Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Volba centrály v roce 2023

Příspěvekod Ivan » pát 30 čer, 2023 10:07 pm

Také sleduji projekt "zavovi" a nemít DR5000, tak už bych ho zřejmě měl.

Obecně jsem se dříve snažil vyhýbat projektům typu "one-man-show" (snad tímto tvrzením nikoho neurazím), právě z důvodu závislosti na jednom člověku a možném ukončení vývoje či podpory. Nicméně tento názor jsem již přehodnotil a navíc zkušenost s DR5000 mluví za vše. I když ona to co se týče vývoje možná byla dost one-man záležitost. Naštěstí je tu ta "komptibilita" DCC a když je výrobek dobrý a vydrží, je jedno, že za ním stojí jeden člověk. A tak jsem zařadil např. dekodery PeLi...

Zatím centrálu řešit nemusím (a snad ještě dlouho nebudu muset), ale TCS-2 by zřejmě byla favoritem.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod zdeno » sob 01 črc, 2023 10:23 am

Ivan píše:Zatím centrálu řešit nemusím (a snad ještě dlouho nebudu muset), ale TCS-2 by zřejmě byla favoritem.

Kolik lidi, tolik chuti. Kazdy si vybere tu svoji moznost podle znalosti a vedomosti.
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 22 srp, 2023 1:41 pm

V sobotu jsem byl u kluků v DDM Olomouc a narazil jsem tam na tuhle centrálu:
https://en.railbox.pl/products/RB1110/en
Kluci na ní jezdili.

Máte s ní někdo zkušenosti?
Zdenek Valter

Příspěvekod HonzaM » stř 23 srp, 2023 5:50 am

Jak ovládali mašiny? Jakě to bylo kolejiště - modulovka? Jak ovládali stanice?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 23 srp, 2023 7:00 am

Jezdili způsobem modulovky
- kolejiště podobně jako u nás v KŽM Praha 4 - tedy jako modulovka - pro účely víkendového ježdění rozšířeno
- stanice dle jejich vybavení Analog, mechanika , elektronika
- trakce DCC
- Ovladače Fredi na Loconet
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 23 srp, 2023 7:01 am

Proto si tu centrálu pořídili, před tím jezdili na Minibox
Zdenek Valter

Příspěvekod HonzaM » stř 23 srp, 2023 8:08 am

Zdenek Valter píše:Jezdili způsobem modulovky
- kolejiště podobně jako u nás v KŽM Praha 4 - tedy jako modulovka - pro účely víkendového ježdění rozšířeno
- stanice dle jejich vybavení Analog, mechanika , elektronika
- trakce DCC
- Ovladače Fredi na Loconet

V tom úvodním popisu nepíšeš že by centrála měla LocoNet. Proto ta otázka na ovládání. Předpokládám, že byla centrála použita jen pro trakci, jak je u modulovky obvyklé. Jaký je výstupní proud?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 23 srp, 2023 8:12 am

To sice nepíšu, ale v odkazu jsou její parametry.
Jo ale to jsem psal, že je to jen pro trakci a jen jako centrála - pro napájení úseků mají kluci, jak je obvyklé, SPAXy.
Zdenek Valter

Příspěvekod michal_n_cz » sob 14 říj, 2023 11:55 pm

Zdenek Valter píše:V sobotu jsem byl u kluků v DDM Olomouc a narazil jsem tam na tuhle centrálu:
https://en.railbox.pl/products/RB1110/en
Kluci na ní jezdili.

Máte s ní někdo zkušenosti?

Ahoj Zdeňku a ostatní, proběhl menší progres s centrálkou. Původně jsme používali Minibox a ovladače Fred a přestával stačit počet lokomotiv 8. Půjčili jsme DR5000 a úpěšně otestovali a chtěli zakoupit. Jediné co nefungovalo byl starý typ Freda s procesorem PIC (ty co jsme kdysi stavěli právě v Olomouci na wokshopu). Bohužel mezitím výrobce skončil.
Kolega náhodou nararazil na tento produkt Polski a za cenu kvalitního zvukového dekodéru zakoupil. Specifikaci nebudu podrobně popisovat je ve Zdeňkově odkazu. Přestože centrálka má svůj booster, ten nepoužívame na trakci, ale jen na napájení Fredů Loconet pin 1 a 6. Zároveň nepoužíváme přiložený spínaný zdroj, který má 19V co by bylo i pří použití pro trakci příliš - nemá to stabilizaci a od napětí zdroje je odvozeno napětí do kolejí, podobně jako u DR5000. Centrálu napájíme 15V spínaný zdrojem, který napájí také další dva spaxy pro trakci. Příslušensví ovládáme individulálně jinými prostředky.
Po prvním ježdění bylo menší zklamání jelikož se podařilo přihlásit jen 8 Fredů - očekávali jsme více. To bylo cca v době Zdeňkovi přítomnosti. S těmi 8-mi loko to dělalo co mělo. Po komunikaci s výrobcem, obratem dodal novější FW a krátce jsme vyzkoušeli připojit všechyny Fredy co jme našli v dílně (cca 16-17ks) a tvářilo se to že to funguje jak má. Nejdéle do konce roku předpokládám nějaké 1-2 větší ježdění a uvidíme. Zárověň byla krátce vyzkoušena Multimaus a aplikace od Roco a vozidla tím šla ovládat.
V této chvíly mám centrálku doma zapůjčenou a hodlám vyzkoušet připojení a komunikaci s dekodéry příslušenství, RS zpětnou vazbu, další typy ovladačů od f. Lenz a DIY ovladače od Paca. Zároveň mám k dispozici a dekodéry příslušenství tohoto výrobce, které jsem před časem zakoupil na ebay na zlomek ceny, za zmíňku stojí např. dekodér návěstidel. Jsou sice polské, ale většina těch v návěstí je v podstatě stejná jako u nás, jen jsou v jiném pořadí na návěstidle. Velice snadno se to programuje pomocí prog. tlačítka, žádná CV-čka, má to na DPS ledky a tady je ukázka:
https://www.youtube.com/watch?v=LlPe4u1curo&t=24s
No samozřejmě jsem byl zvědavej a centrálu otevřel, pro představu rychlé foto, no je tam mimo jine mírně nafouknutej kondik :roll:
Přílohy
RB111a.JPG
michal_n_cz

Příspěvekod HonzaM » ned 15 říj, 2023 7:11 am

V září dal Uhlenbrock na trh centrálu Daisy II WLAN (cena u Modellbahn Lippe cca 170 €). Ta umožňuje současný provoz až 20 lokomotiv. Má LocoNet a WiFi s protokoly WiThrottle i Z21 a lze s ní proto používat jak FREDy, tak ovladače Roco WLANmaus a aplikaci Z21 na tabletu nebo mobilu, nebo WiFi ovladače ESU Mobile Control II a WiFRED. Sama centrála poskytuje pouze 2 A výstupní proud, má ale Loconet T i LocoNet B a lze k ní tedy připojovat LocoNet boostery. Prodává se také jako sada Daisy II s wifi ovladčem. Centrálu lze doplnit o rozhraní USB-LocoNet.
Některé kluby používají "černou" ZIMO centrálu, ta sice má WLAN a LocoNet, ovšem u LocoNetu cbybí RailSync na vodičích 1 a 6. To lze vyřešit pomocí modulu RSCLD, který navíc poskytuje doporučené rozbočení LocoNetu na čtyři samostatné větve. Centrála ovšem neumožňuje používat WiFRED ani ESU MobilControl II.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 15 říj, 2023 9:14 am, celkově upraveno 2
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » ned 15 říj, 2023 8:11 am

michal_n_cz píše: Jediné co nefungovalo byl starý typ Freda s procesorem PIC (ty co jsme kdysi stavěli právě v Olomouci na wokshopu). Bohužel mezitím výrobce skončil.

Aj ty se daji opravit, vymenou jednoho odporu. Je tam totiz prilis vysoka priorita a tu treba snizit.
Kedysi o tom bylo neco pisane aj tu na webu, ale nechce se mi to hledat.
Ten samy problem mela na zacatku aj DR5000.
zdeno

Příspěvekod michal_n_cz » ned 15 říj, 2023 1:14 pm

HonzaM píše:V září dal Uhlenbrock na trh centrálu Daisy II WLAN (cena u Modellbahn Lippe cca 170 €). Ta umožňuje současný provoz až 20 lokomotiv. Má LocoNet a WiFi s protokoly WiThrottle i Z21 a lze s ní proto používat jak FREDy, tak ovladače Roco WLANmaus a aplikaci Z21 na tabletu nebo mobilu, nebo WiFi ovladače ESU Mobile Control II a WiFRED. Sama centrála poskytuje pouze 2 A výstupní proud, má ale Loconet T i LocoNet B a lze k ní tedy připojovat LocoNet boostery. Prodává se také jako sada Daisy II s wifi ovladčem. Centrálu lze doplnit o rozhraní USB-LocoNet.

Celé mi to připomíná Piko SmartControl - krabička stejná, jen červenej plošňák. Ovlavač vypadá jakoby jen v jiné krabičce. Viděl jsem to z rychlíku v nějakém srovnání centrál na youtube, nejak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale utkvělo mi v paměti, že je to nějaké slabé. Nevím jestli se to týkalo celku nebo jen výstupního proudu, což by samozřejmě vůbec nemuselo být funkční omezení v případě trakce na další boostry, tak jak bývá zvykem.
Naposledy upravil michal_n_cz dne ned 15 říj, 2023 2:00 pm, celkově upraveno 1
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » ned 15 říj, 2023 1:17 pm

zdeno píše:
michal_n_cz píše: Jediné co nefungovalo byl starý typ Freda s procesorem PIC (ty co jsme kdysi stavěli právě v Olomouci na wokshopu). Bohužel mezitím výrobce skončil.

Aj ty se daji opravit, vymenou jednoho odporu. Je tam totiz prilis vysoka priorita a tu treba snizit.
Kedysi o tom bylo neco pisane aj tu na webu, ale nechce se mi to hledat.
Ten samy problem mela na zacatku aj DR5000.

Ahoj Zdeno, díky za informaci a dobrou zprávu. Pokud bych to aktuálně potřeboval řešit, tak to zkusím dohledat. M.
michal_n_cz

Příspěvekod HonzaM » ned 15 říj, 2023 1:44 pm

michal_n_cz píše:
HonzaM píše:V září dal Uhlenbrock na trh centrálu Daisy II WLAN (cena u Modellbahn Lippe cca 170 €). Ta umožňuje současný provoz až 20 lokomotiv. Má LocoNet a WiFi s protokoly WiThrottle i Z21 a lze s ní proto používat jak FREDy, tak ovladače Roco WLANmaus a aplikaci Z21 na tabletu nebo mobilu, nebo WiFi ovladače ESU Mobile Control II a WiFRED. Sama centrála poskytuje pouze 2 A výstupní proud, má ale Loconet T i LocoNet B a lze k ní tedy připojovat LocoNet boostery. Prodává se také jako sada Daisy II s wifi ovladčem. Centrálu lze doplnit o rozhraní USB-LocoNet.

Celé mi to připomíná Piko SmartControl - krabička stejná, jen červenej plošňák. Ovlavač vypadá jakoby jen v jiné krabičce. Viděl jsem to z rychlíku v nějakém srovnání centrál na youtube, nejak jsem tomu nevěnoval pozornost, ale utkvělo mi v paměti, že je to nějaké slabé. Nevím jestli se to týkalo celku nebo jen výstupního proudu, čož by samozřejmě vůbec nemuselo být funkční omezení v případě trakce na další boostry, tak jak bývá zvykem.

Piko Smart Control byla zcela jiná centrála, vycházející z ESU, ta ale neměla LocoNet a měla jen WiFi protokol WiThrottle. To čemu je ta centrála Uhlenbrock Daisy II WLAN podobná je Piko Smart Control Light WLAN, ta ale ještě není na trhu. Měla by být v průběhu října, tak uvidíme.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod michal_n_cz » ned 15 říj, 2023 2:10 pm

HonzaM píše:Piko Smart Control byla zcela jiná centrála, vycházející z ESU, ta ale neměla LocoNet a měla jen WiFi protokol WiThrottle. To čemu je ta centrála Uhlenbrock Daisy II WLAN podobná je Piko Smart Control Light WLAN, ta ale ještě není na trhu. Měla by být v průběhu října, tak uvidíme.

Omlouvám se za nepřesnost, já jsem měl namysli Piko 55017 SmartControl light, což je teda bez WLAN:
https://www.ebay.de/itm/264122694356?ep ... BMyqa5uuZi
michal_n_cz

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi