Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Příspěvekod fulda » pát 27 pro, 2013 9:16 am

otompotom píše:Dobrý den, pořídil jsem si také vysavač TOMIX a chtěl bych ho vybavit tímto dekodérem. Na honzíkových vláčcích už není k mání. Jsem schopen si vyleptat plošný spoj a osadit ho. Mohl bych Vás Jinrdo poprosit o nějaký bližší popis s PCB, součástkami a SW do PIC.

Ten dekodér se dělá na základě individuélní poptávky, je potřeba na n-šopku použít kontaktní mail a domluvit si co je potřeba.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pát 27 pro, 2013 5:08 pm

to otompotom:
Pokud clovek nechce cekat na nejakou individualni objednavku a neco domlouvat co je potreba, tak si muze vhodny dekoder objednat na zahranicnich on-line shopech ihned. Vhodne dekodery pro "vysavace" vyrabi firma TCS, tedy motor se da ovladat pomoci funkcnich tlacitek. Staci si vybrat vhodny typ podle modelove velikosti vcetne velikosti Z a typu konektoru. Zahranicni prodejci odesilaji obvykle zbozi do 24 hodin.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pát 27 pro, 2013 8:16 pm

Jirko, obávám se, že každej kdo má dost rozumu aby si přečetl manuál, k tomu dekodéru, tak si ho nekoupí.
Třeba proto, že se do tomixe nevejde :mrgreen:
A ovládání jízdy pomocí funkcí je taky trochu podfuk. Lze jen pomocí jednoho funkčního tlačítka dělat "pauzu" a u připravované verze (dnes možná produkční, nesleduju to) lze ještě druhou funkcí zapnat "reverz". To je ale vše o čem manuál psal před půl rokem.
Ale jinak nikomu ten dekodér nenutím, ať si každej udělá názor sám, stejné hromadnou výrobu nikdy nedělám.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pát 27 pro, 2013 8:56 pm

fulda píše:Jirko, obávám se, že každej kdo má dost rozumu aby si přečetl manuál, k tomu dekodéru, tak si ho nekoupí.
Třeba proto, že se do tomixe nevejde :mrgreen:
A ovládání jízdy pomocí funkcí je taky trochu podfuk. Lze jen pomocí jednoho funkčního tlačítka dělat "pauzu" a u připravované verze (dnes možná produkční, nesleduju to) lze ještě druhou funkcí zapnat "reverz". To je ale vše o čem manuál psal před půl rokem.
Ale jinak nikomu ten dekodér nenutím, ať si každej udělá názor sám, stejné hromadnou výrobu nikdy nedělám.

Neni dobre se drzet svych vlastnich osvicenych slov?
fulda píše:... a nepouštět do diskuzí pitomosti o kterejch by jsi měl vědět, že nejsou pravda (viz semináře), protože:
.....
3) Každej kdo je alespoň trochu zvídavej, tak si to někdy zkusil.
....

Protoze to co popisujes se netyka dekoderu firmy TCS ani v jednom bode a obavam se, ze se zacinas pohybovat na hrane zakona, pokud ta nepravdiva tvrzeni jsou umyslna s cilem poskodit daneho vyrobce.A to pomijim fakt, ze ve slusne spolecnosti, clovek ktery je financne zainteresovan na konkurencnim produktu se v zadnem pripade verejne nevyjadruje pejorativne o konkurencnich produktech,
Hlavne by jsi se mel opet ridit temito svymi osvicenymi slovy:
fulda píše:Základní moto NMRA norem je, aby byla zajištená nahraditelnost komponent .....
...... jednou je to tak napsáno tak to tak má být, jinak vytváříš nekompatibilní zařízení a hotovo.

protoze firmaware pro funkcni dekoder, na ktery poukazujes ve sve konstrukci neni v souladu s RP 9.2.1. (radek 160) dle NMRA, uz jsem ti to vysvetloval nekolikrat a nevim jestli je to zly umysl nebo neschopnost provest jednoduchy upgrade, ale zatim to vypada, ze se nic nezmenilo. Lidove se tomu rika "nejdrive si zamest pred vlastnim prahem".
Krome toho by bylo velmi zajimave vysvetlit podle jake licence tento firmware uzivas/siris.

OT:
Krome toho ke kultivaci diskuze by prospelo, kdyby jsi alespon precetl normy, manualy vyrobcu, ktere citujes a nedelat s diskuze cirkus na koleckach. A to se ozyvam pouze v pripadech, ktere vyslovene biji do oci. Pokud mas potize s prekladem, tak ti celkem rad pomuzu stejne jako kazdemu, kdo o to pozadal.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pát 27 pro, 2013 11:01 pm

Jirka_US píše:Protoze to co popisujes se netyka dekoderu firmy TCS ani v jednom bode a obavam se, ze se zacinas pohybovat na hrane zakona, pokud ta nepravdiva tvrzeni jsou umyslna s cilem poskodit daneho vyrobce.A to pomijim fakt, ze ve slusne spolecnosti, clovek ktery je financne zainteresovan na konkurencnim produktu se v zadnem pripade verejne nevyjadruje pejorativne o konkurencnich produktech,
Hlavne by jsi se mel opet ridit temito svymi osvicenymi slovy:
fulda píše:Základní moto NMRA norem je, aby byla zajištená nahraditelnost komponent .....
...... jednou je to tak napsáno tak to tak má být, jinak vytváříš nekompatibilní zařízení a hotovo.

protoze firmaware pro funkcni dekoder, na ktery poukazujes ve sve konstrukci neni v souladu s RP 9.2.1. (radek 160) dle NMRA, uz jsem ti to vysvetloval nekolikrat a nevim jestli je to zly umysl nebo neschopnost provest jednoduchy upgrade, ale zatim to vypada, ze se nic nezmenilo. Lidove se tomu rika "nejdrive si zamest pred vlastnim prahem".
Krome toho by bylo velmi zajimave vysvetlit podle jake licence tento firmware uzivas/siris.

Je tu prosím někdo, kdo rozumí tomuto odstavci?
Já jsem bohužel ten který nerozumí ničemu, ale pokusím se vyjádřit k tomu co chápu:

První polovina má být asi urážka, ale jelikož prokazatelně nejsem finančně zainteresován na žádném výrobci DCC komponent, tak tomu nerozumím a nechává mne to klidným.

Pak je ta pasáž o nahraditelnosti komponent, to jsem napsal. Tomix bohužel své vysavače nikdy nedělal s přípravou na DCC, takže nespadá ani do S-9.1 ani do S-9.2 a ani do jim podřízených, takže mu může bejt celkem jedno, jestli se do jeho vagónu vejde lokomotivní dekodér (nota bene proč do vagónu cpát lokomotivní dekodér?) Je to smutné, ale je to tak, můžeš napsat japoncům, že to mají předělat.

... a teď pozor, teď jde do tuhého - odkaz na RP-9.2.1, jejíž platnost byla ukončena a v lednu 2012 (skoro dva roky) jí nahradil standard S-9.2.1. Dovolím si tedy citovat z tohoto standardu:
NMRA S-9.2.1 z července 2012, od řádku 160 se píše:The voltages, currents and series resistors at these pins depend on the type of bus supported. Both controller and locomotive manufacturers shall specify the bus type used and the electrical characteristics of the interface. The electrical characteristics are needed to allow a possible use of controllers in locomotives with a different bus without destruction.
Note: There is no protocol defined in this Standard. In the future Protocols may be defined in a separate Standard.
Mno asi to bude závažné, ale train bus opravdu nepoužívám, to se do eNka opravdu nevejde. Krom toho, že se v tom odstavci říká jen to, že train bus bude specifikován v jiném dokumentu.
Tak jsem si řelk, nedělej ukvapené závěry, podívej se do zrušeného dokumentu RP. Tady mám verzi ze srpna 2006, tam je řádek 160 mezera mezi odstavci, ale možná se má jednat o ten odstavec pod tím:
zrušený NMRA dokument RP-9.2.1 ze srpna 2006, od řádku 161 píše:When Consist Control is in effect, the decoder will ignore any speed or direction instructions addressed to its normal locomotive address (unless this address is the same as its consist address). Speed and direction instructions now apply to the consist address only.
A to je opravdu vážné - pokud je přiřazená adresa soupravy, potom se informace o rychlosti a směru jízdy vyhodnocují pouze na adrese soupravy a nikoli na primární adrese. To je skutečně u taženého vagónu děsně relevantní. Chudák vagón, to aby vytáhnul nožičky a vzepřel se, pokud ho lokomotiva bude táhnout na špatnou stranu :!: :mrgreen:

Tak a teď pár věcí, které mne opravdu hodně trápí. Odkaz na to podle jaké licence užívám a šířím firmware pro dekodér, který jsem si sám napsal :?: :!:
Tak to je opravdu vážné - ale odpověď je jednoduchá - prostě jsem si to sám odsouhlasil a udělil jsem si neomezenou licenci. A šířím ho v hospodě zásadně za pivo a nebo večeři, podle toho jestli zrovna víc piju a nebo jím. Jo a vlastně - nějaké taky měním za protislužby odpovídající hodnoty (to zrovna když nepiju ani nejím, bo bagety na burze nejsou moc dobré a kafe si dávám ještě než vejdu dovnitř)

Mno ale prosím pokud to někdo pochopil jinak, tak mi dejte vědět, abych se snad neubíral špatným směrem.

Děkuji
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 pro, 2013 5:32 am

Je tu prosím někdo, kdo rozumí tomuto odstavci?

Az tu zverejnis manual dotycne firmy, jak ovladat jejich loko dekoder pomoci funkcnich tlacitek, tak to bude jasne snad uplne vsem...
...A šířím ho v hospodě zásadně za pivo a nebo večeři, podle toho jestli zrovna víc piju a nebo jím. Jo a vlastně - nějaké taky měním za protislužby odpovídající hodnoty....

Neni mozne, ze ti co si potrpi na presna pravidla se mohou domnivat, ze predchozi a nasledujici veta jsou v rozporu ?
....ale jelikož prokazatelně nejsem finančně zainteresován na žádném výrobci DCC komponent...

Pak je ta pasáž o nahraditelnosti komponent, to jsem napsal. Tomix bohužel své vysavače nikdy nedělal s přípravou na DCC, takže nespadá ani do S-9.1 ani do S-9.2 a ani do jim podřízených, takže mu může bejt celkem jedno

To je pravda, ale tady byla rec o DCC dekoderu a na ten by se snad NMRA standardy mohly vztahovat.
.. a teď pozor, teď jde do tuhého - odkaz na RP-9.2.1, jejíž platnost byla ukončena a v lednu 2012 (skoro dva roky) jí nahradil standard S-9.2.1. Dovolím si tedy citovat z tohoto standardu:

Pravda je takova, ze podstatna cast textu, zejmena ta cast textu, ktery jsem uvadel (psal jsem radek 160, ale spravne melo byt uvedeno od radku 160, omlouvam se moje chyba) byla prevzata z RP-9.2.1 do zmineneho standardu S-9.2.1, tudiz ten klicovy text zustal nezmenen, jen se z doporuceni stal standard, o to vice by se ho konstrukteri meli vice drzet. Z nejakeho nepochopitelneho duvodu uvedena citace se opet bohuzel v S-9.2.1. na radku 160 a prislusnym odstavci vubec nenachazi.
Spravnou citaci si lze precist primo zde, zejmena odstavec mezi radky 165 a 170:
http://www.nmra.org/standards/sandrp/pd ... 012_07.pdf
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 28 pro, 2013 2:11 pm

Jirka_US píše:Pravda je takova, ze podstatna cast textu, zejmena ta cast textu, ktery jsem uvadel (psal jsem radek 160, ale spravne melo byt uvedeno od radku 160, omlouvam se moje chyba) byla prevzata z RP-9.2.1 do zmineneho standardu S-9.2.1, tudiz ten klicovy text zustal nezmenen, jen se z doporuceni stal standard, o to vice by se ho konstrukteri meli vice drzet. Z nejakeho nepochopitelneho duvodu uvedena citace se opet bohuzel v S-9.2.1. na radku 160 a prislusnym odstavci vubec nenachazi.
Spravnou citaci si lze precist primo zde, zejmena odstavec mezi radky 165 a 170:
http://www.nmra.org/standards/sandrp/pd ... 012_07.pdf

Takže jsi myslel tohle? (domluva jak s manželkou - napsal jsem na řádku 160, ale myslel jsem mezi řádky 165-170)
Dokument http://www.nmra.org/standards/sandrp/pd ... 012_07.pdf mezi řádky 165 - 170 píše:Functions controlled by instruction 100 and 101 will continue to respond to the decoders baseline address.
Functions controlled by instructions 100 and 101 also respond to the consist address if the appropriate bits in CVs #21,22 have been activated.
To je dost jednoduché - já mám v CV#21,22 nastavené samé jedničky, protože jinak to jaksi nedává smysl. Tyto CV nejdou nastavovat, protože je to blbost. Zavádět CV jenom proto, aby bylo nutné je nastavi a pokud je člověk nenastaví, tak to nebude fungovat je pitomost. Zatím jsi mne jaksi nepřesvědčil o opaku, pouze se snažíš neustále tvrdit, že všechno co řeknu je špatně, ale že by jsi reálně předvedl něco co je dobře, to se ti zatím nepovedlo ani jednou.

Celkově jsem ten dekodér komponovat tak, aby byl použitelný pro lidi co chtějí občas vyluxovat kolejiště a né strávit půl dne programováním blbostí.
Ten vagón má právě jednu reálnou funkci a to je luxování. Pokud jí chci zapnout, tak mi na to stačí jeden ovládací prvek, nepotřebuju dělat závislost 4 za sebou.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 28 pro, 2013 3:58 pm

fulda píše:To je dost jednoduché - já mám v CV#21,22 nastavené samé jedničky, protože jinak to jaksi nedává smysl. Tyto CV nejdou nastavovat, protože je to blbost. Zavádět CV jenom proto, aby bylo nutné je nastavi a pokud je člověk nenastaví, tak to nebude fungovat je pitomost. Zatím jsi mne jaksi nepřesvědčil o opaku, pouze se snažíš neustále tvrdit, že všechno co řeknu je špatně, ale že by jsi reálně předvedl něco co je dobře, to se ti zatím nepovedlo ani jednou.

Celkově jsem ten dekodér komponovat tak, aby byl použitelný pro lidi co chtějí občas vyluxovat kolejiště a né strávit půl dne programováním blbostí.
Ten vagón má právě jednu reálnou funkci a to je luxování. Pokud jí chci zapnout, tak mi na to stačí jeden ovládací prvek, nepotřebuju dělat závislost 4 za sebou.

1) podstatne je, aby ty CV mohl nastavit i uzivatel.
2) neustale pouzivas dokola expresivni vyrazy jako "pit..." atd, ale uz jsem ti to nekolikrat vysvetloval vcetne prikladu, takze staci si to jen precist a hlavne vyzkouset.
3) Uvedl jsem take jeden priklad s komercnim dekoderem, ktery splnuje standardy NMRA, nevim co ocekavas vice.
4) Nebyl jsem to ja kdo pouzil tento vyrok:
Žádné čtení mezi řádky, jednou je to tak napsáno tak to tak má být, jinak vytváříš nekompatibilní zařízení a hotovo.

Dokonce jsi me docela razantne upozornil, ze z doporuceni se stal standard.
5) Pokud jsi cetl me prispevky peclive, tak jsem take napsal, ze pokud je to dekoder pro par kamaradu, tak je celkem jedno jak bude vypadat, pokud funguje podle predstav uzivatelu, mysli ze v tom panuje obecny souhlas.Krome toho ja jsem to uvedl jako navrh na zlepseni, na ktery jsi se ptal.
6) Nicmene pokud se takovy dekoder zacne nabizet "komercne", tak by melo byt slusnosti oznamit uzivateli, jestli takovy dekoder je nebo neni v souladu se standardem NMRA. A ne zacit presvedcovat zakaznika, ze to vlastne vubec nepotrebuje a delat okolo toho cirkus. Krome toho uz jsem ti vysvetloval, ze pro jizdu v souprave je treba zmena jednoho CV, nikoliv pul dne programovani.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 28 pro, 2013 7:13 pm

Osobní výpady do fóra nepatří
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 pro, 2013 5:32 am

OT
to fulda:
1) Prosim Te muzes mne poslat dotceny text na SZ, pokud se to tykalo predchoziho prispevku.
2) Mas nejaky konstruktivni navrh jak kultivovat (na obou stranach) budouci komunikaci ?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 29 pro, 2013 9:18 am

Jirka_US píše:2) Mas nejaky konstruktivni navrh jak kultivovat (na obou stranach) budouci komunikaci ?

Ano, bylo by dobré, kdyby jsi se vyjadřoval jen k tématům, ke kterým máš co říci. V současné době se chováš jako ekologický aktivista, který prosazuje změny v rozvoji obce 200km od svého bydliště.
Začni tm, že si pořdíš vysavač tomix a podíváš se, kolik je v něm místa, pak do něj dáš dekodér (sleduj si za jak dlouho ti doraz ze zahraničí, když ti ho pošta na 30dní zadrží) a pak nám všem ukaž, jak ho ovládáš jedním ovladačem a kolik CV nastavuješ a kolik jich musíš změnit když použiješ jinou lokomotivu.
Do té doby se odmítám s tebou bavit a prosil bych tě, aby jsi učinil totéž.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 pro, 2013 2:22 pm

1) Zde (jedna z nekolika moznosti) si clovek muze koupit Tomixe (#530010), vcetne desky s rozhranim (NEM651) pro pripravu digitalizace (#530022), tu desku uvadim jako priklad, ponevadz zde byly pochybnosti o velikosti mista:
http://www.elriwa.de/produkte/wagen/spu ... gen/tomix/

2) Zakoupi si dekoder EUN561 (rozmery 14.4mm x 9.12mm) of firmy TCS, je mozne si zakoupit i mensi dekoder s vodici. Moznosti kde je hodne, at uz v zamori nebo ve Velke Britanii.Obvykle neni duvod u tohoto druhu zbozi (dcc dekoder) k zadrzeni zasilky, pokud zasilka splnuje vsekere zakonne normy obou statu pro mezinarodni prepravu, vcetne prilozene faktury o skutecne zaplacene cene a neni o tom pochyb. Dodavka do domu se muze pohybovat ca. od 1 tydne a dele.

3) Zde je seznam CV, ktere je treba naprogramovat pro ovladani pomoci funkcniho tlacitka
a) CV61=69 přepnutí na tlačítko F2
nebo b) CV61=65 přepnutí na tlačítko F2 motor se toci jednim smerem, F3 motor se toci opacnym směr (tuto varinatu asi neni treba uvazovat)
CV133=hodnota 0-128 určuje rychlostní stupeň na kterém běží motor

Samozrejme dekoder lze rovnez pouzit jako klasicky DCC dekoder (CV61=1) na ovladani loko. Tedy tento loko dekoder lze pouzit jak do loko, tak do "vysavace" aniz by si musel clovek porizovat jednoucelovy specializovany dekoder. Mimo jine se v navodu pise, ze je mozne jej pouzit rovnez i k ovladani tocny. Jinak tento dekoder ma velmi dobrou regulaci i na velmi jemne "smrdleni", coz u nekterych amaterskych konstrukci dekoderu muze byt trochu problem pravdepodobne vzhledem k pouzitemu algoritmu.
Podle me je i dulezita zaruka, kde vyrobce nezkouma, zda-li k poskozeni doslo vinou uzivatele, napr. typicky ulomeni nozicky. Zakaznik jednoduse dostane vymenou za poskozeny novy dekoder. Nicmene vse ma sve limity. Samozrejme eventualni vymena poskozeneho dekoderu s 6 pinem je velmi jednoducha.

Myslim, ze ted si muze kazdy udelat obrazek sam.....asi k tomu neni vice co dodavat.

Jinak si myslim, ze ve slusne spolecnosti byva obvykle, ze pokud clovek pouzije nepravdive trvzeni ( "...trochu podfuk") a toto tvrzeni nema cim dolozit, tak se alespon omluvi.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 29 pro, 2013 4:07 pm

viewtopic.php?f=6&t=7775&start=45&p=134234&view=show#p134234
Jirka_US, neděle, 15. 9. 2013, 17:27 píše:Pravděpodobně se na toto téma již nebudu vyjadřovat, mě zajímá čistě technická stránka DCC, nikoliv nějaké slovní půtky, hříčky.

Moudrá slova, ale skutek utek' ... :cry:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » ned 29 pro, 2013 4:14 pm

Udělej to, pak se můžeme bavit :!:

1) za cenu dekodéru dostaneš jen redukci bez dekodéru
2) co si počneš s tím, že tažná lokomotiva používá F2 a F3 pro přepnaní jízdních vlastností? (posunovací rychlost a přepínání rychlostních křivek)
3) co na to CV#21,22?
4) co uděláš, aby jsi na zhlaví luxoval menší rychlostí a v podzemí větší?

Nemá to cenu, ty jen teoretizuješ a já jezdím po kolejišti a luxuju s tím se smiř.
Vzhledem k tomu, že se to tady jmenuje "DCC v praxi", tak bych se pokusil spíš věnovat té praxi.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 pro, 2013 4:25 pm

to BohousP:
1) Muzes si prosim te precist nekolikrat po sobe tu vetu, kterou citujes ?
2) fulda tady vyslovne pozaduje:
Ano, bylo by dobré, kdyby jsi se vyjadřoval jen k tématům, ke kterým máš co říci.

Ja myslim, ze je docela uzitecne k tematu "Dekoder do cisticiho vozu TOMIX" uvest, kde se ten vuz da koupit, jaky pouzit dekoder, jakym zpusobem ho naprogramovat, jakym zpusobem probiha reklamace,
3) Asi jste se opet spatne domluvili s fuldou, je celkem logicke, ze obe podminky nelze soucasne splnit.

to fulda:
1) Muzes prosim te uvest, ktere pravidlo tohoto fora narizuje ucastnikum diskuze udelat si dekoder presne podle tve konstrukce ?
2) Chtel jsem si udelat jednu z tvych konstrukci, kterou lze nalezt na tvych osobnich strankach a podival jsem se na firmware k te konstrukci a zjistil, ze podstatna cast zdrojoveho kodu, ktery byl pouzit je shodna se zdrojovym kodem, ktere se vyskytuji na ruznych strankach s DCC. Protoze neni zrejme kdo je autorem puvodniho kodu a podle jake licence lze takovy kod sirit, tak jsem se slusne zeptal, jakym zpusobem lze takovy kod pouzivat nebo sirit, jak je tomu u ostatnich konstrukteru nebo poskytovatelu software (napr. JMRI). Protoze jsem odpoved dostal na neco na co jsem se neptal, tak je celkem jasne, ze tuto podminku
Udělej to, pak se můžeme bavit

nelze splnit.
Naposledy upravil Jirka_US dne ned 29 pro, 2013 4:41 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi