Digitalizace starších lokomotiv

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Digitalizace starších lokomotiv

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 6:09 pm

Ty odkazy nefungují.Tak už jo.Hm,no bude se to muset rozebrat ještě dále.Vyndat motor,plošňák a vyházet veškerou bižuteriji a přerušit napájení mezi kolejemi a motorem.Ty dva dráty od mašiny do tendru bude napájení od kol mašiny do tendru.Nikde nevidím žádné žárovky nebo jsem slepý?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 6:16 pm

Tak sbíráni proudu je z náprav lokomotivy a ze dvou náprav v tendru. No ty světla budou problém, jelikož to jsou SMD přidělaný docela blbě. Hlavně přední osvětlení je dosti nepřístupný :)

udělám ještě nějaký fotky

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/8283_4988627792458_83017222_n.jpg
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/530023_4988627832459_1677739949_n.jpg
Naposledy upravil kucimsts dne ned 31 bře, 2013 6:25 pm, celkově upraveno 1
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 6:24 pm

kucimsts píše:Tak sbíráni proudu je z náprav lokomotivy a ze dvou náprav v tendru. No ty světla budou problém, jelikož to jsou SMD přidělaný docela blbě. Hlavně přední osvětlení je dosti nepřístupný :)

udělám ještě nějaký fotky

Tam je osvětlení pomocí SMD diod?Tak to by mělo být v pohodě,protože už tam musí být rezistory.Jde zase jen o to,přerušit přívod proudu mezi napájením z kolejí a těmi diodami,k nim přijdou vývody z dekodéru.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 6:31 pm

kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 6:39 pm

Chce to lepší fotku a hlavně celý tišťák.
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 6:47 pm

kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 7:30 pm

No tak teď je to vidět lépe.Takže jak jsem psal,všechna spojení mezi koly,napájením motorku a osvětlením se musí přerušit.Snažil jsem se Ti zakreslit kam přijdou napájet jednotlivé kablíky od dekodéru a červenými křížky to,co musíš odpájet a zahodit.Zeleně jsem označil předřadný rezistor k diodám,ten musíš zachovat,jinak je odpálíš.Snad jsem to označil dobře a není to ta větší součástka vedle.Předpokládám,že vlastníš měřák a vše si řádně proměříš.
Červený-přívod z pravé koleje
Černý - přívod z levé koleje
Oranžový - napájení motorku,kde byl původně drát z pravé koleje
Šedý - napájení motorku,kde byl původně drát z levé koleje
Žlutý - výstup osvětlení pro směr vzad
Modrý - společný vodič pro funkční výstupy
Šipkami máš označené pájecí body pro přívod napájení od mašiny.Stejné úpravy musíš provést na mašině jen s tím rozdílem,že k tomu osvětlení přivedeš Bílý kablík pro jízdu vpřed.Samozřejmě do mašiny musíš přivést i ten modrý kablík.Záleží na tom,kde máš místo pro dekodér.Pokud je víc místa v mašině,tak budeš mít mezi mašinou a tendrem těch kablíků víc než pokud dekodér umístíš do tendru.Pak budeš mít mezi mašinou a tendrem pouze 4 kablíky.Červený+Černý-přívod proudu od kolejí do dekodéru a Žlutý+Modrý-napájení osvětlení pro jízdu vpřed.Znovu ale důrazně upozorňuji na přerušení všech propojení mezi napájením z kolejí,motorem a osvětlením,tak jak je vyobrazeno v odkaze,který jsem ti poslal.Pokud se na to necítíš,tak oslov nějakého elektrotechnika ze svého okolí.Jinak tady je Pražáků halda,takže Ti snad někdo píchne,kdyby jsi se do toho nechtěl pouštět sám.
Přílohy
482199_4988752035564_332256754_n (1).jpg
60594_4988753635604_107561502_n.jpg
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 7:40 pm

Děkuji, tak tohle mi hodně pomohlo. Jen teď budu muset vykoumat jak je to zapojený na na té lokomotivě a jak se k tomu dostat.
Měřák vlastním a s elektrikou jsem taky docela kamarád. Jsem autoelektrikář :) Jen to zapojení dekoderu je pro mě trošku novinkou :)
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 31 bře, 2013 7:57 pm

kucimsts píše:Děkuji, tak tohle mi hodně pomohlo. Jen teď budu muset vykoumat jak je to zapojený na na té lokomotivě a jak se k tomu dostat.
Měřák vlastním a s elektrikou jsem taky docela kamarád. Jsem autoelektrikář :) Jen to zapojení dekoderu je pro mě trošku novinkou :)

No tak to by neměl být problém,auta jsou dnes taky samá jednička a nula.Chce to v klídku a opatrně.Tady máš ještě odkaz na digitalizace různých mašin,ale ta Tvoje tam bohužel není.
http://www.hp-pfeiffer.de/digiuebe/digiuebe.htm
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » ned 31 bře, 2013 8:39 pm

Autoelektrikařině se už hodně dlouho nevěnuji. Jinak teď sem přišel na to že z tendru kabely do lokomotivy nevytáhnu. Není tam vůbec místo na protažení kabelů. A do tendru se mi dekoder nevejde..
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 01 dub, 2013 5:43 am

kucimsts píše:Autoelektrikařině se už hodně dlouho nevěnuji. Jinak teď sem přišel na to že z tendru kabely do lokomotivy nevytáhnu. Není tam vůbec místo na protažení kabelů. A do tendru se mi dekoder nevejde..

No budeš se s tím muset poprat,nakonec se místo vždycky najde. :D
miroslav lengyel

Příspěvekod kucimsts » pon 01 dub, 2013 1:59 pm

No to budu muset, ale bude to boj :)
kucimsts

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 01 dub, 2013 4:40 pm

Zdravím kolegové,tak jsem provedl digitalizace BR 56 Fleischmann a výsledek je takový,že mašina ani nehlesne. :( Všechny dráty jsou průchozí,připájené tam kam mají být,nikde žádný zkrat,motor připojený na 12 V běží jak hodinky a mašina ani ťuk.
V záchvatu zoufalství jsem dekodér odpájel a připájel jiný z druhé mašiny a taky ani ťuk.Opět jsem dekodér odpájel a vložil zpět do mašiny původní a ta bez problémů jezdí.Konzultoval jsem to už z Fuldou a přiznám se,že už mi došly veškeré nápady. :twisted: Nemáte někdo po ruce zázračný recept na to,jak tu bestii přemluvit k činnosti?Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod Jirka_US » úte 02 dub, 2013 4:04 am

Po resetu dekodéru a odstranění tlumivek a kondenzátoru bych zkusil:
1) vypnout EMF, load regulation atd., jinak řečeno, abych dostal pouze "čistou" PWM bez vlivu zpětné vazby.
2) vyzkoušet změnu kmitočtu PWM (CVí9) pokud to dekodér umožňuje.
z vlastní zkušenosti se dají najít kombinace PWM + CV nastavení pro EMF, kdy to s motorem "ani nehne". Teorii teď vynechám....

3) jaký je špičkový proud toho motoru a jaký je použitý dekodér?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 dub, 2013 4:31 am

Jirka_US píše:Po resetu dekodéru a odstranění tlumivek a kondenzátoru bych zkusil:
1) vypnout EMF, load regulation atd., jinak řečeno, abych dostal pouze "čistou" PWM bez vlivu zpětné vazby.
2) vyzkoušet změnu kmitočtu PWM (CVí9) pokud to dekodér umožňuje.
z vlastní zkušenosti se dají najít kombinace PWM + CV nastavení pro EMF, kdy to s motorem "ani nehne". Teorii teď vynechám....

3) jaký je špičkový proud toho motoru a jaký je použitý dekodér?

Ahoj Jirko,vtip je v tom,že veškerou bižuterii jsem již odstranil ,vše propojil jak má být a propískal jednotlivá propojení než jsem postavil na programovací kolej.Ovšem problém je v tom,že se do dekodéru vůbec nedostanu :x takže se žádné změny nekonají.V přímém registru to hlásí není přímý a ve stránkovém není ACK.Motor je originál Fleischmann 50 47 09 neu viz.odkaz
http://www.hp-pfeiffer.de/digi_umbau1/f ... ilde01.jpg
dekodér Doehler a Haasse http://www.doehler-haass.cz/lokomotivni ... 50/dhp253/
Zkusil jsem připojit stařičký dekodér Fleischmann a taky nic,přitom v jiné mašině maká.Zkusím to postavit na koleje pod napětí a proměřit zda tam jde vůbec šťáva.Připojení motoru je řešeno tímto způsobem
http://lengy.rajce.idnes.cz/Pohony_parn ... to_041.jpg
a byť měřák ukazuje,že propojení je funkční,tak tam je třeba nějaký přechodový odpor nebo co já vím.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi