Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekodér do čistícího vozu TOMIX

Příspěvekod fulda » sob 14 zář, 2013 6:25 pm

P.S. jinak je to bezvadná diskuze na téma "jakého pohlaví jsou andělé?", zejména proto, že ten dekodér stejně nebudu uvolňovat pro veřejnost a těm pár lidem v hospodě jsem ho buď udělal a nebo dodělám za nedlouho a bude po všem.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 14 zář, 2013 6:33 pm

fulda píše:
Ferda: to máš tak - Jirka%US si vysnil dekodér a on mu ho zatím nikdo nevyrobil.

Jirko: začneme jednoduchým příkladem - pošli nám prosím jméno dekodéru, který půjde nastavit tak, aby se po stisku F5 dozběhl motor na rychlost 50 a při F6 rozběhl na rychlost 70. Jinak se budeme muset shodnout na tom, že vůbec nevíš o čem mluvíš.

Myslím, źe to je stále dokola. Buď nepochopení čteného textu nebo zlý umysl podsouvat mně něco co jsem nikde nepsal jak je zde asi běžným zvykem...Já jsem takovou funkčnost nikde nikdy nepopisoval....Doporučuji se to přečíst možná více než jednou. Nerozumím na co je někomu anglický manuál, kdyź je problém i čeština a použití googlu.
Kromě toho jsem několikrát nabízel spolupráci/vysvětlení a výsledek....já jsem to pochopil jako celkem nezdvořilé připomínky na mou adresu, citace asi nejsou nutné....Kolik z mých připomínek jsi zabudoval do toho dekodéru ? Proč najednou tolik stojíš o ten typ dekodéru, kdyź tě to nazajímalo předtím, tedy kdyź jsem nabízel spolupráci....
No myslet si můźeś co chceš, ale to nezmění nic na faktu, źe takový dekodér existuje a jméno výrobce, typ dekodéru včetně linku jsem uváděl v jiných vláknech několikrát.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod Ferda » sob 14 zář, 2013 7:21 pm

Vidi, legi, intellexi, ego disputationis, non sensu.
Naposledy upravil Ferda dne ned 15 zář, 2013 7:19 am, celkově upraveno 1
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Jirka_US » sob 14 zář, 2013 7:29 pm

Quod est non patet ?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » sob 14 zář, 2013 7:33 pm

Jirka_US píše:Myslím, źe to je stále dokola. Buď nepochopení čteného textu nebo zlý umysl podsouvat mně něco co jsem nikde nepsal jak je zde asi běžným zvykem...Já jsem takovou funkčnost nikde nikdy nepopisoval....

Omluv prosím naší hrubou neznalost, ale marně se snažíme identifikovat slovo NĚKTERÉ z TOHOTO tvého postu. Nicméně jsme jen národ neznalců a tak se nám to asi nikdy nepodaří. Proto tě poníženě žádáme, ukaž nám světlo na konci tunelu a ukaž alespoň jeden dekodér, který zvládá námi doposud nepoznané "Ovládání motoru pomocí funkčního tlačítka (např. vysavač, točna atd.) "
fulda

Příspěvekod Jirka_US » sob 14 zář, 2013 10:44 pm

Tak se zase trochu zamyslíme:
Jak ti pomůže advanced consisting?
Normálně se advanced consisting používá k tomu, že když spojuji soupravu, tak vagónům, které jsou uprostřed zakážu používat přední a zadní světla, takže když pak rozsvítím soupravu, tak si vagóny nesvítí na sebe.

Omlouvám se, jeden příspěvek jsem přehlédl, proto odpověď až nyní.

Nevím, řekl bych, že buď došlo k záměně pojmů nebo asi opět k nepochopení advanced consisting, protože výše uvedená funkčnost se provádí pomocí "remapping" funkcí a uvedenou funkčnost lze zrealizovat buď při basic consisting (původní adresa loko) nebo advanced consisting, v tom žádný rozdíl není (jak je to uděláno v CV teď přeskočím). Podotýkám, že důležité je mapování při advanced consisting (CV21,CV22) nikoliv pouze samotný advanced consisting !
Podstata mapování při advanced consisting je, že lokomotiva/vůz může mít jinou konfiguraci funkcí při advanced consisting než při basic consisting (tedy na původní adrese), rovněž může u loko dojít při přepnutí na advanced consisting ke změně některých ostatních parametrů jako např.zrychleni/zpomalení, vypnutí BEMF atd.(u vysavače nemá význam, je to uvedeno jen pro úplnost)
Příklad 1 (basic consisting):
loko se zvukovým dekodérem na adrese 1
vysavač na adrese 1
tak celkem logicky pokud budu chtít zapnout vysavač, tak může být poměrně obtížné najít neobsazené tlačítko u zvukového dekodéru, neříkám nemožné.
Příklad 2 (advanced consisting):
loko se zvukovým dekodérem na adrese 1
vysavač na adrese 1, ale funkční tlačítko namapováno (aktivní) na consist adresu 50
Nyní spojím loko a vysavač do soupravy na consist adresu 50, takže vysavač reaguje na funkční tlačítka, ale lokomotiva nikoliv, protože funkční tlačítka loko reagují pouze na původní adresu 1, což není tento případ, a loko reaguje pouze na změnu rychlosti na adrese 50.
Snad jsem tam neudělal nějakou chybu.
Netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že to tak musí být i dekodéru na zakázku pro 5 lidí. Pokud vyhovuje současný stav, tak je to v pořádku. Byl to můj návrh na vylepšení, pokud nevyhovuje, tečka konec a není třeba dělat okolo toho cirkus...
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 15 zář, 2013 11:16 am

Pro začátek připomenu, že jsi stále neuvedl příklad TOHOTO dekodéru.

Bezva, pokud pominu drobné tendenční nedostatky, tak jsi docela slušně popsal advanced consisting.

A teď se vrátíme k realitě všedního dne.
Řekněme, že budu chtít použít takové mapování jaké jsi popsal, máme lokomotivu L na adrese 3 a vysavač V na adrese 4. Zároveň chceme vytvořit soupravu S na adrese 10.
Vysavač používá funkce F5 a F6, na kterých má naše lokomotiva zvuky které chceme vypnout.

Takže na lokomotivě nastavíme:
Adresa soupravy CV19=10
advanced consisting vypnutí F5 a F6 CV21=10011111 (nebo podobně, podle konkrétního výrobce)

A na vysavači nastavíme:
Adresa soupravy CV19=10

Tím jsem docílil toho, že mohu ovládat rychlost lokomotivy a eFkama zapínat a vypínat vysavač.
To ten dekodér umožňuje bez problémů.

Tak a představa, ře zapojím vysavač do doupravy a zároveň vymaskuju jeho funkce na jeho základní adresu mi jaksi nesedí, protože to prostě nemá cenu ho vůbec přiřazovat do soupravy.

Tak a teď mi naznač, co je na tom špatně a co by jsi udělal jinak?
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 15 zář, 2013 1:20 pm

ad maskování funkcí na úrovni loko:
1) ano může to tak fungovat.
2) nicméně vycházíš z nesprávného předpokladu, že všechny loko dekodéry tuto možnost mají, tedy mapování funkcí při advanced consisting (CV21,CV22), ne u všech loko to bude tedy fungovat tak jak popisuješ.
3) to maskování musíš udělat u všech loko, které budou tahat vysavač. Debatu o "otlučené" lokotce bych si dovolil přeskočit, to asi patří do vlákna "začátečníci..."
4) pokud "zamaskuješ" zvuky u nějaké loko, pak ty zvuky nemůžeš použít ani na jiné adrese soupravy.....
Závěr bych udělal takový, že je asi vhodnější udělat mapování pro advanced consisting přímo ve vysavači, jak jsem navrhoval.

Tak a představa, ře zapojím vysavač do doupravy a zároveň vymaskuju jeho funkce na jeho základní adresu mi jaksi nesedí, protože to prostě nemá cenu ho vůbec přiřazovat do soupravy.

Vymaskoval jsi funkce na jeho základní adrese, ale pojedeme na consist adrese (10), tedy na této adrese (10) budou funkce vysavače aktivní, přesně jak potřebujeme, je na tom něco nelogického?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 15 zář, 2013 2:16 pm

fulda píše:Ferda: to máš tak - Jirka_US si vysnil dekodér a on mu ho zatím nikdo nevyrobil.

Jirko: začneme jednoduchým příkladem - pošli nám prosím jméno dekodéru, který půjde nastavit tak, aby se po stisku F5 dozběhl motor na rychlost 50 a při F6 rozběhl na rychlost 70. Jinak se budeme muset shodnout na tom, že vůbec nevíš o čem mluvíš.

Jirko, už několikrát zde padl dotaz, KTERÝ dekodér má možnosti, o kterých tu zeširoka píšeš. Fulda se na to ptal už několikrát. Můžeš ho uvést? To by byl skutečně zajímavý výsledek této akademické diskuse. Pokud ne, připomíná mi to výroky jednoho hrdinu knížek Ondřeje Sekory. Ferdu tady už máme, teď mám na mysli jiného http://cs.wikipedia.org/wiki/Brouk_Pytl%C3%ADk
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » ned 15 zář, 2013 2:53 pm

Jméno výrobce, typ dekodéru, včetně linku bylo uvedeno v jiném vlákně, dokonce několikrát. Důvod proč zde není uveden jsem rovněž uvedl a je téměř zjevné, že nejde o dekodér....tak proč "plevelit" další vlákno "źertíky".
Naposledy upravil Jirka_US dne ned 15 zář, 2013 3:21 pm, celkově upraveno 2
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 15 zář, 2013 3:18 pm

BohousP

Příspěvekod Jirka_US » ned 15 zář, 2013 3:22 pm

ne to není komerční dekodér.

OT:
Pokud považuješ debatu za akademickou, tak si myslím, źe součástí akademické debaty je i schopnost samostatně si určité informace vyhledat a nikoliv spoléhat pouze na někoho jiného. Navíc při tomto procesu si člověk docela slušně rozšíří rozhled a zjistí, jak to děkají někde jinde za kopečky, což je určitě legitimní cíl akademické debaty.
Myslím, že zde několikrát zaznělo z vašich úst něco jako a co nato strýček google nebo okno vpravo nahoře označené jako "Hledej" ? Nebo mně snad chcete namluvit, źe ostatním dáváte rady, ale sami se jimi neřídíte....
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 15 zář, 2013 3:45 pm

Jirka_US píše:ne to není komerční dekodér.

Proto jsem se ptal. Je to dobrý dekodér, ale není komerční, to máš pravdu.

Jirka_US píše:Pokud považuješ debatu za akademickou, tak si myslím, źe součástí akademické debaty je i schopnost samostatně si určité informace vyhledat a nikoliv spoléhat pouze na někoho jiného. Navíc při tomto procesu si člověk docela slušně rozšíří rozhled a zjistí, jak to děkají někde jinde za kopečky, což je určitě legitimní cíl akademické debaty.
Myslím, že zde několikrát zaznělo z vašich úst něco jako a co nato strýček google nebo okno vpravo nahoře označené jako "Hledej" ? Nebo mně snad chcete namluvit, źe ostatním dáváte rady, ale sami se jimi neřídíte....

Má otázka tedy zní: Proč tady všechny ty moudrosti píšeš, když na jednoznačnou, NĚKOLIKRÁT a NĚKOLIKA LIDMI opakovanou otázku, dáváš jen mlhavé odpovědi. Tato diskuse není o tom, psát "Vím, ale nepovím ..." A základem jakékoliv akademické práce je mj. i správná citace pramenů. :) Odpověď typu "je to v jiném vlákně" - to snad ani nepotřebuje komentář. Do tohoto vlákna jsi o něm napsal ty, bez bližší specifikace.

Nevím, pro mi vykáš, nebo to myslíš obecně pro všechny zde diskutující? Já jsem ještě ani jednou nikoho neposlal do pr... s tím, že si to má vygooglovat. A pokud máš dojem, že jsou všichni proti tobě, což z některých tvých reakcí vyplývá, popřemýšlej, zda není chyba na obou stranách. :cry:
Omlouvám se za ostřejší slova, ale jsem zvyklý na jiné formy diskuse.
BohousP

Příspěvekod Jirka_US » ned 15 zář, 2013 4:27 pm

to BohousP:
Vtip je v tom, že zde popisuji návrh na vylepšení dekodéru do vysavače o funkční mapování při advanced consisting na základě svých zkušeností, takže se nejedná o akademickou debatu a ani nepopisuji konkrétní komerční dekodér, byl zmíněn jen na okraj a pro debatu nemá v tomto okamžiku téměř žadnou přidanou hodnotu. Fuldovi jsem položil několik otázek a zůstaly bez odpovědi a byly přímo k věci, takže moje jedna nezodpovězená otázka je asi "drobnost"...
Pocity, které popisuješ rozhodně nemám a každý kdo poslal SZ dostal vždy slušnou odpověď.
Jinak některé "vtipné" citace mohu poslat na SZ, ale je to jen ztráta času, nicméně pokud něco po někom požaduji, tak bych osobně zvolil poněkud jiný tón než zde někteří uživatelé předvedli.
Pokud nerozumím funkčnímu mapování při advanced consisting, tak to napíšu hned na začátku, já to celkem rád vysvětlím, a je to debata na jednu stránku...
Pravděpodobně se na toto téma již nebudu vyjadřovat, mě zajímá čistě technická stránka DCC, nikoliv nějaké slovní půtky, hříčky.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod fulda » ned 15 zář, 2013 5:39 pm

Jirka_US píše:ad maskování funkcí na úrovni loko:
1) ano může to tak fungovat.
2) nicméně vycházíš z nesprávného předpokladu, že všechny loko dekodéry tuto možnost mají, tedy mapování funkcí při advanced consisting (CV21,CV22), ne u všech loko to bude tedy fungovat tak jak popisuješ.
3) to maskování musíš udělat u všech loko, které budou tahat vysavač. Debatu o "otlučené" lokotce bych si dovolil přeskočit, to asi patří do vlákna "začátečníci..."
4) pokud "zamaskuješ" zvuky u nějaké loko, pak ty zvuky nemůžeš použít ani na jiné adrese soupravy.....
Závěr bych udělal takový, že je asi vhodnější udělat mapování pro advanced consisting přímo ve vysavači, jak jsem navrhoval.

Sám trochu cítíš, že to o čem mlžíš má několik trhlin.
Odvoláváš se na nejednotnost dekodérů v lokomotiv, ale to není předmětem. Advanced consisting je k ničemu, pokud ho nepodporuje lokomotiva. S tím se smiř.
A neuvedl jsi, jak tomu advanced consisting ve vysavači prospěje.

Jirka_US píše:

Vymaskoval jsi funkce na jeho základní adrese, ale pojedeme na consist adrese (10), tedy na této adrese (10) budou funkce vysavače aktivní, přesně jak potřebujeme, je na tom něco nelogického?

To je prosím základní funkce basic consisting, kterou ten můj dekodér podporuje. A předpokládám, že víš, ře používat dvě stejné adresy v jedné domácnosti je proti všem doporučením.

Jirka_US píše:Vtip je v tom, že zde popisuji návrh na vylepšení dekodéru do vysavače o funkční mapování při advanced consisting na základě svých zkušeností, takže se nejedná o akademickou debatu

OK, takže opustíme akademickou debatu a pustíme se do světa komerce, kned se cítím lépe. Takže:
Mohl by jsi prosím popsat konkrétní use case, kde bude na vysavači vhodné použít advanced consisting? (stačí jeden, ale prosím konkrétní, to víš, neznalci)
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi