Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Příspěvekod Jirka_US » ned 15 zář, 2013 6:05 pm

A neuvedl jsi, jak tomu advanced consisting ve vysavači prospěje.
Sám trochu cítíš, že to o čem mlžíš má několik trhlin.

V čem mlžím, co není jasné, v čem to má trhlinu ?
Odvoláváš se na nejednotnost dekodérů v lokomotiv, ale to není předmětem.

samozřejmě to je předmětem a je to ta klíčová věc, bez toho ten tvůj popis pravděpodobně nebude fungovat...
Advanced consisting je k ničemu, pokud ho nepodporuje lokomotiva. S tím se smiř.

Já s tím smířen jsem a je to základní předpoklad, který jsem u tebe očekával, že víš. Nicméně větśina moderních DCC dekodérů advanced consisting má,takźe spíše by bylo vhodné uvést, který ho nepodporuje.

Já jsem mluvil od začátku o funkčním mapování při advanced consisting (CV21,CV22), samotný advanced consisting tomu neprospěje vůbec nijak to máš samozřejmě pravdu, ale o tom není řeč, doporučuji se trochu víc soustředit na téma. Příklad je uveden jako č.2 jen je třeba si to přečíst.
Možná pomůže toto zpřesnění:
"vysavač na adrese 1, ale funkční tlačítko namapováno (aktivní) na consist adresu 50 pomocí CV21 nebo CV22"

Vymaskoval jsi funkce na jeho základní adrese, ale pojedeme na consist adrese (10), tedy na této adrese (10) budou funkce vysavače aktivní, přesně jak potřebujeme, je na tom něco nelogického?
To je prosím základní funkce basic consisting, kterou ten můj dekodér podporuje. A předpokládám, že víš, ře používat dvě stejné adresy v jedné domácnosti je proti všem doporučením.

Nikoliv i tentokrát je to trochu mimo, to je princip advanced consisting a pokud je mně známo, několikrát jsi deklaroval, že advanced consisting nebudeš zavádět, pokud je nějaká změna prosím o upgrade (v původním zadání byl). Nevylučuji, že to máš uděláno mimo RP, ale v tom případě opět prosím o popis, je možné, že se jedná o nedorozumění na obou stranách....
Mohl by jsi prosím popsat konkrétní use case, kde bude na vysavači vhodné použít advanced consisting? (stačí jeden, ale prosím konkrétní, to víš, neznalci)

Přiklad 2 už to tu píši podruhé....aby to bylo přesné jedná se o příklad mapování funkce při advanced consisting pomocí (CV21,CV22)

Jinak by asi stálo zato místo teoretizování jít si to vyzkoušet,uź jsem to tu psal, zabere to tak ca.15minut středně pokročilému uživateli....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 15 zář, 2013 7:39 pm

Asi to nebudeš chtít slyšet, ale vykašli se na to, chytáš si hloupostí a nemáš připravené téma. Jsi jako student v prváku u zkoušky.

Ale celkem se ukazuje, že jsi zabloudil v pojmech co je basic a co advanced consisting.
Takže pokud ti odpovím tvojima slovama, tak si to prosím dohledej. A né že si to přečteš, protože tady to napíšu jen pro ostatní.
Takže basic consisting (základní tvorba souprav) spočívá v tom, že všechny dekodéry které tvoří vlak v soupravě reagují na stejnou adresu. To se realizuje několika způsoby, Lenz na to má funkce na centrále, nebo třeba zápisem do CV19. V rámci basic consisting se dá zvolit pouze jestli se jedná jen o společnou jízdu (společná rychlost), nebo o společné funkce a nebo společné obojí.
Je zřejmé, že se dostáváme do problémů, pokud spojíme do soupravy třeba vlak, v němž každý vůz má vlastní světla a ta reagují na F0. To si pak vagóny v soupravě svítí na sebe navzájem. Proto byl zaveden advanced consisting (pokročilé slučování do souprav), kde mohu jednoznačně určit, které funkce jsou u konkrétního vozu "ze soupravy" a které nikoli. Takže prvnímu vozu v soupravě přidělím přední světla, prostřednímu žádná a poslednímu pouze zadní světla. Na toto určování se používají registry CV21 a CV22.

Jirka_US píše:

Já jsem mluvil od začátku o funkčním mapování při advanced consisting (CV21,CV22), samotný advanced consisting tomu neprospěje vůbec nijak to máš samozřejmě pravdu, ale o tom není řeč,

Bezva, takže pokud tomu advanced consisting nepomůže, tak na něj kašleme a necháme si jen základní spojení do soupravy, které je natolik jednoduché, že pokud do CV19 zapíšu adresu soupravy, tak jí vysavač přidělí všechny své funkce (jednu).
Jo a pro zvídavé - dekodér pochopitelně reaguje i na DCC paket 000 1001X Decoder control / Consist control, ale jen tím nejjednodušším způsobem, zapíše si hodnotu do CV19

Jirka_US píše: doporučuji se trochu víc soustředit na téma. Příklad je uveden jako č.2 jen je třeba si to přečíst.

Mno a to jsem právě udělal a našel jsem, kde píšeš o číslu 2. A hádej co jsem našel:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 2:20 pm píše:2) nicméně vycházíš z nesprávného předpokladu, že všechny loko dekodéry tuto možnost mají, tedy mapování funkcí při advanced consisting (CV21,CV22), ne u všech loko to bude tedy fungovat tak jak popisuješ.

A přitom teď píšeš:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 7:05 pm píše:Nicméně větśina moderních DCC dekodérů advanced consisting má

tak jak to je? na co se tedy odkazuješ?

Jirka_US píše:Možná pomůže toto zpřesnění:
"vysavač na adrese 1, ale funkční tlačítko namapováno (aktivní) na consist adresu 50 pomocí CV21 nebo CV22"

Ale to je to co naprosto nechápu proč mám používat CV21 nebo CV22? Vysavač prostě realizuje jednu funkci, takže pokud zapíšu do CV19 nějakou adresu soupravy, tak vysavač tuto funkci předá soupravě. Vycházím z primitivního předpokladu, že proč by to jinak uživatel dělal?

Jirka_US píše:
Vymaskoval jsi funkce na jeho základní adrese, ale pojedeme na consist adrese (10), tedy na této adrese (10) budou funkce vysavače aktivní, přesně jak potřebujeme, je na tom něco nelogického?
To je prosím základní funkce basic consisting, kterou ten můj dekodér podporuje. A předpokládám, že víš, ře používat dvě stejné adresy v jedné domácnosti je proti všem doporučením.

Nikoliv i tentokrát je to trochu mimo, to je princip advanced consisting a pokud je mně známo, několikrát jsi deklaroval, že advanced consisting nebudeš zavádět, pokud je nějaká změna prosím o upgrade (v původním zadání byl). Nevylučuji, že to máš uděláno mimo RP, ale v tom případě opět prosím o popis, je možné, že se jedná o nedorozumění na obou stranách....

A pomalu se blížíme k závěru - jaký je podle tebe rozdíl mezi basic a advanced consisting? V mojí učebnici se píše, že u basic consisting je celá souprava ne jedné adrese a lze to realizovat mimo jiné zápisem do CV19. U advanced consisting si mohu rozhodnout, které funkce dekodér odevzdá "do soupravy" a které si nechá jako "vlastní". K tomu potřebuje znát vlastní adresu i adresu soupravy, takže se využívá buď CV19, nebo jiné úložiště pro Decoder control / Consist control informace a také se používají CV21 a CV22 pro rozlišení, které funkce si nechává dekodér pro sebe a které odevzdá do soupravy.

Jirka_US píše:
Mohl by jsi prosím popsat konkrétní use case, kde bude na vysavači vhodné použít advanced consisting? (stačí jeden, ale prosím konkrétní, to víš, neznalci)

Přiklad 2 už to tu píši podruhé....aby to bylo přesné jedná se o příklad mapování funkce při advanced consisting pomocí (CV21,CV22)
Jinak by asi stálo zato místo teoretizování jít si to vyzkoušet,uź jsem to tu psal, zabere to tak ca.15minut středně pokročilému uživateli....

Mno to je právě ten problém. Já používám naprosto primitivní use case: vezmu mašinu (adresa 11), připojím tomixe (adresa 30) a v PoM režimu zapíšu L11:CV19=40 a pak L30:CV19=40 a pak si prostě na adrese 40 točím kolečkem abych ovládal mašinu a cvakám na eFka, abych zrychloval nebo spomaloval vysavač. Je to naprosto jednoduché a zvládne to každej.

A na závěr doplním, že jsem ještě nenašel, který komerční dekodér umožňuje TOTO chování, ale jelikož se to nepovedlo ani nikomu dalšímu krom tebe, tak usuzuji, že se jedná pravděpodobně o nějakou kulišárnu popsanou zhruba ZDE.

Pro ostatní: Taky je u vás tak hnusně? Se mi nechtělo ani nic dělat, tak ještě že máme takové bezva grafomanské kamarády :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pon 16 zář, 2013 4:21 am

No tady se nám to pěkně zamotalo a to tak, že bude lepśí začínat úplně znovu. Zde je popis 3 způsobů pro consisting, názvosloví je pouźito tak je je obvykle ve větśině zemí modelům železnic zaslibeným, zejména anglosaským. Tím není vyloučeno, že někde ve Fuldě (město v Německu) používají názvosloví jiné.

1) Basic nebo také primary consisting – znamená obě loko mají tutéź adresu v CV1, např. 3. Pokud budou u obou loko na tlačítku F1 namapována koncová ćervená světla , budou koncová světla reagovat stejně/současně na tlačítko F1. Jízda a fuknce jsou společné.
2) Universal Consisting nebo také Command Station Assisted Consist - probíhá na úrovni centrály, zde se nemění žádné CV a nezapisuje se do loko dekodéru žádná hodnota,. Každá centrála má tak svůj limit na loko v consist. Jak nato je rovněž u každé centrály jiné.
3) Decoder Assisted Consist nebo také Advanced Consist - loko při naprogramování nenulové hodnoty do CV19 začně používat tuto hodnotu jako adresu. Tj. např loko L1 (CV1=1) má v CV19=50, loko L2 (CV2) má v CV19=50. V tom případě loko již nereaguje (rychlost a směr) ani na adresu 1 ani 2, reaguje pouze na společnou adresu 50. Protože nechceme, aby svítila červená koncová světla u loko L1 při stisku F1, tak v CV21 pro lokoL1 neaktivujeme tlačítko F1, naopak v CV21 pro loko2 aktivujeme tlačitko F1. Tedy výsledek je ten, źe na stistk tlačítka F1 reagují světla pouze u loko 2, nikoliv u L1. U basic consisting by reagovala světla v obou loko současně.
Kromě toho při přepnutí na adresu advanced consisting CV19 se mohou změnit některé parametry, která mají vliv na jízdu např. zrychleni/zpomaleni nebo vypnutí BEMF.
Výše uvedený popis lze ověřit např.zde:
http://www.amhobby.com/products/tech/ge ... sting.html
Takže basic consisting (základní tvorba souprav) spočívá v tom, že všechny dekodéry které tvoří vlak v soupravě reagují na stejnou adresu. To se realizuje několika způsoby, Lenz na to má funkce na centrále, nebo třeba zápisem do CV19.

Nikoliv, basic consist viz 1, Lenz viz 2, CV19 viz 3.
V rámci basic consisting se dá zvolit pouze jestli se jedná jen o společnou jízdu (společná rychlost), nebo o společné funkce a nebo společné obojí.

Takto současné dekodéry nefungují, viz 1.
Takže prvnímu vozu v soupravě přidělím přední světla, prostřednímu žádná a poslednímu pouze zadní světla. Na toto určování se používají registry CV21 a CV22.

No a co když dekodér nemá CV21 a 22 ?
Jirka_US píše:
doporučuji se trochu víc soustředit na téma. Příklad je uveden jako č.2 jen je třeba si to přečíst.
Mno a to jsem právě udělal a našel jsem, kde píšeš o číslu 2. A hádej co jsem našel:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 2:20 pm píše:
2) nicméně vycházíš z nesprávného předpokladu, že všechny loko dekodéry tuto možnost mají, tedy mapování funkcí při advanced consisting (CV21,CV22), ne u všech loko to bude tedy fungovat tak jak popisuješ.
A přitom teď píšeš:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 7:05 pm píše:
Nicméně větśina moderních DCC dekodérů advanced consisting má
tak jak to je? na co se tedy odkazuješ?

Tím jsem chtěl říci, že advanced consisting CV19 mají asi vśechny současné dekodéry (dosud jsem nenaśel dekodér bez CV19) zatímco funkční mapovaní při advanced consisting CV21,CV22 nemají všechny dekodéry (z evropských to byly nejméně 4 kousky od různých výrobců), jinak řečeno to, že dekodér má CV19 ještě neznamená, źe má CV21,CV22.
A pomalu se blížíme k závěru - jaký je podle tebe rozdíl mezi basic a advanced consisting? V mojí učebnici se píše, že u basic consisting je celá souprava ne jedné adrese a lze to realizovat mimo jiné zápisem do CV19.

Bohužel i na závěr je tu omyl. V okamžiku, kdy dojde k zápisu do CV19, tak se jedná o advanced consisting viz bod 3......

Snad jsou mé odpovědi vyćerpávající a užitečné, nicméně předem upozorňuji, že se pravděpodobně nebudu vyjadřovat jak to mají uděláno ve městě Fulda (Německo) a okolí, já dávám přednost názvosloví a použití, tak jak je běžně pouźíváno ve světě.
A na závěr doplním, že jsem ještě nenašel, který komerční dekodér .....

Rozumím tomu správně, ty potřebuješ urgentně (citace: ...ale pokud by existoval, ušetřilo by mi to na mnoha místech práci...) ode mě znát typ toho dekodéru, aby jsi mohl dokonćit svůj projekt, ze kterého kormě tebe a pár kamarádů nebude mít nikdo nic? (citace:...že ten dekodér stejně nebudu uvolňovat pro veřejnost...)
Nebo jsem to celé špatně pochopil a hodláš uveřejnit schema a zdrojový kod včetně asembleru, stejně jako to dělají jiní, popř. začátečníkům prozradíš na fóru něco z tajů programovaní, aby se komunita „digitalistů“ rozrostla o dalšího designera ?

OT:
Jen tak mimochodem odpověděl jsi mně již na tyto otázky:
1) kde se dají koupit nějaké DCC dekodéry v Saudské Arábii za třetinu ceny (doufám, že mě nebudeš přemlouvat, źe DCC dekodér není elektronika) http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=7642
2) jak se provádí speed matching u centrály XYZ, jméno ani jiné detaily jsi bohuźel neprozradil.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=7492&start=15
Je možné, že jsem ty odpovědi nějak přehlédl, pak se omlouvám.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pon 16 zář, 2013 8:14 am

Jirko, ty jsi natolik nečestný člověk, že jsi si přečetl tu část textu u které bylo vysloveně napsáno že není určena pro tebe? To je smutné.

Pak je smutné to, že se odkazuješ na bulvár a nikoli na primární zdroj informací. Pokud trváš na anglosaských jazycích, pak nmra.org, pokud jsi staromilec a přijmeš předchůdce anglosaského - tedy germánské jazyky, pak Lenz a nebo NEM. Tam by jsi zjistil, že zhruba před rokem došlo ke sjednocení pojmů. A to právě proto, že scházel pojem pro consisting s mapováním funkcí v CV21 a CV22.

Pokud bychom se ovšem chtěli držet tvých myšlenek, tak jsem avizoval plnou implementaci advanced consisting TADY, takže není o čem diskutovat.

Bohužel jsi doposud nepopsal, k čemu by bylo použití CV21 a CV22, takže zhruba od TOHOTO postu je celá diskuze o ničem, jen se marně pokoušíš zamaskovat že nemáš s praktickým provozem žádné zkušenosti, což je přesnej opak toho, o co se snažím já.

Co se týče zveřejňování zdrojů, tak to jsme zase v jiné kategorii. Protože se nám po světě vyrojilo nadměrné množství těch, co kanibalizují komunitní vývoj, došlo k tomu, že komunita se uzavřela a již několik let zdroje nezveřejňuje.

Co se týká tvojich klasicky demagogických otázek v OT:
Jirka_US píše:1) kde se dají koupit nějaké DCC dekodéry v Saudské Arábii za třetinu ceny (doufám, že mě nebudeš přemlouvat, źe DCC dekodér není elektronika) viewtopic.php?f=6&t=7642
Nevím, nehledal jsem tam speciální elektroniku. Spokojil jsem se s běžnou jako jsou laptopy, mp3 přehrávače a podobně. Například ani nevím, kde se dá v saudí koupit přímotop, kupodivu jsem ho tam nikdy nepotřeboval. Krom toho, že jsi si mohl všimnout, že já DCC elektroniku téměř vůbec nekupuju. Buď si jí postavím a nebo jí dostanu.
Jirka_US píše:2) jak se provádí speed matching u centrály XYZ, jméno ani jiné detaily jsi bohuźel neprozradil. viewtopic.php?f=6&t=7492&start=15
Nikdo se neptal a zaplevelovat Zdenovi téma, když potřeboval vyřešit něco úplně jiného se v naší společnosti považuje za neslušné. Ze stejného důvodu se v tomto vlákně nebudu dále věnovat podobně hloupým otázkám, které jsou mimo téma.

Zato ty jsi se zrovna dvakrát moc nevytáhl s odpovědí na otázku, která je rozhodně k tématu: který komerční dekodér umožňuje TOTO chování?
fulda

Příspěvekod Jirka_US » pon 16 zář, 2013 1:19 pm

přidávám dalśí renomovaný zdroj:
http://jmri.org/help/en/html/tools/cons ... Tool.shtml
možná by šlo použít i toto:
http://tonystrains.com/technews/consisting-guide.htm

že by ve všech případech šlo u "bulvár"....nevím nevím, myslím, že je asi více pravděpodobné, že došlo k nepochopení consistingu, špatnému překladu nebo kombinací obého.Kromě toho ještě asi došlo k popletení si vlákna s modelovou železnicí se skutečným bulvárem, kdy zůstalo nepochopeno, že jestliže po někom něco chci, tak se obvykle volí slušná forma. Nicméně nevylučuji, že někde např. ve městě Fulda (Německo), kromě toho, že tam mohou mít jiný consisting, tak mohou platit i jiná společenská pravidla.
A myslím, že dále není třeba si vyjadřovat.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pon 16 zář, 2013 1:58 pm

:D
fulda

Příspěvekod Myšpulín » pon 16 zář, 2013 4:23 pm

Teda pánové, já nevěřím svým očím. Pěkně jste se tu předvedli oba dva. Víc se k tomu vyjadřovat nebudu.

Ale teď k věci. Procházel jsem si to celé (vypouštěl jsem odkazy, protože to bych se v tom zamotal úplně, takže jsem možná někde uhnul na vedlejší kolej), ale zaujala mne tato poznámka:

Jirka_US píše:3) Decoder Assisted Consist nebo také Advanced Consist - loko při naprogramování nenulové hodnoty do CV19 začně používat tuto hodnotu jako adresu. Tj. např loko L1 (CV1=1) má v CV19=50, loko L2 (CV2) má v CV19=50. V tom případě loko již nereaguje (rychlost a směr) ani na adresu 1 ani 2, reaguje pouze na společnou adresu 50 ....

Protože jsem DCC začátečník, ptám se polopaticky (a aby jste měli oba radost, napíšu, že jsem to prakticky nezkoušel): Pokud do dekodéru zapíšu cokoli do CV19, nemohu již ovládat loko na CV1? Není to jen úklep z rozrušení? To bych potom nemohl s adresou loko v CV1 najet na soupravu a nakonec opět s adresou loko v CV1 ze soupravy odstoupit. Jak to teda je?
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod fulda » pon 16 zář, 2013 5:03 pm

Myšpulín píše:Protože jsem DCC začátečník, ptám se polopaticky (a aby jste měli oba radost, napíšu, že jsem to prakticky nezkoušel): Pokud do dekodéru zapíšu cokoli do CV19, nemohu již ovládat loko na CV1? Není to jen úklep z rozrušení? To bych potom nemohl s adresou loko v CV1 najet na soupravu a nakonec opět s adresou loko v CV1 ze soupravy odstoupit. Jak to teda je?

Sice to nepatří do tohoto tématu, ale odpovím ti.

Je to polovina pravdy. Opravdu s lokomotivou nemůžeš jezdit na adresu z CV1, ale na tu novou v CV19. Pokud do CV19 zapíšeš 0, tak se zase vracíš k jízdě podle CV1.
A celé se to provozuje za provozu v režimu programování PoM. Spojíš soupravu, přidělíš jí společnou novou adresu a jezdíš se soupravou. Pak jí rozpojíš a smažeš CV19 a jezdíš samostatně.

BTW: popis je TADY
fulda

Příspěvekod Myšpulín » pon 16 zář, 2013 5:58 pm

Dík za odpověď a odkaz.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Jirka_US » pon 16 zář, 2013 6:30 pm

jen maly dodatek. U ovladani osvetleni (obecne funkci) mas na vyber, pokud dekoder ma CV21,CV22:
1) ovladani na adrese ulozene v CV 19
2) ovladani na puvodni adrese ulozene v CV1

Jestli varianta 1 nebo 2 se nastavuje prave v CV21,CV22, v pripade F0 to bude CV22 bit 0 (celni osvetleni) a 1 (zadni osvetleni).

EDITACE:
Jak to maji dekodery bez CV21 a CV22 je trochu neznámá. Pokud použiji konkrétní příklad dekodér Lenz LE0521, tak ten bohužel člověk na adrese v CV19 (advanced consisting) nerozsvítí... , je třeba přepnout na původní adresu v CV1, rozsvítit světla a rychle zpět na consist adresu v CV19, což je přeci jen trochu nepraktické.
Proto uvádět jako primární zdroj informací Lenz není asi úplně ideální.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » pát 20 zář, 2013 10:08 pm

VIDEO (nutný zvuk)
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 22 zář, 2013 4:38 am

Jeden z dekodérů, který umí ovládat motor pomocí funkčního tlačítka je DP2X-UK (určen pro britský trh) firmy TCS (http://www.tcsdcc.com) a tedy použitelný i pro vysavač s tím, že si člověk může zvolit ovládání "klasické" nebo pomocí funkčního tlačítka. Nastavení:
1) CV61=69 přepnutí na tlačítko F2, směr určuje "regulátor"
2) CV61=65 přepnutí na tlačítko F2 jeden směr, F3 druhý směr
CV133=hodnota 0-128 určuje rychlostní stupeň na kterém běží motor

Změnou CV61=1 se uvede dekodér do "původního" stavu, tedy klasické ovládání motoru pomocí "regulátoru".
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 28 zář, 2013 6:41 pm

Pro příznivce nadrozměrných měřítek se musím pochválit, udělal jsem verzi i pro H0 vůz Dapol.
To je z jedné strany jednodušší, protože v něm je normální NEM652 konektor, ale zase jsem ten dekodér udělal poslepu, vůz v ostravě nebo kde a já udělal dekodér doma, poslal jsem ho a on pasoval a fungoval.
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek
fulda

Příspěvekod fulda » úte 08 říj, 2013 11:44 am

Donutil jsem se napsat popis dekodéru. Pro ty z vás kdo jej vlastníte, alespoň jako popis programování:
http://www.fucik.name/masinky/tomix/
fulda

Příspěvekod otompotom » čtv 26 pro, 2013 9:43 pm

Dobrý den, pořídil jsem si také vysavač TOMIX a chtěl bych ho vybavit tímto dekodérem. Na honzíkových vláčcích už není k mání. Jsem schopen si vyleptat plošný spoj a osadit ho. Mohl bych Vás Jinrdo poprosit o nějaký bližší popis s PCB, součástkami a SW do PIC.

Děkuji moc
otompotom

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi