Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » stř 05 zář, 2012 4:32 pm

Jedna z vyhod Loconetu spociva v adresnosti cteni a zapisovani CV, kdy CV muzete menit na zabudovanem zarizeni,

Pokud jde o dekodéry příslušenství (o lokomotivy asi nejde, to umí všechny systémy) tak si pleteš vlastnost LocoNetu s tím co umí LocoIO. Běžná zařízení to neumí a programování se provádí na zařízení, kdy ho pomocí tlačítka uvedeš do programovacího stavu (viz např. manuál k DS64). Navíc mi uniká k čemu by bylo dobré umět za provozu měnit vlastnosti dekodérů příslušenství. Máš nějaký příklad, kde by si to chtěl využít?
radeksindy

Příspěvekod Jirka_US » čtv 06 zář, 2012 4:41 am

Opravdu si myslite, ze ted vsichni opusti Lenz a vrhnou se na Loconet

Snažím se ukázat, źe existuje i jiné řešení než Lenz zejména pro ty, kteří se budou rozhodovat jaký systém si pořídit, ale přesvědčovat určitě nikoho nebudu... Jsem přesvědčen, že řešení Digitrax (LocoNet) je slušné řešení, ikdyź asi nejčastější námitka může být dostupnost v ČR. Možný zdroj je uveden zde http://vlacky.jilove.net (uživatel rchlumecky).
Předpokládám,že uživatelů výrobků Digitrax (LocoNet) není v ČR asi mnoho, proto neuškodí se podělit o nějaké zkušenosti. Zatím žádnou prezentaci nemám, takže pokud má někdo jakýkoliv dotaz může se zeptat přímo na foru nebo napsat email. Myslím, že by někdy neškodilo trochu více optimismu a podívat se za "kopečky" jak to dělají někde jinde. Jde přeci o zábavu. Na fórech v zemích na západ od nás se příliš "osobní výměny názorů" nevyskytují....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » čtv 06 zář, 2012 4:27 pm

radeksindy píše:Jedna z vyhod Loconetu spociva v adresnosti cteni a zapisovani CV, kdy CV muzete menit na zabudovanem zarizeni,

Pokud jde o dekodéry příslušenství (o lokomotivy asi nejde, to umí všechny systémy) tak si pleteš vlastnost LocoNetu s tím co umí LocoIO. Běžná zařízení to neumí a programování se provádí na zařízení, kdy ho pomocí tlačítka uvedeš do programovacího stavu (viz např. manuál k DS64). Navíc mi uniká k čemu by bylo dobré umět za provozu měnit vlastnosti dekodérů příslušenství. Máš nějaký příklad, kde by si to chtěl využít?

Moje veci to umi a pouzivat spravy E5 neni vubec tezke. Takze poslat a prijimat spravy je to nejjednodussi, co si lze udelat.
Prikladu je spoustu, treba jenom zakladni nastaveni po zabudovani, kdy se musi nastavovat elektricke dorazy. Dalsi problem je prohozeny nebo poskozeny kabel, kdy se to da elektricky prehodit na jiny pin a nemusi se to rozebirat. Dalsi problem je kolize adres nebo nastavovani zavislosti, kdy od zarizeni chceme, aby neco vysilalo apod. Je toho spousta, co se muze a da nastavovat po zabudovani. Kazde moje zarizeni muze poslat az 16 paketu Loconetu a to v zavislosti na vstupnich podminkach. To je podstata RI, bez toho by to nemohlo fungovat. No a co ma vysilat lze presne nadefinovat pres spravy E5.
---
Za provozu se to nemusi pouzivat, to by nebylo asi dobre. Ale na zakladni nastavovani je to super, protoze ne vzdycky se shodne realita s predpoklady. ;-)
zdeno

Příspěvekod zdeno » sob 08 zář, 2012 7:37 am

postavil jsem si Locobuffer a LocoIo na otestovani a nevidim rozdil oproti svym vecem. Jine je to v tom, ze se musi pridelavat koncove stupne.
---
Mam dotaz, co znamena prikaz soft reset a hard reset a jak se to vyuziva ??
Co znamena prikaz WAY PORT a k cemu je to dobre ?
Myslim u LocoIo.
Mozna to pouzivam pod jinym nazvem ;-)
zdeno

Příspěvekod radeksindy » ned 09 zář, 2012 8:48 pm

Mam dotaz, co znamena prikaz soft reset a hard reset a jak se to vyuziva ??

Pulsní výstup LocoIO lze konfigurovat dvěma způsoby. Při softresetu je délka pulze určena dobou mezi příchody dvou paketů. Při hardresetu je délka dána HW nastavením. Tím prvním způsobem lze třeba jednoduše svázat stisknuté tlačítko a délku pulzu, v druhém případě se tím asi ovládají přestavníky bez koncového vypínání.

Co znamena prikaz WAY PORT a k cemu je to dobre ?

4-way port není příkaz, ale svázání dvou párů výstupů do "čtyřznakého" výstupu. Tedy neovládají se přímo jednotlivá světla návestidla, ale zakódují se do dvouadresové kombinace. Výstup se pak pomocí diodové matice převede na skutečný znak složený s jednotlivých světel. Tento způsob podporují SW jako Railco, JMRI atd.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » pon 10 zář, 2012 6:33 am

diky, pomylil mne nazev, kdy jsem si myslel, ze to nejakym zpusobem resetuje cely ovladac
ono se tim mysli "softwerove nastaveni do jedna" a "hardwerove nastaveni do jedna" ;-)
Tim je to jasne.
---
4-Way port, to je zajimave, mohl by si hodit link na zapojeni te matice diod.
--
Ja to resim uplne jinak, pouzivam 8 adres a kazda adresa se muze pouzit na jine nastaveni navestidla. Ono tech kombinaci neni zas az tolik.
vjezdove navestidlo, bez autobloku
x+0 = cervena + žluta predzvest
x+1 = zelena + zelena pr
x+2 = žluta + zelena pr
x+3 = (zelena + žluta) + blik žluta predzvest
x+4 = (žluta+ žluta) + blik žluta predzvest
x+5 = (žluta + blik žluta) +blik žluta predzvest
x+6 = (zelena + blik žluta) + zelena pr nebo (blik bila priblizovacka)
x+7 = bila nebo cervena + bila
Mam tam volbu mezi priblizovackou a jednou volbou.
Abych pravdu napisal, jeste nikdy jsem priblizovacku nepotreboval, vzdycky se da pouzit posun.
Taky volba 7 je dvojita podle stavu kolejiste. Pokud je vsechno na panelu, je to zabezpeceny posun, pokud je neco rucne, tak je to nezabezpeceny posun.
Protoze mam 8 vystupu na navestidlo, tak se pouzije 5 na hlavni a 3 na predzvest. Cervena na predzvesti se zapojuje na detekci a jen tehdy, kdyz je autoblok.
Odjezdove navestidlo je podobne, taky zalezi na tom, ci je autoblok.
---
Zatim jediny problem, ktery mam, je dvojite posilani prikazu, kdy je rozdilny pouze bit ON. Teda prvni prikaz zapne, druhy vypne bit ON. Na jednu stranu je to dobre, ze se prikaz posila dvakrat, je vetsi jistota doruceni, ale na druhou stranu to zahustuje sbernici. Vypnout se to neda, takze s tim musite pocitat a nenastavovat mezi temi prikazy zadnou mezeru. Moje zarizeni to neposilaji, takze muzem bit ON pouzit na neco jine.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » pon 10 zář, 2012 6:36 pm

mohl by si hodit link na zapojeni te matice diod.

Všechno je u LocoIO, klikni si na manulay k "Drivers for LocoIO". Ale stejně si to budeš muset vyřešit sám, protože bude záležet zda to bude opticky odělenné nebo jestli bude společná katoda či anoda.
radeksindy

Příspěvekod michal.kubista » úte 02 říj, 2012 8:52 pm

Budu pokračovat v tomto tématu.
Postavil jsem si na pokusy zatím LocoBuffer a jeden IO modul. Nachystaný je druhý IO a jeden pro serva.
Ze stránek HDL jsem si stáhnul SW a návody, ale ejhle, nespojím se ani s Locobuffrem. Zkouším to konfiguračním SW z těchto stránek.
Hned první, co mě zarazilo je, že LEDka připojená k PIC svítí trvale. Myslel jsem, že bude monitorovat provoz na sběrnici.

Jinak mám RS232 verzi, PC starý s HW RS232 přímo v MB.
Jumpery nastavené na:
rychlost - 19200
Echo - Off
LocoBuffer mode
JP4 a 5 - Normal/Program v Normal

Nějaké postřehy, nápady nebo co mám ještě zkontrolovat?
michal.kubista

Příspěvekod radeksindy » stř 03 říj, 2012 5:38 am

Mám tomu rozumět tak, že trvale svítí obě? Zelená i červená? Zelená indikuje napájení, červená provoz na LocoNetu. Na LocoIO při nepřítomnosti LocoNetu červená svítí, po připojení LocoNetu by měla červená zhasnout. Pak bude blikat při každém paketu. Pokud se tak nechová, proměřil bych vstupně/výstupní část obvodu.

Jenom upozorňuji, že pokud není přítomna centrála, je část LocoBufferu označená jako CURRENT SOURCE nutností. V běžném systému poskytne napájení LocoNetu centrála, pokud není, musí to být LocoBuffer.

Co máš ještě za systém?
radeksindy

Příspěvekod michal.kubista » stř 03 říj, 2012 7:59 pm

Tak deska LocoIO se chová tak, jak píšeš, červená po propojení sběrnice zhasne. Ale mě ta červená trvale svítí na LocoBuffru. A při pokusu cokoliv konfigurovat pomocí SW "LocoHDL" ze stránek HDL se jen vypíše hláška "LocoBuffer not found" a na ploše svítí "No connection". Tedy problém je v komunikaci buffer PC. SW v PIC jsem kontroloval, ten je OK.

Na bufferu je proudový zdroj osazený a funkční.

Nevím, co máš na mysly za systém? Operační v PC? Nebo něco k lokonetu? Tady mám zatím jen ty dvě postavené desky.
michal.kubista

Příspěvekod radeksindy » čtv 04 říj, 2012 7:16 am

Nevím, co máš na mysly za systém? Operační v PC?

Ano, zajímá mě OS v počítači, nastavení portu (ve správci zařízení) a podobné věci. Dneska už téměř výhradně používám USB verze a RS232 verzi mám jen pro DOS, takže toho moc nasimulovat doma nemůžu, ale zkusím co půjde ověřit na svém LB.

Další věc je správný kabel,je potřeba přímý, nekřížený.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » čtv 04 říj, 2012 2:47 pm

michal.kubista píše:Tak deska LocoIO se chová tak, jak píšeš, červená po propojení sběrnice zhasne. Ale mě ta červená trvale svítí na LocoBuffru. A při pokusu cokoliv konfigurovat pomocí SW "LocoHDL" ze stránek HDL se jen vypíše hláška "LocoBuffer not found" a na ploše svítí "No connection". Tedy problém je v komunikaci buffer PC. SW v PIC jsem kontroloval, ten je OK.

Na bufferu je proudový zdroj osazený a funkční.

Nevím, co máš na mysly za systém? Operační v PC? Nebo něco k lokonetu? Tady mám zatím jen ty dvě postavené desky.

problem muze byt XP, kdy se musi instalovat prime ovladani COM portu. Ja jsem si postavil LocoIo a LocoBuffer nedavno na testovani a fungovalo na prvni zapojeni. I kdyz jsem tam musel delat upravy v napajeni, protoze LocoIo neni napajeno z pinu RJ12 Loconetu, ale externe. Takze musis natahnout napajeni ku obema vecem externe. Mozna by bylo dobre nakreslit nebo najit linky, podle kterych si to stavel a jak to mas spolu zapojene.
zdeno

Příspěvekod michal.kubista » čtv 04 říj, 2012 8:11 pm

Takže LocoBuffer jsem postavil podle schématu dodané od Zx1974
Je to hodně podobné tomuto http://www.locobuffer.com/
úpravy: v konektorech CANON9, 2x RJ12, doplněn zdroj proudu a OZ nahrazen za LM311N (8vývodový), tranzistory BC337 a 547(proudový zdroj)
SW jsem stáhnul ze stránek http://users.telenet.be/deloof/

Ze stejných stránek jsem stáhnul i konfigurační SW pro LocoIO a myslím, že tento je určený pro systém Windows (pod DOSem by to asi nešlo).

V tuto chvíli to testuju na W XP SP3.
Com1 nastaven 19200,8,N,1,HW

Asi by nebyl problém nainstalovat i Linux, s DOSem už mám problém, všechny instalačky jsou nepoužitelné, ale asi by šlo něco stáhnout. Mám tu ještě jednu starou desku s procesorem a HW comem.

Snad jsem toho popsal dost.
michal.kubista

Příspěvekod radeksindy » čtv 04 říj, 2012 9:19 pm

Můj LB s RS232 je postaven také podle http://www.locobuffer.com s 9pinem a BC337, zbytek je stejný, žádný prodouvý zdroj pro terminaci LocoNetu, FW 1.63. S popsanou konfigurací to bez problémů fungovalo na mém starším HP nc6120 s Win XP SP3. Pokud je program dobře nahraný a správný kabel, tak bude potřeba proměřit vstupní obvod z LocoNetu. Začal bych na pinu 3 procesoru, který musí být ve stavu H (je-li přítomno napájení LocoNetu). Pokud nesedí, je potřeba hledat v obvodu kde je problém.

Můj obstarožní LB:
LB_RS232.JPG
LB_RS232.JPG (44.21 KiB) Zobrazeno 8215 krát
radeksindy

Příspěvekod michal.kubista » pát 05 říj, 2012 7:47 am

Tak to jsem ještě neviděl!
Díky Radkově radě jsem měřil napětí na pinu 3 a ono tam bylo téměř plné napětí zdroje. A jak se to stalo? Vadný stabilizátor, ale jak? Když zapnu napájecí napětí do desky, cca 1min je na výtupu 4,95V , tedy ideál, ale pak e napětí začne postupně zvedat :twisted:
Bohužel moje rychlé proměření naprázdno (bez PICe) po dokončení stavby nic neodhalilo a pak už jsem předpokládal správnou funci.
Takže jdu koupit nový a asi budu muset vzít i PICe. Obávám se, že neměl šanci. Večer bude pokračování.
michal.kubista

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi