taková, že XpressNet je organizovaná sběrnice a proto se dožaduje vědět, jaké je maximum pro tu či onu komponentu. Mimochodem, kolik fredů je možné připojit najednou, než se LocoNet zahltí?

O připojování a odpojování ovladaů mi ani nemluv, právě jsme ve vlákně, kde sám propaguješ myšlenku, že ovladače příslušenství se nesmí odpojovat vůbec, protože jinak přijdou o konfiguraci a budou muset po opětovném připojení přehodit všechny výhybky na rovně. Ale ty pravděpodobně narážíš na to, co jsem napsal o telefonním konektoru - že není koncipovaný pro časté odpojování a že nemá vlastnosti hot-plug konektoru. To se obávám je plastná informace pro všechny, kdo používají telefonní modulární konektor - například LocoNet.

Dvě sběrnice už tu zazněli tolikrát, že by jsi mohl vědět, že zrovna Roco používá svůj R-Bus, který se přenáší po stejných kabelech na kterých jsou připojené ovladače. Jsem dost přesvědčen o tom, že všichni, kdo mohli porovnat toto řešení od Roco ve srovnání s jiným řešwním ti řenkou, že cokoli jiného je lepší než společná sběrnice.

Nemáš tam něco, co by bylo takové údetnější? Něco, o čem ti tu nějdo řekne, že ho to oprvdu omezuje a že je úžasné, jak to má digitrax vyřešené?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4247
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 11:59 am

fulda píše:O připojování a odpojování ovladaů mi ani nemluv, právě jsme ve vlákně, kde sám propaguješ myšlenku, že ovladače příslušenství se nesmí odpojovat vůbec, protože jinak přijdou o konfiguraci a budou muset po opětovném připojení přehodit přehodit všechny výhybky na rovně

Vsak jsi slysel - tohle nikdo nechce a nepotrebuje. Tak se to neresi. Samozrejme krome toho, ze XpressNet to neumi takze je fuj.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » úte 12 čer, 2018 12:12 pm

fulda píše:Nemáš tam něco, co by bylo takové údetnější? Něco, o čem ti tu nějdo řekne, že ho to oprvdu omezuje a že je úžasné, jak to má digitrax vyřešené?


Bez jakekoliv znalosti Xpressnetu ciste ze zvedavosti - to co zminoval belgarat,
belgarat píše: Ja si treba lamu sisku jak bych zneuzil XPressnet k tomu, aby mi "moje" MiniMouse dokazala jedna druhe "predat" soupravu. Zatim nic moc.

tedy dispatching, nejak udelat jde? V LN mi na to staci na ovladaci jedno tlacitko, resp. prepinac (na Freduinu).

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 151
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » úte 12 čer, 2018 1:56 pm

JenikPluto píše:Bez jakekoliv znalosti Xpressnetu ciste ze zvedavosti - to co zminoval belgarat,
To byla sarkastická poznámka, to se nepočítá.

Nejde mu o dispatch, ale o něco, čím by řekl "Nechť tuto lokomotivu nyní ovládá tamten ovladač"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4247
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 1:59 pm

fulda píše:
JenikPluto píše:Bez jakekoliv znalosti Xpressnetu ciste ze zvedavosti - to co zminoval belgarat,
To byla sarkastická poznámka, to se nepočítá


Ve skutecnosti ani ne :) Prozatim mne ale napadly jenom prasarny.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 12 čer, 2018 2:35 pm

fulda píše:Nemáš tam něco, co by bylo takové údetnější? Něco, o čem ti tu nějdo řekne, že ho to oprvdu omezuje a že je úžasné, jak to má digitrax vyřešené?

to je tvoje utkvela predstava, ze ti nekdo ublizuje ??
ja proste chcem, aby si byl normalni a choval se normalne.
Proste vsechno ma sve chyby a kazdy jeden z nas.
---
Jinak Xpresnet neni vubec vhodny na modulovku a teda v tomto totalne prohrava. Napriklad pripojit 50 ovladacu a vic je na Roco nemozne.
Loconet to umoznuje. Nemam duvod ho nahradit necim horsim.
A tvoje domnele chyby jsou umele vykonstruovane, proste ja na ne nenarazil a nedelaji mi problemy. Je to fabulace neznaleho.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » úte 12 čer, 2018 2:41 pm

zdeno píše:A tvoje domnele chyby jsou umele vykonstruovane, proste ja na ne nenarazil a nedelaji mi problemy. Je to fabulace neznaleho.


MiG píše:Honzo, jeden náš zákazník přišel na chybu v naprogramování bloku 2ze3 až po pěti letech provozu 24/7 (on přišel na chybné chování a my našli chybu v tom bloku), tedy po 42000 hodinách provozu.
Nechceš mi snad psát, že se na svém kolejišti blížíš už alespoň 20000 hodinám provozu, tak můžeš tvrdit, to, co tvrdíš.


Ne vsechno co se Ti (jeste) nestalo vubec neexistuje, treba jsi jeste neumrel -- a smrt presto existuje (to jako aby ten priklad byl hodne pritazeny za vlasy). Ovsem samozrejme kdyz pohrdame teorii, proc se zabyvat detaily, jeste zijem :)
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 989
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 12 čer, 2018 3:01 pm

fulda píše:O připojování a odpojování ovladaů mi ani nemluv, právě jsme ve vlákně, kde sám propaguješ myšlenku, že ovladače příslušenství se nesmí odpojovat vůbec, protože jinak přijdou o konfiguraci a budou muset po opětovném připojení přehodit všechny výhybky na rovně. Ale ty pravděpodobně narážíš na to, co jsem napsal o telefonním konektoru - že není koncipovaný pro časté odpojování a že nemá vlastnosti hot-plug konektoru. To se obávám je plastná informace pro všechny, kdo používají telefonní modulární konektor - například LocoNet.

toto je svinsky podraz, vsak ovladace nejsou prislusenstvi !! Bud tomu totalne nerozumis, nebo si z nas delas srandu !!
Proc bych mel prislusenstvi odpojovat ? To je zabudovane natvrdo.

fulda píše:Mimochodem, kolik fredů je možné připojit najednou, než se LocoNet zahltí?

Loconet se nezahlti nikdy, protoze DCC je pomalejsi. Teda se jen prodlouzi doba zpracovani paketu DCC.
Myslim, ze rekord byl 119 ovladacu najednou. Ale to jsem jen slysel, nebyl jsem u toho. Realne mam odzkousenych 84 ovladacu najednou.
Prislusenstvi neni vubec omezeno, ale tam netusim, kolik se jich da pripojit, ale je urcite je to pres sto kusu, protoze cas komunikace je pomaly. Tam to zas omezuje dovoleny odber na pinech 1 a 6, ktery se nesmi prekrocit nad 300mA. Ale to se da vyresit vetvenim a samostatnym napajenim. A techto vetvi jsem videl pripojenych v realu deset.


dodatek:
prislusenstvi je omezeno adresaci, teda 2048 adres. To je limit, ktery se neda prekrocit a tak je limit 128 kusu LocoIo se 16 piny.
Ale to uz je opravdu strasne daleko aj na moji predstavivost.
Naposledy upravil zdeno dne úte 12 čer, 2018 3:24 pm, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: gvibzz, Luděk a 8 návštevníků