Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf
TTmili píše:Právě proto, že střídavý voltmetr ukazuje efektivní hodnotu sinusového signálu (no on to veskutečnosti neukazuje, jen je tak cejchovaná stupnice, voltmer ukazuje něco co se dá nazvat střední hodnotou usměrněné sinusoidy) by mělo jít použít pro DCC signál právě už integrovaného můstku v samotném voltmetru. Jelikož usměrněný DCC signál by měl být téměř rovné stejnosměrné napětí a voltmetr za usměrňovačem se už moc neliší od skutečného stejnosměrného voltmeru, pak lze uvažovat naměřenou hodnotu vynásobenou odmocninou ze dvou (nebo vydělenou 0,707) za reálné napětí DCC signálu. Snad nemám ve svém teoretizování nějakou trhlinu.
fulda píše:Hoši hoši, trochu jste se do toho zamotali.
Pokud připustíme, že Roco kostka v sobě nemá žádný step-up měnič, nebo násobič nebo něco podobného (a nemá, nejsou v ní žádné cívky), tak vám musí dojít, že pokud jí napájím 18V, tak pokaždé když změřím cokoli většího, tak jsem jednoduše změřil hovadinu.
TTmili píše:Fulda: Trošku mi připomínáš jednoho z učitelů co jsme mívali na průmyslovce na měření.
BohousP píše:TTmili píše:No já sice použil 47uF, ale bylo to tím, že jsem byl limitovaný především prostorem, kdy na šířku (od motoru po skříň s okny) v tom motoráku jsou cca 3mm. Vzhledem k tomu, že ty máš užité kondensátory o velikosti 6,3*11mm, nebyl by pro tebe problém do mašiny nacpat tantaly velikosti D, kdy největší na 16V co jsem našel je 100uF http://www.ges.cz/cz/tan-smd-100-16-d-GES05413766.html . Kapacitně by to odpovídalo při stejné velikosti pak i použití těhle elektrolitů, ale s těmi kvádříky se dá přecenej lépe hrát. Určitě to minimálně stojí za vyzkoušení.
Tantal na 16V je hodně poddimenzovaný. Měl by být na 25V. (Samozřejmě, záleží na napájecím napětí, ale pokud máš doporučovaných 16V stř. , tak špička DCC je (16 * 1,41) - 1,4 = 21V.)
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků