Detekce úseků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Detekce úseků

Příspěvekod zaplef » pát 04 lis, 2016 5:08 am

Zdravím všechny,

existuje detekce úseků v DDC, kde by byl výstup pouze červená ledka na ovládacím panelu bez použití PC?

Díky.
zaplef
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte 26 dub, 2016 1:55 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Detekce úseků

Příspěvekod HonzaM » pát 04 lis, 2016 6:40 am

Určitě je takových detektorů řada, třeba Digitrax BDL168 pro 16 detekovaných úseků. Primárně je určen pro přenos signalizace obsazení po sběrnici LocoNet, na desce jsou ale i konektory pro připojení indikačních LED a pŕipojení k centrále ani k počítači není nutné, napájení je řešeno externím zdrojem stejnosměrného nebo střídavého napětí. Je zde samozřejmě i otázka proč odmítat PC, zda z principu (někdo má počítače dost v práci a doma se chce obejít bez něj), nebo proto, že nechce aby musel mít počítač ke kolejišti vždy k dispozici a mít jeden třeba jen k tomuto účelu, nebo pro nutnost pořizovat rozhraní k počítači nebo potřeba softwaru k ovládání. Existují ale softwary bezplatné, existují centrály mající rozhraní vestavěné a pak stačí mít jen ten počítač.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2019
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Detekce úseků

Příspěvekod D » pát 04 lis, 2016 8:03 am

zaplef:
Nejjednodušším detektorem je napájet úseky přes obvod s diodami.

Obrázek

Zapojení čtyř usměrňovacích diod způsobí úbytek asi 4 × 0,65 V = 2,6 V. Další čtyři diody v opačném směru slouží k odstranění napěťové nesymetrie.

Usměrňovací diody je třeba (pře)dimenzovat na proud, který v úseku budou lokomotivy odebírat (2-3 loko na 1A). Protože úbytek napětí může zpomalit lokomotivy, doporučuji v celém kolejišti napájet všechny, i nedetekované, úseky přes stejný počet diod. Použitím dvou usměrňovacích můstků místo samotných diod snížíš počet součástek.

-

Jak píše fulda pode mnou, na rozsvícení červené LED by měly stačit jen čtyři diody, tedy jeden můstek.
Naposledy upravil D dne pát 04 lis, 2016 8:28 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Detekce úseků

Příspěvekod fulda » pát 04 lis, 2016 8:22 am

zaplef píše:existuje detekce úseků v DDC, kde by byl výstup pouze červená ledka na ovládacím panelu bez použití PC?
Hodně záleží na "místních podmínkách".
Něco málo jsem popsal TADY.

Obecně je potřebo k tomu přistupovat "s rozumem". Pokud chceš jednu dvě detekce, tak se dají použít jednoduché vychytávky podobné jako namaloval David. Ale pozor na to, že pokud jsou dráty delší než krátké, tak se na nich indukuje nějaké napětí a ledky mají tendenci problikávat. (Nehledě na to, že úbytek napětí na 4 diodách už je opravdu velký 4* 0,7V=2,8V).

Pro nějaké větší instalace je vhodné použít běžnou detekci přes centrálu a pak na panelu zobrazovat pomocí zobrazovacích modulů (Už třeba proto, že pro připojení panelu nebudeš potřebovat kabel tlustej jak noha u pr*).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Detekce úseků

Příspěvekod zaplef » pát 04 lis, 2016 7:27 pm

Díky moc za rady.

Můžete mí prosím napsat jaké typy diod mám použít?

Mám v plánu kolejiště poměrně nenáročné v H0e a potřebuju to pouze pro skryté nádraží.

Ještě dotaz nebylo by možné problikávání diod odstranit nahrazením indikační diody optočlenu, který by spínal obvod indikační ledky?
(Omlouvám se, pokud zním hloupě, ale v elektronice jsem amatér a mám doma akorát centrálu a myšku od roca)
Naposledy upravil zaplef dne sob 05 lis, 2016 5:40 am, celkově upraveno 1
zaplef
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte 26 dub, 2016 1:55 pm
Bydliště: Plzeň

Re: Detekce úseků

Příspěvekod look23 » pát 04 lis, 2016 11:06 pm

Chybi tam kondenzátory kteri by tam podrzely napeti aby to neproblikavalo.
Dobre zapojeni ma fulda viz. odkaz pred par prispevky a o tech kondenzátorech se zminuje v textu.
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 424
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Detekce úseků

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 19 pro, 2017 9:08 am

zaplef píše:.... detekce úseků v DDC, kde by byl výstup pouze červená ledka na ovládacím panelu bez použití PC?...


Řeším obdobný problém jako zakladatel vlákna.
Potřebuji pouze světelnou signalizaci obsazení úseků ve skrytých částech vyvedenou na ovládací panel.
Je možné zapojit tento typ detekce seriově s modulem ABC? Nebude to mít vliv na funkci ABC?

Příslušenství je ovládáno analogově, trakce digital.
Vím, že bych mohl použít i optická čidla. S ohledem na to, že lokomotiva kvůli ABC zastavuje pokaždé na trochu jiném místě,
jsem se chtěl vyhnout problému s umístěním takového čidla. A současně bych obtížněji detekoval např. zda už nepřejela do dalšího úseku.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 204
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Detekce úseků

Příspěvekod fulda » úte 19 pro, 2017 3:11 pm

To je otázka, na kterou je tu poměrně hodně odpovědí. Například od Janek » 25 lis 2009, 23:32
(Tuhle jsem vybral, protože e s fotkama a videem.)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Detekce úseků

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 19 pro, 2017 4:07 pm

fulda píše:To je otázka, na kterou je tu poměrně hodně odpovědí. Například od Janek » 25 lis 2009, 23:32
(Tuhle jsem vybral, protože e s fotkama a videem.)

Moc děkuji za nasměrování. Tohle vlákno jsem přehlédl.
Což je nemilé, protože až teď jsem se dočetl, že zastavování natvrdo odpojením relátkem není pro dekodery vhodné.
Hold co není v hlavě musí být v nohách( tedy v rukách) takže budu předělávat a prodlužovat úseky v SN na ABC.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 204
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Detekce úseků

Příspěvekod D » úte 19 pro, 2017 4:31 pm

Tomas Lebeda:
A teď si představ situace, které fungují úplně stejně, jako odpojení napájení koleje pomocí relé nebo vypínače. S některými se setkávám i častěji na modulovém setkání a týkají se všech provozovaných lokomotiv.
  1. Booster vypne úsek kvůli nadměrnému odběru.
  2. Na konci setkání vypneme boostery dříve než DCC centrálu.
  3. Lokomotiva vjede na nezapojenou nebo špinavou kolej a zastaví.
  4. Vezmu lokomotivu do ruky z kolejí pod napětím kvůli údržbě nebo zabránění srážce.
Můžeš hádat, kolik máme tímto způsobem zničených dekodérů za sedm let nejen klubových modulových setkání.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Detekce úseků

Příspěvekod Mcx » úte 19 pro, 2017 5:25 pm

D píše:Můžeš hádat, kolik máme tímto způsobem zničených dekodérů za sedm let nejen klubových modulových setkání.

Já nebudu u nás hádat, já to vím. Zmiňovanými způsoby za 10 let modulového DCC provozu na desítkách setkání i domácího DCC provozu ......ani jeden dekoder nebyl poškozen či zničen

D píše:Na konci setkání vypneme boostery dříve než DCC centrálu.

To je zajímavé, to je totiž správný a v celé Evropě používaný modulový postup :wink: i když není nezbytně nutný.

A to v mnoha lokomotivách mám dekodery mini, s max zatížením 0,9 A.
Uživatelský avatar
Mcx
 
Příspěvky: 1725
Registrován: ned 06 lis, 2011 1:04 pm

Re: Detekce úseků

Příspěvekod fulda » úte 19 pro, 2017 6:49 pm

D píše:Tomas Lebeda:
A teď si představ situace, které fungují úplně stejně, jako odpojení napájení koleje pomocí relé nebo vypínače....
Nebylo to spíš v souvislosti se zvukem a detekcí obsazení?
(pokud si odpustíme modelovost?)
---
Nehledě na to, že si myslím, že to dělají jen pr/\s/\t/\
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Detekce úseků

Příspěvekod D » úte 19 pro, 2017 7:26 pm

fulda:
Tomáš se z tebou odkázaného vlákna vrátil vyděšený, že si zničí všechny dekodéry, když lokomotivám naráz vypne DCC. Zřejmě po přečtení tvého příspěvku. Chtěl jsem se podělit o svoji zkušenost, která je opačná. Žádné poškození dekodéru při podobném odpojení lokomotivy od DCC jsem v celém našem klubu za několik let nepozoroval. (Nevím, kde bereš jaké zvuky.)

Vážím si tvé zkušenosti. Až se něco podobného stane mně nebo někomu v klubu, určitě si to nenechám pro sebe.

Děkuji za zařazení do správného chlívečku. Posvětil jsem kolegům v klubu návrh na odpínané úseky ve smyčce jako ochranu před říznutím výhybek. Kupodivu zatím vše funguje bezvadně.

Howgh.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Detekce úseků

Příspěvekod zdeno » úte 19 pro, 2017 7:42 pm

pro dekoder je horsi zkrat, protoze je to nepredvidatelne chovani. Hlavne pokud nezafunguje silova ochrana.
Vypnuti nebo zruseni DCC je uplne bezna vec, napriklad pri prujezdu vyhybky s izolovanou srdcovkou a nesetkal jsem se nikdy s nijakou poruchou dekoderu.
---
Proto klidne muzete pouzivat odpojeni useku od DCC pred navestidlem v skrytaku, kde nezalezi na modelovosti zastaveni, ale je nutna naprosta jistota zastaveni na presnem miste.
Dokonce schvaluji odpojeni DCC pred moznosti zkratu, ktery je vzdy urcitym malym hazardem.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Detekce úseků

Příspěvekod fulda » úte 19 pro, 2017 7:58 pm

D píše:fulda:
Tomáš se z tebou odkázaného vlákna vrátil vyděšený, že si zničí všechny dekodéry, když lokomotivám naráz vypne DCC. Zřejmě po přečtení tvého příspěvku. Chtěl jsem se podělit o svoji zkušenost, která je opačná. Žádné poškození dekodéru při podobném odpojení lokomotivy od DCC jsem v celém našem klubu za několik let nepozoroval. (Nevím, kde bereš jaké zvuky.)

A-ha, OK.
Já to celé nečetl, je to staré vlákno.
Pokud mašinka nepoužívá funkce větší než F12, tak to asi neva.
Ještě pak může být problém, že když má nějaký power pack, tak nemusí zastavit.
Ale jinak se Tomáši ničeho neděs, je to jen hračka.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: malibu10 a 2 návštevníků