FREDi pro 16 funkcí

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: FREDi pro 16 funkcí

Příspěvekod HonzaM » čtv 22 srp, 2024 10:07 am

radeksindy píše:Je vidět, že většině lidí uniká, k čemu FREDI byl stvořený a jak se používá. Zcela záměrně se nedělá s více jak osmi funkcemi, protože jsou v provozu k ničemu. FREDI nemá zobrazování jejich stavu, protože jeho konstrukce má zůstat jednoduchá a levná, takže více než osm ani nedává smysl. Reálně potřebujete světla (4 tlačítka), zapnutí zvuku, píšťala/houkačka (2 tlačítka), posunový režim. Víc stejně nejste schopni obsloužit, manuál na 28 funkcí zvukového dekodéru sebou nenosíte.

Posun tlačítka STOP nad potenciometr je pí*****a. FRED/FREDI je udělán do této krabičky proto, že se drží jenom jednou rukou a ovládá se palcem jako mobil. Palec musí být schopen najít a namáčnout stopku kdykoliv a to nad poťákem nejde. I na původních FREDech s funkcemi F0 až F2 nad poťákem, bylo tlačítko STOP dole pod. Druhou ruku máte volnou pro držení vozových karet, rozpojovadla nebo třeba vozidla.

Mluvíš mi z duše, mám tentýž názor. Za optimální považuji aktuálně dodávaný FREDi, s osmi tlačítky a pomocí Shiftu mít možnost volby F9-F16 pokud po tom někdo touží, já jsem naprosto spokojen s osmi pro něž mám tlačítka. Při držení FREDi v jedné ruce ho těžko budu obracet, abych si v kapsičce na zadní straně přečetl význam.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: FREDi pro 16 f

Příspěvekod zdeno » čtv 22 srp, 2024 11:23 am

HonzaM píše:S tím, že ke každé loko patří na setkani jen jeden ovladač samozřejmě souhlasím, jenže při setkání je občas potřeba přeprogramovat ho pro jinou lokomotivu, má-li ta původní poruchu. Na jednotlivých setkáních ale nepoužívám vždy stejné loko a nemělo by smysl mít tolik ovladačů kolik mám lokomotiv, když na setkání jich beru třeba pět, ale bylo by prima mít v paměti fredu adresy lokomotiv, které vlastním a mít jednoduchou možnost nastavit přiřazení funkcí.
Bylo by hezké mít zadefinovány jednotlivé funkce na stejné F, jenže u řady továrních lokomotiv nelze dekodér přeprogramovat. A je iluzorní že by se tím řídili výrobci.

havarie a konflikty bych tu neresil, to je kapitola na samostatnou diskuzi a nelze to brat jako vseobecne platne.
---
Jinak OTO-MD ma zabudovany programing SV13, kde se daji namapovat funkce opravdu jakkoliv.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2020040001
zdeno

Příspěvekod fulda » čtv 22 srp, 2024 12:49 pm

FREDi je velmi zajímavý edukativní materiál pro začátečníky v oboru elektro-ekonomika a produkce.
Je jasné, proč vznikl, je jasné, že u vzniku stála potřeba klubových a později modulových kolejišť. Původní záměr byl udělat jednoduchý a levný ovladač, aby ke každé lokomotivě mohl existovat jeden a nebylo nutné s nimi čarovat. Pak se ale přidala realita různých "zlepšováků", doplněná o nesmyslné trvání na některých částech návrhu, takže cena ovladače (výrobní) docela zásadně vzrostla. Vlastně se výrobní proces velice vzdálil současnému trendu hromadné výroby. Proto se výroba jednoho kusu velice těžko dostane pod 600 Kč, což je celkem směšné, když výroba MiniMausL vyjde někam mezi 250~300 Kč.

To je ale mimo téma tohoto fóra.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 22 srp, 2024 12:53 pm

HonzaM píše:S tím, že ke každé loko patří na setkani jen jeden ovladač samozřejmě souhlasím, jenže při setkání je občas potřeba přeprogramovat ho pro jinou lokomotivu, má-li ta původní poruchu. Na jednotlivých setkáních ale nepoužívám vždy stejné loko a nemělo by smysl mít tolik ovladačů kolik mám lokomotiv, když na setkání jich beru třeba pět, ale bylo by prima mít v paměti fredu adresy lokomotiv, které vlastním a mít jednoduchou možnost nastavit přiřazení funkcí.

Přeprogramovávat cokoli v průběhu setkání je přímá cesta do pekel. Neschopnost vzít si pro každou lokomotivu její ovladač považuji za neslušné vzhledem k ostatním účastníkům.
To jsou ale mé osobní názory.
fulda

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 22 srp, 2024 1:05 pm

Tak jest pane profesore.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod HonzaM » čtv 22 srp, 2024 2:01 pm

fulda píše:Přeprogramovávat cokoli v průběhu setkání je přímá cesta do pekel. Neschopnost vzít si pro každou lokomotivu její ovladač považuji za neslušné vzhledem k ostatním účastníkům.
To jsou ale mé osobní názory.

Mohl bys vysvětlit co máš na mysli cestou do pekel? Samozřejmě je logické mít ke každé lokomotivě na setkání vlastní ovladač, nicméně nevidím problém v tom, jestliže se vyjímečně v průběhu setkání v některém FREDi změní adresa. Nevidím ale důvod mít ka dvaceti lokomotivám dvacet FREDi, když na setkání beru třeba jen čtyři lokomotivy, k nimž si FREDi naprogramuju doma před setkáním. Dobrým řešením je Zdenovo OTO MD, umožňující mít pro jednotlivé lokomotivy individualizovaně namapování uložené v souboru, které si před setkáním do ovladače pro konkrentní lokomotivu nahraju.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » pát 23 srp, 2024 6:27 am

vcera jsam byl na setkani v Ziline a vzal jsem se sebou meric odberu ovladacu.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2022090001
Dost mne prekvapilo, ze ovladac Fredi si bere 14 mA, coz je v norme, ale je to dost. To je posun k horsimu.
Stare 3-tlacitkove Fredy si braly 12mA.
---
Oto-MD si bere 5mA a to ma displej.
zdeno

Příspěvekod RadekTandler » pát 23 srp, 2024 6:39 am

My kluci, co spolu chodíme (OELEG), používáme následující mapování:

F0 - bílá poziční světla vpředu dle směru jízdy
F1 - reflektor
F2 - Houkačka 1
F3 - Houkačka 2
F4 - Zvuk volnoběhu / plný výkon bez ohledu na aktuální jízdní stupeň - podle preference provozovatele (na Singrovce to používám jako jízda výběhem)

Se shiftem

F5 - červená poziční světla vzadu dle směru jízdy
F6 - posunový režim - bílé pozičky na obou koncích, ČSD křižmo. Žádné šachování s akceleračními křivkami, maximálkou apod. Pouze světla.
F7 - světlo v kabině / saloonu
F8 - zapnutí zvuků

Motivace byla ovládat na FRED sněhulákovi (1+4 funkce) to, co je potřeba za jízdy, bez shiftu a to, co se nastavuje "ve stoje", se shiftem.
RadekTandler

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 23 srp, 2024 8:46 am

Co se týče ježdění na setkání modulovky je opravdu víc než 16 funkcí až moc,
ale moje úvaha se týkala spíše potřeby obladače pro více funkcí ke konkrétnímu stroji,
který má třeba víc než 16 funkcí v krabičce od FREDi,
kterou by si jeho majitel mohl v klubu či na volných jízdách projet.
Jedním z příkladů je třeba jeřáb ROCO, který má 24 funkcí.
Důvod vidím osobně v tom, že na FREDi jsem zvyklý a většina mých kolegů také,
proto by se mi líbilo mít takový ovladač ve stejné krabičce
a při kolektivním ježdění vidím výhodu nastavení jen jedné konkrétní adresy - nelze převzít jinou loko!
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 23 srp, 2024 8:53 am

RadekTandler píše:My kluci, co spolu chodíme (OELEG), používáme následující mapování:

F0 - bílá poziční světla vpředu dle směru jízdy
F1 - reflektor
F2 - Houkačka 1
F3 - Houkačka 2
F4 - Zvuk volnoběhu / plný výkon bez ohledu na aktuální jízdní stupeň - podle preference provozovatele (na Singrovce to používám jako jízda výběhem)

Se shiftem

F5 - červená poziční světla vzadu dle směru jízdy
F6 - posunový režim - bílé pozičky na obou koncích, ČSD křižmo. Žádné šachování s akceleračními křivkami, maximálkou apod. Pouze světla.
F7 - světlo v kabině / saloonu
F8 - zapnutí zvuků

Motivace byla ovládat na FRED sněhulákovi (1+4 funkce) to, co je potřeba za jízdy, bez shiftu a to, co se nastavuje "ve stoje", se shiftem.

Radku díky za podnět!
Zdenek Valter

Příspěvekod Jacek » pát 23 srp, 2024 9:05 am

K těm zvukům si dovolím pár slov. Za celé roky se na mě obrátilo možná tak pět modelářů kvůli přemapování pro Fred a ještě to každý to chtěl jinak. Z toho plyne, že není žádná norma a nemá význam připravovat takové verze hromadně. A také jak bylo napsáno výše, na modulovkách jde spíš o provoz, ne o efekty. Zvuky jsou spíš rušivý element, reálné chování (rozjezdy/brzdění, zátěž/bez zátěže) jsou pak komplikací.

Radek Tandler:
Ve Vratimově padlo jak mě kluci mají „rádi“ za posun a křivky F3, F4. No a proč nenapíšou a nezeptají se. Tak radši nadávají než aby se naučili jedno CV..
U dekodérů Zimo se vše dá velmi pohodlně přemapovat během minuty a dojde spolehlivě k přesunu všech funkcí, nastavení, skriptů. Vypadalo by to takto:

F1 - CV402=1 (reflektor z F2)
F2 – CV407=2 (houkačka z F7)
F3 – CV409=3 (houkačka z F9)
F4 – CV406=4 (pro výběh nebo CV425=4 pro plný výkon. Pokud v tom projektu ale je)
F5 – CV401=5 (koncová světla z F1)
F6 – CV403=6 (posun z F3)
F7 – CV405=7 (kabina a interiér z F5)
F8 – bez změny, zapnutí zvuků

Zmíněné křivky rozjezdu/brzdění jsou v CV156, hodnota je opět číslo tlačítka, tedy „4“. Stačí naprogramovat nulu. Stejně tak poloviční rychlost, která je v CV155 s hodnotou „3“ pro F3. Nula ji zruší.

Pár tipů
- Někteří jezdí doma, chtějí původní provedení. Reset CV8=8 vrací všechno do stavu po nahrání projektu
- Do CV3 a 4 naprogramovat nízké hodnoty pro rozjezd/brzdění
- Zvuky tratě trvale se zapnutím zvuků, CV424=8

Taky se to dá udělat přes JRMI a kdo má kód, může si upravit přímo nahrávací soubor v ZppConfig, ale upravit ani ne deset CV s možností návratu všeho resetem už nemůže být jednodušší.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod HonzaM » pát 23 srp, 2024 9:29 am

zdeno píše:vcera jsam byl na setkani v Ziline a vzal jsem se sebou meric odberu ovladacu.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2022090001
Dost mne prekvapilo, ze ovladac Fredi si bere 14 mA, coz je v norme, ale je to dost. To je posun k horsimu.
Stare 3-tlacitkove Fredy si braly 12mA.
---
Oto-MD si bere 5mA a to ma displej.

Máš na mysli ten FREDi s osmi funkčními tlačítky? Ten aktuální se 16 funkcemi (osm tlačítek se shiftem) se pokud vím zatím nedodává.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pát 23 srp, 2024 9:53 am

Zdenek Valter píše:Co se týče ježdění na setkání modulovky je opravdu víc než 16 funkcí až moc,
ale moje úvaha se týkala spíše potřeby obladače pro více funkcí ke konkrétnímu stroji,
který má třeba víc než 16 funkcí v krabičce od FREDi,
kterou by si jeho majitel mohl v klubu či na volných jízdách projet.
Jedním z příkladů je třeba jeřáb ROCO, který má 24 funkcí.
Důvod vidím osobně v tom, že na FREDi jsem zvyklý a většina mých kolegů také,
proto by se mi líbilo mít takový ovladač ve stejné krabičce
a při kolektivním ježdění vidím výhodu nastavení jen jedné konkrétní adresy - nelze převzít jinou loko!

K tomu můžeš aktuálně použít Zdenův OTO MD, múžeš ovládat až 28 funkcí. Je ve stejné krabičce jako FREDi, také lze současně ovládat jen jednu konkrětní adresu, navic tam je možnost přemapování.
FREDi (nebo OTO) používám i doma, třeba když pŕijdou na návštěvy nezkušené děti, je užitečné, že nemají možnost volit různé lokomotivy.
Naposledy upravil HonzaM dne pát 23 srp, 2024 10:18 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod radeksindy » pát 23 srp, 2024 10:06 am

Zdeno:

Pokud máš ovladač FREDI s takovým odběrem, tak je špatný. FREDI verze 1.10 si bere pod 3 mA, 1.10 SWD kolem 5 mA. Autoři nejsou blbý, aby konstruovali ovladač, který žere víc než stará verze, která měla cca 10-15 mA. Kromě jiného je minimalizovaný odběr jedním ze základních požadavků na modulový ovladač, proto žádné displeje.

Radek Tandler mě předběhl, stejné schéma jsme od kluků převzali i my. Víc toho není potřeba.
radeksindy

Příspěvekod fulda » pát 23 srp, 2024 11:16 am

Ano, přesně jsme se dostali k tomu, na co jsem upozorňoval TADY. Sto lidí sto chutí.
A do toho pár těch, kteří mají potřebu obhajovat právě to své jediné správné řešení.

Pravda je taková, že existuje opravdu hodně variant. Spousta výrobců si zanesla vlastní "zlepšovák", takže je docela dobře možné, že některé verze mají velkou spotřebu, jiné malou. Výkřik, že nový fred má větší spotřebu než starý je k ničemu. Pokud není známo, kdo si tam co nacpal, pak je to spíš o tom, že "existuje alespoň jeden fred s větší spotřebou". A tato informace má rozhodně pro většinu lidí cenu zlata. To samé rozložení kláves - existuje velké množství modelů, nikdo nedělal seriózní human factors analýzu, prostě si každý nasadil nějaký model a ten prohlásil za nejlepší. Velmi často je za tím i nějaká součást marketingu, kdy se někteří jedinci pokouší propagovat "ten svůj" model jako unikátní a nejlepší, jindy jen papouškují to, co jim předtím tvrdil marketing který jin tu danou verzi prodával.

Takže bych zůstal u toho, že se někomu může hodit možnost používání 16 funkcí. Vzhledem k tomu, že na Pražském hardware se dá dostat za cenu jednoho tlačítka a 5cm drátu, tak bych se spokojil s tím, že kdo má tento hardware a schopnost připájet tlačítko, tak má prostě štěstí. Závidět jim to nebudeme že. Kdo si potřebuje zdůvodnit proč on to nemá, doporučím si v tichosti přečíst bajku o lišce a kyselých hroznech.

A víc bych v tom nehledal

P.S.: kdyby se někdo zabýval konstrukcí toho ovladače seriózně, dalo by se za celkem malého úsilí dosáhnout celke velkého pokroku.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi