Jednoduchý ovladač na výhybky

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Jednoduchý ovladač na výhybky

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 04 dub, 2014 3:09 pm

fulda píše:
miroslav lengyel píše:No jo a jak poznáš které tlačítko patří k té správné výhybce?

Podle barvy přece.
Dcera neumí číst, tak jsem se popiskama neobtěžoval.

To jsem Jindro pochopil,i když jsem poněkud zmaten. :D Kolik tlačítek je potřeba k ovládání jedné veksle?Jestli dobře vidím,tak jsou 4 tlačítka stejné barvy,tudíž budou 2 výhybky označeny stejnou barvou.Jak poznám,která je která?
Nicméně otázka byla směřována spíše na Pavla,protože na kolejišti o 10 vekslích si to tak nějak neumím představit.Jako pamatovat si,kde mám jakou veksli,abych zmáčkl to správné tlačítko.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod BohousP » pát 04 dub, 2014 3:21 pm

miroslav lengyel píše:
fulda píše:
miroslav lengyel píše:No jo a jak poznáš které tlačítko patří k té správné výhybce?

Podle barvy přece.
Dcera neumí číst, tak jsem se popiskama neobtěžoval.

To jsem Jindro pochopil,i když jsem poněkud zmaten. :D Kolik tlačítek je potřeba k ovládání jedné veksle?Jestli dobře vidím,tak jsou 4 tlačítka stejné barvy,tudíž budou 2 výhybky označeny stejnou barvou.Jak poznám,která je která?
Nicméně otázka byla směřována spíše na Pavla,protože na kolejišti o 10 vekslích si to tak nějak neumím představit.Jako pamatovat si,kde mám jakou veksli,abych zmáčkl to správné tlačítko.

Jak znám Jindru, určitě na výhybky nalepí nějaké piktogramy nebo smajlíky a stejné na tlačítka. Ve výsledku pak budou pro něj, protože jeho dcera si těch osm vekslí zapamatuje ... :lol:
Nepodceňuj dětský mozek, není zaplácaný balastem, jako ten náš ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » pát 04 dub, 2014 6:58 pm

miroslav lengyel píše:Nicméně otázka byla směřována spíše na Pavla,protože na kolejišti o 10 vekslích si to tak nějak neumím představit.Jako pamatovat si,kde mám jakou veksli,abych zmáčkl to správné tlačítko.

Míro, asi jsu úplně dobbře nepochopil, že to je pro kobercové ježdění, takže dávat na to plánek kolejiště je trochu nemožné.
Oni si postaví kolejiště, a za chvíli si pamatujou, která je která. Jak to dělají nevím, ale tak to je.
A navíc - tohle je pro 8 výhybek a ty sám jsi řekl, že si jich zapamatuješ 10, tak to máš ještě dvě do rezervy.

Je to dobré pro dětské dělení úloh - já zelenej vláček ty červenej a ty přehazuješ výhybky.

Poskládají si kolejiště, zapnou jeden drát a jezdí, hotovo, spokojenost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 04 dub, 2014 7:40 pm

Ale to vím,že je to pro kobercové ježdění pro děti,ale právě proto se ptám,jak budou vědět,která modrá tlačítka patří k modré výhybce,když to mají 2x.Ale asi na to mají systém,jak píšeš. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod D » pát 04 dub, 2014 9:41 pm

miroslav lengyel:
Vyzkouší si a zapamatují, že druhý čudlík je k třetí výhybce vzadu. A když se spletou, tak se hned opraví.

Za mlada jsem měl na stabilním kolejišti jen řadu klávesnic BTTB - prakticky téměř neoznačené, což jsem ani nepotřeboval - pamatoval jsem si na nich pozice všech výhybek (15, tj. 30 tlačítek), úseků (8) i rozpojovačů (asi 8). A vůbec mi nevadilo, že první klávesnice zleva ovládá výhybky na pravém zhlaví a jednou je poloha rovně na lichém tlačítku a podruhé na sudém.
D

Příspěvekod fulda » úte 08 dub, 2014 6:17 pm

Pokud někoho zajímá POPIS
fulda

Příspěvekod mpinta » úte 08 dub, 2014 8:01 pm

Pokud platí, cos řekl, tak to zcela jistě zajímá mne. :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » pát 20 čer, 2014 1:26 pm

Pokud by někoho zajímalo, tak jsem si cvičně a teoreticky udělal verzi, která nemá vlastní klávesnici, vkládá se pod některou z koupených - například Tillig 08211, Piko 55261 / 55262 a podobně.
Velokost destičky je cca 56*70mm, připojit lze 8 tlačítek se společným vývodem a zařízení lze stohovat, takže dvě zařízení = 16 tlačítek se společným vývodem.

Mno, vzhledem k dosavadnímu zájmu to asi nemá cenu.
Přílohy
XbusSW4.gif
XbusSW4.gif (35 KiB) Zobrazeno 5960 krát
Naposledy upravil fulda dne ned 22 čer, 2014 8:29 am, celkově upraveno 1
fulda

Příspěvekod Barbucha » pát 20 čer, 2014 1:45 pm

To bys musel vymyslet něco, čemu rozumím třeba já. No a vzhledem k tomu, že vypínač už někdo vymyslel…
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod fulda » pát 20 čer, 2014 2:17 pm

Barbucha píše:To bys musel vymyslet něco, čemu rozumím třeba já. No a vzhledem k tomu, že vypínač už někdo vymyslel…

Inu komu není rady, tomu není vzájemné hospodářské pomoci. Abych někoho přesvědčoval o přednostech digitálu, to už opravdu dělat nebudu, stejně to pokaždé končí tím, že někdo považuje za přednost to, že je starej a nebo jinak neochotnej ke změnám.
fulda

Příspěvekod Barbucha » pát 20 čer, 2014 2:45 pm

U "digitálu" sedím celej den. Elektřina mě nebaví a nezajímá, ale baví mě vláčky. Takže chci mít rychle za sebou zapojení pár výhybek a okruhů a patlat se v tom, co mě baví. Navíc by to po mě chtělo další prachy za nějaké součástky, u kterých bych musel pochopit princip. Nerad dělám něco co nechápu, musel bych nad tím sedět a pochopit aspoň princip.
Drátů mám asi 12 kilometrů v dvojlince. Vypínač nebo tlačítko stojí pár kaček, stejně tak bistabilní relé a nějaká ta dioda. Mně chybí to nadšení, ne že jsem starej, já jsem zas nadšenej z jinejch věcí. Ovládání počítačem mě nezajímá, protože u něj sedím zhruba 10 hodin denně. Ozvučené mašinky nechci, protože to je zajímavý tak půl hodiny, pak to leze na mozek. Jestli točím myší nebo pulsním regulátorem, je taky šumák.

Asi bych dal digitál dohromady. Tak jak jsem vždycky uměl opravit počítač, natahat síť, odstranit všechny problémy, co jsem kdy měl s digitálními sračkami. Jen mi chybí to co jsem zmínil - nadšení :-). Před třiceti lety jsem i programoval…
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod zdeno » pát 20 čer, 2014 4:42 pm

nikdy nerikej nikdy ;-)
ja jsem k digitalu nasel cestu az pres Zababov v roku 2000, to je pred 13 rokmi a nelituji. Vtedy byl v mode barveny molitan a piliny ;-)
---
To mi bylo 45 roku a ted mam 59 roku. Takze nevim, co je to byt starej. Proste, kdyz mne neco zajima, tak se tomu venuji. Casem se to vyvrbilo tak, ze mne vic bavi elektronika nez jezdeni odnikud nikam. A to modulovka je omnoho flexibilnejsi nez domaci nebo klubove kolejiste.
---
Podle mne to ma nejlepsi OstraMo, kde maji klubove kolejiste z modulu a tak ho muzou upravovat anebo s nim cestovat. Tuto cestu bych asi doporucil kazdemu, najit si prostory a sehnat par lidi do kolektivu a hrat si a planovat. Samotnemu je cloveku otupno a modulovka je zas o penezich na setkani, teda pokud nejste poradateli v miste setkani.
zdeno

Příspěvekod workous » ned 22 čer, 2014 8:58 am

Pro Fuldu: možná ti přijde, že není zájem, ale myslím, že jen to se pomalu střebává, ale až to uzraje nebudeš stačit vyrábět plošňáky. Mne to přijde dobrý a je to další alternativa ovládání příslušenství a vůbec k tomu není potřeba PC právě v tom je to ok. Mne hned zaujal dekodér pro ovládání příslušenství už před pěti roky od DCC koleje, právě proto, že se s tím dá ovládat vlastně cokoli na kolejišti bez nutnosti tahat další dráty...a zapínat PC. Jak píše Barbucha nechce se zabývat zapínáním PC chce modelovat a jezdit... pokud se začne s TC je to příšerný na čas - je fakt , že pak se jenom půstí cesty nebo plány a už to frčí a změna je velmi rychlá....Myslím, že už jsi dal do fóra hodně nápadů a pokud tě to baví, tak určitě pokračuj myslím, že je nás hodně co to zajímá - jako Martin Pinta jeho web je bomba jak vše popisuje a to ještě pořádá "školení"chlapi díky za Vaše nápady a chuť se o to podělit.
P.S. kdyby jsi měl chuť být na burze v Opletalce a vysvětli nám nechápavím jak to funguje bude o tvé nápady či výrobky okamžitý zájem.Viděl jsem to teď na poslední burze... chlapík, který váhal byl dle ukazkového panelu s DDC komponenty přesvědčen během chvilky a už si domu nesl dekodér s čidly a podobně :D ......
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod fulda » ned 22 čer, 2014 9:20 am

workous píše:P.S. kdyby jsi měl chuť být na burze v Opletalce a vysvětli nám nechápavím jak to funguje bude o tvé nápady či výrobky okamžitý zájem.Viděl jsem to teď na poslední burze... chlapík, který váhal byl dle ukazkového panelu s DDC komponenty přesvědčen během chvilky a už si domu nesl dekodér s čidly a podobně :D ......

To už jsem dělal 2x ZDE a ZDE.
fulda

Příspěvekod workous » ned 22 čer, 2014 9:28 am

Jen jsem to zkusil :D
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi