Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod milan ferdián » sob 13 říj, 2012 9:35 am

Zdravím profíky,já tu k vám skoro nechodím a těmi dvaceti stránkami jsem se prokousal až sem,protože jsem hledal řešení.Potřeboval bych z vaší stranu radu,pomoc.Dle výkresu jsem zapojil všechny komponenty daných návodu a rad.Udělal postupné kroky na oživení a nic.Serva jenom předou.Na páčkové přepínače nereagují.Na foto je hlavní dekodér,který je vlastně mezi článkem propojení ovladacího pultu a zesilovače od ROCA.Všechny kontrolky svítí zeleně,vše v pořádku.Kontrolky na ovládacím pultu,taktéž v pořádku a svítí dle pohybu páčkového přepínače na zvolenou kolej.Další servopřestavník je poslední a napojen na další servodekodér,čímž další tři vstupy zůstavají volné.Stejným způsobem je zapojení i na druhém dílu.
Profící,poraďte prosím,co je špatně?
Přílohy
Kopie - servo_Luby_RYS.jpg
Kopie - servo_Luby 033.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » sob 13 říj, 2012 12:25 pm

Začnu tím co bejvá nejčastější - obráceně konektor serva.
Udělej mi prosím fotku toho dekodéru, evidentně to není moje verze, ale nějaká domáci práce s mojim softem.
laciná serva používaji drátky v barvách bílá/červená/černá a nebo oranžová/červená/hnědá. Pokud je zapojuješ, tak patří bílou (oranžovou) k tomu integráči uprostřed a černou (hnědou) ven. Pokud se zapojí odráceně, tak jen povrkává a nehejbe se.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » sob 13 říj, 2012 12:34 pm

Zatím ti vkládám foto dekodéru.Omlouvám se je to narychlo a trochu rozmazané.
Přílohy
Kopie - servo_Luby_RYS 001.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » sob 13 říj, 2012 12:36 pm

Ještě dotaz na servodekodér,má vliv pořadí zapojení servu neboli,kde začátek a kde konec připojení konektorem na servodekodéru?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » sob 13 říj, 2012 6:45 pm

to je foto enkodéru, já myslel té destičky do které strkáš serva.
Jinak pro ostatní - bylo to otočenejma konektorama od serv.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » sob 13 říj, 2012 6:48 pm

fulda píše:to je foto enkodéru, já myslel té destičky do které strkáš serva.
Jinak pro ostatní - bylo to otočenejma konektorama od serv.

Jen se odstranil onen bzučivý zvuk,jinak stále serva nefunguji.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » ned 14 říj, 2012 8:31 am

A pracuješ tak, že připojíš serva, stiskneš tlačítko a držíš, při stále stisknutém tlačítku přehodíš na pultíku přepínačem. Tím se servo dá do pohybu a můžeš pustit tlačítko.
fulda

Příspěvekod fulda » úte 23 říj, 2012 6:44 pm

Pro příznivce optického oddělování jsem si udělal takové malé domácí cvičení.

Rozdělil jsem svoje dekodéry (serva, světla i zvuky) na dvě části - základnu a vlastní dekodér.
Základna je univerzální a lze na ní připojit jeden nebo několik dekodérů a lze i kombinovat typy dekodérů.
Udělal jsem si jednoduché základny přímo napájené z DCC a základny s vlastním napájením a dostatečným odrušením.
Některé mají možnost programovat (hlavně číst), některé nemají.

Na obrázku zleva doprava:
  1. základní základna přímo napájená z DCC s možností programování. Její proudová zatižitelnost je max 1A, podle možností DCC. Není moc vhodná pro provoz, zejména se nehodí pro semaforové dekodéry. Je vhodná spíš jen jako programovací.
  2. podobná základna, bez možnosti programování (čtení), vhodná pro menší množství semaforových dekodérů (cca 3~5) a nebo třeba jeden servo dekodér
  3. Základna s optickým oddělením a vlastním zdrojem do 1A s možností programování. Je vhodná i pro provoz menšího množství dekodérů (zhruba jeden servo dekodér, nebo 5~8 semaforů).
  4. Podobná základna bez možnosti programování (čtení)
  5. Základna s optickým oddělením a vlastním zdrojem do 3A bez možnosti programování. Je vhodná pro připojení cca 10ks serva TG9 (3 ne úplně obsazené servo dekodéry) nebo 15~20 semaforů.

Obrázek
Základnovky jsou trochu dost komplikované, ale jednodušší se mi zatím nepodařilo udělat, aby nedocházelo k zavlékání rušení.
fulda

Příspěvekod romino » pát 02 lis, 2012 9:43 pm

Chcem sa opýtať ostatných, či máte otestovaný servodekodér, ktorý má ale okrem výstupu pre serva aj výstup pre relé na prepínanie polarit srdcovky a chodím spoľahlivo. Ja som skúsil už viacero, ale jediný naozaj funkčný som našiel tento http://www.wedis-basteleck.de/41002.html Hľadám pokiaľ možno najednoduchší (čo do zapojenia a počtu súčiastok) a pritom funkčný dekodér. Máte nejaký iný tip?
Prípadne pokiaľ by bola možnosť upraviť Fuldov odladený program verziu 3.5 aj pre spínanie relé (teda na jeden dekodér sa pripoja 2 servá a 2 relé pre prepínanie srdcovky) našiel by uplatnenie medzi nami?
romino

Příspěvekod cipisekmp » sob 03 lis, 2012 12:47 pm

Ahoj, kolega pouziva servopointy od http://usuaris.tinet.cat/fmco/home_sp.htm . Sam si je stavi, takze nevim jestli jdou koupit. Vim ze je pouziva uz leta, a nevim o zadnem problemu se kterym by se sveril. Ja osobne je nepouzivam, protoze jsou pro me cenove neprijatelne.
S pozdravem Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod romino » sob 03 lis, 2012 1:38 pm

áno, poznám ho a tiež mi nevyhovuje z dôvodu použitia dvoch relé (používam oddelenie srdcovky od jazykov, takže by mi postačovalo prepínanie jedným relé) a na jeden PIC by sa dali preto napojiť 2 servá. Ináč je ešte aj verzia s opt. oddelením, ale je to vlastne to isté.
romino

Příspěvekod komori » sob 03 lis, 2012 3:42 pm

http://intermedia.rajce.idnes.cz/Plocha/#IMG_8235j.jpg
Dekodér ServoPoint s optickým oddělěním a externím zdrojem +12V. (Upravený NanoX).
Upravené konstrukce ServoPoint podle stránek Paco používám na dvou kolejištích.
Relé má dva přepínací kontakty, jak je používám je na obrázku.
Vůbec nemám mikrospínače. (Relé je bistabilní a má dvě cívky.)
Relé si pamatuje polohu vyhybky. Dvě propojky na čtyřech pinech otáčí J-K podle potřeby.
Na levou i pravou výhybku, odbočení do vnitřniho nebo venkovního oblouku,
je jen jedna univerzální DPS. Jednoduše se nastavuje adresa, rychlost a úhel.
Hlavně sebou serva neškubají, protože mají externí zdroj +12V.
Zatím absolutně spolehlivé, mám jich namontováno 2 x 12.ks.
TT, DCC, NanoX-Paco, YaMoRC, TC9 Gold a TP9
komori

Příspěvekod fulda » sob 03 lis, 2012 4:32 pm

Někdy jsem to psal
Je možné to udělat, možností je několik, ale není udělanej žádnej rozbor požadavků. Já pro sebe to nepotřebuju, já z kolejiště nedělám telefonní ústřednu, ale řídím ho elektronicky.
Takže pokud se tu dohodne dostatek lidí co to potřebujou na nějakém jednoznačném zadání, tak se nad tím zamyslím.

Možností jak to udělat je několik:
  • Model podobnej jako servopoint - dvě relé v koncovejch polohách (pokud použiju PIC16F628, tak to bude pro 4 serva + 8 relé)
  • Model s jedním relé, které se přepne v poloze definované v nějakém CV (možno udělat pro PIC12F629 a 2 serva, nebo PIC16F628 a 4 serva)
  • Model s relé, které se přepne v koncové poloze
  • ... jiné
fulda

Příspěvekod romino » sob 03 lis, 2012 5:12 pm

Tak ja by som najviac uvítal druhú možnosť. Teda pre jedno servo jedno obyčajné relé spínané cez tranzistor.
Dôvody:
- stačí obyčajné relé a netreba dve alebo bistabilné = podľa doporučených zapojení v modulovke (ako som pozeral platí rovnaké v TT aj N, H0 som neštudoval) je kovová srdcovka oddelená od jazykov a teda je v princípe jedno kedy sa prepne jej polarita. Pokial sa ponechá plastová srdcovka, tam je to tak isto jedno, takže zapojenia s dvoma relé alebo bistabilné to len predraží.
- moment prepnutia = v princípe je to podľa bodu 1 jedno, ale pokiaľ si dáš tu prácu s nastavovaním cez CV, bude to len plus pre takýto dekodér. Prípadne ak by sa dalo nastaviť aby zopol relé vždy na konci pohybu, teda keď sa servu bude posialať impulz (jeho dĺžka) pre cielovú polohu. To by sa dalo potom využiť aj na rosvecovanie žltej pri polohe do odbočky, pokiaľ niekto bude semafóry riadiť analógovo.
- procesor a SW by som navrhol použiť tvoju verziu 3.5 pre PIC 12F, máš ju predsa už len otestovanú a odladenú a podľa mňa sa dekodér s dvoma výstupmi ľahšie umiestni do zhlavia ako so 4. Predsa len sa budú musieť ťahať aj káble od srdcovky a koľají pre relé (alebo naopak káble pre spínanie relé k výhybke), bude toho dosť. A asi bude s tým aj menej roboty, alebo sa mýlim?
romino

Příspěvekod fulda » ned 04 lis, 2012 10:07 am

To je právě případ toho, že není udělaná dobrá analýza problému a nebylo pochopeno o co původnímu autorovi šlo.
Moc se upínáš k zapojení telefonní ústředny a málo uvažuješ kreativně.
Dvě relátka v krajních polohách se používají proto, aby se plně vyhovělo tomuto doporučenému zapojení.
Tedy vyhybka v jedné krajní poloze má napětí v jednom jazyku a srdcovce, vyhybka v druhé poloze má napájení v druhém jazyku a v srdcovce. V mezipoloze není napětí v žádném jazyku a ani v srdcovce. Zapojení se provede pomocí dvou relé pouze se spínacími kontakty:
Obrázek

Jinak úvaha nad tím, jestli použít menší a nebo větší procesor taky není vedená správně. Vlastnost DCC je taková, že je vhodně dělat 4 vyhybky na jeden dekodér, jinak se musí přidávat kus matematiky, která není triviální. Přesun kódu na větší procesor naopak není žádnej problém, zejména proto, že mi tam ten kód běhá a používám ho tam při různejch pokusech, kdy si mohu na ostatní nožičky přidávat všelijaké ladící výstupy a tak.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi