FREDi pro 16 funkcí

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: FREDi pro 16 funkcí

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 20 srp, 2024 8:59 am

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Máš pravdu pokud je v titulku 16 funkcí pak 8 + shift je dostatečných, nicméně já jsem narážel na to. že by ovladač mohl mít funkcí ještě více - viz Zdenův s 68.

Tak pro 68 funkcí bez displeje, to je hodně odvážné, to moc nevím jak zmanagovat.

To máš pravdu.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » úte 20 srp, 2024 2:24 pm

68 funkcí je tak na tablet - s tím, že každá funkce má svoji jednoznačnou ikonku (už jen tohle navrhnout a pak v provozu rozpoznat) a že je možné funkce po displeji posunovat, aby pro různé dekodéry byl stejný efekt na stejném místě, nez ohledu na číslo funkce. To je ovšem daleko od tématu...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod fulda » úte 20 srp, 2024 7:46 pm

Jenom tak pro pobavení, takhle vypadají předělané FERDi.

Verze s inkremenálem:
FREDi_1.jpg

A verze s potenciometrem. Tam je trochu problém, že je potřeba jedno tlačítko přestěhovat. Já jsem se rozhodl přestěhovat červné. Stejně se používá velice zřídka a nemusí se mačkat pospolu s ostatními.
FREDi_2.jpg
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » stř 21 srp, 2024 6:52 am

fulda píše:A verze s potenciometrem. Tam je trochu problém, že je potřeba jedno tlačítko přestěhovat. Já jsem se rozhodl přestěhovat červné. Stejně se používá velice zřídka a nemusí se mačkat pospolu s ostatními.

Tlačítko Stop je nutné mačkat současně s tlačítkem Shift při odhlášení a při převzetí adresy. Osobně by mi pro modulový provoz bohatě stačilo osm funkčních tlačítek, ale uvítal bych možnosti si naprogramovat pro zvolenou lokomotivu jaký zvuk které tlačítko ovládá. Nevím jaké zkušenosti mají jiní uživatelé - účastníci setkání, ale jednotliví účastníci setkání jezdí jako strojvedoucí s různými lokomotivami a neexistuje pevné určení jednotlivých zvuků pro funkce. Možná existuje génius, ktery si bude pamatovat že u lokomotivy s adresou X je třeba skřípěni brzd na funkci F16, a bude ho aktivovat v určitém úseku jízdy třeba volbou přes Shift. Je možná hezkě mít možnost výběru z 29 nebo 68 zvuků, ale je to na setkání k něčemu?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Pavel-HP » stř 21 srp, 2024 9:58 am

A k tomu je takovej papírek v kapsičce u každého Freda, kde je popsáno, co které F-ko dělá.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zlámalík » stř 21 srp, 2024 12:53 pm

Pavel-HP píše:A k tomu je takovej papírek v kapsičce u každého Freda, kde je popsáno, co které F-ko dělá.

Vítejte v 21. století :lol:
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » stř 21 srp, 2024 2:25 pm

Je patrno že nejsi vůbec v obraze. Určitě máš nějaký lepší nápad jak informovat o funkcích i ostatní.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Zlámalík » stř 21 srp, 2024 5:51 pm

Viz můj příspěvek výše. Třeba to udělat jako ESU ovladač? Displej a ikonky? ESU by pro těch 16 funkcí téměř vyhověl i v základu.
Ale jestli "být v obraze" = vědět, že to nikdo nechce zaplatit, tak sorry.
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » stř 21 srp, 2024 10:04 pm

Pavel-HP píše:A k tomu je takovej papírek v kapsičce u každého Freda, kde je popsáno, co které F-ko dělá.

Samozřejmě tohle vím, jenže když si na setkání jako strojvedoucí vezmu novou lokomotivu, nezapamatuji si hned význam všech 16 F a musel bych každou chvíli ovladač otáčet a podívat se. Ale asi se pletu a většina “strojvedoucích” má lepší paměť a nemají problém si zapamatovat alespoň pár F které budou chtít aktuálně používat. Ideální by bylo, moci si v ovladači k aktuálně zvolené lokomotivě, naprogramovat požadované funkce na jednotlivá tlačítka, buď s možností mít je uloženy k adrese lokomotivy, nebo s možnosti je po zvolení lokomotivy jednoduchým postupem naprogramovat.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 22 srp, 2024 6:43 am

Zlámalík píše:Viz můj příspěvek výše. Třeba to udělat jako ESU ovladač? Displej a ikonky? ESU by pro těch 16 funkcí téměř vyhověl i v základu.
Ale jestli "být v obraze" = vědět, že to nikdo nechce zaplatit, tak sorry.

Ovladače FREDi a obdobné, třeba Zdenovy OTO, jsou určeny primárně pro modulová setkání, kdy je třeba, aby byly malé a lehké, s jednoduchým ovládáním, protože jeden ovladač dostane do ruky postupně během setkání více “strojvedoucích”. Ideální by bylo, aby měly stejné ovládání, jenže to je problém při rostoucím počtu ovladatelných funkcí a přitom, že rozložení funkci není u všech dekodérů stejné a u mnoha rekoderů není možné ho měnit nebo nahrát znovu.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » čtv 22 srp, 2024 7:11 am

Ale to já vím, proto jsem myslel, že kdyby byl na přední straně místo tlačítek displej, jak má ESU, dalo by se říct a pevně stanovit, na které pozici bude která funkce (tedy jaká návěst či efekt). Bez ohledu na to, jaké číslo funkce to je na konkrétní mašině. Mám to tak u sebe a jediné, co mi na ESU chybí, je ta možnost ikony přeskupovat - aby byly světla, houkačky, efekty a jízdní věci vždy pohromadě.

Při troše úsilí se dá těch 16 ikon nacpat na menší displej, než je tohle, takže velké by to nebylo. Dotykový displej vhodné velikosti stojí max. dvě stovky, o ceně to není, spíš to chce někoho chytrého, kdo to umí naprogramovat :D

Drony za pár korun se ovládají přes FPV a železničáři si nalepí zezadu papírek - to jsem myslel tím 21. stoletím...

WP_20170124_01_45_43_Pro (1200).jpg
Zlámalík

Příspěvekod radeksindy » čtv 22 srp, 2024 8:04 am

Je vidět, že většině lidí uniká, k čemu FREDI byl stvořený a jak se používá. Zcela záměrně se nedělá s více jak osmi funkcemi, protože jsou v provozu k ničemu. FREDI nemá zobrazování jejich stavu, protože jeho konstrukce má zůstat jednoduchá a levná, takže více než osm ani nedává smysl. Reálně potřebujete světla (4 tlačítka), zapnutí zvuku, píšťala/houkačka (2 tlačítka), posunový režim. Víc stejně nejste schopni obsloužit, manuál na 28 funkcí zvukového dekodéru sebou nenosíte.

Na víc funkcí se zobrazováním stavu jsou jiné ovladače, nemá smysl kvůli tomu dělat FREDI s displejem. Nebo telefon, proč se matlat se složitým HW FREDI s obrzovkou, když má každý telefon a aplikace na to jsou.

Posun tlačítka STOP nad potenciometr je pí*****a. FRED/FREDI je udělán do této krabičky proto, že se drží jenom jednou rukou a ovládá se palcem jako mobil. Palec musí být schopen najít a namáčnout stopku kdykoliv a to nad poťákem nejde. I na původních FREDech s funkcemi F0 až F2 nad poťákem, bylo tlačítko STOP dole pod. Druhou rukou máte volnou pro držení vozových karet, rozpojovadla nebo třeba vozidla.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » čtv 22 srp, 2024 8:21 am

nebylo by jednodussi nanormovat a zadefinovat stejne funkce natvrdo na stejne Fxx.
Napriklad svetla uz tak jsou a treba F6 na zhozeni vykonu a F8 na vypnuti zvuku se pouzivaji stardartne.
---
Jinak zastavam nazor, ze ku kazde loko patri jen jeden ovladac.
zdeno

Re: FREDi pro 16 f

Příspěvekod HonzaM » čtv 22 srp, 2024 9:48 am

zdeno píše:nebylo by jednodussi nanormovat a zadefinovat stejne funkce natvrdo na stejne Fxx.
Napriklad svetla uz tak jsou a treba F6 na zhozeni vykonu a F8 na vypnuti zvuku se pouzivaji stardartne.
---
Jinak zastavam nazor, ze ku kazde loko patri jen jeden ovladac.

S tím, že ke každé loko patří na setkani jen jeden ovladač samozřejmě souhlasím, jenže při setkání je občas potřeba přeprogramovat ho pro jinou lokomotivu, má-li ta původní poruchu. Na jednotlivých setkáních ale nepoužívám vždy stejné loko a nemělo by smysl mít tolik ovladačů kolik mám lokomotiv, když na setkání jich beru třeba pět, ale bylo by prima mít v paměti fredu adresy lokomotiv, které vlastním a mít jednoduchou možnost nastavit přiřazení funkcí.
Bylo by hezké mít zadefinovány jednotlivé funkce na stejné F, jenže u řady továrních lokomotiv nelze dekodér přeprogramovat. A je iluzorní že by se tím řídili výrobci.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Zlámalík » čtv 22 srp, 2024 9:59 am

radeksindy: Díky, Modulové ježdění má svoje pravidla a zvyky, ale hlavně soustředění se na provoz, ne na efekty. Proto zjevně stačí nějaká minimální sada, chápu. Já reagoval jen na to, že jsou evidentně lidé, kteří těch funkcí chtějí stejně víc :-)
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi