NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Příspěvekod BorgMcz » ned 02 říj, 2016 12:44 pm

Tento článek bude popisovat nové možnosti nastavení rozšířené verze programu určeného pro TCO pult pro ovládání digitálního kolejiště systému DCC. Popis zapojení naleznete v předchozím článku s návodem na stavbu Arduino TCO – ovládací pult s Arduinem na XpressNet. Tato verze není žádnou pouze opravnou verzí, ale jde o rozšíření funkcí, není tedy třeba nahrazovat původní, pokud vám její funkcionalita vyhovuje. Verze obsahuje dvě nové možnosti nastavení časů spínání výstupů v pulzním režimu. Je tedy možné si určit, jak dlouhý stisk tlačítka je simulován. Prvních 50 tlačítek je možné nastavit na dobu do 2sec a posledních dalších 10 tlačítek je možné nastavit na dlouhé časy až do 51 sec.

Odkaz na nový článek zde:
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... a-verze-sw
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod BorgMcz » sob 24 úno, 2018 6:23 pm

Po dlouhé době jsem přidal článek, který se týká modelové železnice. Došlo k vytvoření nové verze SW pro TCO pult, kde je možné pod jedno funkční tlačítko přiřadit více povelů. Lze tak vytvořit "říkejme tomu" vlakovou cestu a nebo sekvenci událostí (rozsvěcení světel v nějakém pořadí a podobně).

odkaz na nový článek zde:
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... aveni-cest


původní článek s návodem na stavbu:
http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... -xpressnet
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » sob 24 úno, 2018 7:27 pm

Zdravím a gratuji k novému počinu - zítra otestuji a dám vědět...do pultu je tedy možné dát dva tvé moduly jeden na cesty a druhý na klasické ovládání příslušenství?

Měj se workous
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1670
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod BorgMcz » ned 25 úno, 2018 5:55 am

workous píše:Zdravím a gratuji k novému počinu - zítra otestuji a dám vědět...do pultu je tedy možné dát dva tvé moduly jeden na cesty a druhý na klasické ovládání příslušenství?

Měj se workous


Stačí i jeden pult, SW s kde je 10 cest, zvládne obsluhovat až 50 funkčních tlačítek pro ovládání po jednom jako původní verze a 10 posledních tlačítek ovládá 10 zadaných cest. Verze s 30 má pak 30 funkčních a 30 pro cesty.

Samozřejmě je možné míti i více panelů na kolejišti, ale je třeba nezapomenout každému přiřadit jinou adresu v Xpressnetu.
V programu jde o proměnnou "#define XNetAddress 26 // Adresse im XpressNet" výchozí adresu u dalšího pultu jen změňte na jinou, třeba 27.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » ned 25 úno, 2018 10:25 am

JJ mám 30 výhybek na jednu výhybku dvě tlačítka, takže deska je plně obsazena + tedy další desku na cesty a příslušenství dík za info ohledně adresy dalšího modulu :) už vidím jak bych byl ve smrti, že mi to nejde :D
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1670
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verze SW

Příspěvekod workous » ned 25 úno, 2018 11:30 am

Tak, mám vyzkoušeno nastavil jsem si v programu 6 cest a vše jde bez problémů další testování bude až při výrobě pultu, ale nemyslím, že nastane problém (jen pro upřesnění používám EMG přestavníky ROCO a mám FML rozpojovače) - mohu jen doporučit stačí základní znalost elektro součástek (myslím, že když jsem to dal já, tak to dáte i Vy) při osazování dávat bacha. Ardu komponenty kupuji v Číně.. nikam nepospíchám :) daň za čekání je lepší cena než při nákupu v ČR, při letování samo nějakou praxi :D . Myslím, že se tu zrodil "Arduino Zhlavík" co se týká stavění cest.. na ovládání příslušenství stačí doplnit vhodný dekodér... je dobré, že se tu dějí takové projekty, protože si myslím, že od toho tu fórum je ...oba projekty jsou tu zveřejněny zdarma to se cení a je na šikovnosti každého zda do toho půjde nebo zvolí profi výrobky, které jsou v mnoha případech finančně nadsazené a já osobně ty kačky radši vrazím do loko parku.Tak chlapi BorgMcz a Šídlo díky za Vaše výtvory Vaše weby jsou pro mne inspirací.
Workous
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1670
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » pon 26 úno, 2018 8:16 pm

Veľmi zaujímavý članok. Je možné upraviť software/zariadenie, aby fungoval systémom nastavenia vlakovej cesty stlačením dvoch pripadne troch tlačidiel? Teda odkiaľ kam?
matejkocis
 
Příspěvky: 95
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod BorgMcz » úte 27 úno, 2018 5:39 am

matejkocis píše:Veľmi zaujímavý članok. Je možné upraviť software/zariadenie, aby fungoval systémom nastavenia vlakovej cesty stlačením dvoch pripadne troch tlačidiel? Teda odkiaľ kam?


Bohužel, takto ten SW navržen není. Ale je volně dostupný k možným úpravám.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » úte 27 úno, 2018 10:13 am

matejkocis píše:Veľmi zaujímavý članok. Je možné upraviť software/zariadenie, aby fungoval systémom nastavenia vlakovej cesty stlačením dvoch pripadne troch tlačidiel? Teda odkiaľ kam?

Myslím, že to jde pokud pojedeš z jednoho zhlaví do druhého nastavíš všechny výhybky v cestě tedy jedním tlačítkem ......alespoň já to, tak zkoušel a jde to. Počet cest je limitován dle možnosti desky popřípadě desku přidat (jak psal autor je třeba na další desce nastavit jinou adresu)...Záleží jak cesty zařadíš do plánu (panelu), aby to bylo přehledné a logické....
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1670
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod Bedlisch » úte 27 úno, 2018 3:55 pm

Ono pokud máš vždy ze zhlaví jen jednu kolej, tak to vyhovuje. Řešení odkud-kam by se přibližovalo více skutečnosti.
U více kolejí do stanice, např. 2 tratě nebo dvojkolejka bych přeci jen pak raději uplanil metodu odkud-kam. To by už byl takový arduino zhlavík :wink:
A autorovi současného řešení moc díky.
Bedlisch
 
Příspěvky: 208
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod workous » úte 27 úno, 2018 4:46 pm

Bedlisch píše:Ono pokud máš vždy ze zhlaví jen jednu kolej, tak to vyhovuje. Řešení odkud-kam by se přibližovalo více skutečnosti.
U více kolejí do stanice, např. 2 tratě nebo dvojkolejka bych přeci jen pak raději uplanil metodu odkud-kam. To by už byl takový arduino zhlavík :wink:
A autorovi současného řešení moc díky.


Já to tak, mám nebo tomu nerozumím :D... v SN čtyři koleje - stanice taky čtyři koleje a odbočná dvě koleje, tak pokud si nastavím cestu z libovolné koleje SN do stanice nebo do odbočné stanice, tak to plní účel cest :)
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1670
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod BorgMcz » úte 27 úno, 2018 8:33 pm

workous píše:
matejkocis píše:Veľmi zaujímavý članok. Je možné upraviť software/zariadenie, aby fungoval systémom nastavenia vlakovej cesty stlačením dvoch pripadne troch tlačidiel? Teda odkiaľ kam?

Myslím, že to jde pokud pojedeš z jednoho zhlaví do druhého nastavíš všechny výhybky v cestě tedy jedním tlačítkem ......alespoň já to, tak zkoušel a jde to. Počet cest je limitován dle možnosti desky popřípadě desku přidat (jak psal autor je třeba na další desce nastavit jinou adresu)...Záleží jak cesty zařadíš do plánu (panelu), aby to bylo přehledné a logické....


Celkem jednoduše lze program upravit až pro 60 cest, ale to mi přišlo nějak moc :))

Přesně takto to budu používat i já. A přišlo mi těch 30 cest dostatečné. Ale úprava je možná. Kód je myslím celkem čitelný. Ale pokud bude zájem, klidně to upravím i pro těch 60 cest nebo jiný rozumný poměr.
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz
 
Příspěvky: 188
Registrován: ned 06 zář, 2009 3:52 pm
Bydliště: Karlovarský Kraj

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod matejkocis » stř 28 úno, 2018 2:19 pm

workous píše:
Bedlisch píše:Ono pokud máš vždy ze zhlaví jen jednu kolej, tak to vyhovuje. Řešení odkud-kam by se přibližovalo více skutečnosti.
U více kolejí do stanice, např. 2 tratě nebo dvojkolejka bych přeci jen pak raději uplanil metodu odkud-kam. To by už byl takový arduino zhlavík :wink:
A autorovi současného řešení moc díky.


Já to tak, mám nebo tomu nerozumím :D... v SN čtyři koleje - stanice taky čtyři koleje a odbočná dvě koleje, tak pokud si nastavím cestu z libovolné koleje SN do stanice nebo do odbočné stanice, tak to plní účel cest :)


Ak tomu správne rozumiem máš pre každú kombináciu odkiaľ-kam jedno tlačidlo. Ak je stanica malá a SN tiež (napríklad tebou udávaný počet 4 koľaje v stanici, 4 koľaje v skryťáku) tak máš 16 kombinácií. Ale pri väčšej stanici - ja plánujem 6 staničných koľají a v SN aspoň 8 tak už by som potreboval 48 tlačidiel a to mať na ovládacom paneli je trochu nepraktické. Ale ak by fungovala metóda odkiaľ-kam - na paneli by som mal na každej staničnej koľaji tlačidlo a stlačením tlačidiel napr. staničnej koľaje 1 a tlačidla na SN 3 by sa postavila cesta - mal by som len toľko tlačidiel koľko mám koľají v stanici a v SN - teda 14. Samozrejme v programe by museli byť zadefinované všetky kombinácie - ale to by sa robilo len raz. Ja by som napríklad uvítal aj keby to zvládlo kombináciu 3 tlačidiel (kvôli dvojkoľajke medzi stanicou a SN) - z ktorej staničnej koľaje - cez ktorú koľaj hlavnej trate na ktorú koľaj SN.

Ešte by som sa opýtal, či je nejak obmedzený počet príkazov v definovaní jednotlivej cesty - bolo by super ak by sa postavila samotná cesta, teda výhybky ale aj nastavili návestidlá. Plánujem použiť AŽD s S-COM rozhraním od MTB.


V každom prípade chcem vysloviť veľký obdiv autorovi - je to super zariadenie.
matejkocis
 
Příspěvky: 95
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod belgarat » čtv 01 bře, 2018 7:34 am

matejkocis píše:Ale pri väčšej stanici - ja plánujem 6 staničných koľají a v SN aspoň 8 tak už by som potreboval 48 tlačidiel a to mať na ovládacom paneli je trochu nepraktické.


Potiz snad nedelaji velke stanice, ale VICE variant vlakove cesty. Pripadne uziatelske pozadavky - pak se nabizi uvaha, zda je nezbytne dodrzet urcitou presnou formu ovladani (coz muze byt - odpovida to modelovane realite, nebo to tak proste CHCI) - a pak je nutne zacit makat.

V pripade

Kód: Vybrat vše
--\                                          /-------
----\                                   /------------
-----\                              /----------------
-----------------------------------------------------
----/                               \----------------
--/                                    \-------------


Prece nepotrebujes 6*6 tlacitek (kazdy s kazdym), ale [pokud zanedbame smer], postaci 6+6 tlacitek. Tlacitko pro kazdou kolej A zhlavi, ktere zajisti vlakovou cestu prave na tom zhlavi. Tzn. je-li stanice prujezdna, mela by kazda kolej celkem 2 tlacidla. Jde-li o staveni vlakove cesty je to dostatecne - ale postup ovladani je jiny.

Jednoducha odbocka v ramci zhlavi se take jeste OK: ma zvlastni tlacitko, ktere ovlivni jen tu jednu vymenu.

Daleko horsi je situace v okamziku, kdy vede ze stanice dvojkolejka, nebo vice variant prujezdu kolejistem bez bodu, kde se koleje sbihaji do jedine (= implicitni volba "kam"). Pak se skutecne bez "odkud-kam" tezko obejdes. V zeslozitene forme a vetsim poctu moznych vlakovych cest je navic "odkud-kam" mozne uvazovat v kombinaci s detekci obsazeni -- voli se dosud volna cesta (je-li na vyber vice moznych).

Ovladani navestidel je dalsi level: potrebujes smerovost (odkud-kam splnuje) a navic je otazka zda je proste nastaveni vlakove cesty zaroven pokynem k automatickemu navesti "volno"; zejmena pro odjezd. Pokud bys mel davat "volno" rucne tzn. az PO odezneni "odkud-kam", jedna se jeste o vetsi chutovku.
Naposledy upravil belgarat dne čtv 01 bře, 2018 7:53 am, celkově upraveno 1
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 992
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NÁVOD - Arduino TCO–ovládací pult s Arduinem - nová verz

Příspěvekod sidlo » čtv 01 bře, 2018 7:46 am

Aktuálně se zabývám podobným problémem.
Jde o to, že pokud rozeznáme směr (další rozměr), a budeme rozeznávat cestu vlakovou a cestu posunu(další rozměr), tak s každým dalším připojením traťové koleje (další rozměr) počet variant roste geometrickou řadou.
Od tohoto okamžiku už otázka nestojí zdali jedno nebo dvě tlačítka. Otázka je zdali jsme použili vhodné prostředky pro řešení problému.
Moje odpověď je:
  • pro malé kolejiště/stanice se to může řešit Arduinem
  • pokud někdo má větší kolejiště/stanici a chce modelovat i způsob obsluhy zabzař tak by měl zvolit jiné prostředky - počítač s vhodným programem
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1704
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků