Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » sob 21 led, 2012 9:36 pm

treba protoze se zpet do centraly komunikuje zmenou odberu?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Beda » sob 21 led, 2012 9:45 pm

vvitty píše:treba protoze se zpet do centraly komunikuje zmenou odberu?

tak to jo, pokud se to dela pres servo/serva tak tu muze byt ono, servo napajim oddelene.
Nicmene to nevysvetluje, proc jdou zapsat CV1, 3,4 a nejdou 5, 6 ne..
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod fulda » ned 22 led, 2012 8:20 am

Pokud jdou programovat jen první 4 CV, tak to obecně bejvá proto, že centrála používá stránkovej režim a nedaří se jí zapropagovat změnu stránky.
Vzhledem k tomu, že změna stránky vyžaduje potvrzování, tak to trochu může souviset.

Tak a proč servo do první pozice - protože ACK (potvrzení směrem k centrále) se vytváří změnou odběru a dekodér pracuje tak, že pokud má zvětšit odběr, tak začne točit servem. Nejprve vezme první, pak druhé, pak třetí, ....

V praxi se ukázalo, že pro centrálu je celkem důležité, aby ACK přišlo dost brzo po dokončení příkazu, takže proto je dobré to první servo.

Pokud dokážeš na kompaktu změnit režim programování ze stránkového (paged) na přímej (direct), bude se to chovat o trochu lépe, protože nepotřebuješ potvrzení o změně stránky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod rossignolek » úte 31 led, 2012 7:23 am

Dobrý den, mám následující problém: Vlastním základní set od Roca(multiMyš, 10764 atd.) Postavil jsem si z dcc kolejí dekodér pro serva a nefunguje jak má. Mám zatím jen jedno servo hxt900 na zkoušku. Připojím vše podle návodu. Při připojení do sítě se servo pohne a vrátí se do základní polohy. Na konci programování cv1 se hodí err 1 a servo se po malých krocích hýbe. když chybu odklepnu, vrátí se do základní polohy. Máte někdo s tímto zkušenosti?

Děkuji za odpovědi.
rossignolek

Příspěvekod michal.kubista » úte 31 led, 2012 9:46 am

pokud tam mas original sw z ddckoleji, pak je ten error vporadku a nastuduj si zpusob programovani tohoto dekoderu. a nebo si stahni sw od fuldy a prostuduj alespon toto vlakno cele, tento problem zde byl resen dokola nekolikrat.
michal.kubista

Příspěvekod Beda » stř 01 úno, 2012 7:45 am

fulda píše:Pokud jdou programovat jen první 4 CV, tak to obecně bejvá proto, že centrála používá stránkovej režim a nedaří se jí zapropagovat změnu stránky.
Vzhledem k tomu, že změna stránky vyžaduje potvrzování, tak to trochu může souviset.

Dekuji vsem zucastnenym za vycerpavajici informace na moje i ponekud natvrdle otazky, ano je to presne tak, Compact vice nez CV4 primo neumi,
a pote co jsem vymenil "napul odpraskly" stabilizator 7805, potvrzovani a vse okolo funguje jak ma.

Takze dalsi krok bude postavit Nanox.. (Doufam, ze bude komunikovat s LH30 a kompaktem mastavenym jako ovladac, prece jen
je to pekne udelana "myska")

Beda
N, DCC, NANOX V 3.6, DIGI CZ: Gen LI 101, FBO, Vratná smyčka CZ-030,
ROCRAIL na RaspberryPi...
Beda

Příspěvekod vvitty » úte 10 dub, 2012 2:42 pm

Oprasime opet trosku problematiku ruseni, mozna i proto ze jsem byl o vikendu v Pisku a stavoval se u Martina Pinty :-)
RC filtry situaci zlepsily, pripadne stineni na privodnich vodicich serva (a kratke privody) take pomohou, ale i tak se pri prujezdu analogove masinky serva porad rozchazeji, i kdyz ne tolik jako bez uprav.
V debate co s tim tak padlo vicero myslenek, nicmene za zminku pro ty co planuji stavbu stoji hlavne tato:
- vetsina ruseni se evidentne siri vzduchem do kabelu, kdy diky ne zcela optimalnimu protokolu dokaze zmast vyhodnocovaci obvody serv. Tak proc se zabyvat odstranovanim nasledku, kdyz se jim da predejit umistenim dekoderu primo na servo? Takze, jak by se libila minimalizovana elektronika dedikovana pouze pro jedno servo a umistena primo u nej? Cenove to muze vyjit tak kolem 120.- za osazenou desku...
Jen upozornuji, ze soucasti neni regulator + usmernovac, coz znamena doplnit jeste druhou desku s touto polovinou HW (ktera uz muze byt spolecna pro vicero prestavniku).
Byl by o takove reseni zajem? Ja jen, jestli ma cenu se tim dal zabyvat (zejmena testovanim jak moc to pomuze proti stavajicim problemum), pro vlastni potreby to aktualne nepotrebuji (nemam kolejiste ani prostor pro nej).
Přílohy
DCC005.JPG
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod fulda » úte 10 dub, 2012 3:05 pm

To už jsme u toho co jsem prohlásil před dávnou dobou - proč to nenahrát přímo do procíku v servu. V podstatě stačí jakejkoli jinej a odolnější protokol.
Normálně stačí udělat venku napájení a po datovém si poslat celé DCC s tím, že by se muselo vevnitř serva "oříznout" odporem.
Pak budou náklady jen na napáječ a do každého serva odpor.
Problém je, že tím to bude jen pro jeden druh serva a až ho za 14 dní přestane číňan dělat, tak je po hraní.
A nebo dokážu Číňana přinutit, aby to nahrával do serva rovnou, ale to pak bude chtít abych jich vzal celou krabici (1000ks) a to asi taky není řešení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod vvitty » úte 10 dub, 2012 3:12 pm

Ja vim :-) Taky jsem to kdysi rikal, proc dodelavat HW kdyz je u nekterych procesor uz vevnitr.
Jenze jsem nenasel cinana s dostatecne levnym servem, ktere by melo uvnitr procesor nejakeho rozumneho vyrobce (a za cenu neprevysujici bezne servo + "add on" elektroniku) a nehrozilo ze za tyden uz nebude na trhu. Tohle je kompromis, pouzitelny pro kazde servo - po porovnani hlasitosti levnych Cinskych serv a serva od Conrada (pravda, za 160.-) bych treba ja sel i do drazsiho kousku... ale je mi jasne, ze dost lidi uprednostni levnejsi verzi HXT900 apod.
vvitty

Příspěvekod zdeno » pát 13 dub, 2012 5:27 pm

udelat jednorazovy plosacik je dobre reseni.
Problemy vidim dva, upgrade firmwaru, kdy SMD neni moc vhodne a pokud se da ISP konektor, bude to velike.
Druhy problem vidim v mechanice, kdy by mohl plosacik proste prekazet pri montazi nebo upevneni v danem miste.
Idealni by bylo to prilepit primo na bok serva a tak udelat montazni celek.
Usmerneni DCC a stabilizaci na 5V bych delal na kazdy kus, jedna se o par centu navic.
---
Jen tak na okraj, uz jste nekdo zkusil zatizit datovy vodic serva odporem 220 ohmu proti zemi, aby jste videli, jak se to nadherne uklidni ???
zdeno

Příspěvekod rchlumecky » pát 13 dub, 2012 6:27 pm

Aby to bylo ještě více použitelné, doplňte to o regulátor a usměrňovač - ať to celé půjde použít i ve vagónech a lokomotivách na hejbání všeho možného.
R.
"ale já tady nejsem sám - já tady tak chlastám .. "
rchlumecky

Příspěvekod vvitty » pát 13 dub, 2012 9:30 pm

Zdeno: zatizeni jsme zkouseli uz pred nejakou dobou, pravda, myslim ze to bylo neco o velikosti 1k... nepomohlo to. Nicmene, desticka filtru co jsem ted pridal na web ma pajeci plosky pro takovy zatezovaci odpor pripravene. Az bude cas, zkusim si to s takovou upravou znovu promerit... pokud to pomuze, bylo by to fajn.

S upgradem FW se nepocita. Presneji, nepocita se s nim u bezneho uzivatele - stejne nebude mit programator.
Usmerneni a stabilizator zere misto, pak uz je potreba i sroubovaci konektor... takhle se to da nalepit na spodni stranu serva (overeno) a vytvorit tak montazni celek. Proto je to taky v SMD. Kabel od serva se strihne a pouzije pro pripojeni k desce stabilizatoru. To ma jeste jednu vyhodu, na tu desku se da dat relatko a zpozdovaci obvod, pro pripad ze je zapojeno vetsi mnozstvi serv - lze jim zpozdit pripojeni ke zdroji a zmensit proudovy naraz na zacatku. Nebylo to zamysleno ani do pohyblivych jednotek, protoze to nijak neresi problemy zpusobene vypadky ktere u mobilnich zarizeni muzou nastat.

Reseni s procesorem v soklu, regulatorem a stabilizatorem uz tu prece je - staci vzit 4 servo dekoder a nepouzit zbyle 3 vystupy, a cele to svihnout k servu. Zde jsem myslel spis na usporu v nakladech a prostoru.
vvitty

Příspěvekod BorgMcz » sob 14 dub, 2012 4:41 am

Co se tyká servodekodéru, tak se podívejte na tenhle co mám na stránce http://www.dccmm.cz/index.php/dcc-model ... a-i-analog je sice o neco více složitejší, ale zase už rovnou obsahuje různé ochranné prvky proti samovolnému pohybu a hlavně lze vytvářet různé křivky pohybu. Je to především myšlené do vozů a doplňků.
Naposledy upravil BorgMcz dne čtv 01 kvě, 2014 7:19 am, celkově upraveno 1
další věci zde - http://www.dccmm.cz nebo http://dcc.zde.cz
BorgMcz

Příspěvekod zdeno » sob 14 dub, 2012 7:26 am

snizovani impendance je dulezite ve smyslu omezeni naindukovanych napeti. I to ma svoje limity, ale do vzdalenosti 30cm to pomuze velmi.
Proste naindukovane napeti na 1k je 5x vetsi nez na 220 ohmu. Rozumime si ?
Nevim, jake proudove zatizeni dovoluje PIC na pinech, ale ja jsem sel az na hranici povoleneho. AT2313 ma dovolene 40mA na pin a 200mA celkove. Takze pri 4 vystupech je to tech 40mA a to je 5V/0,04A= 125 ohmu, ja jsem dal 150 ohmu. A to uz je velmi podstatne snizeni naindukovaneho parazitniho napeti.
---
Ja jsem Atmel positiv a nerad prebiram hotove reseni. Zvlast, kdyz si ho nedokazem prizpusobit podle sveho. Navrhoval jsem dekoder pro serva na Atinu 2313 a je tam dost malo mista pro program. Problem je v tom, ze obidve rutiny (impulsy pro servo a DCC) nemaji hard reseni a musi se obslouzit pres preruseni a zpracovavat softwerove. Teda obe rutiny musi byt naprosto nezavisle na sobe. Tim je osetreno to, ze prijem DCC a impulsy pro serva jdou uplne mimo sebe a neovplyvnuji se. Takze jde uplne bez problemu obsluhovat az 8 serv najednou. Takze nehrozi, ze se strati paket DCC nebo pro prijem DCC se posle spatny impuls pro servo.
---
Jinak extra destricka dekoderu je dobra vec, ale nesel bych do SMD a udelal to klasiku, protoze vzdalenosti do 10cm nejsou vubec problemove.
Nepocital bych s tim, ze to bude nejaka velka serie, aby se oplatilo to dat nekomu vyrabet a vlastni oci bych si na tom nenicil.
zdeno

Příspěvekod vvitty » ned 15 dub, 2012 9:22 am

25mA je AMR pro PIC12, ovsem nikde nepisou jak velky bude ubytek napeti a tedy uroven na vystupu... az bude chvile, podivam se na HW. Nejakych 250 - 330R by to mohlo snest :-)
--
SMD desky v mnozstvi ktere ocekavam klidne osadim sam. Hodit na desku pastu pres sablonu je zalezitost chvilky a tech par soucastek se taky da. Vybaveni na to je a je to rychlejsi nez se trefovat s vyvody do desky :-)
vvitty

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi