Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » čtv 21 úno, 2019 3:51 pm

belgarat píše:Panove - snazil jsem se rozjet DR5000 ve VirtualBoxovanych Windows 10 (jako OS mam Linux a Windows smeji jenom do vymezene ohradky) a ovladaci program mel dost potize: sice se spojil, a fungovalo zap/vyp napajeni trakce klikem mysi, ale WiFi ani LAN jsem nebyl s to nastavit: nacetly se udaje (korektni), ale pak jsem mel pole s nastavenimi seda, vypnuta; zalozky ze sekce "Advanced" vubec nezobrazovaly obsah, cely program spadl po zadani nespravneho retezce do pole IP adresy apod.

Vam to na Win10 funguje normalne ?

Pak se chci zeptat: v nastaveni WiFi, advanced, zalozka (myslim, ted nemam po ruce zarizeni) Wireless nebo Sit se vyskytuji 2 prepinace: RADIO on/off a WiFi on/off ... k cemu presne slouzi ?


Nastavování síťových (a WiFi) záležitostí je v DR 5000 řešeno drobným "podvodem". Zatímco všechno ostatní nastavuje konfigurační program přes USB nejspíš rovnou do procesoru centrály, tak síťové záležitosti se nastavují přes IP síť do sério-síťového převodníku (kromě použitého protokolu - ten se ukládá v převodníku i v procesoru), kterým se v centrále realizují komunikace na IP síti.

Co se z toho ale vztahuje k potížím s VirtualBoxovanými Windows? Viděl bych to totiž ne na potíže s virtualizací, ale se vzájemným souladem nastavení sítě. Centrála i počítač by měly používat stejnou síť. Tedy IP adresu ze stejného adresního rozsahu a stejnou masku sítě. Pokud jedete přes router s DHCP serverem a počítač používá IP parametry přidělené routerem (myslím, že centrála funguje ve výchozím nastavení také tak), tak by to mělo být ok. Ale pokud někde používáte ruční nastavení, tak by to mohl být problém.

Anebo vlastně... Vzpomínám si, že jsem měl také všechna políčka síťového nastavení šedá, nedostupná. To bylo ale právě tím, že jsem byl k centrále připojený pouze USB kabelem. Ke konfiguraci síťových záležitostí je potřeba mít síťové připojení, nestačí USB kablík. Buď tedy ethernet kabel přes router s DHCP serverem (a mít na centrále nastaveno DHCP) nebo se připojit počítačem přímo na WiFi centrály.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 21 úno, 2019 4:05 pm

honza-ov píše:přes router s DHCP serverem a počítač používá IP parametry přidělené routerem (myslím, že centrála funguje ve výchozím nastavení také tak), tak by to mělo být ok. Ale pokud někde používáte ruční nastavení, tak by to mohl být problém.

V danem pripade mam sitovku ve VirtualBoxu nastavenou jako bridge, DHCP ze stejneho domaciho routeru (via notebook - WiFi rozhrani) jako centrala (dratovy Ethernet), jak hostovane Win10, tak DR5000 maji IP ze stejne podsite na WAN (podle terminologie DR).
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » čtv 21 úno, 2019 4:24 pm

belgarat píše:V danem pripade mam sitovku ve VirtualBoxu nastavenou jako bridge, DHCP ze stejneho domaciho routeru (via notebook - WiFi rozhrani) jako centrala (dratovy Ethernet), jak hostovane Win10, tak DR5000 maji IP ze stejne podsite na WAN (podle terminologie DR).

Zkuste otevřít přímo webové rozhraní toho převodníku. Tahám to z hlavy, tak neřeknu přesnou adresu. Ale dostanete se k němu i z konfiguračního programu Digikeijs. Zkuste kliknout na obrázek, co je myslím vpravo nahoře v konfiguraci sítě nebo WiFi.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 22 úno, 2019 9:51 am

Jsem nejak porad zmateny z DR5000: potrebuji pro ovladani kolejiste pomoci PC (RocRail, asi; pripadne JMRI) primo pripojit PC pomoci USB kabelu, nebo to zvladaji prenaset nejake protokoly po LAN vc. detekce obsazeni, tzn. mohu mit PC nekde "bokem" ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » pát 22 úno, 2019 10:27 am

belgarat píše:Jsem nejak porad zmateny z DR5000: potrebuji pro ovladani kolejiste pomoci PC (RocRail, asi; pripadne JMRI) primo pripojit PC pomoci USB kabelu, nebo to zvladaji prenaset nejake protokoly po LAN vc. detekce obsazeni, tzn. mohu mit PC nekde "bokem" ?

Můžete tak i tak.

  1. Můžete přes USB kabel (pak není třeba žádné další spojení) a využijete virtuální sériový port, který vám operační systém vytvoří (vytvoří 3 - jeden je pro XpressNet, jeden pro Loconet a jeden pro konfiguraci centrály). Pak v ovládacím SW (RocRail, JMRI) musíte zvolit připojení daným sériovým protokolem (sériový XpressNet nebo sériový Loconet) prostřednictvím příslušného (virtuálního) sériového portu počítače.
  2. Anebo můžete přes ethernet kabel (pak opět nepotřebujete žádné další spojení). V konfiguraci centrály (k tomu ovšem potřebujete USB připojení) zvolíte síťový komunikační protokol podle své chuti (XpressNet, LocoNet, Z21 a nevím co to ještě nabízí) a v ovládacím SW zvolíte síťové připojení na IP adresu centrály a síťovým protokolem, který jste nastavil v konfiguraci centrály.
  3. Anebo se připojíte na centrálu přes WiFi (centrála je nastavená jako access point - to lze změnit, ale není to podporováno výrobcem), ale zbytek je stejný jako v bodě b.

Otevření webového konfiguračního rozhraní síťového/WiFi převodníku centrály lze použít pro ověření funkčnosti síťového připojení k centrále. Toto webové rozhraní je ale asi tajná featura centrály, tedy výrobcem nepodporovaná.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » ned 24 úno, 2019 6:02 am

Ohledně DR5000 se na fóru iTrain rozvinula diskuze. Je třeba říct, že není příliš polulární a řada uživatelů si stěžuje, i když málokdo na něco konkrétního. Spíše proto, že to zařízení není rozhodně Plug-and-Play a vyžaduje apoň základní znalosti. Níže dávám pro informaci názor na DR5000 od vývojáře iTrain, což by mohl být celkem fundovaný názor... Dávám to sem v angličtině, abych překladem něco nezměnil (Google kdyžtak pomůže).
Cit:
I think for me it is better to be neutral, but the DR5000 is not so bad as shown here. A lot of customers are happy with it after the initial bugs have been solved, but others don't like it at all.

Personally I think there are two many options (XpressNet and LocoNet, USB, LAN and WiFi). It tries to be the one device that can handle everything. That is pretty smart for advanced users, but also overwhelming for beginners. I get too many questions why the DR5000 is not listed in iTrain and that means people don't understand that the device is chameleon and is not one interface type although most people will use LocoNet over USB. But there are three USB ports available for the DR5000 and you you have to pick the right one for the right protocol. So it is a Lenz and Intellibox in one.

The Z21 had also some bugs when it was introduced and it took some time to become popular, but now it is a stable system and it does Motorola as well (in case you are using 3-rail that is an advantage). The DR5000 is only DCC so exclusively for 2-rail, but I think that is most of the UK and US marktet.

The configuration software for the DR5000 is only for Windows. This can be a disadvantage for Mac users, but the update tool for the Z21 is also only Windows, but you will use it less often.

So you shouldn't buy the DR5000, because it is so cheap, but because you like the concept and functionality. That it does not cost a lot is then a bonus. But if you favor the Z21 buy that one. It is still a decent price compared to the ECoS and other alternatives. You will not need the display. For iTrain a command station only needs to handle the basics and do it well. I prefer a black box with a few LEDS. For manual control there are better alternatives than the built-in knobs of some other command stations that you cannot move as with a handheld.

I am not talking about the white z21. That is a stripped down version of the Z21 and included in starter sets. Its is nice to start but not the real thing for larger layouts. In the end the z21 it is more expensive when buying feedbacks, because you are missing the affordable LocoNet feedbacks.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 568
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » ned 24 úno, 2019 6:54 am

Fox píše:Ohledně DR5000 se na fóru iTrain rozvinula diskuze. Je třeba říct, že není příliš polulární a řada uživatelů si stěžuje, i když málokdo na něco konkrétního. Spíše proto, že to zařízení není rozhodně Plug-and-Play a vyžaduje apoň základní znalosti. Níže dávám pro informaci názor na DR5000 od vývojáře iTrain, což by mohl být celkem fundovaný názor... Dávám to sem v angličtině, abych překladem něco nezměnil (Google kdyžtak pomůže).

Pod tu citaci z toho iTrain fóra se mohu jedině podepsat. Sám se považuji za spokojeného uživatele DR 5000 s pokročilými znalostmi (už z titulu mé profese - jsem víceméně programátor a naše firma vyrábí také všelijaké různé krabičky).
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » ned 24 úno, 2019 1:09 pm

Ano, to vyjádření je všeříkající. I já jsem z počátku netušil, kudy se vrtnout, neb toho co centrála podporuje, je opravdu hodně. Nakonec jsem skončil u LOCONET. :) To, že ovládací SW je jen pod Windows, mi nevadilo, neb MAC ani Linux mi k srdci nikdy nepřirostly a SW pro DR5000 je docela intuitivní. Jednoduše na vyobrazení centrály kliknu na to, co chci konfigurovat. Stále své volby nelituji. ;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 711
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » ned 24 úno, 2019 2:46 pm

honza-ov píše:
Fox píše:Ohledně DR5000 se na fóru iTrain rozvinula diskuze. Je třeba říct, že není příliš polulární a řada uživatelů si stěžuje, i když málokdo na něco konkrétního. Spíše proto, že to zařízení není rozhodně Plug-and-Play a vyžaduje apoň základní znalosti. Níže dávám pro informaci názor na DR5000 od vývojáře iTrain, což by mohl být celkem fundovaný názor... Dávám to sem v angličtině, abych překladem něco nezměnil (Google kdyžtak pomůže).

Pod tu citaci z toho iTrain fóra se mohu jedině podepsat. Sám se považuji za spokojeného uživatele DR 5000 s pokročilými znalostmi (už z titulu mé profese - jsem víceméně programátor a naše firma vyrábí také všelijaké různé krabičky).

S většinou obsahu toho názoru citovaného z fóra iTrain souhlasím. Je ovšem dobře si všimnout, že tam, kde doporučuje Z21, má na mysli tu černou, na což v závěru upozorňuje a uvádí, že bílá z21 vyjde ve skutečnosti dráž než DR5000, protože některé funkce nemá a pro jejich využití je třeba doplnit další zařízení, některé funkce nelze ani doplnit.
Fakt že ovládací software je jen pro Windows není nijak neobvyklý, podobně jako mnohé aplikace jsou jen pro Android a jiné jen pro iOS. Jako uživatel Macu vím, jak mnoho sw pro něj není, s tím je nutné se smířit a kvůli některým programům si pořídit ještě notebook s Windows. Myslím že na Macu je pro mašinkáře jen JMRI. Možná se ale pletu - třeba mne opraví uživatelé iTrain a Rocrail.
Snaha o maximální universálnost je u vývojářů Digikeijsu oblíbená, stačí se podívat do návodu na modul vratné smyčky DR5013, který lze použít jak s LocoNetem, tak s XpressNetem, může se fungovat i na principu detekce zkratu, ovšem při ceně znatelně vyšší než mají obyčejné moduly které nic jiného než funkci založenou pouze na detekci zkratu nemají. Podobné je to u modulu DR5052 pro ovládání točny, konstruovaného tak, aby mohl ovládat prakticky jakoukoli točnu na trhu.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2025
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod honza-ov » ned 24 úno, 2019 3:12 pm

HonzaM píše:Fakt že ovládací software je jen pro Windows není nijak neobvyklý, podobně jako mnohé aplikace jsou jen pro Android a jiné jen pro iOS. Jako uživatel Macu vím, jak mnoho sw pro něj není, s tím je nutné se smířit a kvůli některým programům si pořídit ještě notebook s Windows. Myslím že na Macu je pro mašinkáře jen JMRI. Možná se ale pletu - třeba mne opraví uživatelé iTrain a Rocrail.

Ano, opravuji :) - s Macem jsem měl poměrně omezený výběr, to je pravda - vybíral jsem právě mezi iTrain a Rocrail. Vyhrál iTrain a jsem s ním navýsost spokojený. iTrain je vlastně platformně nezávislý, neb je postavený na Javě.
Honza
(Home experimental layout, N scale, Digikeijs DR5000, Fleischmann z21, OS X Mavericks, iTrain)
honza-ov
 
Příspěvky: 10
Registrován: čtv 22 bře, 2018 1:19 pm

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 25 úno, 2019 6:52 am

Když už jsem to začal, tak ještě pro úplnost jeden příspěvek z iTrain fóra, který není 100% pozitivní zase dávám původní citaci (zkoušel jsem, jestli sem nejde dát link přímo na příspěvky, ale nejde to, chce to vždycky heslo...)
Cit:
There are several aspects to consider with the DR5000 - does it work yes, is it as reliable as some other systems - not in my experience, an experience that is shared by a few people that I know who also found that operation with automation software wasn't always what was expected.
Another aspect that you need to consider is the size of your layout, there are reports that it has challenges handling large numbers of locos, especially when that large number of locos has a large number of accessories allied to it.
In short I would summarise by saying that you only get what you pay for and that there are very few bargains in the DCC world. These remarks only apply to the DR5000 - the rest of the range works very well and I wouldn't hesitate to recommend those units.


Mimochodem, hlášku, že se DR5000 hodí pouze pro menší layout jsem už někde zachytil - snad "zdeno"? Mohl by prosím "zdeno" nebo někdo další vysvětlit a okomentovat? Já jsem zkoušel maximálně 5 lokomotiv, cca 35 výhybek, 80 zpětných vazeb - nevím, jakáže velikost layoutu to je :?: :D . A musím říct, že "občas" - tj. někdy 1x za hodinu, nebo taky nikdy, rozhodně málo na to, aby se to dalo nějak zkoumat, dojde k čemusi, co vypadá, jako kdyby se příkaz "ztratil", nebo systém "zbloudil". Příklad: zůstane aktivovaná zpětná vazba i když vlak je pryč, mašina náhle zpomalí (nastaví se jiný stupeň, než odpovídá měření rychlosti v iTrain). Jednou nešlo vypnout DCC do kolejí ani červeným tlačítkem na DR5000, pomohlo až odpojení napájení. Taky se stalo, když byla přes LocoNet připojena DAISY II pro ruční ovládání (iTrain nebyl připojen), že se náhle rozjela jedna mašina plnou rychlostí, pomohl zase jen RESET. Berte to jako velmi amatérské pozorování, příčiny mohou být různé, nicméně určité pochybnosti o stabilitě (a tady se vracím k začátku příspěvku) možná existují.
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 568
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » pon 25 úno, 2019 8:58 am

Fox píše:Mimochodem, hlášku, že se DR5000 hodí pouze pro menší layout jsem už někde zachytil - snad "zdeno"? Mohl by prosím "zdeno" nebo někdo další vysvětlit a okomentovat?

Ono jsou to drobnosti, proste je tam spatne casovani Loconetu. Centrala nerozlisuje priority Loconetu a vysila v casech od 800uS do 2200uS podle toho jak stiha veci zpracovat. Teda nedodrzuje normu v tom, ze centrala ma vyhrazenou jen tu svoji prioritu a to cas od 1200 do 1380uS. Je to videt hlavne, kdyz se prihlasuje najednou vic ovladacu Loconetu (10-15), kdy prihlaseni trva dlooouuuhe sekundy. Napriklad na moji Centrbox, IBX nebo RKDCC se prihlasuje 30 ovladacu do 2 vterin !!
Podle mne je to chyba zavinena procesorem Atmel, ktery zpracovava preruseni za sebou a nedokaze pouzivat vnorene preruseni (teda priority volani preruseni), proto kombinace sesti ruznych sbernic muze zpusobit zpozdeni procesoru v zpracovani preruseni. Teda hlavne priprava a vyroba DCC je narocna na strojovy cas a volani preruseni.
Ale taky to muze byt zle napsany program.
---
Dalsi problem je preambule DCC, kde minimum je 15 jednicek, teda casy vybaveni prikazu DCC, jsou proste pomale a nestihaji vic jak 10 lokomotiv. Ono stihaji, ale cas odezvy nad 1 vterinu je dost protivny.
Taky tovarni nastaveni opakovani DCC povelu je dost alibisticke a nezvlada vice lokomotiv. Treba nastavit co nejmensi pocet vsech opakovani v menu centraly !!
Ovladani prislusenstvi s tim trosku nesouvisi, protoze prikazy pro prislusenstvi jsou opakovane a opravdu malo vysilane v case. Stovka prikazu za hodinu bude asi prehnane ?? ;-)
Detekci S88 nepoznam, nemohu komentovat. Ale co vim je, ze to je rizena sbernice a teda si taky bere cas na volani preruseni.
---
Aj ja jsem si vsimnul, ze DR5000 se cas od casu sama blokne, ale to je opravdu jen zridka, odhadujem tak jednou za 3-4 dni.
Naposledy upravil zdeno dne pon 25 úno, 2019 9:13 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Fox » pon 25 úno, 2019 9:08 am

Díky Zdeno za odpověď - je konkrétní :D .
Treba nastavit co nejmensi pocet vsech opakovani v menu centraly !!
. S tímhle si zkusím příležitostně pohrát. Ono je fajn, že se chybka projeví občas, ale zjistit nějaké souvislosti je pak o to těžší... No nic, hrajeme si, jadernou elektrárnu bych tím raději neovládal :lol:
TT, domácí kolejiště (dosud ve výstavbě), DR5000, iTrain...
Uživatelský avatar
Fox
 
Příspěvky: 568
Registrován: stř 02 bře, 2016 12:50 pm
Bydliště: kousek od Prahy

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Leoš Vobořil » úte 26 úno, 2019 7:14 pm

Dobri lide, z nicehoz nic se se mnou centrala nebavi pres USB, pres MM muzu normalne jezdit ale pres USB se mnou nekomunikuje. Ve spravci zarizeni je videt, kdyz spustim konfiguracni soft DR5000 tak nenabehne, kdyz ho spustim bez pripojene centraly a centralu pripojim potom, soft zamrzne, to same s JMRI, resil nekdo neco podobneho?
Leoš Vobořil
 
Příspěvky: 25
Registrován: pon 24 bře, 2008 10:39 am
Bydliště: Brno a Kutná Hora

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » úte 26 úno, 2019 7:53 pm

Leoš Vobořil píše:Dobri lide, z nicehoz nic se se mnou centrala nebavi pres USB, pres MM muzu normalne jezdit ale pres USB se mnou nekomunikuje. Ve spravci zarizeni je videt, kdyz spustim konfiguracni soft DR5000 tak nenabehne, kdyz ho spustim bez pripojene centraly a centralu pripojim potom, soft zamrzne, to same s JMRI, resil nekdo neco podobneho?

Melo by pomoci znova upgradovat posledni verzi, doporucujem nejdrive odinstalovat, aby se verze nemlatily mezi sebou.
Toto se stava pomerne casto, pokud se pouziva hodne USB zarizeni, ze se to navzajem prepise.
Mne se to stalo aspon trikrat, ze jsem musel znova instalovat posledni Upgrade.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků