Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » stř 06 čer, 2018 12:25 pm

Lucy píše:Z českých luhů a hájů.

Lucy: Nemas to nahodou jako STL soubory ;) pro 3D tisk ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 12:33 pm

zdeno píše:Dovolavat se slusnosti, kdyz sam porusujes pravidla slusnosti, je tak nejak divne !! To byla reakce na tve digitraxovani !!
Zase dvojity metr, vsak na sebe musim byt hodny ;-)

Presna citace Fuldu :
Verzi pro stavění cest a všeliaké digitraxy dělat nebudu v žádném případě. Je to v absolutním rozporu s požadavkem na jednoduchost.

Ale to je přece v souladu s tím, co tak často opakuješ - všechno souvisí se vším, to není tak jednoduché a tak dále.
Proto jsem se rozhodl, že nemá cenu na tom pokračovat a že dělat verzi pro digitrax nemá cenu.
Nikde jsem se v celém tomto nešťastném vlákně nedočetl, že by něco bylo jinak. Nikdo tady nebyl schopný říci, že existuje metoda, jak na digitraxu udělat ovládání příslušenství jednoduše, nikdo tu nepopsal, jak udělat jednoduše stavění vlakových cest.

Já znám několik metod a všechny jsou celkem hodně složité. Copak ty jsi se nikdy nepokusil nastavit zhlavíka? Navíc - já se snažím prezentovat zařízení maximálně levné, zhlavíka pod 10 koupíš opravdu těžko.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod belgarat » stř 06 čer, 2018 12:34 pm

zdeno píše:A pokud nekdo neovlada problematiku a jen chyta za slovicka a jeste jen ve zlem,
to by melo byt vsemi kritizovane.

Pomalu s tim shazovanim "neovlada problematiku" a "chyta za slovicka". Prave takove "radoby odborne" vyjadrovani vede k tomu, ze jeden mluvi o koze a druhy o voze.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod MiG » stř 06 čer, 2018 12:44 pm

To je zdenův styl, až příliš podobný Jirkovi_US.
Hrůza.
MiG

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 1:02 pm

fulda píše:Já znám několik metod a všechny jsou celkem hodně složité. Copak ty jsi se nikdy nepokusil nastavit zhlavíka? Navíc - já se snažím prezentovat zařízení maximálně levné, zhlavíka pod 10 koupíš opravdu těžko.

ja delam veci jednoduse, na rozdil od tebe, je to napsane v jinem vlaknu.
Tyto veci jsem resil v roku 2005, jeste se mi Sindy posmival, ze pouzivam termin roztrousena inteligence ;-)
Teda mas minimalne 12 roku zpozdeni oproti mne.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 1:48 pm

zdeno píše:
fulda píše:Já znám několik metod a všechny jsou celkem hodně složité. Copak ty jsi se nikdy nepokusil nastavit zhlavíka? Navíc - já se snažím prezentovat zařízení maximálně levné, zhlavíka pod 10 koupíš opravdu těžko.

Tyto veci jsem resil v roku 2005, jeste se mi Sindy posmival, ze pouzivam termin roztrousena inteligence ;-)

To asi ano, ale bohužel jsem nenarazil na žádné snadno pochopitelné řešení, které by za těch 12 let vzniklo.
Na roztroušenou inteligenci si pamatuji, bylo to hodně podobné povídání.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 2:20 pm

fulda píše:
zdeno píše:

To asi ano, ale bohužel jsem nenarazil na žádné snadno pochopitelné řešení, které by za těch 12 let vzniklo.
Na roztroušenou inteligenci si pamatuji, bylo to hodně podobné povídání.

Pobavilo, ;-)
uz tehdy jsem pisal o kostickach a jak vidis, skoncilo to prirodzenou smrti, vubec nebyl zajem. A to jsem mel to hodne dlouho v sufliku.

nasel jsem neco z roku 2005, poprosim, trosku nadhledu,
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2005112501
zdeno

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 5:36 pm

MiG píše:Problémy na X1 a X3 jsou způsobeny "rukama" pořadatelů.
Kde zase SPAX upekl mašinu? Kromě toho, že SPAX vůbec nesouvisí s LocoNetem.

je mi jasne ze vzdy je to o ludoch, ale bohuzial Spax musim spajat s Loconetom, inde som ho nevidel, aj ked to spolu nesuvisi. Mam jednu subjektivnu skusenost: bol som na stretnuti kde isli na XpresNete a problem mali iba s telefonmi, vsetko islo hladko a nikto ma neupozornoval ze mozem za urcitych okolnosti sposobit skrat na vyhybke a upiect masinu.
dudlifuk

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 6:08 pm

dudlifuk píše:
MiG píše:Problémy na X1 a X3 jsou způsobeny "rukama" pořadatelů.
Kde zase SPAX upekl mašinu? Kromě toho, že SPAX vůbec nesouvisí s LocoNetem.

je mi jasne ze vzdy je to o ludoch, ale bohuzial Spax musim spajat s Loconetom, inde som ho nevidel, aj ked to spolu nesuvisi. Mam jednu subjektivnu skusenost: bol som na stretnuti kde isli na XpresNete a problem mali iba s telefonmi, vsetko islo hladko a nikto ma neupozornoval ze mozem za urcitych okolnosti sposobit skrat na vyhybke a upiect masinu.

Jo, prechodove odpory jsou svina a dokazi udelat peknu paseku. Kdyz se to podceni a nedelaji se testy na zkratove ochrany, tak maji zadelano na velke problemy.
Jinak ono to souvisi s velikosti layoutu, cim je vetsi, tim vic se to sbira a tak mensi layouty maji z principu mensi problemy.
zdeno

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 6:15 pm

zdeno píše:Jo, prechodove odpory jsou svina a dokazi udelat peknu paseku. Kdyz se to podceni a nedelaji se testy na zkratove ochrany, tak maji zadelano na velke problemy.
Jinak ono to souvisi s velikosti layoutu, cim je vetsi, tim vic se to sbira a tak mensi layouty maji z principu mensi problemy.

plne suhlasim. Ja ked som sa prvy krat dozvedel ze napajaju kolajisko 5Amperovymi spaxamy tak som to vobec nechapal preco ?? Ked behom polhodiny presli tri vlaky. Nezda sa mi to uplne logicke, a pokial maju takto eliminovat straty na spojoch tak to tiez nema moc logiky.
dudlifuk

Příspěvekod MiG » stř 06 čer, 2018 6:23 pm

dudlifuk píše:
zdeno píše:Jo, prechodove odpory jsou svina a dokazi udelat peknu paseku. Kdyz se to podceni a nedelaji se testy na zkratove ochrany, tak maji zadelano na velke problemy.

plne suhlasim. Ja ked som sa prvy krat dozvedel ze napajaju kolajisko 5Amperovymi spaxamy tak som to vobec nechapal preco ?? Ked behom polhodiny presli tri vlaky. Nezda sa mi to uplne logicke, a pokial maju takto eliminovat straty na spojoch tak to tiez nema moc logiky.

Nevím o tom, že by existoval 5A SPAX.
Bude to takto stačit?
Nebo ještě musím dodávat, že ten výkonový "šváb" ve SPAXu je jen maximálně na 4A, možná jen 3. Teď to nebudu hledat.
MiG

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 6:46 pm

MiG píše:Nevím o tom, že by existoval 5A SPAX.
Bude to takto stačit?
Nebo ještě musím dodávat, že ten výkonový "šváb" ve SPAXu je jen maximálně na 4A, možná jen 3. Teď to nebudu hledat.

Takto mi to odprezentovali, neviem, mozno tam mali LV102-ku. Neliezol som po kolenach pod modulmi. Ma vyznam pokracovat v tejto debate ??
dudlifuk

Příspěvekod Ferda » stř 06 čer, 2018 7:14 pm

Pokud někdo napíše, že upekl mašinu na 5A SPAXu a o 6 příspěvků níže napíše, že vlastně neví jestli to nebyl LV102, protože nelezl po kolenou, tak je to opravdu silně zvláštní.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 7:52 pm

zdeno píše:nasel jsem neco z roku 2005, poprosim, trosku nadhledu,
http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2005112501
Mno nechci se hádat, ale to jsi jen namalova obrázky z manuálu. Jaká je tam tvoje přidaná hodnota?
Já myslel, že ukážeš něco pořádného, zatím jen mluvíš o tom, že všechno co dělám je špatně, ale jak je to tedy správně?
fulda

Příspěvekod Jirka_US » čtv 07 čer, 2018 4:12 am

Pavel-HP píše:Taky by neškodilo připomenout, že každá stanice, zastávka, vlečka, odbočka, ... má svoje vlastní ovládání a s centrálou, která ovládá hnací vozidla nemá nic společného. Stejně tak vyhodnocení obsazení úseků a nemluvě o stavění vlakových cest. Tudíž o nějakém ovládání z více míst, nemůže být v tomto případě vůbec řeč.

Vyborny priklad, kde se ukaze vyhoda LocoNetu. Takze pokud pouzijeme reseni s XpressNetem, tak to mame napr. pro 5 stanic nejakych ca.10 litru jen za centraly. Reseni s LocoNetem pro tento ucel nepotrebuje zadnou centralu. Takze i uplnemu laikovi je jasne o co tady jde...., pro jistotu pripomenu ca. o 10 tisic korun ceskych pokud se tyka financniho efektu, o technicke strance ani nemluvim (viz ruzne preslechy a ruseni na S88, ktere jsou zde na DF popsany atd.) a toho dratovani...
fulda píše:Ano, na XpressNetu je situace jiná, tam se zobrazuje vždy aktuální poloha.
Proto je možné používat i jednotlačítkové ovládání - třeba na tomto VIDEU je destička ovladače, který má připojená tlačítka pro výhybky 4,5,6 a vedle toho multimaus. Stisk tlačítka změní symbol na display myši a pochopitelně, pokud přehodím výhybku na myši, tak to jednotlačítkovač pozná a další stisk jí zase přehodí.

Myslim, ze je to trochu jinak, na zaklade vypisu z obou sbernic se celkem lehce da odecist, ze LocoNet ovladac se na stav vyhybky dokaze zeptat, kdezto u mysi na XpressNetu jak se zda to mozne neni.....A pokud se ovladac na LocoNetu zepta dostane zcela jasnou odpoved, vcetne spravneho zobrazeni na displeji. Takze fulda bohuzel dela chybne zavery na zaklade chybnych nebo chybejicich informaci.
------------------------------------------------------LocoNet--------------------------------------------------------
[BC 02 00 41] Request status of switch LT3 ().
[B4 3C 50 27] LONG_ACK: Command station response to switch state request 0x50 (Thrown).
[B0 02 30 7D] Requesting Switch at LT3 to Closed (Output On).
-----------------------------------------------------XpressNet----------------------------------------------------------
[42 00 05 47] Feedback Response: Turnout without Feedback Turnout: 1 State: Thrown Left; Turnout: 2 State: Thrown Left
[42 00 09 4B] Feedback Response: Turnout without Feedback Turnout: 1 State: Thrown Left; Turnout: 2 State: Thrown Right
Jirka
Jirka_US

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi