mikinko píše:Z mojich skúseností mi teda vychádza, že kombinácia prestavníky + štandardný dekodér DCC je lacnejšie ako priamo DCC prestavník ....
To právě v tomto případě nemusí platit.
Vzhledem k tomu, že přestavník je již vybaven elektronikou, tak by se v případě použití jiné elektroniky cena nezvedla o tolik.
Ale chápu MTB, že do toho nejdou, protože na to nejsou zákazníci. Já osobně to považuju za chybu, ale jsem zástupcem opravdu velmi úzké skupiny a navíc - já bych si ho stejně nekoupil, takže jsem zásadně nereprezentativní skupina.
A navíc - to že cena přestavníků s dekodéry je většinou větší než přestavník bez dekodéru + externí dekodér je otázkou cenové politiky a není to založeno na nákladových hodnotách.
Asi takhle - pokud by se do tohoto přestavníku vkládal přímo dekodér, tak se cena přidané elektroniky zvedne zhruba o 60-80Kč v nákladech. S nějakou rezervou pro prodej a záruku by se jednalo o nárůst ceny o něco méně než 150,-. Ale protože MTB není elektronická firma, tak podlehnou panice při použití slova digitál a proto pro jistotu dají 100% rezervu pro případ že by se někdo na něco ptal a oni tomu nerozuměli. Takže nárůst ceny bude cca 300,- a to už z toho udělá neprodejnej kousek, protože přestavník za 600 si prostě nikdo nekoupí. Ačkoli cena samotného přestavníku je 300 a pokud vezmeme jednodušší dekodér pro 4 motorycké přestavníky, tak jeho cena bude cca 1000, takže celková cena 300+(1000/4)=550 a to jen v případě, že mám počet přestavníků dělitelný 4. Nehledě na nárůst kabeláže a snížení komfortu, protože zmíněný jednodušší dekodér bude trvat na tom, že použije 4 adresy hned za sebou, takže nebudu moci přidělit adresu podle logického uspořádání, ale podle prostorového uspořádání.
Ale jak říkám, tím nechci nijak zatracovat rozhodnutí MTB nedělat digitální verzi. Je z mého pohledu naprosto správné a asi bych udělal stejné rozhodnutí.