od cernos » pon 13 srp, 2012 5:05 pm
Z mého velmi laického pohledu asi toto: pokud budu chtít obousměrnou komunikaci nebo nějaký veliký kolejiště, použiju loconet (ale budu se u toho hodně kroutit). Mě osobně stačí zdenem tak nenáviděná kombinace DCC + S88. Automatizace bez použití PC by byla velmi zajímavá. Vzhledem k tomu že to tu zatím není, používám s velkým úspěchem PC s TrainControlerem. A že mám dvě sběrnice? No a? Pro DCC dva dráty, pro S88 kroucenej ethernetí kabel. A že budu muset S88 napájet? V tuhle chvíli mám za sebou 2 moduly a nepotřebuju. A až budu muset? No a? Stejně mám vedle další rozvod na napájení periferií (serva, návěstidla, baráčky, osvětlení - každe ideálně svoje trafo). Ostatně u loconetu, jak píše zdeno, stejně musím tahat silový zdroj vedle datovýho a ten posilovat.
DCC u mě vyhrává i z dalšího důvodu a tím je dostupnost návodů na stavbu. Stačí si přečíst stránky dcckoleje a v poslední době už převážně jen Jindrovo stránky. Stáhnu zip soubor kde je vše co potřebuju - plošňák, seznam součástek, návod na nastavení. Jen objednat a sestavit - navíc Jindra má pár tipů na lidičky co už mají jeho plošňáky připravený k expedici za hubičku.
Od tebe, Zdeno, jsem se zatím jen dočetl že loconet je nejlepší a pak jsi ukázal nějaký stránky na railnetu. Vybavuju si jen pro mě nepoužitelný schéma zapojení bez soupisu součástek či čehokoliv podle čeho bych mohl sám modul postavit. Možná toho bude na webu asi mraky, ale já zatím nenašel nějaký pěkně napsaný stránky, kde by bylo popsáno co to vlastně loconet je, co potřebuju například k ovládání mašiny, 2 výhybek a já nevím třeba ještě jak je to právě se zpětnou vazbou. Něco pro lamky jako já typu: tahle černá krabička je centrála a do ní se zapojuje dekodér pro serva. Tahle krabička je opakovač a zapojuje se tak a tak. Pravda, kdo hledá najde, ale já zatím tu potřebu hledat nemám. Nikdo mě rozumně o výhodách nepřesvědčil. Mě vuhle chvíli zajímá jedno: poměr cena/výkon.
P.S.: DCC u mě chápejte homemade komponenty (Jindra, dcckoleje).
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC