28 vs. 128 jízdních stupňů

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

28 vs. 128 jízdních stupňů

Příspěvekod TTmili » sob 16 dub, 2016 7:20 am

Možná teď budu za pitomce, ale vzhledem k tomu že jsem až tenhle týden poprvé čuchnul k pořádné centrále (místo Roco MM a zesilovače jsem si pořídil Tillig Daisy II) tak jsem narazil na zajímavou věc. Pokud vím, tak v dekodérech lze nastavovat akorát v CV29 "sady" 14/27 a 28/128 jízdních stupňů, takže bych očekával, že se dekodér přizpůsobí centrále. Nicméně skutečnost je jiná (aspoň u Daisy II), pokud mám v paměti ovladače pro lokomotivu (jakoukoliv) s nastavenými 28 jízdními stupni, všechno funguje bezvadně. Ale jakmile do ovladače zadám 128 jízdních stupňů a po rozjetí lokomotivu "odreguluju" na nulu, tak se mi sama zastaví okamžitě, bez toho aby šla po brzdné křivce. Čím to nevím, nepřišel jsem na to, věřím že je to pouze o nějakém nastavení, ale jakém a kde jsem se v manuálech nějak nedočetl. Poradí někdo kdo do téhle problematiky víc vidí?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Re: 28 vs. 128 jízdních stupňů

Příspěvekod mpinta » sob 16 dub, 2016 8:48 am

TTmili píše:Možná teď budu za pitomce, ale vzhledem k tomu že jsem až tenhle týden poprvé čuchnul k pořádné centrále (místo Roco MM a zesilovače jsem si pořídil Tillig Daisy II) tak jsem narazil na zajímavou věc. Pokud vím, tak v dekodérech lze nastavovat akorát v CV29 "sady" 14/27 a 28/128 jízdních stupňů, takže bych očekával, že se dekodér přizpůsobí centrále. Nicméně skutečnost je jiná (aspoň u Daisy II), pokud mám v paměti ovladače pro lokomotivu (jakoukoliv) s nastavenými 28 jízdními stupni, všechno funguje bezvadně. Ale jakmile do ovladače zadám 128 jízdních stupňů a po rozjetí lokomotivu "odreguluju" na nulu, tak se mi sama zastaví okamžitě, bez toho aby šla po brzdné křivce. Čím to nevím, nepřišel jsem na to, věřím že je to pouze o nějakém nastavení, ale jakém a kde jsem se v manuálech nějak nedočetl. Poradí někdo kdo do téhle problematiky víc vidí?

http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/l ... tm%23CHYBY
Tak to platí pro Lenz a lokodekodéry, které umí 28/128.
Lokodekodér není uveden a Daisy II. nemám, ale podstatné je, aby to bylo v souladu.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod TTmili » sob 16 dub, 2016 9:16 am

O tomhle obecné povědomí mám, ale i tak díky. Dělají to všechny dekodéry, Kuehn N025 počínaje a Zimo MX648 konče. Všechny mám v CV29 nastavené na 28/128 jízdních stupňů, tím jsem si jistý. A pokud jezdím s nastavenými 28 jízdními stupni i na ovladači, je všechno vpořádku, rozjezdy i zastavování běhají přesně jak mám nastaveno v dekodéru. Pokud ale ovladač přepnu na 128 jízdních stupňů, tak všechno sice taky pořád funguje, ale jen do chvíle kdy stočím kolečko na stupeň 0, pak se lokomotivy chovají jako při nouzovém zastavení, prostě zastaví na fleku.
A ještě jedna věc je zajímavá, úplně první dekodér co mám (Kuehn N025), kupovaný je už možná 8 let nazpátek, mi vůbec nejde načíst, mašina sice jezdí, všechno funguje, ale centrála ten dekodér na programovací koleji nepřečte.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod zdeno » sob 16 dub, 2016 9:24 am

dekoder by mel automaticky rozeznat 28/128, to nepotrebuje zadne nastavovani.
Problem je centrala, kde se generuje DCC a tam se to musi nastavit rucne. Treba se podivat do manualu a nastavit.
---
LNCV 44 = 3
ale co mne zarazi, tak je potreba programovaci modul 65200, coz mi pripada jako podraz,
teda pokud se to neda nastavit rucne primo na centrale. :(
---
Jinak je to volitelne ovladacem, kde to urcuji bity 0-2 v byte STATUS1.
To znamena, ze ovladac si natvrdo vyzada zpusob generovani DCC. A kazda trosku slusna centrala by mela
umet posilat pro kazdou loko, prislusne pakety DCC.

PS
vycteni CV je hodne specificke a zalezi na klidovem proudu dekoderu. Pokud je vysoky, tak centrala nedokaze detekovat ACK impuls.
zdeno

Příspěvekod mpinta » sob 16 dub, 2016 10:58 am

TTmili píše:O tomhle obecné povědomí mám, ale i tak díky. Dělají to všechny dekodéry, Kuehn N025 počínaje a Zimo MX648 konče. Všechny mám v CV29 nastavené na 28/128 jízdních stupňů, tím jsem si jistý. A pokud jezdím s nastavenými 28 jízdními stupni i na ovladači, je všechno vpořádku, rozjezdy i zastavování běhají přesně jak mám nastaveno v dekodéru. Pokud ale ovladač přepnu na 128 jízdních stupňů, tak všechno sice taky pořád funguje, ale jen do chvíle kdy stočím kolečko na stupeň 0, pak se lokomotivy chovají jako při nouzovém zastavení, prostě zastaví na fleku.
A ještě jedna věc je zajímavá, úplně první dekodér co mám (Kuehn N025), kupovaný je už možná 8 let nazpátek, mi vůbec nejde načíst, mašina sice jezdí, všechno funguje, ale centrála ten dekodér na programovací koleji nepřečte.

Snad se ozve někdo, vlastnící Daisy II. Od ostatních, včetně mne, by to byly jen teorie.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » sob 16 dub, 2016 12:17 pm

Teoreticky si dovedu představit případ, kdy centrála pošle rychlost "1", což je "estop", namísto 0 "normal stop"
Ono to si celkem snadno ověříš, psal jsi, že máš ještě Roco, to se dá také jednoduše přepnout na 128 jízdních stupňů, tak to vyzkoušej s ním.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod michal_n_cz » sob 16 dub, 2016 12:30 pm

TTmili píše:O tomhle obecné povědomí mám, ale i tak díky. Dělají to všechny dekodéry, Kuehn N025 počínaje a Zimo MX648 konče. Všechny mám v CV29 nastavené na 28/128 jízdních stupňů, tím jsem si jistý. A pokud jezdím s nastavenými 28 jízdními stupni i na ovladači, je všechno vpořádku, rozjezdy i zastavování běhají přesně jak mám nastaveno v dekodéru. Pokud ale ovladač přepnu na 128 jízdních stupňů, tak všechno sice taky pořád funguje, ale jen do chvíle kdy stočím kolečko na stupeň 0, pak se lokomotivy chovají jako při nouzovém zastavení, prostě zastaví na fleku.

V prvé řadě je třeba eliminovat zda je problém v centrále nebo v dekodérech. Některé dekodéry mají většinou na F4 funkci něco jako posun, kromě toho že jezdí pak pomaleji, ingnorují právě brzdné charakteristiky - stojí na fleku. Zkus mašiny na nějaké jiné, nejlépe Lenz centrále. Pak samozřejmě jak píše mpinta - mimo jiné hlavně RESET.
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » sob 16 dub, 2016 1:32 pm

TTmili píše:A ještě jedna věc je zajímavá, úplně první dekodér co mám (Kuehn N025), kupovaný je už možná 8 let nazpátek, mi vůbec nejde načíst, mašina sice jezdí, všechno funguje, ale centrála ten dekodér na programovací koleji nepřečte.

Zase - zkusit načíst na něčem jiném. Škubne motorek při pokusu o načtení? Může pomoci pokusně připojit jiný motorek, případně místo motorku dát pokusně rezistor cca 56-100 Ohm. Podle typu dekodéru by se dalo možná i méně. Může tam být prostě zrovna kombinace, která nějak nevyhovuje tomu prodouvému čidlu v PQ. Taky jsem zaznamenal případ, že nějaké verze dekodérů Lenz nešli načítat - rada nad zlato - nechat v mašině LC - původní kondiky a tlumivky... prostě v daném případě to pomohlo.
Celkem by mě zajímalo co je vlastně správně - protože v manuálech např. Lenz bývalo, že odstranit - to jsem většinou dělal přirozeně u digitalizace modelů co neměli přípravu - prostě odstraněním tlumivek vznikly příslušná přípojná místa pro dekodér, dělal jsem tak Fleischmanny, starší Roco. Pak nějaký případ, že to nešlo, tak se tam něco vrátilo a OK. Pak ve starších modelech co už mají rozraní tyto LC členy byly na hlavní plošňáku, tak to tam normálně nechávám a je to taky OK. A teď jsem v pár modelech měl i situaci, že je LC člen na té propojce co je v rozhraní pro analogový provoz, takže se to odstraní současně s tou propojkou a taky OK.
michal_n_cz

Zpět na DCC v praxi