Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod romino » stř 15 čer, 2011 6:46 pm

tak pridám tiež jednu praktickú skúsenosť z modulového stretnutia TT v Kokave 2011, kde som mal na stanici pokusne namontované 4 prestavníky so servami. Osadené boli najlacnejšie 9g servá z číny po 1,9eura za kus (vzhľadovo veľmi podobné THX), použité pri DKWII a EW2. Ako dekodér bol použitý vyvíjaný dekodér z Košíc ovládaný len spínačmi. Po prestavení serva sa riadiaci signál odpájal. Po prvých problémoch, kedy dochádzalo na jednom serve k náhodným zákmitom, sme zistili že bol problém v odrušení napájania. Napájanie bolo z vlastného transformátora, stabilizátora a dvoch kondíkov 470uF (napájanie serv aj dekodéra). Pri prechode súpravy medzi dvoma úsekmi (spoj dvoch boostrov Spax) bolo rušené servo a strácalo svoju polohu. Po pridaní filtračného kondenzátora 4,7mF rušenie zmizlo a do konca stretnutia nebolo zaznamenané jediné "šklbnutie serva". Proste tam kde bolo pri zmene polohy aj zostalo. Prevody serva pri správnom nastavení prítlačnej sily dokázali s udržať jazyky na svojom mieste. Pri nastavení vysokého prítlaku ku koľajnici došlo pri odpojení riadiaceho signálu k "odskoku" od koľaje. Počas vysielania signálu servo stále bzučalo ako sa snažilo dosiahnuť novú pozíciu, čo nieje z hľadiska jeho životnosti žiaduce. Výsledok pre mňa, môžem použiť aj tieto najlacnejšie servá a vypínanie riadiaceho signálu pokiaľ sa správne nastavia koncové polohy (nahradím všetky prestavníky Tillig, ktoré mi vôbec nevyhovujú) Tie nebolo problém nastaviť, lebo rozmedzie bolo vždy dostatočné (od prvého kontaktu s koľajou až po odskakovanie od koľaje). Ako držiak bol použitý upravený plánik od mpinta.
Naposledy upravil romino dne stř 15 čer, 2011 7:04 pm, celkově upraveno 1
romino

Příspěvekod male zvire » stř 15 čer, 2011 7:02 pm

Fulda: přiznám se, že jsem rozdíly mezi Pacovým servodekodérem a dekodérem ala DCCKoleje moc nestudoval, ale můžeš prozradit v čem je ten DCC-klon tak výrazně horší oproti Pacovu originálu? Co jsem se jenom tak zběžně podíval tak DCC koleje mají oddělené napájení z externího zdroje od signálu DCC, čímž nezatěžují centrálu. To je dle mého názoru plus.

Udělám si tady pro sebe takové malé shrnutí: základní problém ve škubání serv je ten, že skrz dekodér proběhne do serva rušení. Co takhle se chopit iniciativy a postavit nějakou vylepšenou verzi dekodéru, který by odolával rušení při přijatelné ceně? Odborníků by se tady určitě našlo dost, jenom se rozhoupat a začít ;)

T.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod fulda » čtv 16 čer, 2011 7:00 am

male zvire píše:Fulda: přiznám se, že jsem rozdíly mezi Pacovým servodekodérem a dekodérem ala DCCKoleje moc nestudoval, ale můžeš prozradit v čem je ten DCC-klon tak výrazně horší oproti Pacovu originálu? Co jsem se jenom tak zběžně podíval tak DCC koleje mají oddělené napájení z externího zdroje od signálu DCC, čímž nezatěžují centrálu. To je dle mého názoru plus.

:D Plus by to bylo, pokud by to bylo domyšlené do konce.
V tomto případě tomu tak není, takže byla zrušená funkce zpětného čtení a potvrzování a zavedená zábavná hra s vyndaváním procesoru pokud chci programovat. Taky bylo zavedeno rušení na DCC signál, ale to jen malé.

male zvire píše:Udělám si tady pro sebe takové malé shrnutí: základní problém ve škubání serv je ten, že skrz dekodér proběhne do serva rušení. Co takhle se chopit iniciativy a postavit nějakou vylepšenou verzi dekodéru, který by odolával rušení při přijatelné ceně? Odborníků by se tady určitě našlo dost, jenom se rozhoupat a začít ;)

Ne ne, to jsi se špatně koukal. Rušení totiž celkem určitě není z dekodéru. Jak už tu zaznělo několikrát (naposledy o řádku vejš to píše romino. Rušení se do systému zavádí především nedostatečně filtrovanými a nesprávně oddělenými napájecími soustavami. (... a to je jedna polovina rušení zavedeného právě DCC kolejema) Druhej zdroj rušení je EMF rušení, které se do systému zavede dlouhejma a nesprávnejma drátkama k servu, ale to se snadno eliminuje třeba tou feritovou peckou.

Mimochodem - třeba právě DCC koleje provedou čacem nějakej výzkum a vývoj :D ale moc bych to nečekal, protože investovat do vývoje by znamenalo zdražení produktu, pokud se jen vezme něco co někdo publikoval jako GNU, tak je to levnější.
Já mohu s klidným svědomím říci, že jsem svojí část udělal a teď všichni čekáme :D

Jo a romino také hezky popisuje proč se mu (jako všem ostatním) nehodí stálej signál pro serva.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod mpinta » čtv 16 čer, 2011 8:09 am

Romino především ukazuje, jak se liší problémy v souvislosti s použitím. Je dost podstatný rozdíl mezi problémy při
použití PC a softwaru (třeba RailCo TC) a při ovládání serv třeba spínači, bez DCC. Chápu, že se řeší oboje, ale
slučovat to rozhodně nejde. Osobně bych považoval za nejlepší "okopírovat" třeba ESU SwitchPilot servo. To chodí bez
problémů, jak při DCC, tak při ovl. spínači. Dokonce jsem zkoušel i spínání přes diodovou matici (spínání více výhybek najednou), také v poho. Potíž by byla asi v tom, že by někdo musel napsat software, použitý v čipech ESU. Pochybuju, že by soft šel "vytáhnout", bude to jistě chráněné a napsat to je asi dost problém. To je ovšem už téma poněkud OT, jen by mě zajímalo, kolik servodekodérů "diskutéři" mají k dispozici, co a jak testovali atd. Trochu moc se tady jen dílčí poznatky vydávají za globální. Mám totiž pocit, že pokud si tuto diskuzi přečte modelář, který hledá nějaký levný a spolehlivý přestavník, jediným jeho poznáním bude "serva ani náhodou", a to, si myslím, je chyba.
male zvire píše:Co takhle se chopit iniciativy a postavit nějakou vylepšenou verzi dekodéru, který by odolával rušení při přijatelné ceně? Odborníků by se tady určitě našlo dost, jenom se rozhoupat a začít.

Jeden další kolega (zde nediskutující), který má v elektronice velmi bohaté zkušenosti, slíbil, že se výrobou vyhovujícího servodekodéru bude zabývat. Jak, kdy a zda se mu to povede, to teprve uvidíme.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod vmucha » čtv 16 čer, 2011 8:32 am

mpinta píše: Mám totiž pocit, že pokud si tuto diskuzi přečte modelář, který hledá nějaký levný a spolehlivý přestavník, jediným jeho poznáním bude "serva ani náhodou", a to, si myslím, je chyba.

O použití serv pro přestavníky jsem nepochyboval, ale když si tady pročítám debaty kolem, tak si připadám, že použít serva a nemít problémy s provozem kolejiště jako naučit se ovládat atomovou ponorku a nemít k tomu ani návod k použití :-)
Ale bojujte chlapci za dokonalejší verze! Držím palce.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod mlha » čtv 16 čer, 2011 9:19 am

na modulech mám dekodéry od DCC a serva od Conrada,přestavuju přes Traincontroler a zatím jsem nezjistil žádné problémy
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod fulda » čtv 16 čer, 2011 12:59 pm

vmucha píše:O použití serv pro přestavníky jsem nepochyboval, ale když si tady pročítám debaty kolem, tak si připadám, že použít serva a nemít problémy s provozem kolejiště jako naučit se ovládat atomovou ponorku a nemít k tomu ani návod k použití :-)
Ale bojujte chlapci za dokonalejší verze! Držím palce.

He he, tak to jsi si z této diskuze nevzal ten správnej dojem.
Pochopitelně použití serv je bezpečné a v podstatě bezproblémové, to co se tady řeší jsou jenom niance toho typu, jestli je lepší Maserati a nebo Ferrari.
fulda

Příspěvekod mpinta » čtv 16 čer, 2011 1:56 pm

Článek o servodekodérech jsem trochu upravil a doplnil, jak jsem slíbil. Některé formulace, parametry servodekodérů, část o zpoždění ...

vmucha píše:Ale bojujte chlapci za dokonalejší verze! Držím palce.
Taková pozitivní motivace taky není k zahození... :D

vmucha píše:O použití serv pro přestavníky jsem nepochyboval, ale když si tady pročítám debaty kolem, tak si připadám, že použít serva a nemít problémy s provozem kolejiště jako naučit se ovládat atomovou ponorku a nemít k tomu ani návod k použití
Velmi zajímavá poznámka. Myslím, že reprezentuje podstatnou část množiny modelářů.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod male zvire » čtv 16 čer, 2011 2:43 pm

fulda píše:V tomto případě tomu tak není, takže byla zrušená funkce zpětného čtení a potvrzování a zavedená zábavná hra s vyndaváním procesoru pokud chci programovat. Taky bylo zavedeno rušení na DCC signál, ale to jen malé.

Bohužel už jsem dlouho ze školy a když jsem tam chodil tak jsem stejně moc pozor nedával, ale: funkce čtení hodnot by snad mohla jít poměrně jednoduše obnovit? Programování procesoru SLAVE modulu bych vynechal. Napájecí část MASTER modulu nepovažuju za natolik kvalitní, aby mě to přesvědčilo ušetřit tři padesát za pár součástek a vyráběl slave moduly :)

fulda píše:Ne ne, to jsi se špatně koukal. Rušení totiž celkem určitě není z dekodéru. Jak už tu zaznělo několikrát (naposledy o řádku vejš to píše romino. Rušení se do systému zavádí především nedostatečně filtrovanými a nesprávně oddělenými napájecími soustavami. (... a to je jedna polovina rušení zavedeného právě DCC kolejema) Druhej zdroj rušení je EMF rušení, které se do systému zavede dlouhejma a nesprávnejma drátkama k servu, ale to se snadno eliminuje třeba tou feritovou peckou.

To si nerozumíme. Já netvrdím že servo dekodér vyrábí rušení kvůli kterému potom serva "blbnou" (bože chraň aby se to někdy dělo :lol: ) Já to beru tak, že většina rušení vznikne někde v napájení (levné čínské transformátory), trakce DCC (mašinky, ...) a projde skrz dekodér. Rušení které vznikne ve vodičích k servu opět ignoruji - kdo si k servu natáhne půl kilometru kabelu si nic jiného než problém nezaslouží! 8)

Jinak: pokud by se našel někdo, kdo by byl ochotný navrhnout (upravit stávající) servo dekodér tak, aby byl odolný vůči rušení, měl veškeré dnes standardní funkce, atd... a uvolnil veškeré podklady (schéma, DPS, seznam součástek, firmware) pro veřejné blaho tak bych byl ochoten se s ním podělit o část své skromné výplaty.
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod mpinta » čtv 16 čer, 2011 4:21 pm

male zvire píše:Já to beru tak, že většina rušení vznikne někde v napájení (levné čínské transformátory), trakce DCC (mašinky, ...) a projde skrz dekodér. Rušení které vznikne ve vodičích k servu opět ignoruji - kdo si k servu natáhne půl kilometru kabelu si nic jiného než problém nezaslouží! 8)
Tomu ovšem odporují zjištěné výsledky. Servodekodér, mající na vstupu DCC optočlen, dokonce i odpojený od DCC, napájený z odděleného impulzního zdroje, je rušen evidentně do přívodů k servu. A pokud stínění odstraní téměř vše, ani rušení přímo do serva nestojí za řeč. A ty jsi ke svým závěrům došel jak, odhadem, předpokladem? To by byl ovšem velmi zavádějící přístup. Pokud mluvíme o délce přívodů k servům, jde o 10-30 cm, což je zcela běžné. Zcela souhlasím s Fuldou, skrz dekodér to rozhodně není.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod male zvire » čtv 16 čer, 2011 5:11 pm

mpinta píše:... A ty jsi ke svým závěrům došel jak, odhadem, předpokladem? ...

Třeba tady:
Rušení se projevuje u všech typů servodekodérů. Stačí dotek koleje, statický výboj, položení mašiny na koleje a některá serva sebou cuknou. Objevil jsem i velice "stabilní" zdroj rušení, a tím je analogová mašina na adrese "0".
(zdroj: http://lokopin.wz.cz/digital/servdec.htm)

Možná trpím výdutí mozku, nebo nějakým podobným prevítem; ale výše popsané zdroje rušení nejsou dle mého uvažování ze strany serva. Nebo ty snad provozuješ mašinky na kabelech od serv?
Ano, rušení ze stran serv (ať už posbírané ve vodičích z okolního rušení, nebo rušení generované přímo šmejdskými servy) má určitě také svůj díl viny, ale tam se to dá poměrně snadno eliminovat - použitím kvalitních serv (vysoká cena, případně pokusem o odrušení těch levných) a použitím stíněné kabeláže nebo feritového filtru.
male zvire

Příspěvekod fulda » čtv 16 čer, 2011 8:04 pm

male zvire píše:
fulda píše:V tomto případě tomu tak není, takže byla zrušená funkce zpětného čtení a potvrzování a zavedená zábavná hra s vyndaváním procesoru pokud chci programovat. Taky bylo zavedeno rušení na DCC signál, ale to jen malé.

Bohužel už jsem dlouho ze školy a když jsem tam chodil tak jsem stejně moc pozor nedával, ale: funkce čtení hodnot by snad mohla jít poměrně jednoduše obnovit?

Jasně že jo, jak říkám, mě to funguje.
male zvire píše: Programování procesoru SLAVE modulu bych vynechal. Napájecí část MASTER modulu nepovažuju za natolik kvalitní, aby mě to přesvědčilo ušetřit tři padesát za pár součástek a vyráběl slave moduly :)

Ta hra je i v tom, že na jednom "MASTER" modulu jsou dva procesory. Řešení popsal už třeba Mike Bolton (MERG) tuším 4.8.2005, kdy umožnil provozovat dva dekodéry v jednom procesoru. Tady je jeho text.
Vlastně mne ještě napadlo, že i NMRA zveřejnila v červenci 2007 řešení. Je popsané v RP-9.2.2 na řádcích 122-130.

male zvire píše:Jinak: pokud by se našel někdo, kdo by byl ochotný navrhnout (upravit stávající) servo dekodér tak, aby byl odolný vůči rušení, měl veškeré dnes standardní funkce, atd... a uvolnil veškeré podklady (schéma, DPS, seznam součástek, firmware) pro veřejné blaho tak bych byl ochoten se s ním podělit o část své skromné výplaty.

To chápu :D

Realita je ale jinde, už jsem o tom taky v tomto fóru psal, ale klidně to napíšu znovu.
DCC příslušenství založené na procesorech PIC s jádrem BL (BaseLine - 12bitů/33instrukcí) a MR (MidRange - 14bitů/35instrukcí) vytvořených někdy v roce 1900 před naším letopočtem (přesněji v sedmdesátých letech minulého století - viz zde), je z dnešního pohledu nešťastné. Dnes uživatelé očekávají mnohem komfortnější zařízení.
fulda

Příspěvekod cernos » čtv 16 čer, 2011 8:35 pm

Ahoj klucí a děvčata,
tak jsem provedl několik menších testů verze 6 od Fuldy z příspěvku tady.
Výslednou tabulku umístím někam na web až zítra po kosmetických úpravách - přeci jen by to mohlo mít nějakou štábní kulturu ;)
No a na co jsem přišel?
Provedl jsem sérii 3 "měření/testů". Všechny vycházely z výchozích hodnot CV po nahrání programu do PICe. Ovládání serv jsem provedl přes tlačítko v TC. Ovládal jsem 4 serva přes jeden PIC. Dekodér z DCC Koleje verze Master. Serva levná HXT900 z HobbyKingu.
1. test: výchozí hodnoty CV, tlačítko na TC přehodí 4 serva do odbočky, druhé tlačítko rovně. Výseledek: ze 100 přestavení do odbočky a 100 přestavení rovně (celkem tedy 200 přestavení) se nepodařilo přestavit 7x.
2. test: výchozí hodnoty CV, do "programu" obou tlačítek v TC jsem mezi jednotlivá přestavení vložil pauzu 50ms. Výsledek: z 50 přestavení do odbočky a 50 přestavení rovně (celkem tedy 100 přestavení) se nepodařilo přestavit 2x.
3. test: výchozí hodnoty CV, "program" tlařítek stejný jako v testu 1, ve vlastnostech výhybky nastaven Switch Time na 500ms. Výsledek: ze 100 přestavení do odbočky a 100 přestavení rovně (celkem tedy 200 přestavení) se nepodařilo přestavit 4x.
Tabulku s výsledkama umístím během zítřka na web. Teď jdu dát vychladit stabilizátor napětí na dekodéru :D a jdu se uložit do postele, zítra je taky den ;)
Zítra bych rád udělal něco podobného (test 1) ale za pomocí TCO a diodové logiky
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » pát 17 čer, 2011 7:09 am

cernos píše:Ahoj klucí a děvčata,
tak jsem provedl několik menších testů verze 6 od Fuldy z příspěvku tady.
Výslednou tabulku umístím někam na web až zítra po kosmetických úpravách - přeci jen by to mohlo mít nějakou štábní kulturu ;)
No a na co jsem přišel?
Provedl jsem sérii 3 "měření/testů".
.....

Tak to zase nejsou tak špatná čísla.
Až se najde nějakej dekodér, kterej bude lepší, tak tenhle ještě vylepším.
Jinak o kousek později jsem vydal ještě jednu - lépe zabalenou verzi.
fulda

Příspěvekod cernos » pát 17 čer, 2011 8:22 am

Mohl bys mi fuldo, prosím, pospat jak se jednotlivé verze v tom zipu chovají? Chtěl bych otestovat jen tu "líp zabalenou" verzi pro přestavníky, tedy 4 serva 2 polohy, díky.
Btw jako nezkušeného uživatele TC mě napadlo všechny příkazy pro přestavení zdvojit - jedno tlačítko má za úkol přestavit 4 serva najednou - to tlačítku nastavím a pro jistotu tam tu sekvenci zopakuju ještě jednou. To zkusím ale až po debatě s "lokopinem" (Martinem). Nevím zda je toto možné použít při různých plánech či automatizaci...
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi