Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod BohousP » pon 06 črc, 2020 3:21 pm

Michal Šuhajda píše:Ahoj, děkuji za rady i pomoc s fotkou.
Když koupím ten chip, z odkazu, stačí ho vyměnit, nebo se nějak programuje?

Žádné programování není nutné. Je to jednúčelová součástka - budič sběrnice.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2509
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 06 črc, 2020 5:27 pm

vvitty píše:
jirkah píše:Ale všiml jsem si , že tu součástku co jsme fotili u Michala má jiné hodnoty než mam Já .Já mám mladší centrálu srpen 2019 a Michal jí pořizoval 2017 , tak jestli tam neudělali nějakou změnu.


Ty ctyri pismenka budou kod tydne vyroby a pripadne z jake vyrobni linky pochazeji.

Jirkova součástka má označení 82K, na mé je hodnota 75K, to nevadí?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 2069
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod vvitty » pon 06 črc, 2020 6:24 pm

TI je ohledne markingu v datasheetu pomerne skoupe, nicmene pokud by to doplnkove oznaceni hralo roli cekal bych ze tam bude zmineno.
Muze to byt vyrobni oznaceni - prvni cislice rok, druha cislice mesic vyroby. Spolecne s temi dalsimi znackami (G4) a pismenky to umoznuje vyrobci dohledat kdy a kde byla dana soucastka vyrobena, otestovana a zabalena. Pouziva se to napriklad tehdy kdyz se ze sveta zacne vracet neobvykle mnozstvi desek se zavadou.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url=https://www.pojezdy.eu/eshop]sdf[/url]
vvitty
 
Příspěvky: 2188
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod MiG » pon 06 črc, 2020 8:47 pm

Za mých mladých let bývalo datum tříznaké.
MiG
 
Příspěvky: 1120
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 16 črc, 2020 6:09 am

Kajinek11 píše:
Trixt píše:
Kajinek11 píše:Já zas za boha nejsem schopen rozchodit přes Wifi žádnou App-ku na Androidu..

Ať dělám co dělám je to furt stejné:

-telefon vcelku dobrý.
-Wifi na DR5000 zaplá a funkční
-do této Wifi je připojen PC a telefon s a Androidem
- na telefonu nainstalovány App : Z21, Rtdrive, Engine driver
-App ky běží ale když v nich zadám IP adresu té Wifi, tak se to prostě nepřipojí..ani jedna z nich..

Abychom se vyhnuli zbytečným začátečnickým radám, tak mám vše udělané podle tohoto návodu a stejně nic nejde...
https://www.youtube.com/watch?v=ywxNXyGvU48

Někdo nějaký nápad? Bude to určitě nějaká kravina..


A jak máš nastavenu konfiguraci sítě na DR5000? Protokol musí být Z21/WLANmaus, viz obrázek:
lan-settings.jpg


Ano, mám to úplně stejně..


Máte někdo ještě nějaký nápad proč mi to nejde? Mám to nastavené úplně stejně a nic... Nějaký FW, nějaké nastavebí Androidu? Prostě to musí být nějaká blbost ne?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 16 črc, 2020 11:25 am

Máš-li takovou možnost, zkus to s jiným mobilem, ideálně iPhonem, aby se vyloučilo že by problém byl spojen s Tvým mobilem s Androidem (já tenhle OS nemám rád, bohužel některé aplikace jsou k dispozici jen pro něj). Hlavně ale s jiným mobilem. A pokud to ani pak nepůjde, zkusil bych jinou DR5000, dosud jsem se ale s takovýmto problémem nesetkal. A měl jsem jich v ruce opravdu hodně.
N, převážně epocha V, VI.
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2502
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 16 črc, 2020 11:39 am

a zkousel jsi proste 'pingnout' IP adresu centraly z nejakeho pocitace ? Pokud ji nepingnes, nemusis hledat chybu v mobilu ani nadavat na Android :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 28 črc, 2020 2:57 pm

Ahoj,
děkuji všem za rady ohledně součástek. Objednal jsem u SOS, a uvidíme co dorazí.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 2069
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » pát 31 črc, 2020 4:46 pm

Dobrý den,
vlastním centrálu DR5000, postavil jsem si vlastní ovladač lokomotiv na bázi Arduina připojený pomocí XPressNetu a v lokomotivách mám dekodéry Zimo. Přemýšlím, jak ještě vyšperkovat SW v ovladači. Lze po XPressNetu poslat dotaz do dekodéru a přijmout odpověď kanálem RailCom? Nějak to nemůžu nikde jasně dohledat. XPressNet má vyhrazeny pakety s OP-Code 0x7X pro obousměrnou komunikaci, ale nedaří se mi dohledat podrobnosti a případnou implementaci do DR5000.
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 31 črc, 2020 5:48 pm

Ad XpressNet: uznavam ze jsem pako - ale ktery packet 0x7X mas na mysli ? Ve specifikaci co mam ja nic takoveho nemuzu najit - nemyslis spis LocoNet ?
Ad railcom: AFAIK railcom reader co prodava Digikeijs ma LocoNet rozhrani, dovolim si pochybovat ze centrala packety LocoNetu propaguje do XpressNet (podle mne ani nemuze). Arduino si ale muzes posadit i na LocoNet, knihovny pro to (myslim) jsou. Edit: nemo myslis pripojit Arduino primo k DCC & vyzobat si railcom komunikaci v cut-outu ?

Ovladac by mne jinak zajimal (sw, hw); planuji zastavet ovladac do ovladaciho panelu nadrazi, aby 'byl po ruce', je-li to mozne, vyuzil bych Te aspon pro sve pouceni, kdyz ne rovnou jako zaklad stavby. Prosim, muzes zalozit pro ten ovladac zvlastni tema :) ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » pát 31 črc, 2020 6:15 pm

XPressNet: myslím pakety popsané zde:
https://www.opendcc.de/info/xpressnet/x ... idi_e.html

S tím HW co mám (popsáno výše) nevím, jak donutit nějakou lokomotivu, aby vygenerovala informaci po RailCom. Pokud bych to uměl, tak pak by bylo možné se podívat, zda to projde do XPressNetu.

XPressNet jsem si vybral proto, že je to obyčejná 485. Takže k Arduinu jsem připojil jen převodník a HW byl hotový. Loconet je malinko složitější. I tak to byl horor pájet: brýle, lupa, pájka, součástka, plošňák... došly mi ruce :-)

Ovladač: nevím, zda má smysl zakládat téma. Už jsem to tady někde zmiňoval a bylo to bez reakce. HW: Arduino nano, převodník 485, 5 tlačítek, 4 vypínače, 2 páčkové přepínače a display 2x16 znaků. SW: vlastní program s knihovnami pro XPressNet a I2C display. Psáno adresně pro vlastní potřebu, tedy knihovna loko je v definici v SW a nelze je měnit externě. Nekupuji si lokomotivy tak často ani neměním jejich konfigurace, abych musel řešit možnost externí konfigurace.
Podivnosti jako multimaus jsem si nekupoval. Co to je? Nepřipomíná to ani ovládací pult lokomotivy, ani zabezpečovacího zařízení.
Naposledy upravil JiriKTT dne pát 31 črc, 2020 7:29 pm, celkově upraveno 3
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 31 črc, 2020 7:24 pm

JiriKTT píše:XPressNet: myslím pakety popsané zde:
https://www.opendcc.de/info/xpressnet/x ... idi_e.html

Rozumim; nejedna se vsak o "standard", necekej ze cokoliv z toho bude DR5k podporovat. Projekt OpenDCC ma svoji vlastni centralu ... mam za to, ze Railcom-povoleny dekoder odpovi ID po kanalu 1 kdykoliv (?) kdyz dostane nejaky pokyn (napr. opakovany packet pro rychlost, co centrala vysila periodicky) ? Ale vim o tom DOST malo ... treba nekdo chytrejsi napise.

Ovladač: nevím, zda má smysl zakládat téma. Už jsem to tady někde zmiňoval a bylo to bez reakce.

Ma ;) myslim ze budu mit spoustu dotazu, a aspon se nebudeme plest do obecneho Dr5k tematu :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1758
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » pát 31 črc, 2020 7:31 pm

Ještě abych něco ukázal: dvě foto, byť jen mobilem
https://imagizer.imageshack.com/img922/9489/lOKlga.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/4829/09GcVx.jpg
Omlouvám se za příspěvky ne úplně k tématu.
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JiriKTT » pát 31 črc, 2020 9:42 pm

Takže můj první problém asi je, že se mi nedaří rozchodit programování na provozní koleji přímo ze SW DR5000. V dekodérech mám CV28 a CV29 nastaveno na povolení obou kanálů RailCom. V nastavení DR5000 mám RailCom také povoleno. Nicméně čtení v režimu POM končí zobrazením NO READ. Asi někde něco přehlížím, ale nevím co. Poradíte?
TT, DR5000
JiriKTT
 
Příspěvky: 44
Registrován: stř 12 led, 2011 7:25 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod horak » sob 01 srp, 2020 7:57 am

Na 99% som presvedceny, ze DR5000 NEVIE s priamo pripojenou kolajou citat v rezime POM.
Treba k tomu pouzit modul obsadenia DR5088 - Ten je RailCom schopny a funguje to bez problemov.
Navyse to ma 16 + 1 globalny prudovy detektor. Prepojenie modulov je cez Loconet. Multimaus je pripojena na DR5000 cez Xpresnet. PC je pripojene cez USB a bezi na nom SW DR 5000. Vsetko slape aj z PC aj Multimaus.
horak
 
Příspěvky: 318
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků