BohousP píše:Ferdo, souhlas. Celý problém je v tom, že Jirka_Us vytrhl část mého příspěvku z jiného vlákna.
Nikoliv, cely prispevek zde
viewtopic.php?f=6&t=4615&start=240 byl okopirovan bez jedine zmeny, pouze zvyraznen vypocet. Krome toho je to obvykla praxe zde na DF presunout tema do vhodnejsiho vlakna.
BohousP píše:Já celou dobu mluvil o střídavém napětí z trafa do centrály...
Nikoliv, jak se muze laskavy ctenar presvedcit v tom puvodnim needitovanem textu zadne slovo o trafu neni.....
BohousP píše:TTmili píše:No já sice použil 47uF, ale bylo to tím, že jsem byl limitovaný především prostorem, kdy na šířku (od motoru po skříň s okny) v tom motoráku jsou cca 3mm. Vzhledem k tomu, že ty máš užité kondensátory o velikosti 6,3*11mm, nebyl by pro tebe problém do mašiny nacpat tantaly velikosti D, kdy největší na 16V co jsem našel je 100uF
http://www.ges.cz/cz/tan-smd-100-16-d-GES05413766.html . Kapacitně by to odpovídalo při stejné velikosti pak i použití těhle elektrolitů, ale s těmi kvádříky se dá přecenej lépe hrát. Určitě to minimálně stojí za vyzkoušení.
Tantal na 16V je hodně poddimenzovaný. Měl by být na 25V. (Samozřejmě, záleží na napájecím napětí, ale pokud máš doporučovaných 16V stř. , tak špička DCC je (16 * 1,41) - 1,4 = 21V.)
EDIT (21.3.2014): Vzhledem k tomu, že v jiném vláknu fóra
(
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=4615&start=240&p=147213&view=show#p147213) mne zdejší oblíbený diskutér napadl za nepravdu a vše překroutil, chci jen zdůraznit, že doporučovaným napětím 16V střídavých myslím napětí zdroje, ze kterého napájím centrálu, nebo booster. (Ale myslím, že normálně uvažujícími člověku to jasné je.) Není to tedy napětí DCC.
Maximální napětí DCC pak může dosáhnout oněch 21V. A na to je 16V tantal skutečně málo.
Zde je jiz novy editovany text a v nem se opet clovek dozvi chybnou informaci, na kterou ja celou dobu poukazuji, ze na kondenzatoru za usmernovacem v dekoderu nemuze byt 21V DC a to ani DCC na kolejich (21V AC), protoze to norma NMRA pro danou velikost vubec nepripousti. Krome toho by u nekterych dekoderu mohlo dojit k jejich zniceni, protoze pripousti max 18V na DCC kolejich. Takze zadne prekrucovani a podobne nesmysly, na ktere vubec nema smysl reagovat, tento fakt si lze overit primo v norme, kterou jsem zde citoval, popr. v navodu k dekoderum.
Krome toho pokud by byl ten kondenzator za usmernovacem v dekoderu poddimenzovany, tak to by musel byt poddimenzovany i motor v lokomotive, ktery ma typicky jmenovite napeti 12V.
Proc by mel byt kondezator na 25V je jiz na jinou debatu, ale rozhodne to neni proto, ze je nekde na DCC 21V pro danou velikost,tedy model Kof v TT !!!!! (predpoklad je, jak jsem jiz zminil, ze neuvazujeme indukcnosti, to je pak jiz jina debata)