Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
male zvire píše:Fulda: přiznám se, že jsem rozdíly mezi Pacovým servodekodérem a dekodérem ala DCCKoleje moc nestudoval, ale můžeš prozradit v čem je ten DCC-klon tak výrazně horší oproti Pacovu originálu? Co jsem se jenom tak zběžně podíval tak DCC koleje mají oddělené napájení z externího zdroje od signálu DCC, čímž nezatěžují centrálu. To je dle mého názoru plus.
male zvire píše:Udělám si tady pro sebe takové malé shrnutí: základní problém ve škubání serv je ten, že skrz dekodér proběhne do serva rušení. Co takhle se chopit iniciativy a postavit nějakou vylepšenou verzi dekodéru, který by odolával rušení při přijatelné ceně? Odborníků by se tady určitě našlo dost, jenom se rozhoupat a začít
male zvire píše:Co takhle se chopit iniciativy a postavit nějakou vylepšenou verzi dekodéru, který by odolával rušení při přijatelné ceně? Odborníků by se tady určitě našlo dost, jenom se rozhoupat a začít.
mpinta píše: Mám totiž pocit, že pokud si tuto diskuzi přečte modelář, který hledá nějaký levný a spolehlivý přestavník, jediným jeho poznáním bude "serva ani náhodou", a to, si myslím, je chyba.
vmucha píše:O použití serv pro přestavníky jsem nepochyboval, ale když si tady pročítám debaty kolem, tak si připadám, že použít serva a nemít problémy s provozem kolejiště jako naučit se ovládat atomovou ponorku a nemít k tomu ani návod k použití
Ale bojujte chlapci za dokonalejší verze! Držím palce.
Taková pozitivní motivace taky není k zahození...vmucha píše:Ale bojujte chlapci za dokonalejší verze! Držím palce.
Velmi zajímavá poznámka. Myslím, že reprezentuje podstatnou část množiny modelářů.vmucha píše:O použití serv pro přestavníky jsem nepochyboval, ale když si tady pročítám debaty kolem, tak si připadám, že použít serva a nemít problémy s provozem kolejiště jako naučit se ovládat atomovou ponorku a nemít k tomu ani návod k použití
fulda píše:V tomto případě tomu tak není, takže byla zrušená funkce zpětného čtení a potvrzování a zavedená zábavná hra s vyndaváním procesoru pokud chci programovat. Taky bylo zavedeno rušení na DCC signál, ale to jen malé.
fulda píše:Ne ne, to jsi se špatně koukal. Rušení totiž celkem určitě není z dekodéru. Jak už tu zaznělo několikrát (naposledy o řádku vejš to píše romino. Rušení se do systému zavádí především nedostatečně filtrovanými a nesprávně oddělenými napájecími soustavami. (... a to je jedna polovina rušení zavedeného právě DCC kolejema) Druhej zdroj rušení je EMF rušení, které se do systému zavede dlouhejma a nesprávnejma drátkama k servu, ale to se snadno eliminuje třeba tou feritovou peckou.
Tomu ovšem odporují zjištěné výsledky. Servodekodér, mající na vstupu DCC optočlen, dokonce i odpojený od DCC, napájený z odděleného impulzního zdroje, je rušen evidentně do přívodů k servu. A pokud stínění odstraní téměř vše, ani rušení přímo do serva nestojí za řeč. A ty jsi ke svým závěrům došel jak, odhadem, předpokladem? To by byl ovšem velmi zavádějící přístup. Pokud mluvíme o délce přívodů k servům, jde o 10-30 cm, což je zcela běžné. Zcela souhlasím s Fuldou, skrz dekodér to rozhodně není.male zvire píše:Já to beru tak, že většina rušení vznikne někde v napájení (levné čínské transformátory), trakce DCC (mašinky, ...) a projde skrz dekodér. Rušení které vznikne ve vodičích k servu opět ignoruji - kdo si k servu natáhne půl kilometru kabelu si nic jiného než problém nezaslouží!
mpinta píše:... A ty jsi ke svým závěrům došel jak, odhadem, předpokladem? ...
(zdroj: http://lokopin.wz.cz/digital/servdec.htm)Rušení se projevuje u všech typů servodekodérů. Stačí dotek koleje, statický výboj, položení mašiny na koleje a některá serva sebou cuknou. Objevil jsem i velice "stabilní" zdroj rušení, a tím je analogová mašina na adrese "0".
male zvire píše:fulda píše:V tomto případě tomu tak není, takže byla zrušená funkce zpětného čtení a potvrzování a zavedená zábavná hra s vyndaváním procesoru pokud chci programovat. Taky bylo zavedeno rušení na DCC signál, ale to jen malé.
Bohužel už jsem dlouho ze školy a když jsem tam chodil tak jsem stejně moc pozor nedával, ale: funkce čtení hodnot by snad mohla jít poměrně jednoduše obnovit?
male zvire píše: Programování procesoru SLAVE modulu bych vynechal. Napájecí část MASTER modulu nepovažuju za natolik kvalitní, aby mě to přesvědčilo ušetřit tři padesát za pár součástek a vyráběl slave moduly
male zvire píše:Jinak: pokud by se našel někdo, kdo by byl ochotný navrhnout (upravit stávající) servo dekodér tak, aby byl odolný vůči rušení, měl veškeré dnes standardní funkce, atd... a uvolnil veškeré podklady (schéma, DPS, seznam součástek, firmware) pro veřejné blaho tak bych byl ochoten se s ním podělit o část své skromné výplaty.
cernos píše:Ahoj klucí a děvčata,
tak jsem provedl několik menších testů verze 6 od Fuldy z příspěvku tady.
Výslednou tabulku umístím někam na web až zítra po kosmetických úpravách - přeci jen by to mohlo mít nějakou štábní kulturu
No a na co jsem přišel?
Provedl jsem sérii 3 "měření/testů".
.....
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků