Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Leoš Vobořil » úte 26 úno, 2019 8:04 pm

zdeno píše:
Leoš Vobořil píše:Dobri lide, z nicehoz nic se se mnou centrala nebavi pres USB, pres MM muzu normalne jezdit ale pres USB se mnou nekomunikuje. Ve spravci zarizeni je videt, kdyz spustim konfiguracni soft DR5000 tak nenabehne, kdyz ho spustim bez pripojene centraly a centralu pripojim potom, soft zamrzne, to same s JMRI, resil nekdo neco podobneho?

Melo by pomoci znova upgradovat posledni verzi, doporucujem nejdrive odinstalovat, aby se verze nemlatily mezi sebou.
Toto se stava pomerne casto, pokud se pouziva hodne USB zarizeni, ze se to navzajem prepise.
Mne se to stalo aspon trikrat, ze jsem musel znova instalovat posledni Upgrade.

To mi bohuzel nepomaha a obnova instalatoru mi nejde udelat :cry:
Leoš Vobořil
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 24 bře, 2008 10:39 am
Bydliště: Kutna Hora

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » úte 26 úno, 2019 8:14 pm

Leoš Vobořil píše:To mi bohuzel nepomaha a obnova instalatoru mi nejde udelat :cry:

Takze treba zmazat v PC vsechny ovladace USB, ale opravdu vsechny a natvrdo restartovat pocitac.
Nemusis se niceho bat, pri prihlasovani se vsechno znovu obnovi.
---
Proc nejde rozbalit instalator ? Je tam nejake chybove hlaseni ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1693
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Leoš Vobořil » úte 26 úno, 2019 8:24 pm

zdeno píše:Takze treba zmazat v PC vsechny ovladace USB, ale opravdu vsechny a natvrdo restartovat pocitac.
Nemusis se niceho bat, pri prihlasovani se vsechno znovu obnovi.
---
Proc nejde rozbalit instalator ? Je tam nejake chybove hlaseni ?


Odstraneni veskerych usb zarizeni, nasledne pripojeni centraly, ta ma uplne jine com porty a slape jak hodinky, dekuji za nakopnuti :wink:
Leoš Vobořil
 
Příspěvky: 24
Registrován: pon 24 bře, 2008 10:39 am
Bydliště: Kutna Hora

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » stř 27 úno, 2019 6:59 am

Jelikož používám 3 centrály DR 5000 a tu první od samého začátku výroby, mohu se s Vámi podělit o několik zkušeností z provozu. Předně musím říci, že tu první mám na školním kolejišti, které po rozšíření do druhé místnosti má už přes 50 výhybek a spoustu metrů kolejí, ale důležitější je, že na něm provozujeme přes 10 lokomotiv současně. To je důležité, mám možnost přepnout si ji na Multimausy,tedy x-bus a nebo i lokonet a používat Fredy a ostatní ovladače. V poslední době - tedyv letošním školním roce bezdrátové ovládání od TT modelářů, které se dětem nejvíce líbí.A jelikož to jsou děti od 3 třídy, tak jsou schopni občas vymyslet takové věci, že by jste se divili. No to ale odbíhám, jelikož jsem začínal s centrálami od STE a JF v úplných začátcích a přes Piko a Z21 se přenesl až po holanďany, tak pokud bych to měl z "normálního" uživatelského pohledu nějak shrnout, tak za mě současnost s DR 5000 zatím nejlepší pro běžné používání. Nechci od dí samozřejmě žádné speciální věci a když používám jiné zařízení pro programování, tak samostatný laptop, který nepoužívám k jiným účelům ajak jsem kdysi centrály nainstaloval, pracují spolehlivěs PC dodnes. Jedna centrála je v dílničce a programování s PC dekoderů přes JMRI je zatím nejspolehlivější, co jsem kdy měl. Třetí centrála je u testovacího oválu a měření rychlosti se všemi měřítky, tedy od HO po Z a tady také nemám léta problém. Toto beru i na setkání N modelářů, které jednou za rok pořádám u nás na škole. Tam se s moduly sice potýkám občas s nějakými výpadky, ale zatím vždy na příčině bylo nějaké další přídavné zařízení, které jsme k centrále přidali.(např.akustický hlásič zkratu na kolejišti apod.)
Podle mých zkušeností je tedy lepší mít extra PC pro používání s jakoukoliv centrálou a například Tablet, který občas používám pro ovládání přes rozhraní Wi-Fi je také určen jen pro tento účel, takže ani tady ani v PC nejsou postahované další "blbosti" s různými ovladači, třeba proto to funguje k mé naprosté spokojenosti už několik let!
Jen pro upřesnění, jako kolem kolejiště mám pro rozvod do kolejí použitý poměrně silný vodič pro napájení J a K, tak i při setkáních se nám osvědčilo používat stejný kabel s několika odbočkami pro napájení modulů při setkáních a ani žádné boostry vlastně nezapojujeme, čím méně elektronických součástek, tím samozřejmě spolehlivější provoz, to je všeobecně známo a netřeba se o tom rozepisovat.
Školní kolejiště jinak i provoz na hlavní dvoukolejné trati s ABC moduly (cca 60 ks) a 5 Zhlavíky, tak větší problém mám s těmito různými zařízeními než s centrálou DR 5000 a její funkčností.
Také pro malé děti musím ocenit plnou češtinu jak v ovládání, tak i při pozdějším programování a celkově i dobře zpracované po vizuální stránce.
Samozřejmě mě nezajímají věci, které se dějí uvnitř a se kterými jak a co funguje, pro mě je ze všech výše vyjmenovaných centrál tato opravdu nejpřívětivější a nejspolehlivější, ale berte to jen jako můj soukromý názor a neptejte se mi tu na věci, o kterých ani já nic nevím a přiznám se, ani vědět nechci.
Samozřejmě musím i tuto centrálu pochválit za víceúčelnost, to myslím programování Fredů a ostatních věcí při pravidelných bývalých zababovských setkáních, nic jednoduššího jsem opravdu neměl, čím bych takto rychle dokázal měnit adresy jak v lokomotivách, tak i ve Fredech apod!
Proto za sebe musím vyjádřit naprostou spokojenost a nemám jim zatím co vytknout pro normální používání.
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » stř 27 úno, 2019 7:46 am

Ja se vubec nehadam,ze pomer cena / vykon neodpovida. Za ty penize to odpovida kvalite.
Taky moje kritika smeruje k tomu, aby se to zlepsilo a nechcem, aby to nekdo bral jako zhazovani kvality centraly. Lze napisat, ze krome kola, lze vsechno nejak zlepsit ;-)
---
Ono snaha nasackovat do jedne veci hodne protokolu muze byt dvojsecna.
Ale kdyz se to dobre udela, nemuze nikdo nic namitat.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1693
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod brejsak » stř 27 úno, 2019 12:43 pm

Ahoj, naprosto s Tebou souhlasím, jen doufám, že jak vývojáři Digikejsu pracovali doposavad, budou i pokračovat a hlavně s nimi na toto téma i diskutovat. To víš, je to první výrobek, který je pro spotřebitele srozumitelný a navíc s češtinou. Nechci řešit, kdo z jiných výrobců ji slíbil a doposud nic neudělal. Je to pořád dokola a jen za sebe a každodenní používání alespoň jedné centrály mohu jen potvrdit, že pro mě jako uživatele asi nic lepšího za ty peníze nekoupím! Teď je pravdu už jen na Vás, když tam něco vidíte, žeby to mohlo být lepší, tak aby to hlavně výrobce vzal po urgencích v dotaz a "nevyšumělo " to do ztracena a na několik let!
brejsak
brejsak
 
Příspěvky: 83
Registrován: pon 10 kvě, 2010 8:35 pm
Bydliště: Roudnice n/L

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » stř 27 úno, 2019 1:21 pm

Jen pro objektivitu je třeba uvést, že i na fóru iTrain převládají pozitivní informace, každopádně. Ale je to normální, když je vše v pořádku, nikdo se neozve. Jen když jsou problémy. A řada problémů také není v zařízení, ale mezi klávesnicí a židlí. To platí obecně. Přesto (nebo právě proto) je nutno se v pozitivním duchu vypořádat i s případnými problémy :D .
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 538
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 14 bře, 2019 7:19 am

Zeptam se verejne, protoze soukrome vznasene dotazy nevedly ke uspokojive odpovedi na otazku (tzn. ano/ne).

Mam centralu DR5000. Mam dekodery prislusenstvi (serva, rele) pracujici s DCC. V zasade mam take detektory obsazeni S88. S tim vsim zrejme DR5000 nema problem. Planuji (casem) ovladat kolejiste z PC, zrejme pomoci JMRI. Docela by mne zajimalo pouziti DR-5088 Digidetect (https://www.digikeijs.com/en/dr5088rc-digidetect.html) v tehle kombinaci. Pomoci LocoNet zrejme jde pripojit k DR5000. ALE: dokazu zkombinovat vystupy do DCC, vstupy S88 (pres centralu) a vstupy z LocoNetu (DR5088RC) v jednom JMRI layoutu ? Railcom detektor si zrejme doma nespichnu, a vhodne umistenych 16 "detekcnich" useku mi bohate staci. Na zbytek bych nejradeji pouzil levna domaci S88 zarizeni.

Pro nenechave: ne, nehodlam plosne pouzit LocoNet a vybodnout se na S88 apod. Transportni vrstva dobra, ovsem (muj nazor zalozeny na cteni dokumentace) vrstva protokolu podspecifikovana a nkterymi odborniky-samouky na zdejsim foru rozpatlana do nepouzitelna. Takze ne prosim, pokud to nebude nezbytne nutne, ceska komunita kolem LocoNetu je vyslovene odrazujici (panove JenikPluto, Ferda a dalsi prosim prominou)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 14 bře, 2019 10:49 am

belgarat píše:Zeptam se verejne, protoze soukrome vznasene dotazy nevedly ke uspokojive odpovedi na otazku (tzn. ano/ne).

Mam centralu DR5000. Mam dekodery prislusenstvi (serva, rele) pracujici s DCC. V zasade mam take detektory obsazeni S88. S tim vsim zrejme DR5000 nema problem. Planuji (casem) ovladat kolejiste z PC, zrejme pomoci JMRI. Docela by mne zajimalo pouziti DR-5088 Digidetect (https://www.digikeijs.com/en/dr5088rc-digidetect.html) v tehle kombinaci. Pomoci LocoNet zrejme jde pripojit k DR5000. ALE: dokazu zkombinovat vystupy do DCC, vstupy S88 (pres centralu) a vstupy z LocoNetu (DR5088RC) v jednom JMRI layoutu ? Railcom detektor si zrejme doma nespichnu, a vhodne umistenych 16 "detekcnich" useku mi bohate staci. Na zbytek bych nejradeji pouzil levna domaci S88 zarizeni.

Pro nenechave: ne, nehodlam plosne pouzit LocoNet a vybodnout se na S88 apod. Transportni vrstva dobra, ovsem (muj nazor zalozeny na cteni dokumentace) vrstva protokolu podspecifikovana a nkterymi odborniky-samouky na zdejsim foru rozpatlana do nepouzitelna. Takze ne prosim, pokud to nebude nezbytne nutne, ceska komunita kolem LocoNetu je vyslovene odrazujici (panove JenikPluto, Ferda a dalsi prosim prominou)

Neměl by to být problém, software jako TrainController, JMRI, RocRail zajímá pouze adresa zpětného ohlasu. Tu lze u Loconetu nastavit, jak je to u S88 nevím, myslím že tam to nejde, adresa je dána umístěním na sběrnici. U DR5088RC pozor na jednu věc, citlivost je 10 mA, takže lokomotivu to detekuje spolehlivě, samotné vozy s odporovým lakem na kolech s odporem 5 kOhm nebo i více ale ne. S tím je potřeba počítat. Pokud jde o to odrazování od LocoNetu, nesetkal jsem se s uživatelem LocoNetu, který by byl s jeho funkcí nespokojen a přešel k S88. “Odborníky” DIY bych moc vážně nebral. Víc Ti toho o LocoNetu řekne Zdeno, ten ho zná podrobně, postavil na něm a vyrábí vlastní centrálu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1925
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 14 bře, 2019 1:28 pm

HonzaM píše:Neměl by to být problém, software jako TrainController, JMRI, RocRail zajímá pouze adresa zpětného ohlasu. Tu lze u Loconetu nastavit, jak je to u S88 nevím, myslím že tam to nejde, adresa je dána umístěním na sběrnici. U DR5088RC pozor na jednu věc, citlivost je 10 mA, takže lokomotivu to detekuje spolehlivě, samotné vozy s odporovým lakem na kolech s odporem 5 kOhm nebo i více ale ne. S tím je potřeba počítat.

Vyborne diky; a to o citlivosti je zajimave. Nakonec mi mozna budou DIY citlivejsi detektory i uzitecne :) byt se zaostalym rozhranim.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » čtv 14 bře, 2019 3:34 pm

belgarat: Zkoušel jsem DR5088 s DR5000 v RocRail na svém TT kolejišti a fungovalo to skvěle. V bloku se mi objevila vždy ta správná lokomotiva, DR5088 nikdy nechybovala a detekovala i rychlost lokomotivy. Bohužel tím, že je u ní oproti DR4088 výrazně snížená citlivost a nelze s ní detekovat samostatné vagóny, mě zklamala. Je to velká škoda, neb s vlastními lokomotivami fungovala opravdu skvěle. Nakonec jsem zůstal u DR4088.
Naposledy upravil Trixt dne čtv 14 bře, 2019 7:22 pm, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 613
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 14 bře, 2019 4:51 pm

Trixt: perfektni, diky ze ses podelil o realne zkusenosti. Budu "vyhazovat" penize z detskeho krouzku, takze nemam moc prostoru k slepym ulickam ;)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1245
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 14 bře, 2019 6:28 pm

DR 5013 je urceny na vratne smycky, proto omezeni na detekci pouze pro loko je opravnene.
DR5088 je urcene na detekci obsazeni, teda ci v useku neco neni. Teda to musi detekovat suntovane vagony.
Myslim, ze casem holandani udelaji upravu DR5088 na Loconet, protoze to budou zakaznici vyzadovat.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1693
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 14 bře, 2019 7:10 pm

zdeno píše:DR 5013 je urceny na vratne smycky, proto omezeni na detekci pouze pro loko je opravnene.
DR5088 je urcene na detekci obsazeni, teda ci v useku neco neni. Teda to musi detekovat suntovane vagony.
Myslim, ze casem holandani udelaji upravu DR5088 na Loconet, protoze to budou zakaznici vyzadovat.

DR5088RC je určen jen pro LocoNet a jiné provedení DR5088 neexistuje.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1925
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » čtv 14 bře, 2019 7:42 pm

HonzaM píše:DR5088RC je určen jen pro LocoNet a jiné provedení DR5088 neexistuje.

super, zatim jsem vedel jen o DR4088 na R-BUS.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1693
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků