Digitalizace starších lokomotiv

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitalizace starších lokomotiv

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 dub, 2013 6:03 am

Takže jsem v rámci svých dovedností provedl měření pod napětím s těmito výsledky.
Napájení na červený a černý 13 V střídavých
z dekodéru oranžový a šedý neleze nic
při zapnutí osvětlení mezi černým a bílým respektive žlutým nenaměřím také nic
mezi modrým a bílým/žlutým bez závislosti změny směru naměřím 8,7 V stejnosměrných
mezi červeným a bílým/žlutým naměřím 13 V střídavých což je mi záhadou,protože kostra je připojena na černý drát,tak jak je byla mašina z fabriky,tzn.že levá strana je propojena z rámem mašiny i tendru.Takže pokud bych měl něco naměřit,tak mezi černým a žlutým/bílým.Přestože jsem naměřil napětí,tak žárovky nesvítí,takže už jsem z toho tumpachovej. :roll:
Pomohlo by přehodit červený a černý drát napájení dekodéru?Ptám se,protože návod zmiňuje,že kostra může být připojena k pravé nebo levé kolejnici,nicméně ve schématu má červený drát značen na kostru.Zvláštní je,že jsem před pár dny zapojoval ten samý dekodér úplně stejně a vše fungovalo bezchybně.Tedy je pravda,že šlo o mašiny Roco,kde není kostra společná,ale oddělená.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Myšpulín » úte 02 dub, 2013 5:48 pm

Pokusil bych se vyndat dekodér i motor z mašiny ven a propojit to na stole. Pokud to bude makat, připojit pomyslně světla a nakonec začít laborovat s tím, že máš něco ukostřeno, tedy propojeno rámem. Při tom to v nějakém okamžiku nejspíš vytuhne a o bude ono.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 03 dub, 2013 9:44 am

Myšpulín píše:Pokusil bych se vyndat dekodér i motor z mašiny ven a propojit to na stole. Pokud to bude makat, připojit pomyslně světla a nakonec začít laborovat s tím, že máš něco ukostřeno, tedy propojeno rámem. Při tom to v nějakém okamžiku nejspíš vytuhne a o bude ono.

No jo,tohle mi poradil i Fulda,takže jsem začal laborovat,ale velkou šanci tomu nedávám :( Propískal jsem všechno a nikde žádný zádrhel ani když jsem dal mašinu normálně na koleje pod napětím,tak prostě z dekodéru nic neleze a zkrat to také nehlásí.Teď se jdu ale nejdřív svalit do peří,před chvílí jsem dorazil z práce a mám toho jak buchtiček. :?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod fulda » stř 03 dub, 2013 11:13 am

nutno podotknout, že když jsem ho donutil připojit červenej a černej na koleje a na oranžovej a šedej dát žárovku, tak při programování vesele poblikávala. Takže dekodér komunikuje, jen žárovka asi neměla dostatečnou spotřebu a tak jí programovadlo nevyhodnotilo jako ACK, takže až Míra udělá stejnej pokus s motůrkem, tak se zase o kousek posune.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 03 dub, 2013 4:14 pm

No donutil,mně zkrátka neleze do palice,proč to nemluví,když prostě ty spoje jsou zjevně průchozí až na kontakty motoru a zkrat nikde žádný není. :shock: Nicméně po lámání v kole jsem tedy připojil motor rovnou k dekodéru a k překvapení zjistil,že tento je naprogramován na adresu 13,byť mi programovadlo hlásilo není ACK.Po připojení ke kolejím se motůrek roztočil,takže to vypadá že dekoš je OK,ale ať mi někdo tedy vysvětlí,proč to nemaká když je motor v mašině. :x Opět jsem proměřil veškerá propojení a všechna jsou funkční,takže jediné co mě napadá,že se prostě dekodéru nelíbí ta propojení přes kontakty,takže jediné co mě napadá je připájet drátky rovnou na motor.
Přílohy
foto_042.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod PaMi » stř 03 dub, 2013 4:25 pm

Prošel jsem fotky, ale nenašel jsem. Nemáš dekodér přilepený přímo na motor?
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 03 dub, 2013 5:12 pm

Kdepak,dekodér je v mašině a motor v tendru.Je to přesně jako u téhle mašiny,dokonce tam není ani ten dzinzk mezi kontakty motoru jako na fotografii, :D Fotky jsou z mašiny neupravované přímo z výroby,osazené zvukovým dekodérem ESU.Dle mého se skutečně dekodéru nelíbí to dvojí propojení mezi tišťákem na boku a kontakty k motoru jak je vidět na fotografi.Vtip je v tom,že je to průchozí od prvního kola na mašině a po zelený bod na fotce,ale z mašinou to nehne.A to jsem prosím očistil všechny styčné plochy čistým lékárenským lihem.
Přílohy
foto_041.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod Jojo » stř 03 dub, 2013 5:29 pm

Tak chod na to jednoducho. Pripoj priamo na motor napajanie :?: ide :?: Pripoj napajanie na kola ide :?: . /Nie DCC. / Az potom zapoj dekoder ide :?:
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » stř 03 dub, 2013 6:15 pm

... a nebo tak, ze si pripojis pomocne dratky paralelne ke stavajicim - tedy k cervenemu a cernemu si das jeste dratky primo z koleje, pokud se neroztoci, tak druhej pokus - k oranzovemu a sedemu treba pripojis paralelne dratky az do motoru a tak.
Nebo si vezmes dlouhe koste a nejak ty dratky prostouchnes.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 03 dub, 2013 6:21 pm

Chlapi vždyť už to opakuji poněkolikáté.Napětí na dekodéru naměřím,měřák piští jak blázen na všech propojeních.Zkusím zítra prostě obejít ty styčné plochy přes kontakty a uvidím.Dneska už mám dost,po 24 hodinách v práci a cca 4 hodinách spánku se u mě mozková činnost výrazně utlumuje. :mrgreen:
Ještě jsem nahrál fotky z průběhu prací. http://lengy.rajce.idnes.cz/BR_56
miroslav lengyel

Příspěvekod Jojo » stř 03 dub, 2013 6:48 pm

miroslav lengyel píše:Chlapi vždyť už to opakuji poněkolikáté.Napětí na dekodéru naměřím,měřák piští jak blázen na všech propojeních.Zkusím zítra prostě obejít ty styčné plochy přes kontakty a uvidím.Dneska už mám dost,po 24 hodinách v práci a cca 4 hodinách spánku se u mě mozková činnost výrazně utlumuje. :mrgreen:
Ještě jsem nahrál fotky z průběhu prací. http://lengy.rajce.idnes.cz/BR_56

Tak odchych a potom. :o :o
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 04 dub, 2013 6:41 am

Takže pánové problém vyřešen,že to bude ale taková ptákovina? :shock: Všem zúčastněným a zejména Fuldovi děkuji za cenné rady,díky němu jsem nakonec instaloval rozhraní,protože jsem musel při hledání závady dekodér ustřihnout. :D Řešení bylo nakonec v tom,že jsem přihnul kontakt z motoru směrem vzhůru,aby byl větší přítlak na kontakt. :lol: Zajímavé ovšem je,že měřák ukazoval průchozí stav,ovšem pro dekodér to bylo zřejmě málo,byť v analogu toto fungovalo bezchybně.Elektronici pro to budou mít jistě nějaké vysvětlení,mě stačí,že to konečně funguje a já mohu pokračovat do dalšího levelu,kterým bude osvětlení budky strojvedoucího. :mrgreen:
Přílohy
Snímek 007.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 04 dub, 2013 8:29 am

Tak ještě malý důkaz,že vše funguje jak má a já mohu jít v klidu do práce. :lol:
Přílohy
Snímek 010.jpg
Snímek 011.jpg
Snímek 012.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod Josef » stř 10 črc, 2013 8:30 pm

Nazdar. Potřeboval bych poradit , co do starých lokomotiv(PIKO BR55, BR64) za dekodér. Pokud možno levně.
Josef

Příspěvekod fulda » úte 27 srp, 2013 9:46 am

Zdar,

mimochodem, nevím jestli to někdo řešil, ale pokud potřebujete použít dvoubarevnou LEDku, která má jen dva vývody, nebo pokud chcete zachovat původní směrový světelný modul, pak se dá použít tohle zapojení.
dvoubarevky.jpg
dvoubarevky.jpg (26.14 KiB) Zobrazeno 4740 krát

Odpory raději použijte s větší hodnotou, oni jinak mají tendenci se hřát.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi