Traťové automatizace v DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Traťové automatizace v DCC

Příspěvekod fulda » pon 13 srp, 2012 12:16 pm

radeksindy píše:Bezva, ještě vymyslet nějakej konfigurační jazyk, kterým se to bude dát nacpat do toho modulu a kterej budou všichni chápat.
Myslím, že není potřeba vymýšlet nějaký konfigurační jazyk pro všechny. V současné době je nejlepším a uživatelsky nejpříjemějším řešením jednoduchý SW. Klidně to může být v excelu, vždyť jde o konfigirační závěrovou tabulku, takže reprezentace by měla být srozumitelná pro všechny co chápou funkci zz. Na stisk tlačítka by se to nalilo do koncového zařízení v optimálním tvaru srozumitelném jen několika zasvěceným.

Excel nemá žádnou funkci pro nahrání dat do ovladače, takže je to celkem jedno, jestli programuješ nějakej normální nástroj a nebo děláš hack do excelu, kterej bude komunikovat s ovladačem.
Pokud mluvím o jazyku, tak zejména o komunikačním prostředí, které se ve směru k uživateli vůbec nemusí tvářit jako programovací a nebo komunikační jazyk.

Například podstatná otázka - udělat tomu sériové rozhraní? nebo USB? nebo klávesnici a display?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Ferda » pon 13 srp, 2012 2:54 pm

1) Klidně bych skousnul rozhraní Excelu (jedno slušné makro by to mohlo zvládnout), ale snesu i jiné, pokud možno bez nutnosti instalace.
2) USB bez kláves a displeje. Zbytečně by se to prodražilo a zkomplikovalo. Navíc konfiguraci provedeš v ideálním případě jen jednou a klávesnice bude zbytečně lákat rádoby odborníky, aby ti to nastavení "vylepšili". Nejlépe 3 minuty před rozjetím grafikonu. :twisted:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod zdeno » pon 13 srp, 2012 4:30 pm

napisal jsem cele pojednani a potom jsem to smazal. Odhadujem, ze by tomu rozumeli tak tri-ctyri lidi.
To nema cenu, stejne nechcete pouzivat zpetnou vazbu, tak k cemu je to dobre ??
---
Az se rozhodnete pouzivat plnohodnotnou obojsmernou sbernici, tak potom uvidime. Do te doby je zbytecne o tom debatit.
To je naprosto tvrda podminka a bez toho to nema cenu. Bez zpetne vazby to bude stale jen polovicate reseni.
zdeno

Příspěvekod cernos » pon 13 srp, 2012 5:05 pm

Z mého velmi laického pohledu asi toto: pokud budu chtít obousměrnou komunikaci nebo nějaký veliký kolejiště, použiju loconet (ale budu se u toho hodně kroutit). Mě osobně stačí zdenem tak nenáviděná kombinace DCC + S88. Automatizace bez použití PC by byla velmi zajímavá. Vzhledem k tomu že to tu zatím není, používám s velkým úspěchem PC s TrainControlerem. A že mám dvě sběrnice? No a? Pro DCC dva dráty, pro S88 kroucenej ethernetí kabel. A že budu muset S88 napájet? V tuhle chvíli mám za sebou 2 moduly a nepotřebuju. A až budu muset? No a? Stejně mám vedle další rozvod na napájení periferií (serva, návěstidla, baráčky, osvětlení - každe ideálně svoje trafo). Ostatně u loconetu, jak píše zdeno, stejně musím tahat silový zdroj vedle datovýho a ten posilovat.

DCC u mě vyhrává i z dalšího důvodu a tím je dostupnost návodů na stavbu. Stačí si přečíst stránky dcckoleje a v poslední době už převážně jen Jindrovo stránky. Stáhnu zip soubor kde je vše co potřebuju - plošňák, seznam součástek, návod na nastavení. Jen objednat a sestavit - navíc Jindra má pár tipů na lidičky co už mají jeho plošňáky připravený k expedici za hubičku.

Od tebe, Zdeno, jsem se zatím jen dočetl že loconet je nejlepší a pak jsi ukázal nějaký stránky na railnetu. Vybavuju si jen pro mě nepoužitelný schéma zapojení bez soupisu součástek či čehokoliv podle čeho bych mohl sám modul postavit. Možná toho bude na webu asi mraky, ale já zatím nenašel nějaký pěkně napsaný stránky, kde by bylo popsáno co to vlastně loconet je, co potřebuju například k ovládání mašiny, 2 výhybek a já nevím třeba ještě jak je to právě se zpětnou vazbou. Něco pro lamky jako já typu: tahle černá krabička je centrála a do ní se zapojuje dekodér pro serva. Tahle krabička je opakovač a zapojuje se tak a tak. Pravda, kdo hledá najde, ale já zatím tu potřebu hledat nemám. Nikdo mě rozumně o výhodách nepřesvědčil. Mě vuhle chvíli zajímá jedno: poměr cena/výkon.

P.S.: DCC u mě chápejte homemade komponenty (Jindra, dcckoleje).
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » pon 13 srp, 2012 5:11 pm

Jsem si zrovna říkal, že bych něco od loconetu opsal a zatím jsem nenašel ani nic, co odpovídá TCO. Zdeno, nemáš nějakej přímej odkaz jak se to má správně dělat?
fulda

Příspěvekod harttman » pon 13 srp, 2012 5:44 pm

zdeno píše:napisal jsem cele pojednani a potom jsem to smazal. Odhadujem, ze by tomu rozumeli tak tri-ctyri lidi.
---
Az se rozhodnete pouzivat plnohodnotnou obojsmernou sbernici, tak potom uvidime. Do te doby je zbytecne o tom debatit.
To je naprosto tvrda podminka a bez toho to nema cenu. Bez zpetne vazby to bude stale jen polovicate reseni.

Pane Zdeno, plno lidí se tu společně aspoň v něčem shodnou, Vy se však neshodnete s nikým a v ničem. Ať navštívím kteroukoliv diskuzi, jak se tam objevíte Vy, tak se Vám ji zaručeně podaří rozhádat. Pořad hledáte chyby u druhých. Snažíte se každého přesvědčit že jen ta Vaše pravda je ta správná a vše ostatní je špatně. Když tvrdíte že jste zkušený elektrotechnik tak zkuste místo věčného oponování vymyslet třeba zvukový dekodér do kterého se bude dát lehce nahrát nějaký zvuk v mp3. Nebo něco jiného užitečného na kolejiště. Budete tak užitečným členem tohoto fóra. Samozřejmě že netvrdím že nejste užitečný někde na jiných webových stránkách, ale na tomto fóru se Vám prozatím daří jen kalit vodu.
harttman

Příspěvekod zdeno » pon 13 srp, 2012 5:48 pm

cernos:
berem, jak si to udelas, tak to budes mit. Uz jsem parkrat napisal, ze na domaci kolejiste je to super a neni se o cem bavit. Dokonce, kdyz ti to vyhovuje, tak by bylo naprosto spatne te od toho odhovarat. Bylo by ode mne nespravne, kdybych tvrdil, ze Loconet je bezproblemovy naprosto blbuvzdorny. Tak to neni a je nutne se naucit par pravidel a ty pouzivat. A navic, pokud je ti Loconet proti srsti, tak nema sanci.
Fulda:
ted jsem nepochopil TCO je RailCo ?
co presne potrebujes vedet ?
Naposledy upravil zdeno dne pon 13 srp, 2012 6:01 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod zdeno » pon 13 srp, 2012 5:52 pm

harttman píše: Samozřejmě že netvrdím že nejste užitečný někde na jiných webových stránkách, ale na tomto fóru se Vám prozatím daří jen kalit vodu.

to je ucel, nemam rad stojate vody ;-)
ale dockej, ono se to vyvrbi samo. Jak se rika, "nove koste dobre mete".
zdeno

Příspěvekod PaMi » pon 13 srp, 2012 6:04 pm

zdeno píše:napisal jsem cele pojednani a potom jsem to smazal. Odhadujem, ze by tomu rozumeli tak tri-ctyri lidi.
---

Já bych si dovolil přeložit tento určitě velice užitečný Zdenův příspěvek:
"Věnoval jsečm svůj čas nějaké práci, ale potom jsem svoji práci hodil do koše, protože jste všichni blbí a nerozumíte tomu. Předávat vám tyto informace je jako házení perel sviním.
---
Až budete takoví borci jako já tak potom se s vámi možná začnu bavit. Jinak je to pod moji úroveň. Pokud řízení kolejiště nebudete používat takové jako já, tak to děláte úplně blbě a je pod moji úroveň se s vámi bavit"

Shodněme se na tom, že Zdeno je největší borec a démon, že všichni ostatní jsme blbci a tím naplňme jeho ego. Potom třeba přestane hnojit diskuze jeho nic neříkajícími příspěvky.

Toto je off topic příspěvek. Klidně to můžeš admine smazat.
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod fulda » pon 13 srp, 2012 6:14 pm

zdeno píše:
harttman píše: Samozřejmě že netvrdím že nejste užitečný někde na jiných webových stránkách, ale na tomto fóru se Vám prozatím daří jen kalit vodu.

A-ha, tím se ledacos vysvětluje. A taky tím, že nevíš jakej je rozdíl mezi TCO a RailCo a nikterak ti to nebrání v tom, aby jsi napsal, že to je špatně.
Čili pokud je tvojim cílem jenom prudit, tak to se asi nemáme o čem bavit a já jednoduše přestanu reagovat na tvoje posy. Doporučil bych ostatním to dělat taky, protože tím se to uklidnění dost urychlí.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 13 srp, 2012 6:20 pm

PaMi píše:
---

Já bych si dovolil přeložit tento určitě velice užitečný Zdenův příspěvek:
"Věnoval jsečm svůj čas nějaké práci, ale potom jsem svoji práci hodil do koše, protože jste všichni blbí a nerozumíte tomu. Předávat vám tyto informace je jako házení perel sviním.
---
Až budete takoví borci jako já tak potom se s vámi možná začnu bavit. Jinak je to pod moji úroveň. Pokud řízení kolejiště nebudete používat takové jako já, tak to děláte úplně blbě a je pod moji úroveň se s vámi bavit"

Shodněme se na tom, že Zdeno je největší borec a démon, že všichni ostatní jsme blbci a tím naplňme jeho ego. Potom třeba přestane hnojit diskuze jeho nic neříkajícími příspěvky.

Toto je off topic příspěvek. Klidně to můžeš admine smazat.

pekne si se vyfarbil, ale co tak predpokladat, ze to myslim vazne. Loconet neni muj vymysl a ja se ho nesnazim prodat cernoskum v Afrike. Jste hadam rozumny lidi a umite posoudit vaznost umyslu. Pokud ctes mezi radky neco jine, tak je to pouhy tvuj vymysl. Nebylo to tak myslene a spis to byla rezignace nad marnosti me snahy.
zdeno

Příspěvekod zdeno » pon 13 srp, 2012 6:27 pm

fulda píše:
zdeno píše:

A-ha, tím se ledacos vysvětluje. A taky tím, že nevíš jakej je rozdíl mezi TCO a RailCo a nikterak ti to nebrání v tom, aby jsi napsal, že to je špatně.
Čili pokud je tvojim cílem jenom prudit, tak to se asi nemáme o čem bavit a já jednoduše přestanu reagovat na tvoje posy. Doporučil bych ostatním to dělat taky, protože tím se to uklidnění dost urychlí.

nemusim povinne poznat vsechny skratky na svete ;-)
a je ponekud lacine si delat posmesky z nekoho, kdo prizna, ze neco nevi.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » úte 14 srp, 2012 4:43 am

Odpoved pro uzivatele "cernos"

Myslim,ze neni asi prilis rozumne spojovat argumenty technicke s argumenty osobnimi.To, ze se Vam nezamlouva zpusob argumentace konkretniho cloveka, jeste
neznamena, ze reseni LocoNet (Digitrax) je slozite a vhodne pouze pro velke kolejiste.Ja jsem presvedcen o opaku, viz muj prispevek s detaily v sekci LocoNet.
Napr. v pripade bezdratoveho ovladace (Bluetooth) pomoci ovladace Wii (vyrobce Nintendo) jsem presvedcen, ze Vas parametr cena/vykon je u tohoto profi reseni
rozhodne lepsi nez jakykoliv podomacku vyrobeny BT ovladac. Jen soucastky, hlavne diky BT modulu, budou presahovat cenu profi ovladace, ktery se da poridit
ca. za 20-25USD. Nekdo jej jiz ma domu (jen nevi,ze se tim daji ovladat i modely), pak vicenaklady jsou 0 USD nebo Kc.
Samozrejme pokud nekdo rad "bastli" tak i vyssi cena nemusi byt na zavadu.Radost ze sveho vytvoru se penezi dost tezko vycisluje. V zahranici je pomerne bezne,
ze tkz. domaci projekty jsou nekdy drazsi nez hotove reseni primo z obchodu.Myslim si ale, ze v CR jde predevsim o cenu. Proto je pozoruhodne, ze vetsina
(soude podle prispevku v diskuzi) si vybrala pravdepodobne ten nejdrazsi system a technicky asi ne uplne idealni system jmenem Lenz.
Proto se domnivam, ze kategoricky odmitat neco, o cem mam male povedomi, neni asi to prave orechove.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod cernos » úte 14 srp, 2012 5:36 am

Ahoj Jirko, dovolím si tykat, očekávám to samé ;)
Nikde jsem nenapsal, že odmítám LocoNet. Při volbě ovládání kolejiště jsem zvolil Lenze právě proto, že kolem mě je hodně rozšířený a zakopávám o něj kamkoliv se podívám. Když už se tu konečně objevilo něco o LocoNetu, jeho "mecenáš" mi ho vyloženě znechutil, proto ta moje věta "proti srsti". To ovšem neznamená, že se mu budu bránit nebo že si o něm rád něco nepřečtu.
Tvůj příspěvek je zajímavej, ale pro mě stále k ničemu. Dozvěděl jsem se že homemade BT bastl bude drahej a že v ČR jsme si vybrali nejdražší systém. Takže ještě jednou: KDE najdu nějakou rozumnou studnici informací o LocoNetu ideálně v češtině???
Díky, Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod zdeno » úte 14 srp, 2012 6:50 am

Cernos:
znechutil jsi si ho sam, nic nebrani nikomu se zeptat a ne na mne utocit. Problem je, ze ani ja jsem nic v cestine nebo slovenstine nenasel a vsechno jsem si musel nastudovat v anglictine nebo mi to pracne dostaval do hlavy Sindy. On je ale dost mizerny ucitel, vetsinou mi hodil linky a studuj. To same bohuzel musim delat i ja, protoze je jeste spousta veci, ktere neumim a pritom toho umim opravdu dost. Je to proste vase lenivost a neochota se neco nove naucit a ocekavate, ze vam to prijde uvarene a naporcovane pod nos.
---
Pokud si myslis, ze to delam spatne, nic ti nebrani se to naucit a navrhovat a vyrabet to sam. Je ponekud usmevne mi nadavat za to, ze nepredkladam hotove reseni na podnose a chcem, aby jste pohli svojim zadkem a neco se naucili. Vetsinou to byva tak, ze to, co dostane clovek zadarmo, tak toho si vubec nevazi.
---
Problem je i v tom, ze tu neni galerie a dat sem obrazek nebo fotku je dost problem. Musim ho nahrat nekde na web a potom sem dat odkaz. Coz neni zrovna uzivatelsky prijemne. Ja mam web FREE(250MB), ale tam nemam misto na veci, ktere bych tam musel nechavat trvale a zrovna obrazky zerou dost mista.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi