Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 09 pro, 2019 6:48 am

Díky všem za katalog ovladačů.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Mcx » pon 09 pro, 2019 7:39 pm

Upřesnění k Fredům: fungují Fredi verze HW 1.7 a 1.8 (oba SW 1.7) nefungují Fredy verze HW a SW 1.4 - jejich přihlášení většinou skončí zablokováním Freda.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1805
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » stř 11 pro, 2019 8:21 am

@HonzaM, @Zdeno: Panove ... nemuzete prosim nechat prodejni marketing a vzajemne napadani tam kde patri - to znamena nekam do Zumpy ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1551
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » stř 11 pro, 2019 5:14 pm

Přidám sem drobnou informaci a vlastní zkušenost. Používám DR5000 a pořídil jsem si S-COM dekodér návěstidel ARD-16xS-COM-TC-12V. Nejdříve to vypadalo dramaticky, neb se mi centrála s dekodérem přes DCC nechtěla domluvit, ale po update firmware centrály z verze 1.5.2 na verzi 1.5.5 vše funguje tak jak má. Jen bylo zvláštní, že dekodér návěstidel bez problému fungoval i s centrálou DR5000 s firmware verze 1.5.0, nikoliv však s verzí 1.5.2. Jinak k DR4088LN, o kterých se ve svém příspěvku zmínil Zdeno, mohu dodat jen to, že žádné problémy jsem nikdy neměl. Na kolejišti kombinuji více výrobků komunikujících přes LocoNet od firmy Digikeijs a to DR5013, DR5088RC, DR4088LN, DR4088LN Opto a vše funguje již rok bez jakýchkoliv zádrhelů.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 879
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » stř 11 pro, 2019 6:46 pm

Trixt píše:a vše funguje již rok bez jakýchkoliv zádrhelů.

asi jsi mel proste stesti a nenarazil jsi na hranicni parametry anebo primo nepodareny kus zarizeni.
Na fore Loconet-hackers je asi 40 prispevku o tom, ze se to zasekava a stezuje si vice clenu komunity.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1860
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod jirkah » stř 11 pro, 2019 7:34 pm

Taky nemám žádný problém, chceš snad říct, že máme štěstí na kus.Mám pocit že to vlákno pomalu dostává jiný smysl než je jeho nazev DR5000 .Mám pocit , že se mění vlákno na plky o ničem a přestanu na fórum chodit.
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 328
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Mcx » stř 11 pro, 2019 9:09 pm

HonzaM píše:a žádný problém s přihlašováním FREDů jsme neměli

Ono se to týká zejména modulů H0, protože ti menší Fredy 1.4 většinou nemají. Ten problém tam je, stejně jak na centrálách Intellibox.
Fred 1.4 je ten vpravo vedle Miniboxu, či většina vzadu v krabici - má 3 nebo poslední verze 4 funkční tlačítka, verze 1.7 má 5 + shift a verze 1.8 má 5 tlačítek + 2x shift - ten na fotce není.
Obrázek
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1805
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 12 pro, 2019 5:48 am

FRED 2019.JPG
Tak ten FRED 1.4 v Digikeijsu ode mne mají a od fw 1.x (nepamatuji si přesně od které verze to bylo) funguje, alespoň mně fungoval. Kromě FREDů které mcx uvádí je ještě jeden novější, mám ho z FREMO od letoška. Má 9 funkčních tlačítek (F0 - F8) a shift, přes shift je možné se dostat až do F12.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2223
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 12 pro, 2019 7:01 am

hele lidi, neblbnite, ono se to zacina projevovat od 5 pripojenych ovladacu nahoru, teda uzivatele, kteri maji 1-5 loko problemy vubec nemaji.
Teda jejich tvrzeni, ze oni problemy nemaji jsou celkem pravdive a v pohode.
Ale taky si myslim, ze jejich povysenost rychle skonci, az je to zacne fackovat, jak budou kolejiste rozsirovat.
---
Taky na Loconet-Hackers si nestezuji jednotlivci, ale kluby, ktere maji zapojene hodne (mozna desitky) DR4088LN a maji s nima velke problemy, protoze jsou nepredvidatelne.
Ale pri hledani chyby se stalo, ze stacil jen jeden DR4088LN, aby se Loconet zablokoval. Je to zahada.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1860
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » čtv 12 pro, 2019 7:45 am

K uzavření debaty a v rámci objektivity: pokud se poohlédneme po různých fórech, existují zcela jistě problémy i s jinými ústřednami (sleduji iTrain fórum a zrovna teď se diskutuje problém komunikace Zimo MX10 od jisté verze SW). A Zimo MX10 je úplně jiná cenová kategorie tak to musí být hodně k nas...ní. A pravím HOWGH.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Mcx » čtv 12 pro, 2019 11:17 am

HonzaM píše:Tak ten FRED 1.4 v Digikeijsu ode mne mají

Ale to není Fred 1.4, ale Fred HW 1.8, který nemá problém s přihlášením :roll: tak tudy cesta nevede !
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1805
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » čtv 12 pro, 2019 11:43 am

No, nechtěl jsem se už do toho míchat, ale poslední poznámka a osobní názor. Tohle fórum (stejně jako jiná podobná tady i v zahraničí) SLOUŽÍ k tomu, aby se otevřeně diskutovaly TAKÉ chyby a nedostatky zařízení a uváděly informace o nápravě a další KONKRÉTNÍ informace, pomáhající uživatelům.
Tohle fórum NESLOUŽÍ jako reklamní platforma prodejcům, ale ani pro nepodložené či jednostranné názory odborníků nebo "odborníků", či odpíračům DR5000 nebo čehokoliv jiného z pouhého přesvědčení a bez uvedení důkazů.

Myslím si, že zastírat opravdu existující problémy a chyby není správné - jak jsem psal, je to bohužel běžný jev, i když pomineme ten problém mezi klávesnicí a židlí... Pokud se tohoto pravidla budeme držet, můžeme si tím navzájem pomáhat. Příklad: stačilo by, kdyby Zdeno hned na začátku konkretizoval výše uvedený problém, pokud to jde dal i odkaz na zdroje a je vyřízeno. (nezávisle na něm jsem se dozvěděl "odjinud", že problémy DR4088LN opravdu existují a připojemí Fredů začíná zlobit cca od 5ks a 10ks už je nepoužitelné....)
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 637
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 12 pro, 2019 12:12 pm

Fox píše: a 10ks už je nepoužitelné....)

to plati ale jen pro stare 3- a 4-tlacitkove verze Freda. Zatim jsem nezaregistroval, ze by nove Fredi delaly problemy.
Ani se nikdo neozval.
---
Nove Fredy a muj Oto nemaji problem se prihlasit v jakemkoli mnozstvi, problem je v tom, ze pokud je jich vic nez 10, tak prihlaseni trva opravdu hóóódne dlouho.
To plati jen kdyz zapinate Loconet a ovladace jsou fyzicky pripojeny na Loconet. Pokud je pripichujete jednotlivo za sebou, postupne v case, tak je to v poradku.
---
To je chyba mizerneho casovani DR5000, tato chyba je trvale pritomna od zacatku a zatim se ji ani nesnazili odstranit.
Proste centrala MUSI odpovidat v case 1200uS az 1380 uS od posledni zmeny z 0 na 1 na Loconetu !! Casy nad 2mS jsou proste spatně !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1860
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 12 pro, 2019 12:22 pm

Nevím jestli se to týká přímo DR5000, ale je to tady živější a odbornější, tak třeba mi poradíte s JMRI a DR5000. :roll:

viewtopic.php?f=28&t=12257&start=15
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 528
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 12 pro, 2019 6:23 pm

On je problem, ze vsechno souvisi se vsim, teda znalci Loconetu by meli vedet, ze "podrzeni" Loconetu v "0" na dobu delsi nez 250mS vyvola hromadnou inicializaci vsech pripojenych ovladacu.
To dela hlavne cerntrala IBX, kdyz si dela poradek ve slotech a tim padem jsou s IBX centralami problemy, ktere vzpomina M. Cernohorsky.
Je ale nutne vedet, ze IBX si dela poradek ve slotech az tehdy, kdyz se vycerpaji vsechny sloty a je pozadavka na dalsi adresu.
Takze pokud se pouziva do 80 adres loko, tak ten problem vubec nenastane.
---
Opravdu netusim jak si dela poradek ve slotech DR5000, ale pokud prevzali architekturu programu od Uhlenbrocku, bude to asi podobne.
To ale musi zjistit nekdo jiny, ja jsem DR5000 podhodil a nepouzivam ji.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1860
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: hank61 a 2 návštevníků