Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » stř 28 bře, 2018 7:46 pm

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, zda jste se někdo nesetkal se stejným problémem jako mám já s dekodéry Lenz. Pokusil jsem se o stavbu vlastních ABC modulů podle návodů dostupných na internetu za pomoci diod, které vytváří asymetrii v napětí. Na první pohled se zdálo, že vše funguje jak má, po krátké době jsem ale zjistil, že lokomotiva se chová podle očekávání pouze, je li na koleje usazena “čumákem” vpřed. Jinými slovy, pokud ji na kolejích otočím, tak i přesto, že je přerušená pravá kolej ve směru jízdy, na modul reaguje mírnou změnou rychlosti ale jede dál. Pokud takto otočená lokomotiva vjede do úseku z druhé strany, tak začne zpomalovat, ale zastavení neodpovídá nastavené konstantní brzdné dráze a po zastavení se nerozjede ani po zapnutí funkce posunu, ani směrem zpět. Zkoušel jsem i více lokomotiv ale vždy se to chová takto.

Abc modul jsem zkoušel jak se 4 tak s 5 diodama, požil jsem tyto: https://www.ges.cz/cz/dioda-1n4007-smd-GES04900343.html

Vzhledem k tomu, že jsem chtěl moduly použít v obou směrech, je toto chování celkem velký problém a budu vděčný za každý názor či radu.

Díky moc
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod MiG » stř 28 bře, 2018 9:24 pm

A v patřičném CV jste nastavil, že má reagovat obousměrně?
MiG
 
Příspěvky: 600
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 6:46 am

MiG píše:A v patřičném CV jste nastavil, že má reagovat obousměrně?


Ano, i toto nastavení jsem zkoušel, ale výsledek je hodně podobný. Lokomotiva na modul zareaguje v obou směrech správně a zastaví, ale pokud ji otočím tak modul ignoruje a v obou směrech se nic nestane. Navíc směrovou závislost bych rád zachoval.
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Sandy » čtv 29 bře, 2018 7:20 am

Úplně stejný problém řeším i já. Mám tři moduly ABC. Dva komerční (STE, Sezemice) a jeden vlastní výroby.
Dekodery ZIMO jsou naprosto bez problémů. Směrová i stranová závislost funguje jak má. Dojezd v rozsahu běžně používaných rychlostí je při konstantní brzdné dráze v toleranci 5 cm. Reagují i na funkci vypnutí ABC i na funkci posun.
Dekodery LENZ (většinou Silver +) jsou jiná káva. Po dlouhém laborování se mi podařilo to, že alespoň v úseku s ABC zastavují. Ale průjezd opačným směrem nebo, nedej bože, kyvadlový provoz jsou neřešitelný problém. Odjezd z úseku s ABC je možný pouze po vypnutí modulu ABC.
Protože LENZ je držitelem "patentu" na funkci ABC, tak to tipuji na nějakou "vychytávku", abychom byli nuceni kupovat jejich BM1.
Centrálu mám z21start, takže čtení a nastavování CV je bez problémů.
Sandy
 
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Tomas Lebeda » čtv 29 bře, 2018 10:04 am

Sandy píše:Úplně stejný problém řeším i já. Mám tři moduly ABC. Dva komerční (STE, Sezemice) a jeden vlastní výroby.
Dekodery ZIMO jsou naprosto bez problémů. Směrová i stranová závislost funguje jak má. Dojezd v rozsahu běžně používaných rychlostí je při konstantní brzdné dráze v toleranci 5 cm. Reagují i na funkci vypnutí ABC i na funkci posun.
Dekodery LENZ (většinou Silver +) jsou jiná káva. Po dlouhém laborování se mi podařilo to, že alespoň v úseku s ABC zastavují. Ale průjezd opačným směrem nebo, nedej bože, kyvadlový provoz jsou neřešitelný problém. Odjezd z úseku s ABC je možný pouze po vypnutí modulu ABC.
Protože LENZ je držitelem "patentu" na funkci ABC, tak to tipuji na nějakou "vychytávku", abychom byli nuceni kupovat jejich BM1.
Centrálu mám z21start, takže čtení a nastavování CV je bez problémů.


Já jsem se s tím nesetkal.
Po zakoupení dekoderu Lenz Standart V2 - 8 pin a jeho osazení do M152 s univerzální deskou od ESpečky mi vše s ABC funguje jak má.
Tj, jak zastavování na úseku (vlastní konstrukce ABC modulu - 1 dioda proti čtyřem ) tak i funkce posunu, která pak ABC ignoruje.
CV jsem nastavil dle návodu na první pokus.
Dokonce mám pocit že ABC je továrně nastaveno, nebo je ho potřeba pouze aktivovat, ale teď si nejsem jistý.
Dokončeno asi před měsícem.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 143
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod MiG » čtv 29 bře, 2018 10:05 am

A jak máte nastaven CV51 bit5(6)?

bit 5 (6) = 1 Stopping with DC independent of the polarity
(only if Bit 3 is deleted in CV29) - to znamená jen ve výhradním DCC modu (blokován analog)
MiG
 
Příspěvky: 600
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 11:41 am

Tenhle bit nastaven nemám, nicméně jsem ho zkoušel v CV aktivovat a loko na ABC nereagovala. Dekodér používám stejný jako kolega Lebeda (LENZ standart V2) a nastavoval jsem dle návodu CV51 - bit 0(1) a bit1(2) = 1, což by mělo aktivovat pouze funkci ABC a konstantní brzdnou dráhu, která je v CV52. Mohu to pro jistotu zkusit znovu abych si byl jist jak se bude loko chovat.
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod MiG » čtv 29 bře, 2018 11:44 am

A CV29?
MiG
 
Příspěvky: 600
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 11:59 am

V CV29 je nastaven bit1(2) a bit2(3). Bit3 jsem zapnout nezkoušel, dle návodu není pro nic využitý.
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 12:12 pm

Veeena píše:V CV29 je nastaven bit1(2) a bit2(3). Bit3 jsem zapnout nezkoušel, dle návodu není pro nic využitý.


Beru zpět poslední větu, nevyužitý je bit 4(3). V tom případě vyzkouším znovu v CV51 aktivovat bit6(5) a současně vymazat bit3(2) v CV29.
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod MiG » čtv 29 bře, 2018 12:13 pm

Tak vypněte bit2(3), a uvidíte.
MiG
 
Příspěvky: 600
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Sandy » čtv 29 bře, 2018 12:14 pm

Tak já mám, samozřejmě, povolen analogový i digitální provoz. O tom, že by něco fungovalo jen při vypnutém analogu jsem se nikde v českých návodech nedočetl. Asi nemá být člověk líný a má si "přelouskat" i originál!
Sandy
 
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Sandy » čtv 29 bře, 2018 12:21 pm

Omlouvám se za OT.:

to Tomas Lebeda
......
Já jsem se s tím nesetkal.
Po zakoupení dekoderu Lenz Standart V2 - 8 pin a jeho osazení do M152 s univerzální deskou od ESpečky mi vše s ABC funguje jak má.........


To mě zajímá, nechceš se s tím pochlubit? Třeba ve zvláštním vláknu?
Sandy
 
Příspěvky: 859
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 12:28 pm

Já jsem sice do anglického manuálu koukal, ale jen kvůli úplnému seznamu CVs, které česká mutace nemá. Tu větu o bitu3 jsem ale přešel s tím, že ho nastaven nemám - chyba, ale snad to zabere. Díky za radu, vyzkouším a dám vědět :)
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Re: Dekodéry Lenz s funkcí ABC a problémy s jejich použitím

Příspěvekod Veeena » čtv 29 bře, 2018 5:06 pm

MiG píše:Tak vypněte bit2(3), a uvidíte.


Tak bohužel, toto nastavení nezabralo a problém stále přetrvává :( pokud lokomotivu na kolejích otočím tak se na brzdícím úseku zastaví a zůstane stát (ve směru tam i zpět), a nereaguje na změnu směru, vypnutí osvětlení, prostě na nic. Dokonce ani samo brzdění není konstantní, ale závislé na rychlosti. Zkoušel jsem více lokomotiv od Roca i Pika, ale chování je stejné.
Veeena
 
Příspěvky: 12
Registrován: stř 28 bře, 2018 6:32 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků