radeksindy píše:Je vidět, že většině lidí uniká, k čemu FREDI byl stvořený a jak se používá. Zcela záměrně se nedělá s více jak osmi funkcemi, protože jsou v provozu k ničemu. FREDI nemá zobrazování jejich stavu, protože jeho konstrukce má zůstat jednoduchá a levná, takže více než osm ani nedává smysl. Reálně potřebujete světla (4 tlačítka), zapnutí zvuku, píšťala/houkačka (2 tlačítka), posunový režim. Víc stejně nejste schopni obsloužit, manuál na 28 funkcí zvukového dekodéru sebou nenosíte.
Posun tlačítka STOP nad potenciometr je pí*****a. FRED/FREDI je udělán do této krabičky proto, že se drží jenom jednou rukou a ovládá se palcem jako mobil. Palec musí být schopen najít a namáčnout stopku kdykoliv a to nad poťákem nejde. I na původních FREDech s funkcemi F0 až F2 nad poťákem, bylo tlačítko STOP dole pod. Druhou ruku máte volnou pro držení vozových karet, rozpojovadla nebo třeba vozidla.
Mluvíš mi z duše, mám tentýž názor. Za optimální považuji aktuálně dodávaný FREDi, s osmi tlačítky a pomocí Shiftu mít možnost volby F9-F16 pokud po tom někdo touží, já jsem naprosto spokojen s osmi pro něž mám tlačítka. Při držení FREDi v jedné ruce ho těžko budu obracet, abych si v kapsičce na zadní straně přečetl význam.