KÜHNDECODER a ty vystupy

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: KÜHNDECODER a ty vystupy

Příspěvekod josooo » pon 03 led, 2011 8:39 pm

Zdravím

Tiež mám problém so zapojením svetiel na tomto dekodery(N025). Mám ho vložený v t334 mierka TT. Na každej strane mám tri smd ledky zapojene do serie aby svietili naraz. Ale nikde v návode som nezistil či z dekodera ide jednosmerné alebo striedavé napetie, takže neviem či treba usmernit toto napetie alebo nie pre ledky. Po pripojeni ledky len slabuuučko svietia. Alebo to treba nastavit? Mám roco multimouse.
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

Příspěvekod jamik22 » pon 03 led, 2011 10:23 pm

popis Kuehn dekoderu a dokumentace je ke stazeni na firemni strance : kuehn-digital.de
jamik22

Příspěvekod josooo » pon 03 led, 2011 11:05 pm

Diky za odpoved ale keby tak bolo niečo v zrozumitelnom jazyku. Alebo keby to už niekto zapajal a nastavoval tak to by mi viac pomohlo.
josooo

Příspěvekod jakubklouda » úte 04 led, 2011 10:28 pm

z dekoderu leze SS... pokud si pamatuji tak 12V... Zapojeni je snadne... Na spolecny vodic(cerny) das jeden pol a zbyle na funkcni vystupy(jeden drat predni svetla, druhy zadni... pokud chces prepinat podle smeru, tak musis mit diody zapojene antiparaelne(cervena/zluta)... tj proti sobe aby mohl proud tect vzdy tim smerem ktery chces aby svitil)
TT - IV. a V. epocha
jakubklouda.rajce.idnes.cz
jakubklouda

Příspěvekod josooo » stř 05 led, 2011 12:20 pm

jakubklouda píše:z dekoderu leze SS... pokud si pamatuji tak 12V... Zapojeni je snadne... Na spolecny vodic(cerny) das jeden pol a zbyle na funkcni vystupy(jeden drat predni svetla, druhy zadni... pokud chces prepinat podle smeru, tak musis mit diody zapojene antiparaelne(cervena/zluta)... tj proti sobe aby mohl proud tect vzdy tim smerem ktery chces aby svitil)

Diky za odpoved,

Masinka bude fungovat len na posun v stanici, takže tie cervene svetla som vypustil. Mne staci ked bude svietit len v predu podla smeru jazdy. Teda ked zmenim smer loko vypnu sa svetla ktore svietili a zapnu sa opacne. Teda ak som to dobre napisal. Tak ako si napisal som to zapojene mal, ale nesvietili. Akurat pri preprogramovani hodnoty CV v MM a potvrdeni ok, masinka vzdy poskoci a bliknu pekne aj svetla. Viem ze pre kazdy funkcny vystup z tohto dekoderu ma urcene nejake CV ktore sa da pozmenit , keby mali blikat, alebo stmievat. Len ked to menim nic sa nedeje, len masinka podskoci a bliknu ledky ktore mam zapojene. Neni to tym ze mam zapojenu na skusku len jednu stranu? A druhu nie?

A este chcem vediet ci maju ledky svietit ked masinka stoji, teda podla posledneho smeru jazdy
josooo

Příspěvekod jakubklouda » pát 07 led, 2011 3:16 pm

josooo píše:
jakubklouda píše:z dekoderu leze SS... pokud si pamatuji tak 12V... Zapojeni je snadne... Na spolecny vodic(cerny) das jeden pol a zbyle na funkcni vystupy(jeden drat predni svetla, druhy zadni... pokud chces prepinat podle smeru, tak musis mit diody zapojene antiparaelne(cervena/zluta)... tj proti sobe aby mohl proud tect vzdy tim smerem ktery chces aby svitil)

Diky za odpoved,

Masinka bude fungovat len na posun v stanici, takže tie cervene svetla som vypustil. Mne staci ked bude svietit len v predu podla smeru jazdy. Teda ked zmenim smer loko vypnu sa svetla ktore svietili a zapnu sa opacne. Teda ak som to dobre napisal. Tak ako si napisal som to zapojene mal, ale nesvietili. Akurat pri preprogramovani hodnoty CV v MM a potvrdeni ok, masinka vzdy poskoci a bliknu pekne aj svetla. Viem ze pre kazdy funkcny vystup z tohto dekoderu ma urcene nejake CV ktore sa da pozmenit , keby mali blikat, alebo stmievat. Len ked to menim nic sa nedeje, len masinka podskoci a bliknu ledky ktore mam zapojene. Neni to tym ze mam zapojenu na skusku len jednu stranu? A druhu nie?

A este chcem vediet ci maju ledky svietit ked masinka stoji, teda podla posledneho smeru jazdy

sviti normalne celou dobu podle smeru kterym si jel naposledy - ukazuje ti to na MM... Ze mas jen jeden vystup by melo byt jedno... POdivej se jestli diody nemas zapojene opacne(polarita)...
TT - IV. a V. epocha
jakubklouda.rajce.idnes.cz
jakubklouda

Příspěvekod josooo » pát 07 led, 2011 5:22 pm

Zdravim

Uz mi to funguje ako ma. Svetla pekne svietia podla smeru jazdy. Upravil som dekoder na tovarenske nastavenia a rozbehlo sa to. Teraz ked tak kukam na to rosnu tak by sa tam hodili aj tie cervene svetla. Takze asi to este upravim.
josooo

Příspěvekod TTmili » úte 15 bře, 2011 4:42 pm

Při nastavování dekodéru N025 pro T211 jsem narazil na jeden problém. Světla budu ovládat normálně, jedním tlačítkem zapínat přední levé a zadní pravé, druhým druhý pár. Ale v téhle kombinaci chci aby to svítilo tlumeně, a pokud by to bylo jen trochu možné tak na třetí tlačítko nějak naprogramovat vyrušení omezení pro výstupy A a B. Tj. aby se po zmáčknutí třetího tlačítka všechny (nebo ideálně jen ve směru jízdy) rozsvítily naplno. Funkce stlumování světel je na CV někde kolem 80 nebo tak, ale nikde jsem nenarazil že by šla vyrušit v normálním provozním režimu. Je to možné?
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Tomas_C. » úte 07 čer, 2011 10:01 am

když utlumíš výstup bude neustále utlumen při jakékoliv funkci...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod Radek Strnad » sob 18 srp, 2012 9:03 am

Nechca zakládat nové téma,připojím dotaz k tomuto starému tématu.Chci se zeptat,jak je to se zapojením power-packu k dekodéru N045???V manuálu na konci v odst.6.1 je popsáno cosi takové.Od houmrova zařízení,které používám u dekodérů Lenz Gold mini se to liší tím,že chybí tlumivka 100mH a je jiné zapojení,pouze se dvěma výstupy(GND a COM).Na dekodéru je na výstupu COM modrý kablík-můžu ho tedy použít????To houmrovo zařízení má výstupy U+,GND a Charge a připájí se na 3 volné sloty dekodéru Lenz gold mini-tam je to jasné.Zkoušel jsem google překladač a přeložit část manuálu N045 a podle něj by to snad mělo být ono zařízení,co potřebuji.Na tom obrázku v manuálu není polarita kondenzátoru-asi se to pozná podle značky,kde je + a kde -,ale v tomto oboru mám bohužel značné rezervy. :mrgreen:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod male zvire » sob 18 srp, 2012 9:54 am

Radek Strnad: tenhle "power pack" se připojuje mezi COM a GND což je (-) pól, takže polarita kondenzátoru není problém ;)
Nejvyšší forma života je člověk. Nejnižší formou života je člověk který si hraje s vláčky.Holly
male zvire

Příspěvekod TheJaro » úte 21 srp, 2012 11:13 am

Zdravím chlapi.
Mám Sergeja od Roco a digitalizoval som ho kuehn N45-P,ked som ho naprogramoval tak všetko ide ok ale osvetlenie sa mi zdá byť silné až presvitajú cez kabínu.Dá sa svit lediek ubrať dajme tomu o 1 pätinu?Dokáže to tento dekóder?
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod Tomas_C. » sob 25 srp, 2012 4:31 am

Mrkni sem http://kuehn-digital.de/pdf/N45_de_a.pdf nebo do přiloženého návodu na stranu 18 a 19.
CV 60, 61 a 62 funkce dimmen, při utlumení výstupů B a A (poziční světla aneb žlutý a bílý drát) na max zadej v CV 60 hodnoty 99, vše je jasné z tabulky. První číslo tlumí funkci B a druhé číslo funkci A. Zadávej v rozsahu 0-9. 0 je žádné utlumení a 9 je maximální utlumení.
Ještě jeden tip: pokud najdeš v zapojení osvětlení drátek který vede k reflektoru tak ho odletuj, teda pokud si troufáš a naletuj na plošku na dekodéru pro funkci D a E a máš samostatně ovládaný reflektor...pokud bys sis nevěděl pak ze zapojením CV tak, aby se zapínal reflektor jedním tlačítkem a aby byly funkce D a E směrově závislé napiš SZ ...poradím.
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Předchozí

Zpět na DCC v praxi