Jirka_US píše:Protoze to co popisujes se netyka dekoderu firmy TCS ani v jednom bode a obavam se, ze se zacinas pohybovat na hrane zakona, pokud ta nepravdiva tvrzeni jsou umyslna s cilem poskodit daneho vyrobce.A to pomijim fakt, ze ve slusne spolecnosti, clovek ktery je financne zainteresovan na konkurencnim produktu se v zadnem pripade verejne nevyjadruje pejorativne o konkurencnich produktech,
Hlavne by jsi se mel opet ridit temito svymi osvicenymi slovy:
fulda píše:Základní moto NMRA norem je, aby byla zajištená nahraditelnost komponent .....
...... jednou je to tak napsáno tak to tak má být, jinak vytváříš nekompatibilní zařízení a hotovo.
protoze firmaware pro funkcni dekoder, na ktery poukazujes ve sve konstrukci neni v souladu s RP 9.2.1. (radek 160) dle NMRA, uz jsem ti to vysvetloval nekolikrat a nevim jestli je to zly umysl nebo neschopnost provest jednoduchy upgrade, ale zatim to vypada, ze se nic nezmenilo. Lidove se tomu rika "nejdrive si zamest pred vlastnim prahem".
Krome toho by bylo velmi zajimave vysvetlit podle jake licence tento firmware uzivas/siris.
Je tu prosím někdo, kdo rozumí tomuto odstavci?Já jsem bohužel ten který nerozumí ničemu, ale pokusím se vyjádřit k tomu co chápu:
První polovina má být asi urážka, ale jelikož prokazatelně nejsem finančně zainteresován na žádném výrobci DCC komponent, tak tomu nerozumím a nechává mne to klidným.
Pak je ta pasáž o nahraditelnosti komponent, to jsem napsal. Tomix bohužel své vysavače nikdy nedělal s přípravou na DCC, takže nespadá ani do S-9.1 ani do S-9.2 a ani do jim podřízených, takže mu může bejt celkem jedno, jestli se do jeho vagónu vejde lokomotivní dekodér (nota bene proč do vagónu cpát lokomotivní dekodér?) Je to smutné, ale je to tak, můžeš napsat japoncům, že to mají předělat.
... a teď pozor, teď jde do tuhého - odkaz na RP-9.2.1, jejíž platnost byla ukončena a v lednu 2012 (skoro dva roky) jí nahradil standard S-9.2.1. Dovolím si tedy citovat z tohoto standardu:
NMRA S-9.2.1 z července 2012, od řádku 160 se píše:The voltages, currents and series resistors at these pins depend on the type of bus supported. Both controller and locomotive manufacturers shall specify the bus type used and the electrical characteristics of the interface. The electrical characteristics are needed to allow a possible use of controllers in locomotives with a different bus without destruction.
Note: There is no protocol defined in this Standard. In the future Protocols may be defined in a separate Standard.
Mno asi to bude závažné, ale train bus opravdu nepoužívám, to se do eNka opravdu nevejde. Krom toho, že se v tom odstavci říká jen to, že train bus bude specifikován v jiném dokumentu.
Tak jsem si řelk, nedělej ukvapené závěry, podívej se do zrušeného dokumentu RP. Tady mám verzi ze srpna 2006, tam je řádek 160 mezera mezi odstavci, ale možná se má jednat o ten odstavec pod tím:
zrušený NMRA dokument RP-9.2.1 ze srpna 2006, od řádku 161 píše:When Consist Control is in effect, the decoder will ignore any speed or direction instructions addressed to its normal locomotive address (unless this address is the same as its consist address). Speed and direction instructions now apply to the consist address only.
A to je opravdu vážné - pokud je přiřazená adresa soupravy, potom se informace o rychlosti a směru jízdy vyhodnocují pouze na adrese soupravy a nikoli na primární adrese. To je skutečně u taženého vagónu děsně relevantní. Chudák vagón, to aby vytáhnul nožičky a vzepřel se, pokud ho lokomotiva bude táhnout na špatnou stranu
Tak a teď pár věcí, které mne opravdu hodně trápí. Odkaz na to podle jaké licence užívám a šířím firmware pro dekodér, který jsem si sám napsal
Tak to je opravdu vážné - ale odpověď je jednoduchá - prostě jsem si to sám odsouhlasil a udělil jsem si neomezenou licenci. A šířím ho v hospodě zásadně za pivo a nebo večeři, podle toho jestli zrovna víc piju a nebo jím. Jo a vlastně - nějaké taky měním za protislužby odpovídající hodnoty (to zrovna když nepiju ani nejím, bo bagety na burze nejsou moc dobré a kafe si dávám ještě než vejdu dovnitř)
Mno ale prosím pokud to někdo pochopil jinak, tak mi dejte vědět, abych se snad neubíral špatným směrem.
Děkuji