Multimouse + přestavník (rozsah)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » sob 28 led, 2017 5:48 pm

Zdravím,
s DCC teprve začínám. Mám problém s nastavením přestavníku přes CV pomocí MM. Mám centrálu 10764, MM, http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g31.V%FD ... %EDky.html, a přestavník http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g68.Serv ... tn%ED.html. Samotné ovládání přestavníku funguje, mám ale problém s tím jak nastavit rozsah pohybu. Popíšu jak jsem postupoval.
Mám jednu kolej. Na ní nestojí žádná lokomotiva, nejsou na ni napojeny žádné další dekodéry apod. Pouze mám připojen zmíněný dekodér a zmíněnou prázdnou kolej. Napájím vše zatím jen z centrály. Přestavník mám zapojen na konektor nejblíže u kondenzátoru, takže podle návodu, který je u dekodéru na stránkách výrobce předpokládám, že jde o výstup A první skupiny konektorů. Když potom zapnu centrálu, přes adresu 5 v módu přestavníků na MM mohu pěkně přepínat přestavník. Když poté přepojím přestavník do druhého konektoru napravo od předchozího, můžu jej ovládat přes adresu 6. Atd. až po poslední přestavník, tj adresa 12.
A teď ten problém. Takže přestavník je zapojen v prvním konektoru jak jsem zmínil výše. Já poté zapnu centrálu. Přes adresu 5 tedy mohu s přestavníkem pohybovat. Poté chci nastavit přes CV rozsah pohybu. Přepnu se tedy do prog. modu, přejdu k volbě CV Modifikace. Jako číslo CV zadám 3. Zobrazí se mi fiktivní hodnota. Já tedy nastavím např. hodnotu 10. Potvrdím. Po chvilce se zobrazí Err 1. Jestli se ale nemýlím, tak jsem se někde dočetl že je to normální a je to tím že moje centrála neumí číst hodnoty CV. Chybu tedy potvrdím OK. Pak se vrátím do menu výhybek. Tam zkusím přestavit přestavník a žádná změna se neprojeví. Rozsah je pořád stejný. Když naopak nastavím CV3 na skoro nejvyšší hodnotu, tedy 100, změna se také neprojeví. Připadá mi že u všech vstupů je rozsah stejný. Akorát vstupy B, pokud jsou tedy B vstupy ty druhé zleva, mají rozsah úplně na minimum. Servo se skoro nepohne. Těmto vstupů jsem taky zkoušel nastavit přes CV jiný rozsah, ale taky bez výsledku. Tak tedy nevím jestli se mi podařilo nějakým jediným správným pokusem přenastavit rozsahy u B vstupu a nebo to tak bylo od výroby a mě se prostě ještě ani jednou nepodařilo rozsah pohybu u jakéhokoliv vstupu přenastavit.
Pochopil jsem návod správně a dělám to tedy dobře? Nebo nějaká zásadní chyba? Netuší někdo v čem je problém?
Děkuji moc.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod horak » ned 29 led, 2017 1:05 pm

Problemom bude ten ERR 1... To ostatne je iba dosledok. Bohuzial lepsiu radu nemam. :(

Vid manual, strana 35.

https://www.roco.cc/uploads/documents/p ... aus_sl.pdf

OndraR píše:... Po chvilce se zobrazí Err 1. Jestli se ale nemýlím, tak jsem se někde dočetl že je to normální a je to tím že moje centrála neumí číst hodnoty CV. Chybu tedy potvrdím OK.



To o com pises, je ERR 2.
horak
 
Příspěvky: 230
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod hopeter » ned 29 led, 2017 3:32 pm

Pokud ti to hlásí chybu Err.1 nebo Err.2 tak je problém ve spojení MM s dekodérem nebo v dekodéru. Chyba je prostě chyba ( viz seznam chyb v návodu MM )... :wink:
Obrať se na výrobce dekodéru , na jeho stránkách je kontakní adresa pro poradenství.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1560
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » ned 29 led, 2017 5:45 pm

Teď jsem zkoušel přenastavit cv3 na brejlovci a bez problému. Takže asi opravdu bude problém v tom konkrétním dekodéru. Znovu jsem teď zkoušel všechno možné a bez úspěchu.
Budu tedy kontaktovat výrobce a pokud se dozvím v čem byl problém tak to tady napíšu.
Díky.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod hopeter » ned 29 led, 2017 6:37 pm

Určitě dej vědět. Chystám se digitalizovat výhybky a tehle dekodér se mě jeví jako dobré řešení. Ještě zkus jestli tam není programovací propojka ( přepínač na desce dekodéru ) , ale to by bylo v návodu...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1560
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod fulda » ned 29 led, 2017 7:45 pm

hopeter píše:... tehle dekodér se mě jeví jako dobré řešení...
Jestli ti mohu poradit, tak si zvol jakýkoli jiný dekodér. Toto je opravdu špatný koncept, je to z původně dost zjednodušeného dekodéru udělaný ještě jednodušší a dost to utrpělo. Mezi jeho hlavní přednosti patří to, že občas zapomene přechodit a špatně se programuje.
Já jsem tuhle koncepci opustil už před mnoha lety a dnes se běžně dají koupit dekodéry ve verzi 5.2, které prochází NMRA certifikací, takže se dá očekávat, že netrpí dětskými chybami. (ten který je na webu je podle popisu verze maximálně 2.x)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod ahx » ned 29 led, 2017 9:06 pm

Mám doma dva kousky (v.3) a fungují dobře. Nepamatuju se, že by se při programování zobrazovalo nějaké Err. Asi to bude chyba konkrétního kusu.
ahx
 
Příspěvky: 14
Registrován: sob 24 pro, 2011 8:41 am
Bydliště: Hradec Králové

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » pon 30 led, 2017 7:47 am

hopeter píše:Určitě dej vědět. Chystám se digitalizovat výhybky a tehle dekodér se mě jeví jako dobré řešení. Ještě zkus jestli tam není programovací propojka ( přepínač na desce dekodéru ) , ale to by bylo v návodu...


Já jsem tedy žádnou propojku nenašel. Pouze tlačítka u dvou PIC a trimmer. Budu kontaktovat prodejce a určitě ti dám vědět vše co se dozvím. Dlužím ti to i za dosavadní pomoc s návrhem mého TT kolejiště :wink:

fulda píše:
hopeter píše:... tehle dekodér se mě jeví jako dobré řešení...
Jestli ti mohu poradit, tak si zvol jakýkoli jiný dekodér. Toto je opravdu špatný koncept, je to z původně dost zjednodušeného dekodéru udělaný ještě jednodušší a dost to utrpělo. Mezi jeho hlavní přednosti patří to, že občas zapomene přechodit a špatně se programuje.
Já jsem tuhle koncepci opustil už před mnoha lety a dnes se běžně dají koupit dekodéry ve verzi 5.2, které prochází NMRA certifikací, takže se dá očekávat, že netrpí dětskými chybami. (ten který je na webu je podle popisu verze maximálně 2.x)


To mě sice moc nepotěšilo, ale vzhledem k tomu, že jde o můj první přestavníkový dekodér a první kolejiště celkově, tak snad bude pro moje začátečnické účely stačit... Mě zaujala hlavně nízká cena dekodéru a celkově komponent tohoto výrobce.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod belgarat » pon 30 led, 2017 8:42 am

Nemam sice dekodery primo DCCdoma, ale dekodery samodomo vyroby tehoz zapojeni. Problem v HW (pokud je vyrobeny bez vad) neni, zminene dekodery mam 4.

Fulda je autorem konkurencniho navrhu dekoderu prodavanych jinou firmou - pak je prirozeny jiny nazor na spolehlivost, funkci (napr. jeho dekodery davaji feedback a nenastava tudiz Err.2) a vhodnost pouziti.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 813
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod fulda » pon 30 led, 2017 3:12 pm

belgarat píše:Nemam sice dekodery primo DCCdoma, ale dekodery samodomo vyroby tehoz zapojeni. Problem v HW (pokud je vyrobeny bez vad) neni, zminene dekodery mam 4.
Tady si dovolím trochu upřesnit - předpokládám, že se jedná o model dcckoleje, to je stejná parta.
A problém s nimi není, dokud jezdíte "na ruku" a v případě, že přestavník nepřestaví, tak prostě znovu stisknete tlačítko. Pokud se ale rozhodnete používat nějakou automatizaci, nebo nedej bože počítač, tak se dostanete do velkých problémů. Viz zhruba šest až sedm let staré články zde a na webu lokopin na téma servo dekodérů. Nemluvím tady o tom drobném ne-komfortu, kdy se očekává, že pomocí čtyř CV (CV3-6) popíši dvě krajní polohy pro osm serv.

belgarat píše:Fulda je autorem konkurencniho navrhu dekoderu prodavanych jinou firmou - pak je prirozeny jiny nazor na spolehlivost, funkci (napr. jeho dekodery davaji feedback a nenastava tudiz Err.2) a vhodnost pouziti.
Tady je zase několik nepřesností.
Já jsem prostě převzal vývoj toho dekodéru a strávil jsem několik let jeho postupným zlepšováním, protože staré verze obsahovaly pro mne nepřijatelné množství chyb.
Diskuze proč se dají moje dekodéry koupit jen u omezeného množství prodejců tu také zazněla několikrát, v jednoduchosti je to proto, že mne nebaví neustále opravovat špatné výrobky někoho, kdo není ochoten připustit, že některé chyby jsou zásadní a také proto, abych se od těchto experimentů mohl distancovat. Výrobky jsou prostě k dostání jen tam, kde je k nim přiměřená zákaznická podpora.

Mimochodem - co odpověď od vašeho dodavatele? (který je na tomto fóru registrován: zde)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4155
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » pon 30 led, 2017 6:35 pm

Na posuzování které komponenty a od koho jsou lepší a proč, jsem zrovna já až moc velký začátečník. Takže do toho se radši zapojovat nebudu :wink:
Ale co se týče:
fulda píše:Mimochodem - co odpověď od vašeho dodavatele? (který je na tomto fóru registrován: zde)


tak jsem nyní psal prodejci a čekám tedy na odpověď. Určitě budu o všem co se dozvím informovat.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod kraljiri » pon 30 led, 2017 9:26 pm

To jste měl udělat jako první, zeptat se mne. "Chyba" dekodéru je způsoben tím, jak ho máte připojený. U tohoto dekodéru je nutné, aby byla silová strana napájena ze samostatného zdroje, trafa konkrétně u tohoto dekodéru 9-10V, ale může být i více, ale pak hřeje chladič na stabilizátoru cca 5V pro serva. Tím se celý problém nastavování a spolehlivé funkce vyřeší. Při přechodu do programovacího stavu vypnete napájení a čím by se měl dekodér přeprogramovat. Všechny dekodéry dccdoma neposílají zpět žádný stav CV i když to NanoX umí.

Druhá věc, je vhodné signál DCC pro dekodéry rozvést samostaným dvoudrátem přímo od centrály, nebrat signal z kolejí, aby se tím aspoň trochu omezilo rušení od koleček lokomotiv. U toho jednoduchého dekodéru jde měnit, připojením na programovací kolej, změnou CV, rychlost a celkové rozevření/úhel chodu. Ale pozor, změní se i u druho PIC, takže NEporgramovaný PIC vyjmout. Tlačítko slouží jen pro změnu CV1, pro ostatní CV NEstlačovat. Je to vše popsáno v návodu, který jste dostal. Těchto dekodérů je vyrobeno více jako 180 kusů a pouze u dvou se projevila, za dva roky výrobní vada, jednou byl vadný 78L05 a jednou dioda 1N4148. Takže o nespolehlivosti nemůže být řeč, zvláště teď, když jsou spoje profi s nepájivou máskou a prokovenými otvory. Koupilo je 55 odběratelů z toho čtyři mají doopravdy velké kolejiště, všichny jsou spokojeni. Nastavování dekodéru se dělá jen jednou. Spolehlivost přestavování i přes program v PC je 100%.

S názorem pana Fučíka lze jen souhlasit, že jeho výrobky jsou komfortnější, doladěný program a ovládání, nesouhlasím však s tím, že nejsou spolehlé, to by mi snad odběratelé napsali a já o žádných takových nevím. A jistě mi potvrdíte, že emaily reaguji hned, nejpozději do druhého dne, tomu se říká zákaznická podpora, tam jsem taky žádnou stížnost nezaznamenal. A úplně na konec nevim o tom, že by kluci z Prahy trávili s někým na skype dlouhé dopisování ohledně vysvětlování všeho kolem DCC. Pro mne je to koníček, protože nemusím z prodeje profitovat, proto taková cena.

JInak se klidně ptejte, rád odpovím. Jiří Král-www.dccdoma.cz
Jiří Král, www.dccdoma.cz
Uživatelský avatar
kraljiri
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 23 pro, 2010 7:16 pm
Bydliště: Brno

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod belgarat » úte 31 led, 2017 8:29 am

kraljiri píše:Druhá věc, je vhodné signál DCC pro dekodéry rozvést samostaným dvoudrátem přímo od centrály, nebrat signal z kolejí, aby se tím aspoň trochu omezilo rušení od koleček lokomoti


Jeste je jeden duvod :-) zejmena pro dekodery prestavniku: reseni zkratu pri najeti vozidla na vyhybku z "neprehozeneho smeru". Mam rozvedeny DCC signal prave jednou vetvi do trakce a druhou do dekoderu. Trakcni vetev je vypinatelna obyc packovym prepinacem. V pripade, ze mi mrnous najede na spatne prehozenou vyhybku, nastane zkrat na srdcovkovych kolejnicich -- a pak staci packou vypnout docasne trakci, zrusit STOP, prehodit vyhybku a opet zapnout trakci. Blbe, ale ucinne, zejmena v tunelu.
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 813
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod sidlo » úte 31 led, 2017 8:58 am

belgarat píše:Mam rozvedeny DCC signal prave jednou vetvi do trakce a druhou do dekoderu. Trakcni vetev je vypinatelna obyc packovym prepinacem...

Přesně takto jsem si to udělal také.
Jak primitivní... Ale jak účinné... :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=qwue035o2VE
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1640
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Multimouse + přestavník (rozsah)

Příspěvekod OndraR » úte 31 led, 2017 9:39 am

JIrí Král: Děkuji za odpověď. Ano problémem je tedy mé napájení. Jako lajk jsem si myslel, že prozatím když toho mám na kolejišti tak málo, můžu vše napájet jen centrálou. Teď už to ale chápu. Budu tedy shánět vhodný zdroj. Co se týče šíření DCC signálu, tak to mám zapojené tak jak píšete, přímo z centrály. Nesbírám tedy signál z kolejí.
Jakmile se dostanu ke kolejišti (vždy jen pátek + víkend) a budu mít vhodný zdroj, přepojím napájení a vše znovu vyzkouším. Pak tady dám vědět zda vše funguje jak má.
Děkuji moc za podporu.
OndraR
 
Příspěvky: 32
Registrován: ned 31 črc, 2016 10:20 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků