Dobrý den pánové,
nemohu posoudit objektivitu Vaší netematické odbočky (původně toto téma bylo o prezentaci Arduina asi formou Fuldovi přednášky a jeho použití s DCC) ale přestože jsem četl několik článku od Zdena a Fuldu sleduji celkem pravidelně, dovolím si se tak trochu zastat Fuldy. Je to spíš o tom, že i když nejsem aktivním uživatelem (tedy jsem učeň teoretik) DCC tak u svého kolejiště předpokládám jeho použití. LocoNet je pro mě zajímavou alternativou, ale čistě jako zajímavost (stejně tak si rád přečtu o podmínkách startu rakety na měsíc). Takže určitě nic osobního, jen názor, že toto téma "trochu uteklo" díky prezentovaným názorům Zdena. Určitě toho o LN ví hodně a bude odborníkem, ale jestliže nechce Arduino používat/využívat, tak proč rozdmíchávat názorovou výměnu o jeho přínosu.
Zpátky k Arduinu: sám jsem ho objevil zhruba před necelými dvěma roky a zaujalo mě právě jednoduchostí programovacího jazyka a možností rozšíření. Nepřeberné množství dostupných Shield i jednoduchých modulů s čidly i výstupy, stejně tak není nic složitého si přímo k Arduino připojit vlastní čapí hnízdo, z něj si odvodit vlastní shield nebo prostě jen pomocí drátků připojit vybrané moduly. Začal jsem drobnými projekty s blikajícími diodami, senzory pohybu, světla apod. Musím přiznat, že celý život programuji (visual foxpro), tak mi "načtení" a úprava příkladů nečinili nejmenší problém. Po velice krátké době jsem si vytvořil "řídící jednotku" k solárnímu ohřevu bazénu, efektní osvětlení schodiště apod. Vše je velice jednoduché díky práci mnoha dalších programátorů, kteří sestaví a dají ostatním k dispozici knihovny zjednodušující komunikaci s různými vstupními/výstupními moduly, ale i konkrétními "brouky". V dnešní době už i výrobci s Arduinem počítají a sami připravují knihovny nebo alespoň příklady.
A teď i zpátky k DCC: přirozeně jsem došel i ke knihovnám kolem DCC, díky kterým vznikla spousta jednoduchých dekodérů i kodérů. Pro mě je zásadním přínosem čitelnost příkladů a možnost jejich jednoduché úpravy k obrazu a záměru svému. Po zběžném studiu jsem dospěl k závěru, že než vybuduji kolejiště (záměrem je ovládání počítačem, JMRI a místo myší tablet/telefon), je pro mě Arduino rozhraní (něco jako uvádí Fulda, a příznám že když tohle prezentuje on, tak získává prioritu) cenově i funkčně přijatelným řešením. Klidně to pak bez mrknutí nahradím např. NanoX, vše kolem Arduina rozeberu a jednotlivé části použiji pro jiné projekty. Hrabání se v kodu mi jednoduše objasnilo pakety DCC i další principy.
Abych byl konkrétní, tak teď si hraji s točnou s 8 pozicema+reverz. Idea je využít rotary encoder pro určení cílové pozice, tlačítkem vyberu, dvojklikem určím reverz (otočení loko). Krokový motor s převodovkou nebo bez. Aktuální úhel mostu zjišťovat pomocí AS5045 (inspirace opět u Fuldy). Zobrazení na panelu formou diagramu s dvoubarevnými led ovladnými např. TLC5940. Všem asi došlo, že tohle není DCC. Ale když to udělám v analogu, myslm, že nebude problém rozšířit SW i HW o rozhraní DCC, případně i S88. Z mého pohledu už vše někdo vyřešil a byl natolik hodný, že to zveřejnil. Pro mě je to programové LEGO, s možností úpravy jednotlivých kostiček.
S PICem bych tohle JÁ nezvládnul. Určitě bych se jej naučil programovat, dříve nebo spíš později. Určitě také chápu, že ne všichni autoři zveřejňují kódy pro PIC. Jsem programátor a vím co je duševní vlastnictví, ale i prostá lidská hrdost nad vyvinutým řešením.
Omlouvám se za opravdu dlouhý příspěvek. Dlouho jsem se rozmýšlel zda něco takového vyplodit, ale nakonec mě dlouhá OT diskuze přesvědčila, že prostě svůj dlouhý názor vyjádřit mohu.
Abych nebyl až tak úplně OT, dovolím si na závěr otázku: na netu je pro Arduino knihovna, na základě které lze sestavit dekodér reagující na všech F28. Myslel jsem si, že tato vysoká Fxx využívají jen loko dekodéry. Můžete mi tedy prosím někdo potvrdit/zhruba vysvětlit, zda je dle normy možné vysoké funkce využívat i u funkčních dekodérů? Dokáží s nimi pracovat programy (JMRI, TC)? Mohl bych využít např F11-F18 u točny pro určení cílové pozice, F10 pro určení reverzu (otočení)?
Díky,
šmírák kódu a teoretik