Digitalizace osvětlení vagonu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Platba za Digital LED

Příspěvekod vape777 » ned 20 led, 2008 12:43 pm

Ja som platil prostredníctvom služby PayPal. Je potrebná registrácia, ak je registrácia potvrdená platobnou kartou, potom platba je jednoduchá. Obchodník zašle E-mailom požiadavku na platbu na PayPal účet a po potvrdení prevod prebehne rýchlo. Poplatky sú minimálne a sú zahrnuté v odlišnom výmennom kurze SKK-EUR. U mňa pri sume €118.95 EUR (digital LED + nejake ZIMO dekódery) bol použitý nasledovný kurz 33,93 SKK = 1 EUR, pri vtedajšom strednom kurze cca 32,9 SKK. To znamená prevod ma stál asi 110 SKK viac. Je to však stále výhodnejšie ako bankový prevod.
Od objednania tovar som mal doma do 5 dní.
vape777

Příspěvekod kvasha » ned 20 led, 2008 7:53 pm

hm, taky jsem si zkusil nějaké objednat, (2x bílá/modrá; 3x bílá/žlutá) tak uvidíme :o
kvasha

Příspěvekod kvasha » čtv 24 led, 2008 5:36 pm

tak LEDky dorazily. Docela fofr. Začínám zvolna testovat. Líbí se mi hlavně možnost pomocí funkcí 2-7 nezávisle rosvěcovat vždy sérii po 3 LED. 2 - zapne 3 bílé; 3 - zapne 3 modré, takže svítí 3 b a 3m; 4 k tomu zapne další 3 bílé, takže svítí 6 b a 3 m, atd... funkce 1 rozvítí/zhasne celou sadu. 9b a 9m. Pokud rozvítíte např. funkcí 5 (3 modré), tak funce 1 přestává být aktivní a nefunguje ani jako vypnutí.

V tuto chvíli vidím problém instalace do vagonu. Chtěl jsem je instalovat do lůžkových vozů ČD WLABmz z té řady Unesco. Vagon má ale pevnou střechu, takže budu muset řezat :-( Nevím si také rady jaká kolečka (nápravy) použít a jak zajistit sběr signálu z kolejí?!
kvasha

Osvetlenie

Příspěvekod vape777 » čtv 24 led, 2008 5:52 pm

To kvasha: predpokladám, že tie vozne sú H0. Ja som to dával do TT. Princíp by mal byť podobný, popíšem teda, ako to je u mňa. Vozeň má jednostranne izolované dvojkolie. V podvozku sú dvojkolia uložené hrotovo v kovových púzdrach, takže sú vodivo prepojené s kostrou týchto púzdier. K tomu sú pripojené vstupné vodiče dekódera, pričom každý podvozok zbiera jeden z pólov z koľajnice. Ak vozeň má uložené dvojkolia v plastových púzdrach, je možné dopnenie mosadzných púzdier napr PeHo s pripájanými vodičmi. v tomto prípade je možné zabezpečiť pomocou izolovaných poloosí to, aby sa každé koleso podieľalo na zbere napätia z koľají. Tým sa zvýši spoľahlivosť. Toto riešenie sa chystám použiť pre dvojosé vozňe zo stavebníc LPH.
vape777

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 24 led, 2008 5:56 pm

kvasha píše:tak LEDky dorazily. Docela fofr. Začínám zvolna testovat. Líbí se mi hlavně možnost pomocí funkcí 2-7 nezávisle rosvěcovat vždy sérii po 3 LED. 2 - zapne 3 bílé; 3 - zapne 3 modré, takže svítí 3 b a 3m; 4 k tomu zapne další 3 bílé, takže svítí 6 b a 3 m, atd... funkce 1 rozvítí/zhasne celou sadu. 9b a 9m. Pokud rozvítíte např. funkcí 5 (3 modré), tak funce 1 přestává být aktivní a nefunguje ani jako vypnutí.

V tuto chvíli vidím problém instalace do vagonu. Chtěl jsem je instalovat do lůžkových vozů ČD WLABmz z té řady Unesco. Vagon má ale pevnou střechu, takže budu muset řezat :-( Nevím si také rady jaká kolečka (nápravy) použít a jak zajistit sběr signálu z kolejí?!

A to nejde dát spodem ?
Zdenek Valter

Příspěvekod kvasha » čtv 24 led, 2008 5:57 pm

spodem?! jak to myslíš?!
kvasha

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 24 led, 2008 5:59 pm

kvasha píše:spodem?! jak to myslíš?!

No jako oděláš spodek, to zpravidla jde, pak vyndáš střeva a do obráceného výlisku vložíš .....

Nebo ta sřecha je plná a není tam místo ?
Zdenek Valter

Příspěvekod kvasha » čtv 24 led, 2008 6:03 pm

Zdenek Valter píše:

No jako oděláš spodek, to zpravidla jde, pak vyndáš střeva a do obráceného výlisku vložíš .....

je, pardon omlouvám se. já už byl myšlenkama u toho napájení. Bohužel u těchto vagonů je plná střecha a podlaha se sedačkama (lehátkama) je k tomu asi přilepená. Bude potřeba to nějak šikovně "odlomit". Ale už jsem tenhle vagon opustil a už mám rozebranýho jednoho švýcara od ROCO Exlusiv. ... :-)
kvasha

Příspěvekod kvasha » čtv 24 led, 2008 6:09 pm

kvasha píše:
Zdenek Valter píše:

je, pardon omlouvám se. já už byl myšlenkama u toho napájení. Bohužel u těchto vagonů je plná střecha a podlaha se sedačkama (lehátkama) je k tomu asi přilepená. Bude potřeba to nějak šikovně "odlomit". Ale už jsem tenhle vagon opustil a už mám rozebranýho jednoho švýcara od ROCO Exlusiv. ... :-)

tak jsem se k němu vrátil, znovu rozebral, trochu víc zabral, někde něco křuplo, ale povolil :-)
takže jdu pokračovat s vymýšlením jak to napájet ?! :?:
kvasha

Re: Osvetlenie

Příspěvekod kvasha » čtv 24 led, 2008 6:11 pm

vape777 píše:To kvasha: predpokladám, že tie vozne sú H0. Ja som to dával do TT. Princíp by mal byť podobný, popíšem teda, ako to je u mňa. Vozeň má jednostranne izolované dvojkolie. V podvozku sú dvojkolia uložené hrotovo v kovových púzdrach, takže sú vodivo prepojené s kostrou týchto púzdier. K tomu sú pripojené vstupné vodiče dekódera, pričom každý podvozok zbiera jeden z pólov z koľajnice. Ak vozeň má uložené dvojkolia v plastových púzdrach, je možné dopnenie mosadzných púzdier napr PeHo s pripájanými vodičmi. v tomto prípade je možné zabezpečiť pomocou izolovaných poloosí to, aby sa každé koleso podieľalo na zbere napätia z koľají. Tým sa zvýši spoľahlivosť. Toto riešenie sa chystám použiť pre dvojosé vozňe zo stavebníc LPH.

dívám se dívám a asi nebude jiné řešení. Bohužel nemám pro inspiraci žádný s originál nainstalovaným podobným osvětlením :-(
kvasha

Příspěvekod kvasha » pon 28 led, 2008 6:47 pm

netuší někdo, kdo měl ty LEDky s tím funkčním dekodérem v ruce, jak se řeší zkracování?! předpokládám, že budu muset dodržet "koncový odpor". Takže po zkrácení tam naletovat odříznuté LEDky zpátky. Jak to mám ale udělat, když potřebuji "tišťák" zkrátit o celý jeden blok spojů?! Když to nechám jen odříznuté, tak LEDky nesvítí?! díkas.
kvasha

Příspěvekod Radek Mende » pon 28 led, 2008 7:34 pm

kvasha píše:netuší někdo, kdo měl ty LEDky s tím funkčním dekodérem v ruce, jak se řeší zkracování?! předpokládám, že budu muset dodržet "koncový odpor". Takže po zkrácení tam naletovat odříznuté LEDky zpátky. Jak to mám ale udělat, když potřebuji "tišťák" zkrátit o celý jeden blok spojů?! Když to nechám jen odříznuté, tak LEDky nesvítí?! díkas.

Zkus se podívat sem (na 3stránku) http://amw.huebsch.at/Produkte/Anleitun ... al_LED.pdf
Jelikož umím jen česky ,tak se můžu jen domnívat,že se to musí takto proklemovat.Tento problém mě čeká také,zatím jsem se k tomu nedostal,tak doufám,že to vyřešíš dříve než já.
Radek Mende

Příspěvekod vape777 » pon 28 led, 2008 8:09 pm

Plošný spoj je možné skrátiť na ľubovoľnom mieste. Z opačnej strany plošného spoja je potrebné uzavrieť obvod. Ja som skracoval medzi miestom 25 a 26. Rezal som to žiletkovou pílkou. Z opačnej strany je potrebné očistiť kryciu izolačnú vrstvu (ihlovým pilníkom) a priečne vodivo prepojiť všetky pozdĺžne vedenia na koci plošného spoja (v mieste rezu) napr. pripájkovaním kúsku vodiča. Je to popísané aj v návode.
vape777

Příspěvekod kvasha » pon 28 led, 2008 11:25 pm

hmm, musím začít číst ty manuály :-)

tak jsem to nějak zbastlil a osvětlení (kombinace modrá/bílá) vypadá hezky. obzvlášť modrý interier k tomu modrému lůžkovému UNESCu. Bohužel mi stále nesvítí všechny LEDky. 1 pár B/M je úplně mrtvej?!

To co teď mám, je spíše na efekt, když souprava stojí ve stanici nebo ve skleněné vitrínce. Musím pořádně vyřešit ten sběr proudu. Teď jsem použil jednu sadu na vnitřní osvětlení od ROCOa a vůbec to není ono. Je to taková ta rozporka na osičku nápravy. Každou chvilku to bliká a to bez ohledu na to jestli jedu přes izolovanou srcovku nebo po rovné koleji :-(

Mám jeden nápad :idea: , tak uvidím.
kvasha

Zber prudu

Příspěvekod lcask » úte 29 led, 2008 12:33 pm

Ten zber prudu ma zaujima... ja som pouzil take mosazdne pliesky s vodicom k LED zo sady ROCO osvetlenia vagonov, ktore su nasadene na plastovom drziaku osi, ale nic moc, aj os/kolesa sa horsie krutia, ani zber nie je dokonaly....
lcask

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi