DCC versus ANALOG

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC versus analog

Příspěvekod fofros » pon 21 úno, 2011 7:13 am

Ta cena neni zas tak vysoka a souhlasim s tebou Fuldo, ze konicku je treba nejake ty finance obetovat. Ja myslel, ze to bude stat kdovikolik, ale 648,-Kc za ovladaci pult me docela prekvapilo :shock: . Vemu-li v potaz, ze budu ovladat takto 50 ks prislusenstvi a nakoupil bych k tomu dekodery od lenze, tak se dostavam na nejakych 19000,-, coz sice neni castka uplne zanedbatelna, ale neni to zas v celkovych nakladech nic, co by me zruinovalo a pokud nakoupim dekodery o polovinu levnejsi (nebudou vsak od lenze :) ),tak je ta cena jeste zanedbatelnejsi.
Dik za osvetu, zatim jen badam a zjistuji, co a jak, a tohle vneslo novy svezi vitr do meho planovani :mrgreen: .
Nejsem modelář, jsem jen mašinkář, snažící se znázornit železniční provoz ve velikosti H0.
fofros

Příspěvekod Morris Zapp » pon 21 úno, 2011 8:51 am

Tak přátelé, čtu si tady tu vzrušenou (místy až přehnaně) diskusi a vychází mi, že jsem se v podstatě nemýlil, akorát teda ta hranice, od které už má smysl jít do příslušenství přes dekodéry, je hodně nízko - ještě tak můj projekt Votelež s jedinou výhybkou (servo) a jedním EMZ (taky servo) má smysl bez dekodéru (ale mikroprocesor tam stejně bude...).
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod alexander » pon 21 úno, 2011 2:52 pm

Vrátim sa k pultu pre DCC.
Dá sa ísť cestou už spomenutého TCO, alebo existujú aj komerčné produkty.
Samodomo konštrukcia je tu:
http://www.dcckoleje.kx.cz/panel.html
Komerčné výrobky tu:
http://www.steelectronic.cz/rubrika/ovladaci-panel/
http://v.modra.sweb.cz/cz/ldt/ldt.htm#KeyCom

KeyCom od LDT je zaujímavý tým, že pracuje samostatne bez ústredne a cena za zostavu je 65 € za stavebnicu a 93 € za hotový produkt.
Neuvádzam panel od Uhlenbrock, pretože je jednak neúmerne drahý a pracuje na LocoNete.
alexander

Příspěvekod Jojo » pon 21 úno, 2011 5:03 pm

Tak ako? DCC, alebo analog? Čo kus to názor. :D :D :D
V čom ideš Ty, Alexander?
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod win111 » pon 21 úno, 2011 8:24 pm

Kdo zkusil DCC, myslím, že by nevyměnil. DCC je prostě super. Jako kluk jsem začínal s analogem, vlastně nic jiného nebylo. Teď po návratu k modelové železnici a zakoupení mého prvního Start setu, po koupení první mašiny s loko sound, to je přece něco tak úžasného. I kdyby byl analog vytvořen do dokonalosti. Nikdy nemůže dosahovat možnosti DCC. To je jen můj názor. Hledej, čti ale rozhodnutí nechám na Tobě.
www.modelovazeleznice-ho.cz
win111

Příspěvekod fulda » pon 21 úno, 2011 8:25 pm

alexander píše:Vrátim sa k pultu pre DCC.
Dá sa ísť cestou už spomenutého TCO, alebo existujú aj komerčné produkty.
Samodomo konštrukcia je tu:
http://www.dcckoleje.kx.cz/panel.html
Komerčné výrobky tu:
http://www.steelectronic.cz/rubrika/ovladaci-panel/

Tohle jsou jen výrobci TCO, ale to je jedno.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod alexander » úte 22 úno, 2011 5:06 am

Áno, je to v podstate rovnaké zariadenie.
Len som poukázal na možnosť kúpy hotového produktu, nie každý vie a má možnosť postaviť si to doma sám.

Jojo,
ja som DCC pozitívny. Okrem PIKO ovládača zo štartsetu si všetko vyrábam sám.
alexander

Příspěvekod Morris Zapp » úte 22 úno, 2011 9:18 am

win111 píše:Kdo zkusil DCC, myslím, že by nevyměnil. DCC je prostě super. (...) I kdyby byl analog vytvořen do dokonalosti. Nikdy nemůže dosahovat možnosti DCC. To je jen můj názor. Hledej, čti ale rozhodnutí nechám na Tobě.

Stejně si myslím, že rozhodnutí DCC ano či ne by se mělo odvíjet od konkrétní aplikace, ne od pouhého nadšení. Já třeba mám posunovací obvod (tovární vlečku) s 10 výhybkami, trakce DCC (takže žádné odpojitelné úseky), ovládání zcela autonomní. Ovládám 10 výhybek sedmi přepínači, nic jiného tam není potřeba. Proč bych do toho dával DCC ovládání příslušenství? Co bych tím získal?

A trakce? Jak řešíte v DCC na domácím kolejišti vypuštění vlaku na trať a jeho reakci na návěstidla?

Nejsem žádný nepřítel DCC: považuji ho za nejlepší volbu pro složitější stanice a pro systém vedení vlaků strojvedoucími.
Morris Zapp

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 10:25 am

Morris Zapp píše:Stejně si myslím, že rozhodnutí DCC ano či ne by se mělo odvíjet od konkrétní aplikace, ne od pouhého nadšení. Já třeba mám posunovací obvod (tovární vlečku) s 10 výhybkami, trakce DCC (takže žádné odpojitelné úseky), ovládání zcela autonomní. Ovládám 10 výhybek sedmi přepínači, nic jiného tam není potřeba. Proč bych do toho dával DCC ovládání příslušenství? Co bych tím získal?

Konec konců je to každého osobní hračka, takže se tento názor nedá rozporovat.

Morris Zapp píše:A trakce? Jak řešíte v DCC na domácím kolejišti vypuštění vlaku na trať a jeho reakci na návěstidla?

Vlak do kolejiště vypustím prostě tak, že mu pošlu příkaz "jízda" doplněnej o směr a rychlost. Vlak se podle svojí akcelerační křivky rozjede na požadovanou rychlost a v té pokračuje dokud nedostane další příkaz.
Pokud chci aby vlak na některou kolej reagoval jako na jednosměrnou, nebo zakázanou, pak použiju funkci ABC. To je funkce, kdy pomocí několika diod vytvořím informaci pro lokomotivu, že proti ní je zavřené návěstidlo a ona prostě zastaví (ostatní funkce zůstávají normálně v provozu, takže mohu svítit, ovládat spřáhla, zvedat pantografy...)
Truchu zábavné je, že mašinka nezastavuje okamžitě, ale postupně brzdí - podle toho jakou má nastavenou hmotnost soupravy.

V podstatě jak vychází z názvu - příkazové řízení. Lokomotiva (stejnětak jako vagóny a ostatní příslušenství v kolejišti) reagují na příkazy. Příkazy se mohou do systému dostat od uživatele pomocí ovladače, nebo od řídícího systému automatizase a nebo je příkaz vlastností úseku koleje po které aktuálně souprava projíždí. Vzhledem k tomu, že příkaz není přímou vlastností napájení, tak lze vytvářet různé zábavné kombinace.
fulda

Příspěvekod Morris Zapp » úte 22 úno, 2011 10:40 am

fulda píše:...a nebo je příkaz vlastností úseku koleje po které aktuálně souprava projíždí.

Aha, vida, tu to máme. Já furt vymýšlel nějaké úžasně složité sledování polohy vlaku počítačem a ono se to dá vyřešit takhle přes ABC a povolovací úsek analogicky jako v analogu ( 8) ). Je to moje chyba, s ABC v praxi jsem se nepotkal, znám jenom systém doprovázení vlaků strojvedoucími.
Tedy všechny své námitky proti DCC v trakci na domácím kolejišti stahuji a omlouvám se.
Morris Zapp

Příspěvekod win111 » čtv 24 úno, 2011 8:16 pm

fulda píše:
Morris Zapp píše:Stejně si myslím, že rozhodnutí DCC ano či ne by se mělo odvíjet od konkrétní aplikace, ne od pouhého nadšení. Já třeba mám posunovací obvod (tovární vlečku) s 10 výhybkami, trakce DCC (takže žádné odpojitelné úseky), ovládání zcela autonomní. Ovládám 10 výhybek sedmi přepínači, nic jiného tam není potřeba. Proč bych do toho dával DCC ovládání příslušenství? Co bych tím získal?

Konec konců je to každého osobní hračka, takže se tento názor nedá rozporovat.

Morris Zapp píše:A trakce? Jak řešíte v DCC na domácím kolejišti vypuštění vlaku na trať a jeho reakci na návěstidla?

Vlak do kolejiště vypustím prostě tak, že mu pošlu příkaz "jízda" doplněnej o směr a rychlost. Vlak se podle svojí akcelerační křivky rozjede na požadovanou rychlost a v té pokračuje dokud nedostane další příkaz.
Pokud chci aby vlak na některou kolej reagoval jako na jednosměrnou, nebo zakázanou, pak použiju funkci ABC. To je funkce, kdy pomocí několika diod vytvořím informaci pro lokomotivu, že proti ní je zavřené návěstidlo a ona prostě zastaví (ostatní funkce zůstávají normálně v provozu, takže mohu svítit, ovládat spřáhla, zvedat pantografy...)
Truchu zábavné je, že mašinka nezastavuje okamžitě, ale postupně brzdí - podle toho jakou má nastavenou hmotnost soupravy.

V podstatě jak vychází z názvu - příkazové řízení. Lokomotiva (stejnětak jako vagóny a ostatní příslušenství v kolejišti) reagují na příkazy. Příkazy se mohou do systému dostat od uživatele pomocí ovladače, nebo od řídícího systému automatizase a nebo je příkaz vlastností úseku koleje po které aktuálně souprava projíždí. Vzhledem k tomu, že příkaz není přímou vlastností napájení, tak lze vytvářet různé zábavné kombinace.

Lépe bych DCC nevystihl. :P
www.modelovazeleznice-ho.cz
win111

Příspěvekod rnekolny » čtv 21 dub, 2011 5:43 pm

Zdravím všechny modeláře. I já jsem byl postaven před otázku jestli zvolit analog nebo digitál. Jelikož je mým koníčkem od mala elektrinika tak jsem zvolil cestu analogovou protože si myslím že digitál volí ti kteří rádi modelaří ale nechtějí se patlat ve složitých zapojeních analogového provozu. Postupem času jsem ale došel k názoru že když něco navrhnu v alanogu a natahám spoust drátu a správně zapojím a vše funguje tak jak má tak potom každá další změna je trochu problematická pokud nemáte dobře zpracovanou dokumentaci. Moje první začátky zapojování dopadly výrobou spousty malých elektronických modulů které byly různě propojeny a blokovali se navzájem prostě trochu blbcuvzdorný alanog. V dnešní době ale mám řízené kolejiště trochu nestandartně. Pořád jsem zůstal na analogoném rozhraní ale celé je to řízeno jedním velkým mikroprocesorem. U tohoto řízení už není problém cokoliv změnit a přizpůsobit prostě jen upravím program a jede se dál. Samozrejmně že mám ovládací panel kde je schéma kolejiště a na něm spousrta kontrolek a tlačítek ale vše to komunikuje s procesorem. Na ovládacím panelu je dále 4řádkový displej a dva pulsní regulátory které také ovládá mikroprocesor. Kolegové modeláři tady píšou že někdo má rád když si může vše řídit sám a někdo zase zapne PC a kouká jak to vše krásně funguje samo. Já mám možnost obojího. Mohu si na začátku v menu na displeji vybrat jaký tip provozu chci provozovat a podle toho mikroprocesor vybete příslušný program. Mám zatím tři druhy provozu a do budoucna plánuji další. U analogu je častý problém když se někde v zapojení naskytne nějaká chyba třeba zaseklé relátko nebo pohon výhybky ve skrytáku. To se potom při hledání zapotíme. I na to jsem myslel a mám v procesoru další podmenu servis a autodiagnostika. V servisu su mužu každý komponent na kolejišti ovládat ručně v rosáhlém podmenu prvků které vidim na displeji a autodiagnistika zase otestuje každý prvek sama a na displeji vypíše ty které ji neodpoví zpětnou hláškou. Možná be se dalo říct že už je to takový malý digitál ale pořád mám možnist se vyřádit na ovládacím pultu s velkou spoustou tlačítek. Rozhodování v dnešní době je podle mého názoru jen o fifancích každopádně jak analog tak digitál něco stojí a v poměru k celému kolejišti to bude částa zanedbatelná. Záleží na velikosti kolejiště. Přeji všem modelářům mnoho zdaru v další práci.
rnekolny

Příspěvekod fulda » ned 24 dub, 2011 7:41 pm

:D jestli jsi se při práci na tom dobře pobavil, tak je to v pořádlu, ale na druhou stranu musíš připustit, že to není opakovatelné pro nikoho jiného a že pokud to budeš chtít dát kámošovi, tak všechno napíšeš znova.

Tak nějak se tomu u nás říká vynalézat kolo.
fulda

Příspěvekod carodej » pon 25 dub, 2011 1:59 pm

rnekolny píše: ........ Pořád jsem zůstal na analogoném rozhraní ale celé je to řízeno jedním velkým mikroprocesorem. U tohoto řízení už není problém cokoliv změnit a přizpůsobit prostě jen upravím program a jede se dál. .......

:) Je to sice něco nestandardního oproti DCC podle norem ... ale pokud se nad tím člověk zamyslí ... tak proč ne. Není to vynalézání vynalezeného. Výrobní standardy DCC mužou být zajímavé a potřebné , pokud někdo chce jezdit s kupovanými DCC mašinkami na ruzných tratích nebo kolejiště a zařízení poskytovat i pro jiné. Pokud mám svoje kolejiště , kde jezdím jenom se svými mašinkami, i tohle je cesta jak zdigitalizovat analog za méně penízku a bez nutnosti dodržovat komplikované protokoly a problémy kolejového napájení a distribuce řídících a programovacích signálu. Nemusíme vždycky kopírovat standardy, které si zavedli výrobci ... mužeme se pustiti i jinou cestou, která muže být pro některé lidi jednodušší, zajímavá a postačující. A taky možná o hodně levnější a méně komplikovaná.
A taky umožňuje aby někdo přišel se standardním analogem a bez problému se na kolejišti pohrál ... :)

Komplikované centrály , citlivost na spolehlivé propojení, a jejich ovládání které mají děcka problém zvládnout nevoní ani mně. Taky nutnost dodělávání dekodéru do ruzných mašin s ruznými motory. Takže proto taky dosud váhám nad digitalizací standardní dostupnou elektronikou ( či už komerční nebo amatérsky napodobenou ). A taky uvažuju nad nějakým jiným řešením jak zdigitalizovat čistý analog a neupadnout do cenových a technických osidel čistého komerčního DCC.
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod Martin HO » pon 25 dub, 2011 7:11 pm

sem s tím !!!!
Martin HO

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi