fulda píše:TTmili píše:Abych to tak shrnul, tak jestli jsem celý ten systém dobře pochopil, tak se mi líbí především ta univerzálnost a jakoby nezávislost, obecně je mi sympatičtější tahat mezi komponenty "datové" propoje, než silovinu po které běhají i data. Sice to ve výsledku je asi víc drátů, musí se na víc míst rozvádět napájení, ale prostě je mi to sympatičtější. Je to ale jen můj subjektivní názor. Hodně sympatické je, že se vlastně na Loconetu jde obejít i bez centrály pokud nepotřebuji ovládat i vozidla, nicméně tohle sám nevyužiju.
To je tendenční výklad. Ono se dá udělat přesně to stejné i s XpressNetem, ale Lenz je pro tyto případy striktnější a takovéto použití prostě nedoporučuje. U LocoNetu je jakoby větší volnost daná tím, že vlastní popis je velmi stručný a jen málokdy má k něčemu "best practice" poznámky.
Ono hodně také dělá to, že se tu dost lidí soustředí na prezentaci LN jen jednou firmou, zatímco to co se tu provozuje pod hlavičkou XpressNetu je tureckej bazar všech možnejch komponent a všemožného domácího lepení. Pokud by jsi se rozhodl ovládat celé kolejiště jen pomocí LN komponent, tak by jsi se asi trochu podivil. Už jenom ten fakt, že by jsi dráty netahal tím, co najdeš ve sklepě, ale na všechno potřebuješ šestidrát s telefonníma konektorama to dost kazí. Jenom kolik práce ti dá nacvakávání konektoů. Ale to je celkem jedno, nebudu se pokoušet vytvářet tendence nějakým konkrétním směrem, spíš si sepíšu objektiva a bude.
Já celé kolejiště ovládané jen komponentami LocoNet mám a žádný problěm v tom nevidím. A nacvakávání RJ konektorů už vúbec není problém, jeden koňektor mi nezabere víc než minutu.