detektor obsadenia

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2018 1:16 pm

vvitty píše:Stalo by za to zminit ze to plati nejen pro lokomotivy, ale take pro vagony. Zejmena ty osobni u kterych je osvetleni nebo priprava na nej udelana tak ze pro jistotu natvrdo propojuje oba podvozky.

To je Pravda. U těchto typů vagonů je zvláštní zejména to, že zatímco lokomotivy se ktoutí převážně ve směru nahoru, tak dlouhé vagóny se kroutí převážně ve směru dolů.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod MiG » čtv 26 dub, 2018 1:22 pm

Jirka_US píše:Pokud ti to takto funguje, tak selsky rozum veli, ze je asi neco spatne....asi bych se podival a zacal hledat chybu neco jako "ground loop".
A obecne plati, ze kdyz ten prechod nevadi lokomotivam, tak celkem logicky nevadi ani vozum s osvetlenim.Jen je treba to nejdrive vyzkouset s korektnim zapojenim a ne jen teoretizovat...

Obávám se, že tady nejvíc teoretizuje nějakej Jirka_US. Hlavně nenapsat nic konkrétního.
MiG
 
Příspěvky: 693
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » čtv 26 dub, 2018 1:25 pm

MiG píše:
Jirka_US píše:
MiG píše:Tak nám místo obecných proklamací o amerických modelářích napište, co všechno musíte udělat, abyste měl zesilovače s funkčním jištěním.
Alespoň se konečně něco konkrétního salem1309 dozví.

Pane kolego, kde jsem psal o americkych modelarich v tomto vlakne ? Ocenil bych, kdybyste jste alespon trochu venoval pozornost psanemu textu.
Pokud se tyka tech rad.
Pokud jsem laik, tak si koupim booster a DCC stanici pro ucely, pro ktere je urcen a zapojim je podle navodu. pokud neco nefunguje podle ocekavani, tak vznesu dotaz na help desk. Napr. firma Digitrax ma celkem dost velky vyber. Vzhledem k tomu, ze kolega salem309 nenapsal vubec zadne podrobnosti, tak se tezko radi.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » čtv 26 dub, 2018 1:26 pm

MiG píše:
Jirka_US píše:Pokud ti to takto funguje, tak selsky rozum veli, ze je asi neco spatne....asi bych se podival a zacal hledat chybu neco jako "ground loop".
A obecne plati, ze kdyz ten prechod nevadi lokomotivam, tak celkem logicky nevadi ani vozum s osvetlenim.Jen je treba to nejdrive vyzkouset s korektnim zapojenim a ne jen teoretizovat...

Obávám se, že tady nejvíc teoretizuje nějakej Jirka_US. Hlavně nenapsat nic konkrétního.

Co Vas konretne zajima ? Odkaz na vyrobky firmy Digitrax Vam nestaci ?
Naposledy upravil Jirka_US dne čtv 26 dub, 2018 1:27 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2018 1:27 pm

Jirka_US píše:
fulda píše:Takže z jednoduchého principu se ta nešťastná elektrika rozhodne, že bude rozkládat proud do dvou naprosto ideálních zdrojů, které mají naprosto ideální parametry.
Takže jedna polovina proudu poteče do prvního boosteru a druhá do druhého boosteru. A kudy tam poteče? No přeci přes sběrače/kolečka té lokomotivy, která stojí uprostřed.

Pokud ti to takto funguje, tak selsky rozum veli, ze je asi neco spatne....asi bych se podival a zacal hledat chybu neco jako "ground loop".

Cože :?: Něco jsem přehlédl :?: To bude zase nějaký amerikanizmus, tady u nás, když se zapojí dva odpory paralelně, tak proud prostě pokaždé protéká oběma z nich.
Je pravda, že pokud mají nestejnou hodnotu, tak protéká nerovnoměrné, ale i tak má snahu protékat oběma.

Máme tu na to takové učení, kterému říkáme fyzika a jeho proklamanti si dokonce dovolují psát své poznámky na papír a oznašovat je jako fyzikální zákony.

Například starej James Clerk Maxwell, ten panečku napsal rovnice, to je paráda. A nebo takovej Georg Simon Ohm, ten popsal vztah mezi proudem a odporem tak jednoduchým způsobem, že se to dá považovat za základní učení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod Jirka_US » čtv 26 dub, 2018 1:30 pm

fulda píše:
Jirka_US píše:
fulda píše:Takže z jednoduchého principu se ta nešťastná elektrika rozhodne, že bude rozkládat proud do dvou naprosto ideálních zdrojů, které mají naprosto ideální parametry.
Takže jedna polovina proudu poteče do prvního boosteru a druhá do druhého boosteru. A kudy tam poteče? No přeci přes sběrače/kolečka té lokomotivy, která stojí uprostřed.

Pokud ti to takto funguje, tak selsky rozum veli, ze je asi neco spatne....asi bych se podival a zacal hledat chybu neco jako "ground loop".

Cože :?: Něco jsem přehlédl :?:

Ano precti se ten muj prispevek jeste jednou a idealne si to nejdrive vyzkousej podle pravidel zapojeni 2 boosteru.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod belgarat » čtv 26 dub, 2018 1:58 pm

tak schvalne, kdyz je tu uz (opet !) Digitrax, jestli se objevi i zbytek svate trojice LocoNet a DCC++
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod JanoW » čtv 26 dub, 2018 2:04 pm

belgarat píše:tak schvalne, kdyz je tu uz (opet !) Digitrax, jestli se objevi i zbytek svate trojice LocoNet a DCC++


DIGITRAX über alles !!!
DCC++ for $10
JanoW
 
Příspěvky: 62
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod MiG » čtv 26 dub, 2018 2:33 pm

Jirka_US píše:Pane kolego, kde jsem psal o americkych modelarich v tomto vlakne ? Ocenil bych, kdybyste jste alespon trochu venoval pozornost psanemu textu.
Velmi se omlouvám, modeláři amerických železnic jsem zkomolil na američtí modeláři. Něco takového se stává jednou za 10 let.
Jirka_US píše:Pokud se tyka tech rad.
Pokud jsem laik, tak si koupim booster a DCC stanici pro ucely, pro ktere je urcen a zapojim je podle navodu. pokud neco nefunguje podle ocekavani, tak vznesu dotaz na help desk. Napr. firma Digitrax ma celkem dost velky vyber. Vzhledem k tomu, ze kolega salem309 nenapsal vubec zadne podrobnosti, tak se tezko radi.

Pokud jsem laik, tak vezmu za vděk radou, že nemám dělat rozhraní zesilovačů v místě, kde hodlám dlouhodobě nechat stát hnací vozidla.
A jako poučený laik bych také mohl chápat, že je to hlavně proto, že takto bude zesilovač napájet i vozidla druhého zesilovače přes propoj, který je dimenzován jen pro jedno hnací vozidlo.
Zvláště nepříjemné, když si z jiných důvodů navolím na výrobku Digitrax omezení 8A.
To zapojení se až do doby než něco "upeču" bude chovat zcela podle očekávání.
MiG
 
Příspěvky: 693
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » čtv 26 dub, 2018 2:38 pm

Jirka_US píše:Ano precti se ten muj prispevek jeste jednou a idealne si to nejdrive vyzkousej podle pravidel zapojeni 2 boosteru.

OK, Jirko, přiznávám se, nic o tom nevím. Mohl by jsi prosím ta pravidla tak jenom v jednoduchosti tady napsat? Napsat je tak, abychom je pochopili mi nevzdělaní?

Dej nám prosím nějaký návod, jak máme zapojit ty nešťastné bostery, obohať o nějaké znalosti nás neznalé a nevědomé.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod salem1309 » čtv 26 dub, 2018 6:11 pm

Tak pekný deň prajem :) ,chvilu mi trvalo kým som sa prečítal až na koniec tejto debaty,nečakal som až takú búrlivú diskusiu a vďaka za príspevky :P no a doplním pár viet k diskusii...
Vzhledem k tomu, ze kolega salem309 nenapsal vubec zadne podrobnosti, tak se tezko radi.

1.pár rokov dozadu som mal postavené analógove kolajisko.Sklápalo sa zo steny, rozmery cca 2,5x1,5 , 5 súprav súčasne jazdilo bez problémov...od detstva sa venujem elektronike,takže všetko som si v pohode spravil sám...jedného dňa sa mi dostal do ruky katalóg roco a digitálne ovládanie a červík bol v hlave...pri pohlade zospodu na tú pavučinu káblov a do katalógu kde 2 vodiče...no proste nádhera a bolo rozhodnuté. :!: staré zošrotujem a postavím nové :!: šup na net a objavenie ameriky :idea: diskuse modely biz...roky štúdia čo to je, ako to funguje,no proste nenahraditelné informácie :wink: vznikol projekt a hurá ide sa stavať(aj to som dal sem na fúrum)...technická príprava, komponenty atď...a... bum :o teoreticky zdatný DCC analogista :mrgreen: ,zrazu pri prvom probléme rozdeliť koľajisko na DO zistí,že teória má vééééľmi ďaleko k reálnej praxi :shock:takže stručne k citátu:manuálne a elektrotechnicky zdatný analogista,ktorý vie o DCC akurát tak teoreticky :mrgreen:
Zalezi jestli se jedna o detektor "ala Paco" nebo napr. proudovy detektor na bazi proudoveho transformatoru nebo detektory od firmy Digitax. U detektoru s proudovym transformatorem je z principu zjevne, ze nezalezi, kde je proudovy transformator umisten. U detektoru firmy Digitrax BDL168 si nepamatuji, ze by existovalo nejake doporuceni pro delku, ale troufnu si rici, ze pro prumerne ceske kolejiste nebude delka vodice problem.

no tak asi takto...kým som sa dopracoval k finálnemu návrhu tak sa tých komponentov objavilo veľa...ale ako ja vravím,načo mercedes keď sa rovnako odveziem aj v oktavii :mrgreen: podstatná je funkčnosť ,nízke náklady a spoľahlivosť :idea: takže vyberám z troch.dva české a DR5088
Pokud jsem laik, tak vezmu za vděk radou, že nemám dělat rozhraní zesilovačů v místě, kde hodlám dlouhodobě nechat stát hnací vozidla.
A jako poučený laik bych také mohl chápat, že je to hlavně proto, že takto bude zesilovač napájet i vozidla druhého zesilovače přes propoj, který je dimenzován jen pro jedno hnací vozidlo.
Zvláště nepříjemné, když si z jiných důvodů navolím na výrobku Digitrax omezení 8A.
To zapojení se až do doby než něco "upeču" bude chovat zcela podle očekávání.

Bingo :P presne to som chcel vedieť...situácia, ktorú som predpokladal,len pri toľkých ochranách a funkciach zosilovačov,som si nebol istý..napr.(DR5033 , DCC Spax)
Zalezi jestli se jedna o detektor "ala Paco" nebo napr. proudovy detektor na bazi proudoveho transformatoru nebo detektory od firmy Digitax. U detektoru s proudovym transformatorem je z principu zjevne, ze nezalezi, kde je proudovy transformator umisten. U detektoru firmy Digitrax BDL168 si nepamatuji, ze by existovalo nejake doporuceni pro delku, ale troufnu si rici, ze pro prumerne ceske kolejiste nebude delka vodice problem.

tak tu som teraz uplne mimo :roll: rozdelil som to napr. takto(A centrála,B - booster) a ako tu dodržať max. 50cm ,to teda neviem.. :| keď beriem len jeden blok tak má cca 2,5m.poskladam ho +- 3 prutov tak po stred spojenia už bude možno 80cm a odtiaľ k detektoru min 50cm... :!: neviem,asi tomu zle rozumiem... :cry:
Přílohy
do.png
salem1309
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 13 zář, 2015 7:01 pm

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod BohousP » pát 27 dub, 2018 5:20 am

salem1309 píše:...
tak tu som teraz uplne mimo :roll: rozdelil som to napr. takto(A centrála,B - booster) a ako tu dodržať max. 50cm ,to teda neviem.. :| keď beriem len jeden blok tak má cca 2,5m.poskladam ho +- 3 prutov tak po stred spojenia už bude možno 80cm a odtiaľ k detektoru min 50cm... :!: neviem,asi tomu zle rozumiem... :cry:

Těch 50 cm je od detektoru (s kodérem S88) po úsek. Detektor zvládne 8 vstupů - úseků. To obvykle není ani jedno zhlaví, záleží na množství úseků. Mezi jednotlivými detektory mohou být i metry ... Navíc, jak zde již bylo uvedeno, někdy ten detektor bez problémů zvládne i daleko víc.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2028
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod sidlo » pát 27 dub, 2018 6:40 am

Ta stanice je moc pěkně navržená :lol:
Jedna průměrná centrála zvládne 3A. To je na domácí kolejiště dostatečný výkon. Podle mě zesilovačů nebude třeba.
Pokud by opravdu mělo dojít na zesilovače, tak bych se řídil výše uvedenými radami. Nevím jak moc je zajištěna synchronizace centrály a zesilovačů. To by se muselo proměřit. Asi bych dal přednost napájet všechno přes zesilovače stejného výrobce, např. http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g195.Zesilova%E8+DCC+Spax.html, což je prověřená konstrukce za velmi lidovou cenu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod fulda » pát 27 dub, 2018 7:32 am

sidlo píše:... Asi bych dal přednost napájet všechno přes zesilovače stejného výrobce, např. Spax, což je prověřená konstrukce za velmi lidovou cenu.

Spax v žádném případě na domácí kolejiště nebrat :!:
On nemá žádnou propagaci přetížení, nebo zkratu! To je pro domácí kolejiště velmi podstatné, tam se celkem stává, že se člověk věnuje provozu v jedné části a zapomenutá lokomotiva vytvoří zkrat v jiné části. Pak jsou z toho maléry.

Co se týká dělení zesilovačů na pravé a levé zhlaví, tak to rozhodně není dobrý nápad. Ta stanice není tak velká, aby v ní bylo víc vlaků, než zvládne jeden zesilovač, dej jí celou na jeden zesilovač. Pokud existuje nějaká druhá stanice podobné velikosti, tak udělej dělení někde na širé trati, kde se ti vlaky nezdržují.
Ale myslím, že při této velikosti velmi dlouho vydržíš bez zesilovače, tolik vlaků se ti nepovede provozovat zároveň. Většina obsluhujícího personálu má jen dvě ruce a dvě oči, které navíc mají potřebu sledovat jedno společné místo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: detektor obsadenia

Příspěvekod sidlo » pát 27 dub, 2018 7:43 am

fulda píše:Spax v žádném případě na domácí kolejiště nebrat :!:
On nemá žádnou propagaci přetížení, nebo zkratu! To je pro domácí kolejiště velmi podstatné, tam se celkem stává, že se člověk věnuje provozu v jedné části a zapomenutá lokomotiva vytvoří zkrat v jiné části. Pak jsou z toho maléry.

To je o přístupu jak řešit problém.
  • Zkrat kdekoliv zastaví úplně všechno - á la Lenz CDE
  • Zkrat v jedné sekci signalizuje poruchu a ostatní sekce zůstanou v provozu - á la SPAX
A to už je na vkusu každého soudruha.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků