zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » ned 05 bře, 2023 10:18 pm

zavovi píše:A teď tedy to, co psal Zdeno, že je několik LocoNet připojení - já doufal, že všechny jsou stejné a že budu moct použít jedno připojení jak na ovladače, tak boostery. Dobře, modul musí mít minimálně dva konektory pro LocoNet. Takže LocoNet T je pro ovladače a LocoNet B je pro boostery? V čem je rozdíl? Jen v RailSync? Do boosteru se pustí plné DCC a do ovladačů musí být proudově omezeno?
.

Mám dvě centrály Digitrax a obě mají po dvou stejně zapojených konektorech LocoNet, je jedno do které připojím ovladač, do které booster, do které dekodéry ovládané LocoNetem. Dělení na LocoNet B a LocoNet T si zavedl Uhlenbrock.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 05 bře, 2023 11:35 pm

HonzaM píše:
zavovi píše:A teď tedy to, co psal Zdeno, že je několik LocoNet připojení - já doufal, že všechny jsou stejné a že budu moct použít jedno připojení jak na ovladače, tak boostery. Dobře, modul musí mít minimálně dva konektory pro LocoNet. Takže LocoNet T je pro ovladače a LocoNet B je pro boostery? V čem je rozdíl? Jen v RailSync? Do boosteru se pustí plné DCC a do ovladačů musí být proudově omezeno?
.

Mám dvě centrály Digitrax a obě mají po dvou stejně zapojených konektorech LocoNet, je jedno do které připojím ovladač, do které booster, do které dekodéry ovládané LocoNetem. Dělení na LocoNet B a LocoNet T si zavedl Uhlenbrock.

Ano má to Uhlenbrock a i DR5000.

Digitrax používá jedno rozhraní.
Rozdíl mezi nimi je takový, že klasický Loconet má v krajních vodičích signál Rail-Sync což je nezesílené DCC a odpovídá na výše zmíněných centrálách rozhraní Loconet B.
Tento výstup má omezené proudové zatížení a to limituje počet připojených ovladačů na něm.
Kdežto Loconet T má na krajních vodičích stejnosměrné napětí a má mít větší proudové zatížení než klasický Loconet takže k němu booster připojit nelze.
Proudové zatížení by se mělo dát zjistit na každé centrále pro každý jmenovaný výstup.
Zdenek Valter

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 7:00 am

Ono vse se vsim souvisi a duvody nie su kazdemu jasne.
Vlastne jsou tri rozhrani:
1. dodava do RailSyn proud
2. odebera z RailSyn proud
3. nepotrebuje RailSyn vubec
zdeno

Příspěvekod zavovi » pon 06 bře, 2023 7:02 am

No já dělám centrálu, takže budu dodávat RailSync. Teď když se nad tím zamýšlím, proč teda nemůže být RailSync DCC, které bude dodávat dostatek proudu? Když pro ovladače může být napájení s dostatkem proudu na LocoNet-T? Stačilo by jedno rozhraní na vše.
H0-DCC
Centrála TCS: http://www.zavavov.cz/tcs-2
Ovladač TCS-RC: http://www.zavavov.cz/tcs-rc
zavovi

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 7:13 am

zavovi píše:No já dělám centrálu, takže budu dodávat RailSync. Teď když se nad tím zamýšlím, proč teda nemůže být RailSync DCC, které bude dodávat dostatek proudu? Když pro ovladače může být napájení s dostatkem proudu na LocoNet-T? Stačilo by jedno rozhraní na vše.

Bylo by dobre se soustredit na jednu vec, teda pokud chces centralu, tak se vykasli na ostatni moznosti zapojeni.
Je to nelogicke, resit vse najednou. Ten most prejdes, az ku nemu dojdes.
Bylo by dobre hned promyslet rozdeleni X3 do vetvi a aplikovat to primo do centraly. Staci tri vetve.
Existuji pristavby, ale to neni to prave orechove.
zdeno

Příspěvekod zavovi » pon 06 bře, 2023 7:23 am

Za mě je jasné, že centrála bude dodávat DCC do RailSync. Ty další možnosti jen vím, že existují, ale to teď řešit nemusím.
Bohužel přímo do centrály to není úplně jednoduché. Dlouho jsem zvažoval, jestli se pokusit to do ní ještě nacpat, ale došel jsem k závěru, že externí modul pro mě nyní bude lepší. Vím, že to není ono, ale centrála TCS-2 je v podstatě hotová a dělat velké změny by bylo náročnější. Jen základní SW bude v centrále pro obsluhu LocoNetu.

Takže vezmu DCC z centrály (to, co jde přímo z procesoru) a zesílím ho pro RailSync. Tím také dosáhnu toho, že když dojde ke zkratu, tak vypnu jen DCC, které jde do kolejí, ale to pro napájení přes RailSync mi zůstane pořád aktivní. Jen musím teda vyřešit to omezení proudu. Vzhledem k tomu, že mám k dispozici 12V max 1A na napájení celého toho externího modulu, tak jsem si říkal, že to DCC by mohlo mít stejně max 0.5A. Stejně to budu muset vypínat, když dojde k přetížení, ale to už si bude řešit ten modul sám.

Co přesně znamenají ty tři větve?
H0-DCC
zavovi

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 7:41 am

zavovi píše:Co přesně znamenají ty tři větve?

Je to rozdeleni na nekolik X3 z duvodu omezeni skratu na cele kolejiste a moznost zapojit vic nez 10 loko do jedne vetve.
Taky je to dost ucinne na omezeni scitani prechodovych odporu v kolejisti, kazda vetev ma svuj booster. Teda je kratsi.
---
vybral si si sam, tvuj boj.
Ja jsem to resil jinak, ale nevnucujem.
zdeno

Příspěvekod zavovi » pon 06 bře, 2023 7:52 am

Aha, to mluvíme o DCC výstupu. Tak jen mám bohužel jen jeden. Právě pokud by se centrála použila na větším kolejišti, tak se zapojí boostery. Není potřeba do centrály cpát 3x DCC pro někoho, kdo bude ovládat malý okruh se dvěma lokomotivama. Tímto jsem si celkem jistý, že není potřeba to měnit. I kdyby, tak to nyní nejde.
H0-DCC
zavovi

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 8:04 am

zavovi píše:Aha, to mluvíme o DCC výstupu. Tak jen mám bohužel jen jeden.

vsak pisem, ze se da vyrobit rozsirovaci deska, ale je to jen dalsi vec na zapomenuti doma.
---
Je to beh na dlouhe trati, odhadujem 4 roky, pokud nechces jit cestou Digikeijs, ktera zneuzivala zakazniky na testovani.
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 8:33 am

zavovi píše:Aha, to mluvíme o DCC výstupu. Tak jen mám bohužel jen jeden. Právě pokud by se centrála použila na větším kolejišti, tak se zapojí boostery. Není potřeba do centrály cpát 3x DCC pro někoho, kdo bude ovládat malý okruh se dvěma lokomotivama. Tímto jsem si celkem jistý, že není potřeba to měnit. I kdyby, tak to nyní nejde.

No to je otázka co tím Zdeno vlastně myslí - protože jednak jeho neustálé používání výrazů X které vycházejí z 20 let mrtvé normy Zababova a ještě k tomu popisující jinou sběrnici nikomu ke srozumitelnosti a pochopení nepřidá.
Pro rozsahem malé kolejiště se nemusíš bát - spíš nám řekni kolik chceš připojovat ovladačů k té své centrále - pokud to bude do 10 tak nic neřešit nemusíš.
Tohle má smysl třeba v klubech. My používáme Uhlenbrock tam je na Loconet-T limit cca 25 ovladačů a to nemáme ani na výročních ježděních. Tam jich je max 20.
Naposledy upravil Zdenek Valter dne pon 06 bře, 2023 8:35 am, celkově upraveno 1
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » pon 06 bře, 2023 8:33 am

zavovi píše:No já dělám centrálu, takže budu dodávat RailSync. Teď když se nad tím zamýšlím, proč teda nemůže být RailSync DCC, které bude dodávat dostatek proudu? Když pro ovladače může být napájení s dostatkem proudu na LocoNet-T? Stačilo by jedno rozhraní na vše.

Trochu bych ti doporučil si přečíst specifikaci. Některé otázky, které tu pokládáš jsou v ní popsané. A ne vždy tady dostáváš správnou odpověď.

Ale pro obohacení tvých znalostí, tak omezení na proudovou zátěž RailSync. Loconet je definovaný na různých konektorech. Jeden z oblíbených je "šestkový jack". Jeho drobnou nectností je, že když se zapojuje, tak dochází ke zkratu mezi vývody. Proto jsou všechny signály definovány jako zkratuvzdorné. LocoNet-T je "rozšíření", které v zásadě není v souladu s původní myšlenkou. Umožňuje používání jen modulárních konektorů a pár dalších omezení. Na druhou stranu je jednoduší na realizaci, takže ho někteří výrobci rádi používají.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zavovi » pon 06 bře, 2023 8:34 am

Můj odhad je jeden až dva roky. První verzi k testování bych rád měl v létě, právě proto potřebuji nejdříve odladit HW, ten už pak nechci měnit.

Na testování mám pak jednoho testera s LocoNet. Pokud bys měl zájem se zapojit k testování, budu jedině rád. Samozřejmě testovací centrálu (bez krabičky) bys dostal. Můžeme se domluvit i na nějaké užší spolupráci, pokud bys měl zájem.
H0-DCC
zavovi

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 9:11 am

to zavovi:
muzu pomoci radou, ale je fakt, ze staroba je svinstvo a uz mi to tak nemysli a ruky se klepu.
Asi idealni by bylo udelat Loconet centralu uplne samostanou a nejak vymyslet posilani prikazu do vyroby DCC, treba pres SPI.
Bude zajimave, ako to spojis ??
Tuto cestu jsem nikdy nepotreboval, teda je to pro mne stavba na zelene louke a velka komplikace.
---
Ja jsem aj WiFi resil pres sloty, teda ovladace WiFi dostali prideleny slot a zapisovalo se a nasledne se cetla vyroba DCC pres sloty.
---
Na Git Hub jsem videl centralu Loconet, ale to je asi iba prototyp.
https://github.com/positron96/LocoNetControlStation
zdeno

Příspěvekod zavovi » pon 06 bře, 2023 9:30 am

No já nemám zájem dělat úplně novou centrálu jen s LocoNet. Chci využít všechny přednosti TCS-2 a přidat LocoNet. Například i pro moje kolejiště mě lákají komponenty MGP pro výrobu pultu. Také chci udělat RailCom detektor obsazení a LocoNet by byl asi vhodný pro komunikaci. Vidím to spíš z mého pohledu jako pro menší kolejiště až střední kluby.

Výrobu DCC já řešit nemusím. To už je hotové. Já jen volám funkce, které vyrábí do bufferu další DCC pakety. Funkce na ovládání vlaku, příslušenství, CV a další. Tohle vše řeší hlavní software centrály. Je to komplikované, není to jak Arduino, je tam hodně závislostí. Ale většinu věcí jako S88 nebo generování DCC to už řeší periferie procesoru, které jen generují přerušení a tam se rozhodne jak pokračovat. Už to neovládá jen software.

Jinak sloty já tam právě nemám. Ty jsem dodělával až pro LocoNet, tak jsem zvědavý, jestli to půjde dobře spojit.

zdeno píše:muzu pomoci radou, ale je fakt, ze staroba je svinstvo a uz mi to tak nemysli a ruky se klepu.

Zdeno, děkuji i za tuto pomoc. Vážím si toho.
H0-DCC
zavovi

Příspěvekod zdeno » pon 06 bře, 2023 9:46 am

zavovi píše:Jinak sloty já tam právě nemám. Ty jsem dodělával až pro LocoNet, tak jsem zvědavý, jestli to půjde dobře spojit.

V zasade by to malo jit spojit. Ale je to pole neorane.
---
Teda bych udelal uplne samostatnou centralu Loconet a nejak posilal data do vyroby DCC.
Vyroba DCC je z principu jednosmerna, netreba nijaku zpetnu vazbu a kontrolu.
Jen by se muselo pouzit "neco" na zpusob RTS a CTS, aby nepretekl buffer.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi