V setu je centrála Roco z21 namísto z21start

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: V setu je centrála Roco z21 namísto z21start

Příspěvekod Dovi » úte 21 črc, 2020 1:49 pm

Jinak ještě takový poznatek - naskytla se mi teď příležitost a podíval jsem se u jiného prodejce na obsah toho samého ("mého") digitálního startovacího setu..

Slovy klasika - natočili mu EKG a co byste řekli, měl ho tam? Neměl!

Uvnitř byla (správně) centrála z21start - v souladu s tím, co je napsáno i vyobrazeno na krabici tohoto setu a co také u něho uvádějí na svých webech výrobce i prodejci.
Já jsem tam ale měl (mám) centrálu z21, a to je to, co mi přišlo trochu znepokojivé až podezřelé.

Jsou holt asi jen dvě základní možnosti:
- buďto se v expedici u výrobce spletli a vypustili do světa raritu - něco jako Modrý Mauritius :-)
- anebo se s tím setem (nebo vzájemně s více sety?) u renomovaného českého prodejce nějak (z nějakého důvodu) šíbovalo, případně kšeftovalo apod.

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Trixt » úte 21 črc, 2020 3:31 pm

Ahoj Dovi, bylo tu napsáno mnohé, jen jsem se nedočetl, zda sis již stáhl na mobil aplikaci Z21 a vyzkoušel spojení s tvojí centrálou?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Brejla » úte 21 črc, 2020 4:01 pm

Celé toto vlákno mi připomíná rčení , jak udělat z komára velblouda.
Pro nováčky v oblasti DCC se pokusím stručně popsat historii vývoje systému u ROCA.
Asi první více komerčně rozšířený systém pro méně náročné uživatele (pro náročné je Z21) byl set Multimaus se zesilovačem 10 764. Tato sestava se úspěšně prodávala a ROCO se rozhodlo dát na trh i variantu něco mezi MM+10 764 a velkou Z21.
Tak se na trh dostala malá z21 často kombinovaná v setech s WIFI routerem. Toto se ukázalo jako celkem spolehlivé a levné řešení a ROCO se dostalo díky vyráběnému velkému počtu kusů na zajímavou cenu. Cena byla až tak zajímavá, že už se nevyplácelo dělat zesilovače 10 764. V ROCU proto vymysleli fintu, že zesilovače 10 764 nahradili centrálou z21 Start s částečně sotwarově zablokovanou funkcí centrály, která slouží víceméně jen jako původní zesilovač. Po zakoupení odblokovacího kódu se z ní dá udělat plnohodnotná z21. ROCO si tímto postupem ulehčilo práci a díky tomu vyrábí jen jeden výrobek ve velkém počtu kusů, což se ekonomicky vyplácí. Jak už tu bylo několikrát řečeno, ty centrály jsou úplně stejné, jen verze Start má softwarově zablokovanou část funkcí.
Pro tebe z toho vyplývá jediné. Buď máš plnohodnonou z21 za cenu z21 Start nebo je to zablokovaná verze, na které není nápis Start.
Jak už ti tady kolegové celou dobu radí, vyzkoušej co máš a dále to zbytečně neřeš. Buď máš štěstí, a je to z21 nebo nemáš štěstí a budeš si muset dokoupit odblokovací kupon (ale není to nutné,pokud se spokojíš jen se základními funkcemi). Rozhodně ale na ničem neproděláš. A navíc krabička bez nápisu Start vypadá lépe :mrgreen:
Brejla

Příspěvekod Ivan » úte 21 črc, 2020 4:58 pm

... a který že set jsi koupil a kde? Kdyz už se to tu pár stránek řeší :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » úte 21 črc, 2020 6:13 pm

Dovi si pravděpodobně myslel že je z21 start lepší a že ho ošidili.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod prcek » úte 21 črc, 2020 6:47 pm

Brejla píše:Celé toto vlákno mi připomíná rčení , jak udělat z komára velblouda. ...

HonzaM píše:Dovi si pravděpodobně myslel že je z21 start lepší a že ho ošidili.

Pánové, díky Brejlovi za stručnou historii, ale musím se Doviho zastat. Když je pro vás nové úplně všechno a snažíte se v tom nějak vyznat, kladete pro ostatní v oboru alespoň částečně se orientující úplně zbytečné, nelogické, zmatené, protichůdné a opakující se dotazy vcelku běžně. Portfolio výrobců a jejich marketing a obchodní strategie to začátečníkům moc neusnadňují - pokud nechtějí jít cestou "kup si náš jedinečný kompletní systém, takhle to zapoj a používej".
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Dovi » stř 22 črc, 2020 7:35 am

Jejda, tady se to rozjelo trochu jiným směrem.. Zkusím to vrátit a budu se snažit o stručnost (ale nejsem si jist, jestli to dokážu).

HonzaM píše:Dovi si pravděpodobně myslel že je z21 start lepší a že ho ošidili.

Jako čím víc písmenek v názvu, tím víc Adidas?

Nikoliv, Dovi si nic takového nemyslel, a je to zcela jasné už hned i z prvních dvou příspěvků tohoto vlákna.

Trixt píše:Ahoj Dovi, bylo tu napsáno mnohé, jen jsem se nedočetl, zda sis již stáhl na mobil aplikaci Z21 a vyzkoušel spojení s tvojí centrálou?

Ahoj,
ne, bylo by to k ničemu, protože nemám WiFi router, který je za tímto účelem potřeba připojit k centrále.

Takže to ověření "síťového" stavu centrály z21 (lock/unlock) bude dle návodu, který sem postnul sidlo (znovu mu díky). Akorát že teď se hned tak ke svému PC nedostanu (dovolená).

Brejla píše:Buď máš plnohodnotnou z21 za cenu z21start nebo je to zablokovaná verze, na které není nápis Start.
Buď máš štěstí, a je to z21, nebo nemáš štěstí a...

Souhlas.

Brejla píše:vyzkoušej, co máš a...

Ano, vyzkouším to co nejdříve, hned jak to bude možné (viz výše).

Brejla píše:...a dále to zbytečně neřeš.

No, řeším tady hlavně ty možné důvody oné podivné fyzické záměny centrál v setu renomovaného výrobce a prodaného zákazníkovi renomovaným prodejcem.

A doufal jsem, že se třeba ozvou i někteří další modeláři se stejnou zkušeností, jakou jsem udělal já, jenže nikdo další takový nezareagoval. Asi jsem sám voják v poli a ani nevím, jak jsem k té cti přišel.

Brejla píše:A navíc krabička bez nápisu Start vypadá lépe :mrgreen:

No vidíš to, tak to mě už docela smiřuje i s případnými čachry ohledně centrály v mém setu :-)

Ivan píše:... a který že set jsi koupil a kde?

Jak už jsem psal hned na začátku a pak myslím ještě jednou dále v diskusi, není to podstatné a nechci to zatím zveřejňovat, abych případně prodejce nepoškodil, pokud je v té záměně centrál nevinně (pomluva funguje rychle a dlouhodobě a není před ní účinné obrany)

- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Ronoath » stř 22 črc, 2020 3:38 pm

Myslím, že nejjednodušší postup aktivace z21 napsali moduláři z Brna. Můžeš použít právě tu část o zjištění typu z21 a na to ti postačí router, kde správně nastavíš bránu, a spustíš Z21 Maintenance. Viz http://www.modulybrno.cz/aktivace-z21
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod workous » stř 22 črc, 2020 6:24 pm

Ronoath píše:Myslím, že nejjednodušší postup aktivace z21 napsali moduláři z Brna. Můžeš použít právě tu část o zjištění typu z21 a na to ti postačí router, kde správně nastavíš bránu, a spustíš Z21 Maintenance. Viz http://www.modulybrno.cz/aktivace-z21

Super video....
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Brejla » čtv 23 črc, 2020 1:06 pm

Dovi píše: 
Jak už jsem psal hned na začátku a pak myslím ještě jednou dále v diskusi, není to podstatné a nechci to zatím zveřejňovat, abych případně prodejce nepoškodil, pokud je v té záměně centrál nevinně (pomluva funguje rychle a dlouhodobě a není před ní účinné obrany) 

Když jsi tak tajuplný, tak těžko můžeš čekat nějakou odpověď. Chceš poradit, ale nenapíšeš s čím. To je potom každá rada drahá.
Brejla

Příspěvekod sidlo » čtv 23 črc, 2020 5:35 pm

Dovi popsal velmi přesně s čím má problém a s čím chce poradit. Evidentně to většina diskutujících pochopila.
Dovi nechce pošpinit dobrou pověst prodejce ani výrobce. Evidentně je pro pro některé diskutující nepochopitelný přístup.
sidlo

Příspěvekod Dovi » čtv 23 črc, 2020 5:42 pm

Brejla píše:Když jsi tak tajuplný, tak těžko můžeš čekat nějakou odpověď. Chceš poradit, ale nenapíšeš s čím. To je potom každá rada drahá.

Brejlo,
dost váhám, jestli vůbec odpovídat na Tvoji irelevantní a vyfabulovanou výtku, a bránit se proti nesmyslnému "obvinění", ale budiž.

Takže:

Bylo mi zde pomoženo mnoha lidmi. A navíc, jako bonus nad rámec toho, nač jsem se ptal, se mi dostalo i návodů k ověření, zda je přiložená centrála z21 již odemknuta nebo ne.

A jak je mým zvykem, na všechny příspěvky lidí ochotných pomoci jsem jmenovitě odpověděl a většinou také za ně i poděkoval, byla-li daná reakce přínosem.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Brejla » pát 24 črc, 2020 3:48 am

sidlo píše:Dovi popsal velmi přesně s čím má problém a s čím chce poradit. Evidentně to většina diskutujících pochopila.
Dovi nechce pošpinit dobrou pověst prodejce ani výrobce. Evidentně je pro pro některé diskutující nepochopitelný přístup.

Některý nechápající jedinec možná ví, že do některých setů se dle období distribuce dávali oba typy centrál. Jen z popisu nepochopil, zda se náhodou nejedná o set tohoto typu. Ale vševědoucí šídlo to možná časem taky zjistí.
Brejla

Příspěvekod Dovi » pát 24 črc, 2020 11:33 am

Dovi píše:...na všechny příspěvky lidí ochotných pomoci jsem jmenovitě odpověděl...

Ještě jsem neodpověděl na dvě poslední, těsně předcházející reakce, takže...

prcek píše:...musím se Doviho zastat. Když je pro vás nové úplně všechno a snažíte se v tom nějak vyznat, kladete pro ostatní v oboru alespoň částečně se orientující úplně zbytečné, nelogické, zmatené, protichůdné a opakující se dotazy vcelku běžně.

Slovy Cimrmanů z cesty k Severnímu pólu: "díky, náčelníku, že ses mě zastal" :-)

Ale zrovna tyto moje dotazy, byť od začátečníka, nebyly nelogické ani protichůdné. Byly naopak zcela logické a celou dobu konzistentní v kontextu nastalé situace, kterou jsem hned na začátku popsal a o níž jsem se chtěl poradit a poprosil jsem o názor/radu, zda v rámci zakoupeného nového start setu "reklamovat" přiložení jiné (a potenciálně o něco málo lepší) centrály z21 namísto výrobcem deklarované z21start.

Případné opakování, bylo vynuceno vstupem některých nových účastníků diskuse, kteří si zřejmě nepřečetli dostatečně pozorně uváděná fakta a reagovali asi i proto ne zcela použitelně. Tam jsem musel upozornit, jak to je (zopakovat dané podmínky), aby se vlákno nezačalo ubírat nakonec třeba úplně jinam v duchu volné diskuse, kdy jeden mírně zavádějící příspěvek rozvine "tvůrčím způsobem" další diskutující, na to plynule naváže jiný nově příchozí a za chvíli celá debata skončí třeba u vlivu obsahu uhlíku na křehkost šedé litiny (například).

Ronoath píše:Myslím, že nejjednodušší postup aktivace z21 napsali moduláři z Brna. Můžeš použít právě tu část o zjištění typu z21 a na to ti postačí router, kde správně nastavíš bránu, a spustíš Z21 Maintenance. Viz http://www.modulybrno.cz/aktivace-z21

Díky za odkaz, ale jak už jsem psal (a jak se musím znovu opakovat), použít to nemohu, protože nemám WiFi router. Čili to musím zjistit jiným způsobem (jeden z nich zde uvedl sidlo), a bude-li tato moje z21 odemknutá, pořídil bych si ten router a vyzkoušel si pak, jaké to je řídit "mašinky" mobilem, pěkně z pohodlného křesla nebo třeba na dálku z kuchyně...

Ještě jednou upřímné díky vám všem zde!
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod sidlo » pát 24 črc, 2020 11:44 am

Dovi píše:Díky za odkaz, ale jak už jsem psal (a jak se musím znovu opakovat), použít to nemohu, protože nemám WiFi router.

Mnoho dnešních domácností má v bytě/domě alespoň jeden WiFi router. Často je dodán "bezplatně" dodavatelem internetového připojení. Nebo si ho domácnost pořídí pro připojení chtrých telefonů a tabletů k domácímu "drátovému" internetu. Ta WiFi pro z21 nemusí být nutně vyhrazené zařízení. Je to sice preferovaná cesta, v podsíti se neplete provoz který tam být nemusí, ale není to podmínka nutná.

Pokud v domácnosti je alespoň jedna WiFi, potom stačí UTP kabelem připojit z21 do stávající domácí sítě (a nastavit správně podsíť). Na vyzkoušení a otestování to stačí. Pro normální provoz je pak lepší si tu vyhrazenou WiFi pořídit.
sidlo

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi