Zastavení s ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zastavení s ABC

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 4:34 pm

D píše:pepa_TT, HonzaS:
Omlouvám se, moje chyba. Zbyl mi tam přepínač z minulého nákresu. Už je to opraveno.

D:
Děkuji. Ještě prosím o vyjádření k možnosti použití optického čidla místo mechanického kontaktu, jak jsem se ptal minule.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 4:48 pm

pepa_TT:
Jak řídíš návěstidlo?
  1. ručně vypínačem/tlačítky
    Řešil bych to bipolárním relé, tak jako kdysi. Jedna poloha zapnuto (zelená), druhá vypnuto (červená). Ovládání tlačítky, paralelně k tlačítku pro červenou přidat kontakt z čidla.
  2. přes DCC
    Potřebuješ převodník, obvykle do XpressNetu, třeba fuldovo TCO, který převede aktivaci čidla na danou funkci, bude se tedy chovat stejně, jako bys ji ručně přepnul třeba na myši nebo na tabletu k z21.
D

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 4:48 pm

HonzaS píše:Podle mne je zbytečný. Při "volno" v pravo jejiž fce Abc vypnutá propojením v pravo.
pepaTT. Jdeš to vyzkoušet? Já jsem asi narazil s tím automatickým shozením návěstidla na stůj po odjezdu.

Návěstidla shazuji optickým čidlem úplně bez problémů. O nich asi víš. Klasicky zapojeno na relé ovládající návěstidlo i úsek ABC.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 4:51 pm

D:
Návěstidla i úsek ABC mám stavěný tlačítkem přes relé (Pečky Dvořáček) a stůj přes optické čidlo (opět Pečky) shazuje po projetí vlak.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 5:31 pm

pepa_TT:
Nevidím problém. Jen přidej další (klidně stejné) směrové relé podle mého návodu. Jako vstup použij stávající optické senzory.

Tlačítka pro červenou můžeš buď vynechat a nechat shazování jen na čidlech nebo s drobnou úpravou zapojení sloučit do jednoho pro oba směry.
Přílohy
oboustranne-abc-optocidla.png
oboustranne-abc-optocidla.png (23.82 KiB) Zobrazeno 6065 krát
D

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 5:46 pm

D:
Děkuji. To vypadá dobře. Je to vlastně obdoba mého teoretického řešení o kterém jsem psal na 4 straně tohoto vlákna. Jenom jsem psal o 4 čidlech, a ne pouze o dvou. Při 10 kolejích mě tak velký počet relé a čidel odrazoval. Takže je vidět, že jiné (elegantnější) řešení asi není možné. A jsme zase u PC.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 6:12 pm

pepa_TT:
Základem pro optimalizaci současného drátování bude, abys veškerou logiku měl co nejblíže úsekům a návěstidlům, zatímco z ovládacího panelu povedou jen kabely od tlačítek.

Pro konkrétní kolejové schema včetně délek kolejí by se to určitě dalo trochu zjednodušit. Třeba se vyloučí současný vjezd na více kolejí a hned se dá pár věcí provést paralelně. Pro správné podmínky by mohlo stačit i jedno čidlo na každé zhlaví.
D

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 6:26 pm

D:
Naprostý souhlas. O snížení počtu komponentů (čidel na vjezdech) jsem také uvažoval. Doteď mám jedno čidlo na odjezdu za poslední vyhýbkou, které shazuje všechna odjezdová návěstidla, a stačí to.
Konkretně mám délky kolejí asi 2 - 2,5 m. délka zastavovacích úseků všude stejná (na trati, vjezd do stanice, staniční koleje) je 130 cm.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod HonzaS » čtv 18 pro, 2014 6:38 pm

D:

Myslím si, že pro PepuTT je vyřešeno. 1 schéma je 100x víc než 1000 příspěvků. Perfektní!

Já bych "ale" chtěl návěstidla řídit ad B: tj přes DCC (nechci tlačítkový panel, toho jsem si právě v analogu užil dost :) ) - chtěl bych ovládat návěstidla při pobíhání kolem kolejiště (tj. např. přes tablet s centrálou z21)

Uvidím tedy jestli s něčím přijde PaMi nebo i k ad B: máte nějaké "kompletní schéma" zapojení ? Chápu, že musí spolu komunikovat dekodér pro návěstidlo současně s aktivací/deaktivací abc , čidlo pro shození návěsti na "stůj" musí posílat signál zpět do návěstního dekodéru. Pak je ještě jedna sranda, z jakých komponentů to dát dohromady (to co uvádí na stránkách digi CZ, DCC koleje,steelectronic..) aby to celé šlapalo :)
Naposledy upravil HonzaS dne čtv 18 pro, 2014 6:49 pm, celkově upraveno 1
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 6:46 pm

HonzaS:
Děkuji, jiné řešení ZATÍM nevidím. Tobě přeji moc úspěchů s variantou B. Třeba na ni také jednou přejdu. Zatím mám Uhlenbrock Intel II, takže tablet ne.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 7:11 pm

pepa_TT:
Podle zatím dodaných poznatků o délkách úseků mně napadlo asi podstatné zjednodušení. Sice víc úseků, ale jejich společné napájení, jediné směrové relé pro celé nádraží, jen jedno čidlo na každém zhlaví. Jen ta kombinace návěstidlo + relé zůstane všude.

HonzaS:
Popis:
www.fucik.name/masinky/TCO
Potřebuješ to ve variantě s tlačítky. Není důvod, proč by to nefungovalo. Jen podle počtu spínaných kontaktů se ti bude zesložiťovat zapojení vstupů (diody, později optočleny). PaMi třeba přidá zkušenosti z reálného provozu.

Mám pozitivní zkušenost s tímto TCO, verze pro přepínače.

Pro pepu_TT zrovna tohle TCO nebude. Řídí to příslušenství po XpressNetu, což Uhlenbrock nemá.
D

Příspěvekod HonzaS » čtv 18 pro, 2014 8:05 pm

D:
varianta s tlačítky .... a stisk tlačítka může být nahrazen např. jazýčkovým kontaktem v koleji nebo jiným čidlem. Je to tak ?
Jestli ano, tak to je ono co potřebuji. To vyrábí fulda ?
HonzaS

Příspěvekod pepa_TT » čtv 18 pro, 2014 8:14 pm

Honzo, použij optická čidla. Je to pohoda.
Pepa
pepa_TT

Příspěvekod D » čtv 18 pro, 2014 8:27 pm

HonzaS:
Ano, použij libovolné spínače. Fulda to navrhl, dodává N-shopík.
D

Příspěvekod HonzaS » čtv 18 pro, 2014 9:04 pm

pepa TT:
myslíš třeba tohle?
http://www.mtbbus.cz/basic/infra2.htm
D: škoda že nemají skladem a příjem objednávek pozastaven :cry:
HonzaS

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi