Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 11 čer, 2018 11:48 am

Jirka_US píše:Presne tak, coz jsem take Belgaratovi napsal....Ja jsem to zkousel s DS54 a vse funguje podle ocekavani jak z hlediska modelarskeho, tak z hlediska specifikace PE.

Muzes prosim odkazat, kde jsi napsal, ze "da se to uzivatelsky nastavit tak, aby na BC paket centrala nereagovala a zaroven dekoder odpovedel na BC ci B0 paketem B1."
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1331
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 11:54 am

Ferda píše:Takže nakonec zpětný ohlas od přestavníku je asi opravdu nejjednodušší dostat do systému pomocí LocoIO. Neboť všchno ostatní je jednak virtuální a navíc po dvou sběrnicích, které spolu nekomunikují. Nebo se mýlím?
Nebo se mýlíš :!:
Pokud používáš reálný ohlas, pak spolu právě ty sběrnice musí komunikovat. Komunikují spolu prostřednictvím centrály.
Sběrnice S88 je extrémně jednoduchá a není takové komunikace schopná, proto se na ní taková komunikace nepoužívá.
Je to zhruba podobné, jako když si koupíš MM a černou kostku 10764, také je to extrémně jednoduchá a levná kombinace, která nemá podporu programovací koleje, také se nemůžeš divit, že s touto kombinací nejsi schopen číst CV a rozhodně to nelze označocat za chybu ovladače, prostě je to kombinace, která byla nějak navržena a tak funguje. Ani když připojíš jako další ovladač Lenz LH100, tak to nebude číst CV.
Nebo jinak - když si koupíš auto v provedení pick up, také se nemůžeš divit, že nemáš zadní sedačky.

Jirka_US píše:Nastesti u Digitraxu clovek zadne specialni komponenty nepotrebuje, jeste tak aby clovek utracel za dalsi HW..
Tato věta znamená, že:
  • všechny Digitrax komponenty jsou tak drahé, že už by to nikdo nezvládl?
  • Všechny Digitrax dekodéry mají reálný ohlas?
  • žádný Digitrax dekodér nemá reálný ohlas?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod HonzaM » pon 11 čer, 2018 11:57 am

JenikPluto píše:
Ja si tu DS64 snad od nekoho pujcim a zkusim tu komunikaci v realu precist. :-)


JP

Mohu okamžitě poskytnout.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2024
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 11:59 am

Jirka_US píše:Presne tak, coz jsem take Belgaratovi napsal....Ja jsem to zkousel s DS54 a vse funguje podle ocekavani jak z hlediska modelarskeho, tak z hlediska specifikace PE.
A duvod proc se ty pakety daji vypnout je celkem logicky, pakety B1 maji nejvyssi prioritu, tedy jeste vyssi nez pakety pro ovladani trakcnich vozidel, takze ten kdo vyslovne nepotrebuje skutecny ohlas, tak paket B1 nepouzije a nebude si zatezovat sbernici paketem, s jehoz informaci nijak nepracuje.

Jak se pozná, jakou má paket prioritu?
A-ha, takže se ani v Digitraxu nepoužívá reálný ohlas? A proč?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 11 čer, 2018 12:01 pm

fulda píše:[*]žádný Digitrax dekodér nemá reálný ohlas?[/list]


Nene, chybi ti varianta: kazdy uzivatel musi procist a pochopit specifikaci protokolu, aby zjistil jak ma Digitrax komponenty pro sebe nakonfigurovat. Takze ne DIY, ale treba CIY. Takova univerzalni zarizeni za ty penize stoji. Ted jen doufam ze DS64 v dohledne dobe nekdo odsniffuje, protoze z manualu neni moc patrno kdy presne ten B1 posle.
Naposledy upravil belgarat dne pon 11 čer, 2018 12:02 pm, celkově upraveno 1
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1331
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » pon 11 čer, 2018 12:02 pm

Jirka_US píše:A duvod proc se ty pakety daji vypnout je celkem logicky, pakety B1 maji nejvyssi prioritu, tedy jeste vyssi nez pakety pro ovladani trakcnich vozidel, takze ten kdo vyslovne nepotrebuje skutecny ohlas, tak paket B1 nepouzije a nebude si zatezovat sbernici paketem, s jehoz informaci nijak nepracuje.

A v cem spociva ta priorita ;-)
Teda definuj priority Loconetu ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 12:08 pm

Jirka_US píše:
fulda píše:V uvedených příkladech po paketu B4 již nenásledovala žádná komunikace po dobu delší než 30 sec.

No to je je celkem jasne ocekavane a korektni chovani presne podle specifikace, kdyz jsi tedy nezmacknul zadne tlacitko. Co jsi vlastne ocekaval ?
Dokud nezmacknes alespon jedno tlacitko, tak se obavam, ze se zadneho paketu, ktery souvisi s akci toho tlacitka nedockas, nebo se snad domnivas, ze by to melo byt jinak ?

Očekával sem, že se například nějak dozvím, jak je tu odpověď možné spárovat s dotazem. Dovedu si představit několik možností - jedna je taková, že centrála odpoví v rámci MD (Master Delay). Jiná možnost je, že součástí odpovědi bude například povinně B1 paket. A možná další, který si neumím představit. Prostě něco, co bude ochotné připustit, že v síti existuje víc ovladačů a teoreticky také víc dekodérů.

Rozhodně jsem neočekával, že se mi zmastí informace na display ovladačů, když se zapnou ve stejný čas.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 12:11 pm

belgarat píše:
Jirka_US píše:Presne tak, coz jsem take Belgaratovi napsal....Ja jsem to zkousel s DS54 a vse funguje podle ocekavani jak z hlediska modelarskeho, tak z hlediska specifikace PE.

Muzes prosim odkazat, kde jsi napsal, ze "da se to uzivatelsky nastavit tak, aby na BC paket centrala nereagovala a zaroven dekoder odpovedel na BC ci B0 paketem B1."

... hlavně kde v manuálu je to popsané pro Daisy?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 12:12 pm

belgarat píše:
fulda píše:[*]žádný Digitrax dekodér nemá reálný ohlas?[/list]


Nene, chybi ti varianta: kazdy uzivatel musi procist a pochopit specifikaci protokolu, aby zjistil jak ma Digitrax komponenty pro sebe nakonfigurovat. Takze ne DIY, ale treba CIY. Takova univerzalni zarizeni za ty penize stoji. Ted jen doufam ze DS64 v dohledne dobe nekdo odsniffuje, protoze z manualu neni moc patrno kdy presne ten B1 posle.

Uzivatel zadnou specifikaci nepotrebuje. Podle manualu si zapoji schema vyhybky i s dekoderem a podle manualu si nastavi takovou konfiguraci, ktera mu vyhovuje, je tam i nekolik prikladu, takze dokonce nemusi ani nic pocitat. A pak existuje JMRI, ve kterem si to nastavi i mene zdatny uzivatel.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod HonzaM » pon 11 čer, 2018 12:13 pm

fulda píše:.
[*]Všechny Digitrax dekodéry mají reálný ohlas?

Určitě DS64 i SE8C ano, DS54 myslím ne, ale už není v nabídce.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2024
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 11 čer, 2018 12:15 pm

belgarat píše:Nene, chybi ti varianta: kazdy uzivatel musi procist a pochopit specifikaci protokolu, aby zjistil jak ma Digitrax komponenty pro sebe nakonfigurovat. Takze ne DIY, ale treba CIY. Takova univerzalni zarizeni za ty penize stoji. Ted jen doufam ze DS64 v dohledne dobe nekdo odsniffuje, protoze z manualu neni moc patrno kdy presne ten B1 posle.


Ja bych to tak nehrotil. V (z pohledu Digitraxu) idealnim pripade kupujes jako zakaznik D jenom komponenty D. Ty v zakladnim nastaveni funguji tak, jak se ceka, vyhybky se prehazuji, masiny jezdi, navestidla sviti (ale to uz chce trochu si s tim hrat). Nemusis delat nic, jen podle obrazku nacvakat draty treba do DS64 a pricvaknout LN kabel. Ovladac ukazuje, v jakem stavu vyhybka je, protoze si pamatuje, jak ji prehodil. Pokud to nevi, da to najevou blikajici kontrolkou, takze stisknes c nebo t a vis, v jakem stavu ji mas. Nic vic si myslim ze 95% uzivatelu opravdu nepotrebuje. Pokud chces navic neco jineho, tak pak uz o tom neco musis vedet, ale to mi nepripada, ze by bylo spatne, naopak to, ze to neni na prvni pohled jasne, odradi vetsinu stouralu, kteri pak jen prudi s tim, ze si to rozhasili a nevi jak. :-)

Jeste verejne podekuju HM za nabidku DS64, snad se k tomu dostanu v rozumne kratke dobe, viz moje ranni SZ.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 12:16 pm

fulda píše:
belgarat píše:
Jirka_US píše:Presne tak, coz jsem take Belgaratovi napsal....Ja jsem to zkousel s DS54 a vse funguje podle ocekavani jak z hlediska modelarskeho, tak z hlediska specifikace PE.

Muzes prosim odkazat, kde jsi napsal, ze "da se to uzivatelsky nastavit tak, aby na BC paket centrala nereagovala a zaroven dekoder odpovedel na BC ci B0 paketem B1."

... hlavně kde v manuálu je to popsané pro Daisy?

Proc si porizujes vyrobek, ktery nema popsane sve funkce v manualu nebo proc si porizujes vyrobek, ktery v horsim pripade ani nema ocekavane funkce? To jsou zakladni pravidla informovaneho zakaznika, pravidlo selskeho rozumu (ocekavat paket 30s , kdyz si nezmacknu prislusne tlacitko...) zde ani radeji nezminuji.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 12:20 pm

Ovladac ukazuje, v jakem stavu vyhybka je, protoze si pamatuje, jak ji prehodil.

Tady bych si dovolil opravit toto tvrzeni. Ovladac po navoleni prislusne vyhybky posle dotaz na stav vyhybky pomoci paketu BC ( o kterem je tady rec) jestli se nahodou jeste na posledni chvili ten stav nezmenil, napr. proto, ze ten ovladac nebyl pripojen k LocoNetu, coz je naprosto bezny stav u modularu nebo vetsich kolejist.
Takze jeste jednou ten paket BC je pouzit ovladacem pro zjisteni stavu predpokladane polohy vyhybky (nikoliv skutecne polohy) a na zaklade tohoto paketu se nedela jiz zadne rozhodnuti. K tomu je urcen paket B1 tedy ke skutecne ZV v jake je poloha vyhybky. Nicmene ikdybych tady pripustil velmi nepravdepodobnou situaci, kterou se tady snazi za kazdou cenu prosadit Belgarat a to bez znalosti faktu dotycneho systemu a jeho prakticke realizace, tak v nejhorsim pripade dojde k tomu, ze ikonka na ovladaci nezobrazi spravny stav, coz vhledem k faktu, ze ani nebylo cilem zobrazit skutecny stav, vetsine modelaru nevadi.
HonzaM píše:
fulda píše:.
[*]Všechny Digitrax dekodéry mají reálný ohlas?

Určitě DS64 i SE8C ano, DS54 myslím ne, ale už není v nabídce.

Honzo prosim te, kdyz neco tvrdis, tak si to alespon nejdrive precti. DS54 samozrejme skutecny ohlas ma, coz jsem taky napsal. A vsechny me prispevky vychazely prave z testu DS54.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 1:01 pm

Jirka_US píše:Proc si porizujes vyrobek, ktery nema popsane sve funkce v manualu nebo proc si porizujes vyrobek, ktery v horsim pripade ani nema ocekavane funkce? To jsou zakladni pravidla informovaneho zakaznika, pravidlo selskeho rozumu (ocekavat paket 30s , kdyz si nezmacknu prislusne tlacitko...) zde ani radeji nezminuji.

a-ha, tak třeba proto, že jsem si myslel, že se LN chová jako norma a že se budou všechny produkty s LN chovat stejně. Přiznám se, že jsem úplně nepočítal s tím, že budu muset nejprve zkoumat, který výrobek je ten pravý a podle toho se rozhodovat, který si koupím.

Zlatej XpressNet.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 1:10 pm

fulda píše:
Jirka_US píše:Proc si porizujes vyrobek, ktery nema popsane sve funkce v manualu nebo proc si porizujes vyrobek, ktery v horsim pripade ani nema ocekavane funkce? To jsou zakladni pravidla informovaneho zakaznika, pravidlo selskeho rozumu (ocekavat paket 30s , kdyz si nezmacknu prislusne tlacitko...) zde ani radeji nezminuji.

a-ha, tak třeba proto, že jsem si myslel, že se LN chová jako norma a že se budou všechny produkty s LN chovat stejně. Přiznám se, že jsem úplně nepočítal s tím, že budu muset nejprve zkoumat, který výrobek je ten pravý a podle toho se rozhodovat, který si koupím.

Zlatej XpressNet.

1) Zeptal jsi se v obchode, jestli ten dany vyrobek odpovida specifikaci LocoNetu ? Pokud ne, tak cemu se vlastne divis, viz "prirucka" pouceneho spotrebitele....
2) Jestli jsi si neco myslel nebo predpokladal, je vetsinou cesta do pekel, viz belgaratova teorie testu davu...(snad to tu cele nemusim opakovat)
3) To myslis jako, ze kdyz si koupim Lenze a pak MM, ze je tam ta "mirna" nekompatibilita" s adresovanim, jak ty rikas citace: myslel jsem, ze kdyz si koupim vyrobek, ktery ma XpressNet (zmena), ze se budou chovat naprosto stejne.Přiznám se, že jsem úplně nepočítal s tím, že budu muset nejprve zkoumat, který výrobek je ten pravý a podle toho se rozhodovat, který si koupím.
4) A jen tak mimochodem jak pripojim dekoder se skutecnou polohou vyhybky k MM?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků