Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Miloš_P » stř 06 čer, 2018 8:47 am

HonzaM píše:Pokud jde o ty vyšší funkce, ještě jsem neviděl lokomotivu, která by využívala víc funkcí než F0 až F12, nevím k čemu by to bylo a teoretizování a kritika o funkcích F13 a vyšších je tak trochu mimo mísu.

V oblasti DCC jsem úplný začátečník, ale moje ozvučená Bardotka využívá funkce 1-28 a třeba 26 a 27 je změna hlasitosti a předpokládám, že u jiných ozvučených loko to bude podobné.
Miloš_P

Příspěvekod belgarat » stř 06 čer, 2018 8:53 am

HonzaM píše:Ke zde prezentované kritice LocoNetu - určitě není dokonalý a bezchybný, ale myslím že u každého technického systému lze při určíté snaze nalézt nějakou chybu, která se ovšem v praxi vůbec neprojevuje a nevadí. Pokud by si s tím dal někdo práci, asi by našel možné problémy u XpressNetu. Když si koupím auto s dieselem, mohu uvádět spoustu důvodů proč jsem si nekoupil auto s benzinovým motorem, a naopak.

Presne tak: Na XpressNetu muzes najit hned 2 pakarny - omezeny pocet zarizeni (32) a jednosmernou komunikaci. A nikdo se nerozciluje, ze tam jsou a neurazi, a hlavne nezduvodnuje ze vlastne takove veci nejsou potreba (a navic chybne) ... proste jsou. Na rozdil od LocoNetu je ani nejde poradne "komunitne" opravit. Mimochodem - to s tim skupinovym potvrzovanim (spis jeho absenci) ... plati i pro XPressNet. Jenom se tim zdejsi autorita, ve svem svatem nadseni, vubec nezabyvala.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Miloš_P » stř 06 čer, 2018 8:57 am

zdeno píše:nebo taky ze Slovenska (Bojnice 2018), proste Loconet je naprosto univerzalni.
Kdo chce pouziva, kdo nechce, hleda vsi a chyby. Kazdy podle sve povahy a znalosti.
Proste klasicke, podle bajky o kyselych hroznach. Kdyz necemu nerozumi, aj tak je to kysele ;-)
Bojnice 2018.JPG

dodatek
Myslim, ze to uplne vyvraci blaboly o tom, ze Loconet je nespolehliva a hakliva sbernice, kde se ztrati kazdy treti paket. ;-) ;-)

Modulovka mě zajímá a se zájmem pročítám stránky např. Zababova nebo Ostramo, ale vždy jsem měl za to, že stanice jsou řízeny autonomně od ovládání táhly, přes různé analogové nebo digitální panely až po comp a Lokonet se používá pro řízení lokomotiv.

Jenom upozorňuji, že nehledám hůl, jak bít lokonet, ale relevantní informace od uživatelů typu..., tohle funguje skvěle, ale tady je slabina, proto to řešíme tak a tak nebo tohle jde a tohle nejde...
Miloš_P

Příspěvekod MiG » stř 06 čer, 2018 9:40 am

LocoNet pro řízení stanic (izolovaný od řízení trakce) není vyloučen, ale častější (až mnohem alespoň pro TT) je XpressNet. Pokud vůbec nějaký xNet je použit.
Je to dané i historicky. Ti co chtěli řídit stanici, většinou měli "doma" něco s XpressNetem.
MiG

Příspěvekod sidlo » stř 06 čer, 2018 10:00 am

Tak třeba na níže uvedeném obrázku je DrátoNet. Je možná vzájemná komunikace mezi všemi ovladači (pákami) a to včetně zaručeného doručení povelu. Je možné stavět jednotlivé výhybky a celé vlakové cesty se zajištěním před nežádoucím povelem z jiného ovladače. Je to vysoce odolné proti rušivému elektromagnetickému záření a vysoce odolné proti přeslechům mezi jednotlivými dráty, takže se drátovody instalují nekroucené. Navíc je to také mobilní, protože je to možné dovézt do libovolné tělocvičny v Evropě.
Kam se na to hrabe XpressNet.

Obrázek
sidlo

Příspěvekod belgarat » stř 06 čer, 2018 10:07 am

Sidlo: mit dost mista, tak tohle chci ...
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod Zx1974 » stř 06 čer, 2018 10:23 am

sidlo - první rozumný příspěvek po patnácti stránkách diskuse :)
Naposledy upravil Zx1974 dne stř 06 čer, 2018 10:28 am, celkově upraveno 1
Zx1974

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 10:37 am

HonzaM píše:... Pokud jde o příslušenství, lze ho ovládat z více ovladačů nezávisle, zvolím-li adresu výhybky (nebo jiného prvku), mohu volit její polohu dvěma tlačítky, označenými c a t (přímo a odbočka). Pokud zvolím adresu téžy výhybky na druhém ovladači, mohu rovněž měnit její polohu, na prvním ovladači jsem zvolil třeba polohu c, na displeji tohoto ovladače to vidím, na druhém ovladači se ale takto zvolené poloha nezobrazí, pokud na nšm předtím byla poloha rovně, zůstane tam zobrazena, pokud zvolím odbočku, zobrazí se tato poloha na displeji, výhybka ale samozřejmě zůstane ve zvolené poloze odbočka.
Jak to funguje s Multimausem nemohu zkusit, centrála by to uměla, ale Multimausy nemám. Jak to tedy je v případě XpressNetu - budu-li mít připojeny dva Multimausy a na prvním zvolím polohu, objeví se na tom druhém takto zvolená poloha, přestožě tam byla původně zobrazena opačná?

Ano, na XpressNetu je situace jiná, tam se zobrazuje vždy aktuální poloha.
Proto je možné používat i jednotlačítkové ovládání - třeba na tomto VIDEU je destička ovladače, který má připojená tlačítka pro výhybky 4,5,6 a vedle toho multimaus. Stisk tlačítka změní symbol na display myši a pochopitelně, pokud přehodím výhybku na myši, tak to jednotlačítkovač pozná a další stisk jí zase přehodí.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 10:42 am

zase doslo k omylu, nikdo netvrdi ze Loconet je dokonaly, ale vyslovene mi vadi ze je demonizovany a od nekterych jednotlivcu primo odsuzovany.
Co pozadujem, je stejny metr a objektivni posuzovani. Proste normalni koexistence.
Velmi pochybujem, ze kdo ma Roco, tak ho vyhodi, stejne jako kdo ma Loconet.
---
I kdyz poznam lidi, co poslali Lenz do bazin, treba ja sam ;-)
Zababov zacinal na Lenzu a rychle ho opustil.
---
A pokud nekdo neovlada problematiku a jen chyta za slovicka a jeste jen ve zlem,
to by melo byt vsemi kritizovane.
Naposledy upravil zdeno dne stř 06 čer, 2018 10:46 am, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 10:43 am

zdeno píše:Zase tak trosku podraz, protoze diskuze se zvrhla na nespolehlivost Loconetu !! To je ale u tebe normalni, ze si zase potrebujes kopnout.

Promiň, já jsem si právě myslel, že se chceme vyvarovat tomu zvrhnutí a prezentovat, že LocoNet je/není vhodný jako univerzální sběrnice.
Jak tady již zaznělo, existuje část akcí, které jsou na LocoNetu vyřešené a fungující - to je například ovládání mašin, pokud používají funkce do F12. A pak je tu celá řada věcí, které jsou na LocoNetu vyřešeny velice nevhodně. A to je například používání příslušenství (zejména pokud mám více než jeden ovladač), používání funkcí F13+, nastavování zařízení a možná ještě další, které jsem zatím neměl potřebu použít.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 11:02 am

fulda píše:
zdeno píše:Zase tak trosku podraz, protoze diskuze se zvrhla na nespolehlivost Loconetu !! To je ale u tebe normalni, ze si zase potrebujes kopnout.

Promiň, já jsem si právě myslel, že se chceme vyvarovat tomu zvrhnutí a prezentovat, že LocoNet je/není vhodný jako univerzální sběrnice.
Jak tady již zaznělo, existuje část akcí, které jsou na LocoNetu vyřešené a fungující - to je například ovládání mašin, pokud používají funkce do F12. A pak je tu celá řada věcí, které jsou na LocoNetu vyřešeny velice nevhodně. A to je například používání příslušenství (zejména pokud mám více než jeden ovladač), používání funkcí F13+, nastavování zařízení a možná ještě další, které jsem zatím neměl potřebu použít.

Omluva akceptovana ;-)
---
Vsechno je popsane v manualu a vlastne neni potreba cokoliv menit, mozna pridat, ale to je o necem jinem.
Problem je v tom, ze Uhlenbrock si jede po sve koleji a dlabe na vsechny a vsechno.
Pokud to je duvod na odsuzovani, tak odsuzuj Uhlenbrock a ne uzivatele a programatory. Jinak zatim neni dovod na paniku, vse se da vyresit upgrade. A to neni jen problem Locnetu, to delaji vsichni, vcetne Roco ;-)
Teda funkce F13+ uz neni problem, teda aspon pro moje ovladače, ktere se daji prepnout na obe centraly.
---
Co se tyka prislusenstvi, tak tady jsme 100 roku za opicemi, prevazuje analog a prechod na automatizaci je vec jednotlivcu. Troufam si tvrdit ze jich vic nez 10 v Cechach a na Slovensku neni.
Komercni veci jako treba Hamburg jsou uplne mimo tema.
Proto tvrdim, ze zatim je zbytecne neco vymyslet, neni pro to vytvoreny trh a objednavky.
Jedine snad jako hobby, ale to je potom problem se prosadit.
zdeno

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 11:07 am

MiG píše:LocoNet pro řízení stanic (izolovaný od řízení trakce) není vyloučen, ale častější (až mnohem alespoň pro TT) je XpressNet. Pokud vůbec nějaký xNet je použit.
Je to dané i historicky. Ti co chtěli řídit stanici, většinou měli "doma" něco s XpressNetem.

To takhle nemůžeš říkat, to by se mohlo také stát, že na té Zdenovo fotce máme jeden LocoNet a dvanáct XpressNetů a pak by se nám trochu rozprchnul ten dav :mrgreen:
(to byl jako vtip a není nutné na to reagovat)
fulda

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 11:16 am

zdeno píše:zase doslo k omylu, nikdo netvrdi ze Loconet je dokonaly, ale vyslovene mi vadi ze je demonizovany a od nekterych jednotlivcu primo odsuzovany.
Co pozadujem, je stejny metr a objektivni posuzovani. Proste normalni koexistence.
Velmi pochybujem, ze kdo ma Roco, tak ho vyhodi, stejne jako kdo ma Loconet.
---
I kdyz poznam lidi, co poslali Lenz do bazin, treba ja sam ;-)
Zababov zacinal na Lenzu a rychle ho opustil.
---
A pokud nekdo neovlada problematiku a jen chyta za slovicka a jeste jen ve zlem,
to by melo byt vsemi kritizovane.

Když to tak čtu, tak z prvního odstavce jsem si myslel, že jsi pochopil, proč jsem poslal LocoNet do bažin při tvorbě své ovládací kostičky.
Když si tak čtu třetí odstavec podívám se TADY a dál, tak si nejsem jistý.
fulda

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 11:25 am

fulda píše:
MiG píše:LocoNet pro řízení stanic (izolovaný od řízení trakce) není vyloučen, ale častější (až mnohem alespoň pro TT) je XpressNet. Pokud vůbec nějaký xNet je použit.

To takhle nemůžeš říkat, to by se mohlo také stát, že na té Zdenovo fotce máme jeden LocoNet a dvanáct XpressNetů a pak by se nám trochu rozprchnul ten dav :mrgreen:
(to byl jako vtip a není nutné na to reagovat)

iba doplnim ;-)
FREMO je dost zvlastni, ale da se to pochopit a akceptovat. Proste ty layouty su obrovske a kazde zpomaleni jedne (Loconet) nebo druhe (DCC) sbernice je fatalni a je lepsi se tomu vyhnout a to nastavenim prisnych pravidel.
Tim myslim, ze je lepsi to resit popredu, nez potom slozite napravovat. To neni podcenovani sebe samych, ale prevence.
---
Jinak ta fotka je ze 35 roku trvani FREMO (to to utika) a je z roku 2016.
Mozna se nekdo ozve, kdo tam byl a napise, jak se ovladaji jednotlive stanice.
zdeno

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 11:31 am

fulda píše:Když si tak čtu třetí odstavec podívám se TADY a dál, tak si nejsem jistý.

Dovolavat se slusnosti, kdyz sam porusujes pravidla slusnosti, je tak nejak divne !! To byla reakce na tve digitraxovani !!
Zase dvojity metr, vsak na sebe musim byt hodny ;-)

Presna citace Fuldu :
Verzi pro stavění cest a všeliaké digitraxy dělat nebudu v žádném případě. Je to v absolutním rozporu s požadavkem na jednoduchost.
zdeno

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi