Intellibox - Problém

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » úte 04 dub, 2017 4:39 pm

Dnes sa mi stala nemilá vec. Po zapnutí napájania v Intelliboxe niečo puklo a hotovo ... IBX je "mrtvy". Určite nebol nikde skrat ani nič podobné, nakoľko som pár minút pred tým vykonával testovacie jazdy a išiel som to po úprave prestavníka vyskúšať opäť.
IBX sa mi podarilo rozobrať (skutočne systém uchytenia je viac ako "priateľký" :-). Začal som postupne skúmať kde by mohla byť chyba. Keďže schému nemám k dispozícii a ani netuším, či by sa dala zohnať (a aj keby, či by mi pomohla :-)), tak som šiel od konektora napájania. Hneď za konektorom sú také hranaté súčiastky - keďže to nie je nijako označené, netuším, čo je to za súčiastka. V každom prípade som premeral vodivosť na vstupe a jeden pól napájania je v poriadku a prechádza aj tou súčiastkou, druhý pôl však na vstupe do danej súčiastky vykazuje prepojenie, ale na výstupe už nie. To znamená, že na druhom póle je tá súčiastka nevodivá. Žiaľ, ako som písal, netuším, čo je to za súčiastka a preto neviem, či je to tak správna alebo nie. Najskôr ale nie, nakoľko na výstupe JK je rovnaká súčiastka a tá je tiež "priechodná". Tak to vyzerá tak, že chyba je niekde tam. Avšak neviem to naisto.
Vedel by mi niekto poradiť, čo je to za súčiastka (rezistor, dióda, alebo - čo sa mi zdá najpravdepodobnejšie - poistka). Ak je to poistka, je dosť možné, že "zhorela" a problém asi bude tam .... Resp. či sa už niekto s podobným prípadom stretol a kde bol problém v danom IBX. Po vizuálnej kontrole všetkých obvodov totiž nikde nie je ani najmenšie poškodenie, resp. známka zhorenia, zničenia nejakej súčiastky ....
Vopred vďaka za Vaše rady a pomoc.

P.S: Sorry za novú tému, ale prehľadal som kde čo tu na fóre a žiadnu vhodnú som nenašiel .... :-)
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod fulda » úte 04 dub, 2017 6:27 pm

Hmm, podle toho popisu soudím, že je to věštecká koule, čtvercová edice. Ale mohu se mýlit.
Obrázek

Co třeba fotku toho, o čem píšeš?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » stř 05 dub, 2017 6:05 am

Pripájam obrázok ...

P.S. Neviem ale, či ten obrázok pomôže, pokiaľ niekto nevie o IBX potrebné info - schéma, typy a hodnoty súčiastok ....
Přílohy
IBX_Chyba2.jpg
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod BohousP » stř 05 dub, 2017 7:54 am

Asi ti tímto moc nepomůžu, přesto ... Klasická ("přepalovací") pojistka to nebude. Možná nějaký polyswitch (vratná pojistka), mohl by to být i transil (přepěťová ochrana) ale i kde-co jiného. U smd součástek (to jsou ty kostičky, které se lepí přímo na plošňák - experti, nekamenujte mne, píšu pro normální lidi, ne pro vás...) lze někdo dost těžko určit, co to vůbec je.
V každém případě, měřit součástky zapájené na desce nedává vůbec smysl. To měření ovlivní jiné součástky, které mohou být i někde dál. Navíc, nepíšeš čím a jak jsi měřil - ohmmetrem, nebo pípákem ??
Raději zanech podobných pokusů, zcela jistě tím můžeš napáchat víc škody, než užitku.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod fulda » stř 05 dub, 2017 8:26 am

OK, obraz se mi zlepšuje. Sázím, že je to TOHLE
Takže v prvním kole nahradit kouskem drátu, ve druhém kole dokoupit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » stř 05 dub, 2017 8:29 am

BohousP píše:Asi ti tímto moc nepomůžu, přesto ... Klasická ("přepalovací") pojistka to nebude. Možná nějaký polyswitch (vratná pojistka), mohl by to být i transil (přepěťová ochrana) ale i kde-co jiného. U smd součástek (to jsou ty kostičky, které se lepí přímo na plošňák - experti, nekamenujte mne, píšu pro normální lidi, ne pro vás...) lze někdo dost těžko určit, co to vůbec je.
V každém případě, měřit součástky zapájené na desce nedává vůbec smysl. To měření ovlivní jiné součástky, které mohou být i někde dál. Navíc, nepíšeš čím a jak jsi měřil - ohmmetrem, nebo pípákem ??
Raději zanech podobných pokusů, zcela jistě tím můžeš napáchat víc škody, než užitku.

No, už som sa dopracoval k tomu, že to na 99% bude varistor. Merané normálnym merákom, odpor na zvyšných dvoch je nulový, na tom strednom je 1,8 Mohm.
A pokusy - horšie to už nebude, keďže to nefunguje ... :-) A netuším, či niekto robí servis IBX tak, aby cena za samotný servis a miesto, kde to je nebolo väčšia komplikácia ako kúpa nového IBX, resp. skúsiť sa v tom povŕtať doma .... .-)
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » stř 05 dub, 2017 8:44 am

fulda píše:OK, obraz se mi zlepšuje. Sázím, že je to TOHLE
Takže v prvním kole nahradit kouskem drátu, ve druhém kole dokoupit.

Diky za info.
Aktuálny stav - súčiastka vyhodená a nahradená kúskom drôtiku. IBX funguje (keby nemal 15 rokov napísal by som "ako nový"). Už len prísť na to, čo to je presne za súčiastka a hodnoty aby som kúpil náhradu ..... :-)
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod BohousP » stř 05 dub, 2017 8:45 am

To podle fotky vypadá na zapojení do série (i když je vidět jen kousek spoje), varistor se dává paralelně. Ten filtr, co píše Fulda, vypadá reálně. Pak je vadný ten, který má velký odpor.
Náhrada drátem je možná (dočasně), má to funkci jen filtru proti rušení. Ale pozor, když odešel, mohlo to být zvýšeným odběrem někde dál ... takže opatrně, nejdřív jen na pár vteřin a s vědomím, že může být další pyrotechnický efekt ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod BohousP » stř 05 dub, 2017 8:49 am

mikinko píše:
fulda píše:OK, obraz se mi zlepšuje. Sázím, že je to TOHLE
Takže v prvním kole nahradit kouskem drátu, ve druhém kole dokoupit.

Diky za info.
Aktuálny stav - súčiastka vyhodená a nahradená kúskom drôtiku. IBX funguje (keby nemal 15 rokov napísal by som "ako nový"). Už len prísť na to, čo to je presne za súčiastka a hodnoty aby som kúpil náhradu ..... :-)

Pokud je to filtr, není hodnota kritická. Kup si něco z toho eshopu, co tu psal Fulda - otázkou je, na jaký proud (nemám Intellibox). Místo toho drátu zkus ampérmetr. Pokud to byl polyswitch (ale ty by asi nebyly ve všech přívodech), je to trochu problém.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » stř 05 dub, 2017 9:08 am

BohousP píše:To podle fotky vypadá na zapojení do série (i když je vidět jen kousek spoje), varistor se dává paralelně. Ten filtr, co píše Fulda, vypadá reálně. Pak je vadný ten, který má velký odpor.
Náhrada drátem je možná (dočasně), má to funkci jen filtru proti rušení. Ale pozor, když odešel, mohlo to být zvýšeným odběrem někde dál ... takže opatrně, nejdřív jen na pár vteřin a s vědomím, že může být další pyrotechnický efekt ...

Výstup by mal byť v poriadku, JK som premeral a problém nie je. Koľajisko bolo bez záťaže (dokončujem zapojenie druhého zhlavia). Výstupy JK sú teda len do koľajníc (kde práve stála len jedna mašinka na testovanie) a do DCC dekodérov príslušenstva. Samotné napájanie prestavníkov do DCC dekodérov je riešené osobitnou dvojicou káblov priamo z trafa (18V).
Ale ako som písal, pár minút predtým som testoval a všetko šlo bez problém, následne som len prehodil polaritu jedného prestavníka (prehodenie káblikov na prehadzovanie prestavníka z DCC - prestavník mal opačnú polohu) a opätovné zapnutie .... a už to nežilo ... :-)
Napadlo ma ešte, či nebude problém ten, že zapínanie máme centrálne - totiž, IBX je trvale pripojený k trafu a to je pripojené k hlavnému vypínaču 220 V. A teda zapnem hlavný vypínač 220 V, čím sa hneď "ožíví" trafo a hneď aj IBX. Tak či náhodou nejaké prepätie, resp. napätový ráz pri zapnutí nemohol spôsobiť tento problém. (Ale máme to takto už dlhé roky a fungovalo to všetko OK, A IBX už ťahal inú záťaž).
Ale pre istotu to asi oddelím - zapnutie hlavného vypínača, osobitný vypínač pre trafo a následne aj osobitný vypínač z trafa do IBX ....
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod fulda » stř 05 dub, 2017 11:52 am

mikinko píše:Aktuálny stav - súčiastka vyhodená a nahradená kúskom drôtiku. IBX funguje (keby nemal 15 rokov napísal by som "ako nový"). Už len prísť na to, čo to je presne za súčiastka a hodnoty aby som kúpil náhradu ..... :-)

Podívej se na tom webu, nebo kdekoli jinde. Najdi si v tabulce podle velikosti vhodnou délku
(nápověda délka 4,5mm začíná číslem 18, délka 3,2mm začíná 12, délka 2mm začíná 08)
a potřebnou šířku
(nápověda šířka 3,2mm končí číslem 12, šířka 1,6mm končí číslem 06, šířka 1,25mm končí 05)

Pak asi nejdůležitější údaj bude maximální proud.
Je to filtr, nikoli pojistka, takže pokud nevíš, tak ber větší. Pokud má IBX maximální proud n JK třeba 2A, tak ber alespoň 3A verzi.

Raději zvol správný proud než správnou velikost, naprasit tam jinou velikost se ti povede.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod mikinko » stř 05 dub, 2017 12:16 pm

OKI, diky za info. Veľkosť neriešim .... aj tak nebudem dávať SMD, ale klasickú "nohatú" verziu. Kvôli konektoru by som sa totiž k pájkovaniu SMD nemal ako dostať .... a načo si komplikovať život ... :-)
mikinko
 
Příspěvky: 1157
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox - Problém

Příspěvekod vvitty » stř 05 dub, 2017 1:16 pm

vzdyt je k te soucastce takovej krasnej pristup... :-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2099
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků