No tady se nám to pěkně zamotalo a to tak, že bude lepśí začínat úplně znovu. Zde je popis 3 způsobů pro consisting, názvosloví je pouźito tak je je obvykle ve větśině zemí modelům železnic zaslibeným, zejména anglosaským. Tím není vyloučeno, že někde ve Fuldě (město v Německu) používají názvosloví jiné.
1)
Basic nebo také
primary consisting – znamená obě loko mají tutéź adresu v CV1, např. 3. Pokud budou u obou loko na tlačítku F1 namapována koncová ćervená světla , budou koncová světla reagovat stejně/současně na tlačítko F1. Jízda a fuknce jsou společné.
2)
Universal Consisting nebo také
Command Station Assisted Consist - probíhá na úrovni centrály, zde se nemění žádné CV a nezapisuje se do loko dekodéru žádná hodnota,. Každá centrála má tak svůj limit na loko v consist. Jak nato je rovněž u každé centrály jiné.
3)
Decoder Assisted Consist nebo také
Advanced Consist - loko při naprogramování nenulové hodnoty do CV19 začně používat tuto hodnotu jako adresu. Tj. např loko L1 (CV1=1) má v CV19=50, loko L2 (CV2) má v CV19=50. V tom případě loko již nereaguje (rychlost a směr) ani na adresu 1 ani 2, reaguje pouze na společnou adresu 50. Protože nechceme, aby svítila červená koncová světla u loko L1 při stisku F1, tak v CV21 pro lokoL1 neaktivujeme tlačítko F1, naopak v CV21 pro loko2 aktivujeme tlačitko F1. Tedy výsledek je ten, źe na stistk tlačítka F1 reagují světla pouze u loko 2, nikoliv u L1. U basic consisting by reagovala světla v obou loko současně.
Kromě toho při přepnutí na adresu advanced consisting CV19 se mohou změnit některé parametry, která mají vliv na jízdu např. zrychleni/zpomaleni nebo vypnutí BEMF.
Výše uvedený popis lze ověřit např.zde:
http://www.amhobby.com/products/tech/ge ... sting.htmlTakže basic consisting (základní tvorba souprav) spočívá v tom, že všechny dekodéry které tvoří vlak v soupravě reagují na stejnou adresu. To se realizuje několika způsoby, Lenz na to má funkce na centrále, nebo třeba zápisem do CV19.
Nikoliv, basic consist viz 1, Lenz viz 2, CV19 viz 3.
V rámci basic consisting se dá zvolit pouze jestli se jedná jen o společnou jízdu (společná rychlost), nebo o společné funkce a nebo společné obojí.
Takto současné dekodéry nefungují, viz 1.
Takže prvnímu vozu v soupravě přidělím přední světla, prostřednímu žádná a poslednímu pouze zadní světla. Na toto určování se používají registry CV21 a CV22.
No a co když dekodér nemá CV21 a 22 ?
Jirka_US píše:
doporučuji se trochu víc soustředit na téma. Příklad je uveden jako č.2 jen je třeba si to přečíst.
Mno a to jsem právě udělal a našel jsem, kde píšeš o číslu 2. A hádej co jsem našel:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 2:20 pm píše:
2) nicméně vycházíš z nesprávného předpokladu, že všechny loko dekodéry tuto možnost mají, tedy mapování funkcí při advanced consisting (CV21,CV22), ne u všech loko to bude tedy fungovat tak jak popisuješ.
A přitom teď píšeš:
Jirka_US ned 15 zář, 2013 7:05 pm píše:
Nicméně větśina moderních DCC dekodérů advanced consisting má
tak jak to je? na co se tedy odkazuješ?
Tím jsem chtěl říci, že advanced consisting CV19 mají asi vśechny současné dekodéry (dosud jsem nenaśel dekodér bez CV19) zatímco funkční mapovaní při advanced consisting CV21,CV22 nemají všechny dekodéry (z evropských to byly nejméně 4 kousky od různých výrobců), jinak řečeno to, že dekodér má CV19 ještě neznamená, źe má CV21,CV22.
A pomalu se blížíme k závěru - jaký je podle tebe rozdíl mezi basic a advanced consisting? V mojí učebnici se píše, že u basic consisting je celá souprava ne jedné adrese a lze to realizovat mimo jiné zápisem do CV19.
Bohužel i na závěr je tu omyl. V okamžiku, kdy dojde k zápisu do CV19, tak se jedná o advanced consisting viz bod 3......
Snad jsou mé odpovědi vyćerpávající a užitečné, nicméně předem upozorňuji, že se pravděpodobně nebudu vyjadřovat jak to mají uděláno ve městě Fulda (Německo) a okolí, já dávám přednost názvosloví a použití, tak jak je běžně pouźíváno ve světě.
A na závěr doplním, že jsem ještě nenašel, který komerční dekodér .....
Rozumím tomu správně, ty potřebuješ urgentně (citace:
...ale pokud by existoval, ušetřilo by mi to na mnoha místech práci...) ode mě znát typ toho dekodéru, aby jsi mohl dokonćit svůj projekt, ze kterého kormě tebe a pár kamarádů nebude mít nikdo nic? (citace:...
že ten dekodér stejně nebudu uvolňovat pro veřejnost...)
Nebo jsem to celé špatně pochopil a hodláš uveřejnit schema a zdrojový kod včetně asembleru, stejně jako to dělají jiní, popř. začátečníkům prozradíš na fóru něco z tajů programovaní, aby se komunita „digitalistů“ rozrostla o dalšího designera ?
OT:
Jen tak mimochodem odpověděl jsi mně již na tyto otázky:
1) kde se dají koupit nějaké DCC dekodéry v Saudské Arábii za třetinu ceny (doufám, že mě nebudeš přemlouvat, źe DCC dekodér není elektronika)
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=76422) jak se provádí speed matching u centrály XYZ, jméno ani jiné detaily jsi bohuźel neprozradil.
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=7492&start=15Je možné, že jsem ty odpovědi nějak přehlédl, pak se omlouvám.