DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 21 úno, 2025 11:18 am

JaroHo píše:a proč dávat a jak vlastně, dva dekodery do lokomotivy? Kvůli stejnému naprogramování?

Některé soupravy mají dva dekodéry v koncových vozech kvůli zvuku některé i tři pro motor uprostřed.
Není to ale v jednom vozidle.
Zdenek Valter

Příspěvekod Karl » pát 21 úno, 2025 2:20 pm

Zdenek Valter píše:Nerozumím, jak zamknutý?
to by znamenalo, že už ho nikdy nenastavíš, ne? ;-)
Programovací kolej slouží k programování a pokud tam máš dva ekodéry tak je nastavíš identicky.

Dekodér lze "zamknout", aby nešel přepsat. Takové zabezpečení. Existují dvě adresy, které mají při programování shodnou adresu. Pokud ale jednu z těchto dvou změníš, pak žádná jiná adresa již měnit nejde.

JaroHo píše:a proč dávat a jak vlastně, dva dekodery do lokomotivy? Kvůli stejnému naprogramování?

Malé lokomotivy mají jen jeden dekodér, víc se tam stejně nevejde. Ale velké klidně víc. Jeden třeba z výroby, další se může instalovat s dalším příslušenstvím. Např. spřáhla, kdy se v dekodéru spřáhel nastavují další detaily (délka chodu serva, rychlost, apod.). Další příklad může být generátor kouře, kde je možné nastavovat intenzitu, četnost pulzů, atd. Samozřejmě se tyto dekodéry nastavují ve finále na stejnou adresu lokomotivy, aby spínání funkcí bylo pod jednou adresou lokomotivy.
Karl

Příspěvekod sidlo » pát 21 úno, 2025 2:45 pm

V lokomotivě může být více než jeden dekodér. Všechny dekodéry mají stejnou DCC adresu. Ve výchozím stavu jsou všechny dekodéry zamčené. Každý dekodér má jiné číslo zámku. Např. 1. dekodér má zámek 1, 2. dekodér má zámek 2, 3. dekodér má zámek 3 atd.
Když chci programovat např. 2. dekodér tak ho nejprve odemknu, naprogramuji a znovu zamknu. Během programování jsou ostatní dekodéry nedotčeny.
Je to korektní postup.
sidlo

Příspěvekod Karl » pát 21 úno, 2025 3:20 pm

sidlo píše:V lokomotivě může být více než jeden dekodér. Všechny dekodéry mají stejnou DCC adresu. Ve výchozím stavu jsou všechny dekodéry zamčené. Každý dekodér má jiné číslo zámku. Např. 1. dekodér má zámek 1, 2. dekodér má zámek 2, 3. dekodér má zámek 3 atd.
Když chci programovat např. 2. dekodér tak ho nejprve odemknu, naprogramuji a znovu zamknu. Během programování jsou ostatní dekodéry nedotčeny.
Je to korektní postup.

Super! Díky za info!!! Měl jsem obavy, ale už to jede! :D
Karl

Příspěvekod fulda » sob 22 úno, 2025 8:17 am

Karl píše:Prosím, víte?
Když budou dva dekodéry v lokomotivě na programovací koleji, je možné nastavovat jeden, když druhý bude zamknutý? :?:

Ano, to je podstata zámku. Jeden zamknutý a druhý odemknutý = naprogramuji pouze jeden.
Trochu si dávej pozor na to, aby jsi se neztratil v tom, který je zamknutý a který ne, některé dekodéry v zamknutém stavu vypadají jako "nefunkční".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Karl » sob 22 úno, 2025 9:56 am

fulda píše:Ano, to je podstata zámku. Jeden zamknutý a druhý odemknutý = naprogramuji pouze jeden.
Trochu si dávej pozor na to, aby jsi se neztratil v tom, který je zamknutý a který ne, některé dekodéry v zamknutém stavu vypadají jako "nefunkční".

Přesně. Mám tři dekodéry. Ale musel jsem si jejich čísla zámku napsat na papír a když jsem jeden nastavoval, dal jsem si k jeho číslu značku, dokud jsem nezamkl. :lol: Je to zrádný, snadno se udělá chybka.
Karl

Příspěvekod Sandy » sob 08 bře, 2025 8:39 am

Prosím o radu:
Do jedné z lokomotiv jsem nainstaloval dekoder LENZ Standard V2. Čtení i programování CV je bez problémů. Lokomotiva sebou vždy ochotně škubne, novou hodnotu zobrazí korektně, ale následně nereaguje na pokusy o ovládání (MM). Lokomotivou to asi nebude. Když použiji jiný dekoder a zadám do něj shodné hodnoty, tak následně nemám s ovládáním žádný problém (ani při provozu v analogu).
Zkoušel jsem i CV8 = 8, ale žádná odezva.
Sandy

Příspěvekod sidlo » sob 08 bře, 2025 9:03 am

Pro začátek bych se podíval co je v CV1, CV17, CV18 a CV29.
sidlo

Příspěvekod jipol57 » sob 08 bře, 2025 9:16 am

sidlo: Jestli se nepletu, tak resetem CV8,8 jak popisuje že dělal, by se to mělo samo na stavit na krátkou adresu 3. Ale třeba u LENZ ne.
jipol57

Příspěvekod Sandy » sob 08 bře, 2025 9:25 am

sidlo píše:Pro začátek bych se podíval co je v CV1, CV17, CV18 a CV29.

CV1 = 3
CV17 = 192
CV18 = 100
CV29 = 0
V obou dekoderech je to stejné.
V CV 29 by asi mělo být jiné číslo než 0, ..... :roll:

Zpět, všechno je jinak. :oops:
Nainstaloval jsem zlobivý dekoder asi po dvacáté páté, abych se ujistil, že hodnoty opravdu souhlasí a ta potvora začala fungovat..... :P
Ale přesto děkuji.
Sandy

Příspěvekod sidlo » sob 08 bře, 2025 9:39 am

CV29=0 je dobré číslo, je to 14 rychlostních kroků, což se nedoporučuje
pokud bude CV29=2 tak to znamená 28/128 rychlostních kroků, což je lepší
sidlo

Příspěvekod Sandy » sob 08 bře, 2025 9:58 am

sidlo píše:CV29=0 je dobré číslo, je to 14 rychlostních kroků, což se nedoporučuje

Já jezdím na šestku (povolen i analogový provoz).
Kvůli vnukovi teď "primitivně" digitalizuji i staré lokomotivy. Na celé věci bylo zvláštní to, že ze tří stejných nových dekoderů dva fungovaly správně a jen ten třetí stále trucoval.
Sandy

Příspěvekod Eury » sob 08 bře, 2025 10:10 pm

Zdravim, chcel by som skusit poprosit o radu: Mam jednu masinu s ESU lokpilot (asi 2.0) 8PIN. No a chcel som zmenit mapovanie funkcii a zistil som ze mi to na mojej (ciernej) Z21 nejde. Ze niektote CV viem len precitat ale nejde mi ich zmenit (napr CV 150 alebo 153, ... - co su CV prave pre priradenie funkcii k jednotlivym tlacitkam) ale niektore ine CV mi ide vpohode zapisovat ako napr. CV1. Stretol da s tym niekto? Viete skusit poradit nieco? Skusim ked sa bude dat to este spravit u niekoho na inej centrale ale napadlo mi ci tam nie je nejaky ochranny zamok v nejakom CV ale nic take som v manuali nenasiel.

Vopred vdaka, za akekolvek rady.
Eury

Příspěvekod Sandy » ned 09 bře, 2025 12:09 pm

Sandy píše:
sidlo píše:CV29=0 je dobré číslo, je to 14 rychlostních kroků, což se nedoporučuje

Já jezdím na šestku (povolen i analogový provoz).
Kvůli vnukovi teď "primitivně" digitalizuji i staré lokomotivy. Na celé věci bylo zvláštní to, že ze tří stejných nových dekoderů dva fungovaly správně a jen ten třetí stále trucoval.

"Když jsem se vracel se svými dvěma jezevčíky z hospody fomů, našel jsem vrátka zamčená. Rozhodl jsem se, že jezevčíky přehodím přes plot a sám pak přelezu. Když jsem přehazoval dvanáctého jezevčíka, tak jsem si všiml, že se mi dírou pro slepice vracejí zpět.....!" :o

Tak přesně to se stalo mně. Celý problém toho jednoho dekoderu byl v tom, že byl ulomený šedý drátek. Když jsem dělal testy s nastavením, tak jsem zasunul konektor do patice a dekoder ležel volně vedle pojezdu. V tu chvíli svazek tuhých kablíků natlačil ulomený drátek na kontaktní plošku a programování fungovalo. Když jsem chtěl otestovat jízdu, tak jsem dekoder přilepil oboustrankou na pojezd. Při manipulaci došlo ke ztrátě kontaktu a loko nejela. Kablíky u tohoto jediného dekoderu se chovají tak,jakoby to byly drátky.

Přišel jsem na to náhodou těsně před tím, než dekoder putoval do koše.... :roll:
Sandy

Předchozí

Zpět na DCC v praxi